• 9.377.311 stemmen

Avatar (2009)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.483.010)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

avatar van Rebel80

Rebel80

Zinema schreef:

Doordat je het verhaaltje van Avatar bijna letterlijk kunt uittekenen na 30 minuten, inclusief het einde, haalt voor mij een hoop sjeu weg.

AGE-411 schreef:

Mijn bericht over JAWS een beetje aangepast over wat ik er in zie.

Maar waarmee ik vooral wil vergelijken is met Apocalypse Now. (mss had ik die beter op 1 gezet? )

Als ik Avatar en Apocalypse Now achter mekaar afspeel dan ga ik deze direct minder raten dan 3,0* Op geeneen vlak krijg ik ook nog maar het gevoel dat deze film probeert groots te zijn, laat staan dat ze dat is.

Kijk Avatar dans eens na Lost World: Jurassic Park, dan zou toch zeker hoger moeten uitkomen dan de 3* die je aan die film geeft. Had die eigenlijk we een sterk verhaal?

Joy4ever

Gisteren Avatar in 3D mogen aanschouwen. Qua visueel spektakel is het uiteraard overweldigend. Er zitten echt verbluffend mooie scenes tussen. Ik vond het qua verhaal ook niet eens zo beroerd. James Cameron zet met deze film een nieuwe standaard en daar krijgt hij wat mij betreft alle lof voor. Toch hield ik er na afloop een ietwat dubbelgevoel aan over. De film "werkte" niet door bij mij. Ik heb ook geen behoefte de film nog een keer te zien noch verlang ik terug naar Pandora. Maar het was al met al de kijkervaring zeker wel waard.

avatar van steventje

steventje

Nog een vraagje over de 3D. Klopt het dat de film meer diepte weergeeft dan uitspringende dingen die je bijna kan aanraken?

steventje schreef:

Klopt

avatar van Dello

Dello

Prachtige film. Hij deed me denken aan Dances with Wolves. De Naví zijn een soort van blauwe indianen. De blanken zijn de slechterikken.

Goed verhaal en natuurlijk prachtige beelden

AGE-411 schreef:

Wat zit je nu te lullen over bytes?

Wat heeft dat met een grootsheid van een film te maken?

Dat er gigantisch veel aandacht in de hele wereld zit, meer dan in andere films. Dan zeggen die bytes wel heel veel namelijk!

Beetje doordenken zit er niet bij jou in of wel en essentiële vragen van anderen beantwoorden ook niet.

avatar van steventje

steventje

Joy4ever schreef:

Klopt

Bedoel je nu dat er geen enkel uitspringend beeld is en dat alles zich afspeelt achter het cinemascherm?

avatar van rep_robert

Er zijn geen uitschietende dingen o.i.d. nee, past ook totaal niet in een film als dit, voor dat soort grapjes kan je beter een My Bloody Valentine of zo gaan kijken

Bij Avatar zorgt het echt voor het diepgang in het beeld, waardoor de wereld nog realistischer lijkt.

steventje schreef:

Voor 99% wel, er springt af en toe iets uit, maar het wordt niet zo gebruikt als in andere films, die het als voornaamste gimmick zien om dingen de zaal in te gooien.

Er is heel slim gebruik gemaakt van de diepte in het beeld. Zo zit er een achtervolgingsscene in met een beest dat zich vrijwel volledig langs de diepte as van het beeld afspeelt. Het beest komt dus gedurende die scene constant recht op je af zonder de zaal in te springen, want dan zou het hele effect ook in een moment voorbij zijn. Nu wil je gedurende de hele scene eigenlijk naar achter wegduiken, het beest komt eraan! Door juist in de ruimte achter het scherm in de diepte te werken wordt de spanning en het gevoel dat je naar achter wilt gaan veel langer uitgebuit. Een briljante (regie)zet van Cameron.

avatar van deft0nes

deft0nes

AGE-411 schreef:

Grootsheid door wa gebruik van 3D en kleurtjes.
Dus alle kleurrijke 3Dfilms zijn grootse films vanaf nu? Toy Story 3D? => moet een topfilm zijn!

