Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
erwku
Ik moet altijd een beetje lachen om mensen die films vanuit hun luie stoel en een eenmalige kijk beurt afkraken onder het mom ´ieder zijn mening´ enfin,%u2026
Bij het beoordelen van deze film valt het mij op dat men vergeet dat het hier gaat om SF!!!! Dit is geen Godfather of Schindler's List, maar hoort beoordeelt te worden tussen het rijtje Star Wars, Close Encounters, Terminator, Dune, Matrix, Alien en Blade runner. SF met groteske allegorieën, pseudofilosofie, een boodschap en baanbrekende special effects. Bekijk je het zo; is het script dan zoveel minder? Mnn,%u2026wat blijft dan over; een absolute sciencefiction meesterwerk.
Het mag duidelijk zijn dat Avatar, hoewel Cameron het wel probeert, niet voor iedereen is.
5 sterren dus, is er dan niets op deze film aan te merken? Oja zeker, meer dan genoeg. Het verhaal is een aaneenschakeling van herhalingen en de dialogen zijn simplistisch te noemen. Het allerzwakste is de repetitieve score van James Horner, weer hetzelfde thema.
Ik ben goed bekent met het werk van Cameron en wat zijn sterke en zwakke punten zijn. Geen van zijn films, ook niet Titanic, blinkt uit in goed scripts of diepzinnige personages. Zijn verhaaltjes neigen altijd tegen het belachelijke aan en Avator biedt precies wat we van hem kunnen verwachten. Cameron heeft een mix gemaakt van al zijn voorgaande werk, Aliens meets Terminator meets Titanic en enkele bekende verhaallijnen uit de historie en literatuur. Er zijn weinig films, laat staan SF films, die geen inspiratie uit de historie en literatuur halen. Cameron is ondanks Titanic en True Lies, SF/Actie regisseur. Punt. En wie zegt dat hij een beetje van The Matrix gebruikt, is vergeten hoe groot de bult is die de Matrix van Terminator en Aliens heeft gebruikt.
Net als bij Titanic, staat of valt de film bij onze empathie voor het lot van de hoofdpersonen. En gelukkig, ik ben er, net als bij Titanic, wederom in getrapt. Het liefdes verhaal werkt goed genoeg en het lot van de Na'vi's doet mij meer dan de ellendige Ewoks. Het plot werkt voor mij voldoende omdat de voorgestelde grote moderne zichzelf uitputtende imperialistische mens versus de vredelievende nobele wilden voor mij een interessante maatschappelijke vraag is, waar je naar eigen wens en dosering over kan nadenken. Voor wie dit niet wilt, kan ik begrijpen dat het vermoeid is.
Mijn grote kritiekpunt zijn de teveel Birdman momenten,(momenten waarop voor de kijker wordt uitgelegd hoe een plot of motivatie is.) en de eendimensionale slechteriken die rechtstreeks uit een GI Joe stripboek zijn gelopen.
Maar dan de techniek, tja een film die zo revolutionair groot is, daar kan ik als nederige filmkijker maar moeilijk iets zinnig over zeggen. Wat grootst, briljant, wat een beelden en wat een techniek. Dat de film minder revolutionair oogt komt omdat wij gewent zijn om CGI altijd te kunnen herkennen. Maar de realistische fantasie wereld die hier wordt voorgeschoten valt nooit door de mand en is daardoor voor ons al heel snel als gewoontjes. De ultieme test doorstaan dus.
Maar mijn persoonlijke absolute heerlijkste ervaring van Avatar is dat Cameron, the return of the king, alles en iedereen laat zien wie de baas is. Cameron en met name T2 is voor mij de standaard hoe je actiefilms moet filmen. Want man o man, wat kan die gast actiescènes regisseren! Wij zien exact wat er gebeurd, geen idiote flitsende montage, maar kraakhelder, vloeiend perfecte slow motion en choreografie en geluidseffecten. Meester, meester meester,..Niemand komt ook maar in de buurt. Cameron weet de actie perfect te doseren en weet hoe hij spanning moet opbouwen.
In een tijd waarin Lucas van zijn troon gevallen is en ontmaskerd als matig regisseur, Spielberg de draak Indiana Jones aflevert en inlaat met Prut Regisseur Bay, mogen Jackson, Noland en Del Torro diep buigen en hun aantekeningen boekjes pakken en kunnen Bruckheimer en Emmerich en vooral Bay niets anders doen dan uit schaamte hun hoofd diep in het zand te steken en er nooit meer uit te halen.
