• 9.378.921 stemmen

Avatar (2009)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.483.751)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ik weet nog dondersgoed dat ik totaal overdonderd uit de bioscoop kwam toen ik dit meer dan 10 jaar geleden zag in IMAX 3D. Dat is dan ook de kracht van deze 'Avatar', want zonder de 3D-toevoeging blijft er eigenlijk niet zoveel over. Heb de film onlangs voor de derde keer gezien en elke keer wordt-ie minder. Die blauwe figuren zijn eigenlijk maar een stel rare en lelijke verzinsels en het verhaal is echt schaamteloos slecht. Niet alleen de uitvoering zelf, maar ook de personages zijn zo fout en stereotiep als de tering. Regelmatig tot aan enige hilariteit toe. Ti's dat de jungle enkele leuke visuele vondsten kent en dat het nog wat leuk wegkijkt allemaal, maar verder hoop ik toch dat Cameron qua vertelling meer te bieden heeft in de komende 3, 4 of 5 delen. Hoeveel er ook nog maar mogen volgen.

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

Leland Palmer schreef:

Geloof ik, maar ik vond hem destijds bij herziening in de bioscoop gewoon even goed als de eerste keer. Dus daar laat ik het dan maar bij.

avatar van verhoeven

verhoeven

Topfilm heerlijk gewoon.. 5 * een dikke wel verdiende 10 voor mijn.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Voor een 2e keer deze film gezien. De eerste keer was in de bioscoop. Wat waren we toen overdonderd. Prachtige beelden en special effecten. Nu op dvd zie je wel dat we weer 11 jaar verder zijn. Toch is het nog steeds een geweldige film. Ben erg benieuwd naar de volgende delen die gaan komen. Dit is in ieder geval echt een avontuur waar je helemaal in mee wordt gezogen. De lange speelduur vliegt voorbij.

Het domme leger verhaal vond ik toen ook al een beetje storend en nu weer, maar goed. Voor al dat moois wat je er voor terugkrijgt is ze vergeven.

avatar van Vdk_Movie

Vdk_Movie

Zware tegenvaller, niet mijn ding.

avatar van illskills

illskills

Visueel is dit een mooie film..... en daar stopt het dan

avatar van schrans

schrans

Wat een overgewaardeerde score. Visueel inderdaad zeker de moeite, maar het verhaal, de acteerprestaties, etc waren maar vrij middelmatig. Duurt ook echt veel te lang. Deed me wat denken aan een uitgerekte versie van Pocahontas.

Mooie film met prachtige beelden en een leuk spannend actieverhaal.

Voor degenen die van een beetje actie houden en enkele heldenrollen een aanrader.

Dit was de 2e keer dat ik deze heb gezien (normaal beeld) en mijn vriendin heeft deze in de bios gezien in de 3D uitvoering en vond dit net als "Michael1968" subliem!

Zo nu en dan merk je dat de film van Amerikaanse afkomst is, het stoere van sommigen valt echt op, de dramatiek met de daaruit vloeiende emoties. Op zich niet erg want in zijn totaliteit is de film een beauty. De CGI is voor 2009 echt van topkwaliteit.

avatar van Vaniliagirl

Vaniliagirl

Pas nu voor de eerste keer gezien omdat de film me nooit aan sprak. Stom want vond hem geweldig en heb van elke minuut genoten.

avatar van Phantasm

Phantasm

avatar van Vaniliagirl

Vaniliagirl

Phantasm schreef:

En dat zet je er dan 4 x op?????

Oeps dat was niet de bedoeling. Sinds de site is vernieuwd krijg ik steeds errors en nu post ik blijkbaar met 1 klik 4x. 3 verwijderd thanks!

avatar van Kondoro

Kondoro

Phantasm schreef:

En dat zet je er dan 4 x op?????

Hierboven staat bij mij ook zes keer het zelfde bericht. De site is ook intens traag als ik dit bericht wil publiceren, daar gaat wat fout denk ik.

bart007bond

Lees net dat Matt moet huilen.

Hij deed niet mee.

Arme, arme Matt, wat heb ik toch met hem te doen.

Heb je maar 250 miljoen, hoe kun je er mee rond komen.

Binnenkort moet ie bijstand aanvragen

avatar van John Milton

John Milton

Grappig. Ik lees dat heel anders.

John Milton schreef:

Grappig. Ik lees dat heel anders.

