• 9.381.104 stemmen

Avatar (2009)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.484.141)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

maxroelofs schreef:

The sixht sense, The others, kun je er nog 998 opnoemen?

Goh, het good old spookverhaal. Hoe oud wil je het hebben...?

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Reinbo schreef:

Goh, het good old spookverhaal. Hoe oud wil je het hebben...?

Nee dat was de vraag niet. *trolltroll*

Ze zijn toch wel anders dan de doorsnee spookverhaal film hoor!

avatar van Reinbo

Wat is dan een doorsnee spookverhaal? Het plot twistje is gepikt van ondermeer Carnaval of Souls Verder is een verhaal van mensen die geesten zijn/zien natuurlijk al eeuwen oud. Hamlet zag zijn dode moeder meen ik. Zit ook In American Werewolf in London, Scrooge.... Of je kunt het zien als een verhaal van iemand die iemand anders is dan hij zelf denkt. Dat is ook al vaak zat verteld.

avatar van Wouter

Reinbo schreef:

Kom op zeg. Het scenario is best orineel.

Pfft.

avatar van eRCee

eRCee

• 1980 stemmen

Het is in ieder geval een eigen scenario, blijft een beetje beschamend hoeveel films toch eigenlijk gebaseerd zijn op boeken.

Wouter schreef:

Pfft.

Grote delen ook niet en de dranatische lijn is een bekende, maar Avatars, Pandora, Navi's, vliegende paarden, lichtgevende bossen. Ik kende ze nog niet.

avatar van Dangerous-AF

Dangerous-AF

Het is niet zo moeilijk om dat te verzinnen. Ik begrijp nog steeds niet wat er zo ´geweldig´ is aan de film. Over paar jaren is iedereen het al vergeten.

avatar van Reinbo

Dat roept iedereen nu al een paar jaar.

avatar van nakada

nakada

Dangerous-AF schreef:

Het is niet zo moeilijk om dat te verzinnen.

Achteraf niet nee. Maar achteraf is een wiel of een paperclip ook maar een eenvoudig ding.

Reinbo schreef:

Buiten Pandora en de Navis is het niet bepaald origineel materiaal. Maar da's basic voor een scifi film die zich op een andere planeet afspeelt. Pegasus (het vliegende paard) dateert al vanuit de tijd van de Grieken, voor lichtgevende bossen moet je maar eens wat meer Japanse RPGs spelen ofzo. Zie je meteen ook de vliegende/drijvende rotsformaties ed.

avatar van nakada

nakada

Zo zijn de ideeen uit die RPGs ook grotendeels ergens anders van afkomstig, zie bijvoorbeeld de Europese strip cultuur. Die hoogstwaarschijnlijk hun ideeen ook weer ergens op gebaseerd hebben. Het gaat natuurlijk vooral om de compositie en de uitwerking van al die ideeen. Ik vind dat in Avatar bijzonder goed gelukt en blijkbaar vinden velen dat met mij.

Ik reageer dan ook op een uitspraak van Reinbo.

avatar van AC1

AC1

?

Je liefde voor Cameron heeft je toch niet blind gemaakt? Alles in die film is herkauwd of gestolen. Het is de planeet Jupiter maar alleen heeft de vlek een andere kleur. Een normale mens laat zich niet vangen en zegt dan: Jupiter! Een blauwe indiaan blijft een indiaan.

Onderhond schreef:

Het gaat natuurlijk om de combinatie en de uitvoering. Tuurlijk in Never Ending Story vliegt er ook een rotsblok door de lucht..... En als het allemaal zo makkelijk was, waarom heeft dan niet iemand anders effe 3 miljard aan boxoffice bij elkaar geschraapt?

Kan je dus ook zeggen van The Others en Sixth Sense. 't Is een beetje langs twee kanten discussiëren zo.

avatar van Reinbo

Ik stel daarvan ook niet dat ze onorigineel zijn, enkel dat het verhaal al 1000 keer eerder is verteld. Ik vind het dan ook veel belangrijker HOE een verhaal wordt verteld, dat WELK verhaal verteld wordt.