Toen T2 uitkwam, kan ik me herinneren zeer veel recensies gelezen te hebben die het technisch subliem noemde, maar inhoudelijk een prul. Nu kan ik geen recensie meer vinden waar minder dan vijf sterren is gegeven. En zo zal het Avatar ook vergaan.
Het allerbelangrijkste voor mij is de filmervaring.
Avator weet mij net zo te raken als Titanic, LOTR en terminator, niet perfect, maar wel meeslepend en voor de grote groep SF nerds, waar ik ook bij hoor, een onvergetelijke filmervaring.
Nomak
Ik ben een grote fan van de Street Fighter spellen, maar ik zie de link met deze film niet.
selfhealing
bijna grappig..
robertvanes
ik ben vandaag naar rotterdam in de imax 3d theather geweest, en ik moet zeggen het was zeker geweldig, oke het verhaal was simpel, maar wat er in de film allemaal gebeurd is echt super, echt een en al mooie belden en actie, ik ben blij dat ik deze film in het imax 3d heb gezien, en ik zal deze zeker op dvd gaan aanschaffen, echt een lekkere film ,,,, de 3 uur zijn voorbij gevlogen.
top!
Weet ik veel. Sommige gevoelens kun je niet uitdrukken. Kwestie van smaak misschien? Als er dingen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid, dus niet echt (fotorealistisch) zijn, spreken mijn niet aan. Ik ben van mening dat de werkelijkheid / de waarheid vastleggen veel moeilijker is dan iets verzinnen, iets tekenen etc.
Je bergeet nog steeds dat deze film gebruik maakt van echte acteurs en motion tracking. De personages zijn dus niet ge-animeerd. Maar als je (voor je)zelf als niet kan uitleggen waarom je iets belangrijk vindt, houdt de discussie natuurlijk een beetje op.
- 2005 stemmen
Ik vind het een overgewaardeerde film. Ik ben daarnaast ook geen liefhebber van dit soort films.
Bitking
Een weetje: Schijnt dat aan deze film 15 jaar is aan gewerkt geweest!?!
wimnoot
Wat is overgewaardeerd?Ik denk dat mensen gewoon echt enthousiast zijn over Avatar en daarom hoge score's geven.Heb je hem zelf al gezien Fappie?
Heb je 'm al gezien?
angel-eyes18
mijn vrouw houdt van roman en drama...ik niet , dus zulk soort films zal ik zeker ook niet beoordelen.
deze reactie slaat kant nog wal......denk ik
- 2005 stemmen
Moviemeter werkt hier niet zo goed. Ik heb de film een 3,5 gegeven.
OrginalManiak
film duurt 162 minuten. nou de tijd vloog als ik weet niet wat.
Ik had echt zoiets van, laat de film a.u.b niet eindigen. Wat een geweldige film was dit. Echt een aanrader. zoals hierboven al zo vaak is genoemd. ECHT EEN MEESTERWERK.
fvdpol
Mooi gemaakte film. Je kunt wel zien dat hier lang aan gewerkt is. Gisteren 3D gezien in Schagen!!
davidovic
waarom zegt iedereen eigenlijk dat het een meesterwerk van cameron is ?
ik denk dat 90% van de credits gaan naar de technici (beeld én geluid). een meesterwerk van de techneuten dus !
CartoonNetwork
De film is ernstig overgewaardeerd.
Dit is niet meer dan een middelmatig filmpje met een subliem sprookjeswereld.
1)Het intro is om te huilen. Iemand die het geluk heeft de broer te zijn, mag daarom de avatar van zijn overleden broer gebruiken(zelfde DNA). Zonder ook maar enige training of iets in die geest. Sinds de avatar al in het complex was is het onbegrijpelijk dat hij direct er in moet zonder ook maar een dag of 2 training. (immers, het grote gevecht gebeurt pas maanden later .. dan had een paar dagen training ook wel afdoende geweest). Dat Grace daar zo typisch op reageert is natuurlijk een open deur intrappen van jewelste.
2)Het feit dat Jake, nadat hij in de avatar zit, niet luistert, en doet waar hij zelf in zit is natuurlijk erg kinderachtig. Ook erg apart dat hij op een gegeven moment weg is van de groep, en dat ze hem daar maar alleen laten. Ze hebben superieure technologie waar ze avatars kunnen besturen en kunnen niet eens een simpele GPS locator bij hem doen? Erg apart.