Matt is gewoon een over het paard getilde, overschatte acteur, die gewoon niet moet zeuren.

avatar van The Oceanic Six

bart007bond schreef:

Lees net dat Matt moet huilen.

Hij deed niet mee.

Arme, arme Matt, wat heb ik toch met hem te doen.

Heb je maar 250 miljoen, hoe kun je er mee rond komen.

Binnenkort moet ie bijstand aanvragen

Lul niet zo krom. Dat heeft Matt Damon nooit gezegd.

Hij geeft gewoon aan dat hij die rol moest weigeren omdat hij midden in de opnames van Bourne zat en dat hij 10 procent van Avatar aangeboden had gekregen door Cameron en nu dus 280 miljoen erbij had kunnen hebben. Hij klaagt of zeurt nergens dus hou die flauwekul graag bij je.

bart007bond

Hij Zeurt? Is dat echt je perceptie? Je sleurt een normale, komisch bedoelde constatering die iedereen in die situatie zou maken, totaal uit zijn verband. Alsof je een redacteur van de Weekend bent.

Is het gek om als A-lister na te denken over de rollen die je hebt laten schieten? Lijkt me niet.

Bovendien staat Damon eerder bekend als iemand met de nodige zelfspot en bescheidenheid. Zie bijvoorbeeld:

-Damon's commencement address at MIT

-Matt Damon refutes journalist

Zo denk ik erover ja. Ik vind het een waardeloos acteur.

Als je zelf aangeeft dat je zoveel misgelopen bent, dan ben je aan het zeuren en niets anders dan een ordinaire geldwolf.

Sowieso een gigantische hekel aan patsers.

avatar van Film Pegasus

Reeks off topic berichten verwijderd. Graag over de film.

avatar van Film Pegasus

Reeks off topic berichten verwijderd. Graag over de film.

avatar van GothamCity

GothamCity

De film die mede door een gimmick veel bezocht werd.

Vond de film al heel gauw na release gedateerd over komen, na 2jaar al. De blauwe wezens zien er eigenlijk heel dommig uit, hoe ze kijken en bewegen, veel in deze film is gewoonweg lelijk.

Het 3D effect deed me ook niks, was een gimmick om extra duure kaartjes te verkopen, wel slim natuurlijk, maar wat heb je er als toeschouwer aan.

Vooral een kitscherige film met weinig inhoud.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik heb Avatar net nog eens opgezet, en toch vind ik het een hele mooie film. Ik weet dat de meningen daar over verdeeld zijn, maar het ziet er heel goed uit. Zeker toen deze film in 2009 uitkwam was het toch wel een vernieuwende film. Iets compleet nieuws wat we nog niet eerder zagen. Het is ook niet voor niets dat Avatar toen zoveel publiciteit kreeg. Ik zag de film al verschillende keren en nu weer vond ik het nog steeds goed en mooi gemaakt. Als het goed is komt in 2022 Avatar 2 uit, en ik kan me niet voorstellen dat Cameron weer met zo'n vernieuwende film komt als de eerste. We weten nu wat we zo'n beetje kunnen verwachten lijkt me, en dat was bij de eerste compleet anders. Maar James Cameron wist wel vaker met iets nieuws of in ieder geval met hele goeie films te komen. The Abyss bijvoorbeeld was toch ook iets aparts zo'n 32 jaar geleden, en het is nog steeds een super goeie film. Titanic, Aliens en The Terminator reeks zijn stuk voor stuk topfilms om er maar eens een paar te noemen. Zelfs Alita vond ik ook helemaal geen verkeerde film. Hoewel het verrassingseffect niet meer zo groot zal zijn bij Avatar 2 kijk ik toch wel uit naar die nieuwe film.

avatar van Rubie2208

Rubie2208

Een van de beste en mooiste Sciencefiction films die ik heb gezien en qua verhaal nog herkenbaar ook .

Het verhaal is origineel en feitelijk ook goed te geloven . De mens heeft in feite al eeuwenlang alles vernietigd en kapot gemaakt als het om de natuur gaat en zij hiermee geld kunnen verdienen.

Zo ook in deze toekomstige film , waarin de mensen een nieuwe planeet hebben ontdekt en hier enorm waardevolle grondstoffen kunnen vinden. Eigenlijk laat deze film een spiegel zien hoe de mens deze planteer vernietigt, zoals wij de aarde ook hebben vernietigd , puur om veel geld te kunnen verdienen.

Wat ik knap vond in deze film, was dat de schoonheid van de natuur enorm wordt weergegeven , terwijl al deze wezens en planten niet eens bestaan.