Precies wat rep_robert zei, een hele nieuwe wereld laten zien, met tientallen (misschien wel honderden) nog nooit geziene dier- en plantsoorten, dát is grootsheid. Bij bijvoorbeeld de Halelujah Mountains (zwevende bergen) stokte mijn adem; zoiets had ik nog nooit gezien. Als dat jou geen ontzag inboezemt, als je dat niet groots vind, dan weet ik het ook niet meer.

avatar van deft0nes

deft0nes

Reinbo schreef:

Meer grootsheid; een niet-bestaand beest op je af zien komen.

avatar van Redlop

Redlop

Misschien omdat het 3D was, maar aan die kitscherige kleuren ga je snel wennen. Dat blauwe krijgt zelfs iets natuurlijks .

Een unieke attractie met veel liefde voor detail gemaakt. 4*

deft0nes schreef:
AGE heeft meer ontzag voor een computergestuurde haai.

avatar van grid8400

grid8400

Nu ik er meer over nadenk, zie ik qua artwork steeds meer overeenkomsten met de cartoon Storm van Don Lawrence uit de jaren '80 (wat ik helemaal te gek vond toen).

Metname de scene met die floating mountains.

avatar van chevy93

chevy93

Reinbo schreef:

Zo kan ik het ook.. Dan zou je elke film van tegenwoordig met een 3,0* moeten beoordelen.

12 jaar geleden waren er gewoon niet de middelen om een film als deze te maken.

Als Avatar 12 jaar geleden gemaakt zou zijn, zou het ook geen goede special effects hebben (voor deze tijd dan!)

avatar van Reinbo

Zo bedoelde ik het niet. Jij stelt dat de film als je die naast AN legt niet boven de 3* uit zou komen. Mijn stelling is dat als je het naast een andere film legt (eentje die je 3 sterren geeft en veel meer overeenkomsten heeft met Avatar) je eigenlijk veel hoger zou moeten uitkomen.

avatar van Redman21

Redman21

Deze film was op een IMAX scherm echt gewoon Top off the League. Wat een waanzinnige special effects. Het verhaal is ook sterk. Maar dit was de bioscoop hit op de valreep van 2009. Wat was dat inmens

avatar van Riel

Riel

Reinbo schreef:

Wat je ook regelmatig terug ziet zijn de shots door (vuil) glas!

Dit soort effecten zijn echt inderdaad briljant geregisseerd: het filmen door glas met een gat erin (waar was dat ook weer), het gene wat je door dat gat zag zie je dan in 3D ook echt verder weg.

Ook zie je doordat het glas wat vuil is, de glaswand regelmatig 'vlak voor je' alsof je er ECHT doorheen kijkt. Hetzelfde effect door de ramen van de helicopter. Ik vind deze toepassingen van je 3D mogelijkheden super, en ik ga van de week nog een keer want ik weet zeker dat ik niet alles gezien heb.

Denk ook aan de dwarrelende as-deeltjes, al is dit een wat voor de hand liggendere inzet.

Of de on-screen gegevens van het video-logboek, je lijkt inderdaad IN zijn scherm/camera te zitten.

avatar van Flipman

Flipman

JeroenE. schreef:

En @Zinema: het is helemaal niet slim om een film super spannend te maken. Voor de eerste keer is het wel leuk maar daarna ga je geen tweede naar de bios, want dan is elke film voorspelbaar he. James Cameron heeft het heel slim aangepakt door hem dus niet spannend te maken....maar juist ervoor te zorgen dat mensen heel erg gaan meeleven met de personages.

Eh?! Films moeten dus NIET spannend zijn?! Meeleven met de personages lukte mij dus niet zo, ga ik niet opnieuw uitleggen. En als de personages je dus al niet zoveel kunnen schelen dan wordt het al niet spannend, nee.

En een film die niet spannend is is na één keer toch ook al niet spannend meer? Het spijt me maar ik volg deze logica absoluut niet.

Rebel80 schreef:

Jij moet gewoon stoppen met films kijken met die skill en naar de bingo gaan

Zal ik je 's wat vertellen? Ik kon heel het verhaal al uittekenen voor ik m'n welgevormd achterwerk op de bioscoopzetel had geplant. Avatar is gewoon niet je van het. Er bestaan gelukkig andere genres. Waarom voelen fanboys zich zo gauw aangevallen ?

avatar van Zinema

Rebel80 schreef:

Jij moet gewoon stoppen met films kijken met die skill en naar de bingo gaan

Als jij nog 10 jaartjes doorgaat met veel filmpjes kijken, krijg jij die 'skill' ook. Bij deze film hoefde ik echter geen enkele skill aan te spreken.