3)Die generaal, is natuurlijk het perfecte stereotype neurotische Amerikaanse generaal die groot, sterk gespierd is en overal schijt aan heeft. Die semi-one liners zijn niet grappig van hem. Overigens zit de film vol met dit soort cliche stereotypes, oa. dat mokkel dat de heli bestuurt, grace die wetenschapper en die dude die bang is voor de aandeelhouders. Een gemiste kans, dit houdt het hele verhaal zo oppervlakkig waar je nergens echt goed binding krijgt met de acteurs.
4. Vanaf 20/25 minuten in de film tot aan anderhalf uur wanneer de bulldozers binnenvallen is er eindelijk wat minder nadruk op het slechte script en de miezerige dialogen. De wondere wereld van Pandora wat goed ten uiting komt met de 3D bril, gooi daar wat leuke muziek bij en het komt echt tot leven. Als ze gewoon een documentaire hadden gemaakt van af het momemnt dat hij binnenkwam tot een moment dat hij weg moest had de film van mij een 5*(10/10) gekregen, of alleen een film over de Avatar mensen, een oorlog tussen 2 clans bijvoorbeeld, dat was beter geweest dan het verhaal wat Cameron er nu aan heeft vastgeplakt. De beelden van pandora zijn revolutionair en zien er goed uit.
5. Drama begint weer op het moment dat de bulldozers binnenvallen, vanaf dat moment stort de film erg snel in. Nergens wordt de tijd genomen om ook maar karakters goed uit te leggen, alleen de 2 hoofdpersonen worden goed beschreven, alle kleine bijrolletjes zijn slappe aftreksels. Vanaf nu komen de cliche's elkaar ook in hoog tempo tegen. Jake keert zich tegen de SKY mensen, de generaal sluit ze op, uiteraard ontsnappen ze en gaan ze voorbereiden op het gevecht. (open deuren iemand? Pfoeij)
6. Uiteraard gaan de good guys van de bad guys winnen, de manier waarop is natuurlijk wel slecht. Was er nog ergens een plottwist? Het feit dat ze moeten vechten in een vortex waar homing guided aiming niet werkt, maar ze handmatig moeten schieten. So what? Dat al die getrainde soldaten nu ineens misschieten ofzo?
7. Het gevecht zelf is ook dramatisch en blijft een feest van open deuren intrappen, uiteraard zie je eerst de SKY mensen winnen, en gaan er een aantal bijrolletjes dood, daarna komen die dinosauriers ineens te hulp (waarom kwamen die niet eerder?) Hielden die zich opeens verscholen ofzo? En waarom hielden de SKY mensen daar helemaal geen rekening mee? En nadat die dieren aanvallen is het hele grondleger ineens volledig verdwenen? (WTF?) En uiteraard NET als ze de bommen willen droppen komt held Jake er aan en steekt er een stokje voor. Uiteraard gaat alles richting een 1 op 1 gevecht met de generaal versus Jake waar het zeer frappant is dat de Generaal uberhaupt de val van het vliegtuig overleeft als enige(!) Uiteraard wint hij van Jake, maar NET op het moment dat hij Jake een lesje ging leren kwam z'n vriendin onder dat beest vandaan en vermoordt hem. This has cliche written alllll over it.
De film is niet meer dan een middelmatige science fiction epos die een treedje hoger staat dan de zeer succesvolle maar oh zo verschrikkelijke Transformers 2 en GI Joe film. Het feit dat er dit jaar aan de grote blockbusters een zoetsappigge verhaaltjes worden geplakt met verschrikkelijke dialogen en gaten in het script die nog groter zijn dan een willekeurige wc pot. Net zoveel diepgang heeft als je 1e relatie op de basischool maar visueel zijn het pareltjes. Het is jammer dat na verloop van tijd alleen vermaak nog belangrijk schijnt te zijn, het gevoel dat je hebt als je uit de bios komt is namelijk, WOW, wat een wondere wereld die Pandora en niet van WOW, wat een excellente film, tof verhaal, goede twisten in het verhaal, spannend, of sublieme acteer prestaties.
deze reactie slaat kant nog wal......denk ik
Ik mag de film niet beoordelen?
Tonypulp
De film is ernstig overgewaardeerd.