Buiten het verhaal ziet de film er enorm mooi en visueel gezien goed uit . De hele planeet ziet er zo mooi uit dat je er eigenlijk naartoe wilt gaan. De muziek is mooi en de bevolking is goed in elkaar gezet met hun eigen taal en manieren.

Verder met het oog op de toekomst en technologie is het idee om een geest in een ander lichaam te verplaatsen makkelijk te volgen . ( elon Musk heeft immers gezegd dat met het oog op de toekomst dit niet eens een gek idee zou zijn)

Bijzonder mooie en goed in elkaar gezette film die ik al meerdere keren heb gezien en nooit verveeld .

avatar van zegmaarmaarten

zegmaarmaarten

De film voor het eerst goed gezien, deze keer op een 32" 4k monitor. Nu schijnt er nog helemaal geen 4k versie in omloop te zijn, dus dit was dan een versie die geüpscaled was naar 4k (UHD). Maar het resultaat mocht er zijn, haarscherp.

Dat mensen in de bioscoop destijds totaal overdonderd naar buiten kwamen, verbaast me dan ook niets. Wat een geweldige effecten, wat een prachtige nieuwe wereld die we hier mogen ontdekken.

Op het verhaal valt genoeg aan te merken, maar er zitten toch ook interessante vondsten in.

Ik heb genoten en ik geef de film 4,5 sterren vanwege de prachtige visuele effecten en alle andere speciale ingrediënten.

avatar van zegmaarmaarten

zegmaarmaarten

De film in 4k voor het eerst goed gezien, deze keer op een 32" 4k monitor. Nu schijnt er nog helemaal geen 4k versie in omloop te zijn, dus dit was dan een versie die geüpscaled was naar 4k (UHD). Maar het resultaat mocht er zijn, haarscherp.

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Nog steeds een spectaculair meesterwerk!

In 2009 werd ik volledig weggeblazen door Cameron’s 3 dimensionale achtbaan rit.

Had de film al zo’n 10 jaar in de kast staan, maar had m niet thuis durven herzien, bang dat het in 2d op het ‘kleine’ scherm tegen zou vallen. Sommige films zijn nu eenmaal gemaakt voor de bioscoop.

De film is nooit vrij geweest van kritiek. Zo zou het verhaal simpel zijn en de film een lege huls voor een cgi showcase. Dat wil ik bestrijden. Het klopt dat de core van het verhaal op Pocahontas is gebaseerd. Maar wat is daar mis mee? Niemand die ooit er ooit over valt dat West Side Story op Romeo en Juliet is gebaseerd. Sterker nog men vind het een pré. Elk verhaal is al honderd keer verteld, dus waarom niet een klassieker aks uitgangspunt nemen. Het gaat erom wat je er vervolgens mee doet.

Dat de personages vrij plat zijn en zo zwart wit als het maar kan, zal ik niet spreken. Ook wordt de eco-boodschap er met de steenhamer in geramd. Subtiliteit is ver te zoeken. Maar goed, zoals elke marketeer je kan vertellen, kun je je boodschap het best zo duidelijk mogelijk maken. Die helderheid vertaalt zich ook naar het visuele aspect, maar daarover later meer…

Wat betreft de subtiliteit het volgende. Dat is bij de meeste actiefilms afwezig. Rambo, De Terminator, Star Wars of welke film met Bruce Willis of JVCD dan ook hebben daar nooit punten mee gescoord. Dus dat is inherent het genre.

Daarnaast kent de film weldegelijk een groot aantal originele vondsten. Het concept van een life avatar is erg mooi gevonden en ken ik niet uit andere films, de hele wereld ban Pandora is vanuit het niets gecreëerd, evenals de Na’vi’s of je die nu mooi vind of niet.

Maar goed, tot zover de uitgangspunten. Waar Cameron echt mee scoort is de uitvoering. De eerste 3-d film in jaren en nog steeds de enige film die de opnames in dienst stelt van de 3d beleving. Wat onmiddellijk opvalt is de enorme grote scherpte diepte in het beeld. Ook in 2d springt dat in het oog. Het lijkt wel alsof de hele film met F-18 is opgenomen. (Voor de leek: Daarom is zowel de voorgrond als de achtergrond scherp). Dit is essentieel om het gevoel van diepte goed te beleven. De reden dat hier in veel latere films op beknibbeld is, is omdat het ontzettend kostbaar is. Voor de live geschoten scenes heb je een bak licht nodig en voor de cgi veel computertijd.).