Ik heb het al eens vaker geschreven, maar vergelijk

Romeo + Juliet (1996)

Romeo and Juliet (1968)

West Side Story (1961)

Fighting Fish (2004)

Vier maal hetzelfde verhaal over de verboden liefde (zit ook in Avatar), maar de films konden niet verschillender zijn. Zowel in uitvoering als in kwaliteit.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Ik denk dat de kracht de overdaad aan 3D en de ervaring daarvan is.

Stel, er is niets origineels,

maar je stapt de bios in, gezellig met een paar mensen, zet de bril op en verwacht de geijkte enkele momenten van een naar je toe gestrekte hand in 3D of iets dergelijks. Vervolgens wordt je overdonderd door een geschapen 3D wereld zoals je zelden of nooit meemaakte.

Tenzij je misschien een doorgewinterde gamer bent. Maar dan het 3D camerawerk.......

Het begon al met de stofjes die in je gezicht waaien terwijl de camera voortbeweegt door die wereld.

Verderop waren alle computers en apparaten in het kantoor 3D en was het alsof je er gewoon bij zat.

Dan het (mee) rennen over de boomtakken en de lichtgevende struiken, bloemen en takken die langs je voorbij zwiepen (of je loopt er langzaam langs), tezamen met de vuurvliegjes die rond dwarrelen.

Dit zijn slechts 3 of 4 dingen die ik noem, maar daar barst de film dus van.

Voor mij was het een beleving waarbij ik niet eens behoefte had om de rest nog kritisch te analyseren. Maar vooruit, de rest verveelde mij helemaal niet.

Kitsch bijna tastbaar maken noem ik geen goed argument

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

I

Je komt tegenwoordig ook maar weinig originele verhalen tegen. Het zijn allemaal een nieuwe vorm van een al bestaand verhaal. Dat is hier alleen veel duidelijker. Ook is Avatar totaal design focussed, dus de plot is so so. Avatar is origineel, al heeft het een element die je in andere films/verhalen terug vindt. Dat euvel heeft elke film wel tegenwoordig en dat was bij deze film niet eens de main focus. Het universum dat Cameron schept heb ik anders nog nooit gezien, lijkt me lastig hard te maken. Alleen met JRPG's kom je een eind.

Toevallig The New World Extended aangeschaft, en vanavond opzetten, maar vind het wel erg onaangenaam opvallend dat je daar geen soortgelijke discussies hebt waar het hier al sinds de release terug blijft komen.

avatar van Reinbo

Tja, de artistieke benadering van Malick, nodigt nu eenmaal minder uit tot het populistisch gescheld (onorigineel, cliche, 3d is stom, kitsch is bleh, voorspelbaar) wat je hier leest.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

True, krijg opeens weer zin Avatar eens te zien. Heb mijn extended Bluray nog niet gekeken, maar herzien en misschien kan dat laatste halfje er ook bij.

Maar eerst The New World en de Thin Red Line.

Reinbo schreef:

Je moet wat tegen het populistisch gekwijl hier (3d is cool, roos is gaaf, blauwe figuurtes zijn origineel) ...

Naomi Watts schreef:

Maar eerst The New World en de Thin Red Line.

Die laatste is echt briljant!

avatar van Wouter

Reinbo schreef:

Vind het een potpourri van wat in allerlei fantasy langskwam. Nee, ik vond op inhoudelijk vlak niets origineel; sterker ik vond het allemaal vermoeide clichés.

Het vernieuwende zat in de vorm.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Wie of wat is roos?

Nou jongens, even adempauze.

Twee Avatar-vervolgfilms uitgesteld | nu.nl/film | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl

Goed nieuws. Laat Cameron maar weer eens lekker ouderwets knallen. Hoop dat ie zijn midlife-crisis voorbij is.

avatar van Reinbo

Of het goed nieuws is weten we niet, er wordt geen reden aangegeven. Wacht Cameron op nog snellere computers, moet 3d ook thuis de standaard zijn, gaat hij met diepzeevakantie, of gaat hij tussendoor iets anders doen? Geen idee wat ons te wachten staat....

avatar van sierrra

sierrra

Ik hoop dat er helemaal geen vervolg komt. Als men voor een eerste deel geeneens een goed/spannend verhaal kan verzinnen laat dan de rest maar zitten.

avatar van Thorongil

Thorongil

Reinbo schreef:

Misschien nog wat makkelijk extra poen scheppen door zijn andere films in 3D om te zetten, zoals Titanic binnenkort.