Het is echter geen skill, maar meer ervaring met hoe een bepaalde succesformule telkens herkauwd wordt. Omdat je de bekende formule immers al tig keer eerder hebt gezien, zij het in een ander jasje. Door enige 'kijkervaring' leer je door sommige 'jasjes' heen te kijken. Dit is ook een van de redenen waarom ik al decennia lang geen trailer meer kijk. Dan wordt zoiets namelijk nog makkelijker. Gelukkig geldt dit niet voor alle films. En soms is het ook helemaal niet vervelend als je het verloop van de film kunt voorspellen. Hier helaas wel, want de film neemt zichzelf uiterst serieus in mijn optiek. Voeg daaraantoe de tenekrommende moraal, et voila.

Het ligt, mijns inziens, dus eerder aan de keuze van de maker om het creatieve pad danwel het veilige pad te kiezen. Met dit soort films kiest men vaak voor het veilige pad, opdat oma's èn kinderen ook het bioscoop-laatje kunnen vullen.

avatar van Vinny_EL

Vinny_EL

Afgelopen zondag naar de Metropolis Antwerpen geweest om Avatar te kijken in 3D. Ik moet zeggen dat ik geen moment heb verveeld. Ik wou dat de film nog langer doorging. Alles is prachtig in de film, de dieren, Pandorra, de actie, ga zo maar door.

Het verhaal vond ik ook goed voor zo'n film. Vanaf het moment dat hij in de avatar zat begon de film heel veel vaart te krijgen en krijg je de ane na de andere schitterende omgevingen te zien. Ik zat met mijn mond open van verbazing hoe mooi het allemaal was.

We waren met zijn vieren (2 kopeltjes) gegaan en alle vier vonden de film prachtig om te zien. Iederereen zou een 5 geven voor deze film.

Dit is wat ik zoek in zo'n avonturen film.

Avatar is samen met Lord of the Rings de leukste avonturen films die ik ooit heb gezien. Hoop echt dat een deel 2 van Avatar komt.

Kan niet wachten tot Avatar in goeie kwaliteit op DVD uitkomt.

avatar van rep_robert

Het veilige pad is niet meer dan logisch en geslaagd in deze film, maar er zijn talloze films(ook uit 2009) waarin het verhaal ook niet goed zit.

Zo makkelijk is het nou ook weer niet.

avatar van christian

christian

Vinny_EL schreef:

Kan niet wachten tot Avatar in goeie kwaliteit op DVD uitkomt.

Je bedoelt blu-ray in 3d

avatar van christian

christian

"Voor de Kerst reageerde regisseur James Cameron nog wat terughoudend op de vraag of er vervolgfilms zouden komen op Avatar. Zijn stelling was: als de film het goed doet aan de kassa, dan zouden er wel eens twee sequels kunnen volgen.

Meer dan een miljard dollar later spreekt Cameron al met iets meer vertrouwen. Tijdens een Q&A-sessie na een vertoning van Avatar in LA kreeg Cameron opnieuw de vraag voorgeschoteld of we meer kunnen verwachten. Zijn antwoord: "Ja, er komt nog een film." Ook de plannen voor een trilogie leek hij te bevestigen.

Eerder liet Cameron zich al ontvallen dat hij met het idee speelt om Avatar 2 niet op Pandora, maar op een andere maan van Polyphemus te laten plaatsvinden. Het zonnestelsel Alpha Centauri A is in elk geval groot genoeg voor een heuse saga."

avatar van chevy93

chevy93

Reinbo schreef:

Je verward me nu met iemand anders .

Het kwam alleen op mij over van: 'Als je deze naast Jurassic Park legt, moet je wel minimaal 3,0* geven, omdat de CGI beter is.'

Wat natuurlijk nergens op slaat!

avatar van Zinema

rep_robert schreef:

Zo makkelijk is het nou ook weer niet.

Bij een veilig pad gaat er doorgaans ook niet zo veel mis.

Je hebt wel gelijk in het feit dat er slechtere films zijn. En het is i.d.d. niet altijd even makkelijk een goed verhaal uit te voeren o.i.d. Het wordt een stuk lastiger met een moeilijk verhaal brengen aan de kijkers. Zonder fouten welteverstaan.