Over de cgi gesproken, deze is wel iets verouderd. Niet zozeer dat het slecht oogt, maar je ziet wel dat het bij de Na’vi’s en veel beesten en natuur aan details ontbreekt. Hun huid is gladgestreken en zou tegenwoordig meer structuur hebben. Maar goed, storen doet dat niet echt. Bij de opnames in de jungle is de scherpte diepte minder. Daarvoor is die omgeving nu eenmaal te gedetailleerd. Maar daar heeft Cameron een andere slimme oplossing voor: contrast. Want ook hoog contrast draagt bij aan de 3d beleving. De keuze voor het lichtgevende bos is dus niet enkel een esthetische. Verder werkt het ook goed als er überhaupt veel diepte in het beeld zit. De veelvuldige vliegscenes zijn dan ook een feest voor het oog.

Maar naast deze technische trucks stelt hij ook de actie in dienst van maximaal visueel effect. Dat doet hij door de actie vrijwel altijd langs de diepte as van het beeld te laten plaatsvinden. Dus niet van links naar rechts (2d), maar van voor naar achter of achter naar voor. Vaak ook beide kanten op. Dat maakt de film enorm dynamisch. Nu is Cameron sowieso een kei in het in beeld brengen van actie. Hij kan het net zo druk doen voelen als Michael Bay, zonder de kijker daarbij te desoriënteren. De vele gevechten zijn ook bruut en enerverend zonder bloederig te hoeven zijn.

Wat betreft het verhaal en de thema’s begeven we ons op bekend Cameron terrein. Net als in Aliens en The Abyss (en in mindere mate T2) is er een hebzuchtige corporate organisatie die, gesteund door het leger, op nietsontziende wijze de aandeelhouders wil plezieren. Dit geeft een conflict met de wetenschappers die ze daarbij nodig hebben. In dit geval gaat het om het ontginnen van een planeet bevolkt doorveen soort blauwe indianen. De analogie met het ontbossen van het Amazonewoud zal niemand ontgaan.

De technische vondst die Cameron hierbij inzet, is naast groot materieel dat we kennen uit zijn eerdere films, ook een real life Avatar, om contact te maken. Maar goed dat is bij iedereen welbekend. Wel leuk is de knipoog naar Robocop als Jake voor het eerst zijn Avatar betrekt.

Wat volgt is een visuele ontdekkingsreis op Pandora. Schitterende natuuropnames worden afgewisseld met enkele vakkundig gemaakte actiescenes. Jurrasic Park geeft hij het nakijken. De monsters in de jungle, de eerste vliegscenes en nachtscenes waren stuk voor stuk baanbrekend en staan nog als een huis.

Maar de film weet pas echt te overweldigen als het militair geschut wordt ingezet. De eerste is een kopie van Apocalypse Now waarbij een eskader helikopters vanuit de lucht een dorp (boom) aan gort schiet. Het verschil is dat wij nu niet op de hand van de Amerikanen zijn. Overigens een heerlijke bad guy!

Het is indrukwekkend en treurig te gelijk. Zeker wanneer je je bewust bent dat dit op veel plekken de dagelijkse gan van zaken is.

Als alles verloren lijkt, haalt Cameron nog even een Messiasthema uit zijn hoge hoed en krijgen we de aanloop naar de Endgame. Uit alle hoeken en gaten worden strijders opgeroepen om de Dark Side te verslaan. Wederom volgt een epische battle met voetsoldaten, cavalerie en de luchtmacht. Je komt echt ogen te kort om het allemaal te volgen. Uiteindelijk doet Jake nog even Luke Skywalker na en ik voelde als een 14 jarige die 1977 voor het eerst Sta Wars zag. Kaboem!

Maar dan is de film nog niet voorbij want we eindigen zoals het hoort met een rechtstreeks gevecht tussen de good en de bad guy. Het gaat er ook hier weer heerlijk bruut aan toe. Het mooie is dat Cameron er ook het Avatar concept in betrekt. Ook daarmee geeft hij de film net wat extra’s.

Zo biedt Avatar 12 jaar later en in 1d minder nog steeds 2,5 uur top entertainment en een paar leuke ‘nods’ naar 40 jaar actiecinema.

Ik heb genoten en kijk uit naar deel 2. Die zou gezien de populariteit van Don’t look up en het gegeven dat veel regeringen nu eindelijk wat aan de klimaatcisis gaan doen, wellicht perfect getimed zijn.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)