Dit is niet meer dan een middelmatig filmpje met een subliem sprookjeswereld.

Die Avatar's passen niet bij elk persoon, die Avatar was voor zijn TWEELING broer, vandaar dat hij een toevalig geschikte match was. tuurlijk gaan ze niet voor de lol een ongetrainde marine in een Avatar lichaam stoppen.
Btw, heb eens wat lol met het kijken naar een film, je loopt slechts te zeiken om onbelangrijke zaken. Je mist het grote geheel volledig. Als je zo te werk gaat kun je 90% van de films wel tot de grond toe afkraken.
CartoonNetwork

Hij was toch ongetraind? Ik snap ook wel dat hij er in kon, vanwege het zelfde DNA. Maar hij had nul uren gedraaid, en geen idee hoe het werkte. Waarom deed Grace anders zo geirriteerd dat ze niet een 'schietgrage' marinier er in wou? Het feit dat hij nul uren ervaring had en geen idee had hoe het werkte, maar er wel linea recta in dat lichaam moest terwijl het echte gevecht pas maanden later los barst slaat nergens op!
Tonypulp
Ben je na 10minuten weggelopen?
Hij moest zich voegen bij de Navi's, dat proces neemt nou eenmaal een hoop tijd in beslag, je moet hun vertrouwen winnen.
Waarom dan langdurig zeiken en kieskeurig zijn, snapt die grace ook wel, geef hem een kans. Hebben ze dus ook gedaan.
Daarna zie je hem dus maanden lang werken om informatie en vertrouwen te verkrijgen.
Niets vreemds aan,
Kinderachtig? Best logisch juist.
Grace is dan ook een wetenschapper he, zij heeft andere doelen dan die mannetjes van het leger. Dus opzich ook wel weer logisch dat ze Jake daar laat.
CartoonNetwork
Ben je na 10minuten weggelopen?
Niets vreemds aan,
Ben niet na 10 minuten weggelopen
Bleef zitten in de hoop meer van de pracht en praal van Pandora te zien. Het feit dat in het begin het verhaal zo snel liep, en er niet een aantal minuten training voor hem was, maar dat hij er direct in moest. Dat is toch gewoon ongeloofwaardig qua reactie? Kinderachtig? Best logisch juist.
Hij zit in een rolstoel, heeft tijden niet kunnen lopen, vind het niet vreemd dat hij wat over-enthousiast raakt wanneer hij in zo'n lichaam terecht komt, [/quote]
Tuurlijk snap ik wel dat hij enthousiast is, maar hij werd juist gehaald om de avatar te besturen omdat die dingen natuurlijk veel geld kosten, en het anders zonde zou zijn van dat geld. Als ze zoveel waarde hechten dat hij terugkomt, waarom dan niet een fatsoenlijke training, en dat ze hem dan ook maar achterlaten in het bos, met zo'n reactie, het is waarschijnlijk al te laat voor hem ... of iets in die trent.
Naomi Watts
Je snapt er blijkbaar echt niets van. Leek me toch wel erg overduidelijk dat er geen tijd meer verloren kon gaan. Dat maakte Parker Selfridge wel erg duidelijk.
MovieFreakk
Bagger van de bovenste plank ik heb nog nooit zo slechte film gezien als dit , stereotype personages in overvloed een paar goede wetenschappers , een paar gemene militairen , een gemene bedrijfsmanager die alleen maar aan geld denkt , 1 gemene militair die later een goede word en uiteraard een paar lieve inboorlingen , dit giet je vervolgens in een uiterst slap script je geeft het een beetje kleur met een paar special effects je laat de goede van de slechterikken winnen en klaar is kees.
MovieFreakk
recensie
Kan het niet beter verwoorden.
dulcinea
Sommige mensen zitten maar te klagen over details terwijl ze het hele verhaal en wat er allemaal gebeurt niet eens snappen, tja zo kan je een film ook slecht vinden natuurlijk, lijkt me logisch dan
Kijk dit is en blijft sci fi, uiteraard moet het ergens geloofwaardig zijn maar in zo'n film moet je het niet allemaal te realistisch gaan zoeken. Ik vind het echt jammer als mensen niet gewoon kunnen genieten van een film zonder zich echt aan alle kleine dingen te storen. Ben je dan een filmkenner of iemand die gewoon niet meer kan genieten van films?

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful