• 9.383.689 stemmen

Avatar (2009)

Fantasy / Avontuur | 162 minuten / 171 minuten (special edition) / 178 minuten (extended cut)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.485.090)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

avatar van Reinbo

@ f92: Alsof je naar Avatar gaat voor wat realisme..... Geloof dat de poster wel waarschuwend genoeg was. Verder is het natuurlijk een welbewuste keuze om de natuur op

Pandora veel op die van de aarde te laten lijken, dus met gebrek aan fantasie heeft het niets te maken. Als iets overigens er fantasievol is, is het Avatar wel, je klaagt immers zelf ook over het gebrek aan realisme. Verder is de film natuurlijk ook op elk vlak origineler en beter uitgewerkt dan Star Wars, wat meer een soort houterige Muppets in space is en verder ook enkel aardse trekjes kent.

hstippie schreef:

filmliefhebber92 jij geeft avatar een 2, dat kan maar dan zie ik dat je abeltje een 3.5 geeft. moeten we jou wel serieus nemen.

ABELTJE

ja en jij geeft avatar een 5, moeten we jou wel serieus nemen dan?

nakada schreef:

Natuur' v ( geen mv ) de schepping; land en zee in tegenstelling tot de stad.

Dat staat tenminste in mijn woordenboek, maar dat is Kramers' Nederlands woordenboek maar. Zal wel niet goed genoeg zijn voor jou. Er staat zelfs niet bij dat het niet verzonnen mag zijn.

Winnetou staat net zo ver van de werkelijke indianen als die blauwe mannetjes van ons. Wat ik flauw vind is om deze film af te kraken omdat je die stap om blauwe mannetjes te accepteren niet kunt maken, maar wel Winnetou in je top 10 zetten terwijl we weten dat daar zeker niet veel van klopt. Idem dito voor Rambo en de leathel weapon boys. Die films waardeer je ondanks de ongeloofwaardigheid die er in zit, Avatar kraak je af vanwege de ongeloofwaardige zaken. Beide is jou goed recht, maar ik vind het flauw

Inderdaad winnetou staat ver van de werkelijke indianen, maar het is voor mij vermakelijker dan avatar. Ik respecteer toch ook dat jij avatar een goede film vind, mag ik dan winnetou niet een mooie film vinden?

avatar van Reinbo

Gezien de 3 miljard aan box office, de baanbrekende visuals en 12 Oscarnominaties is het natuurlijk niet heel gek dat er veel mensen zijn die hier een 5* aan geven.

filmliefhebber92

Die baanbrekende visuals zou als jij ze noemt is het enige positieve, maar dat heb ik al altijd gezegd de beelden zijn mooi. Verder is het niet veel en daarom vind ik het geen 5 sterren waard.

avatar van Pete_033

Pete_033

En die oscarnominaties zegt ook niet alles.

Wie neemt tegenwoordig de oscars nog serieus, het gaat daar net zoals bij de fifa

En die oscarnominaties zegt ook niet alles.

Daar gaat het niet om, het gaat erom dat jij je afvraagt of je mensen die hier 5* aan toe kennen serieus moet nemen.

filmliefhebber92

Ik neem een aantal van die mensen zeker serieus, maar er zijn ook veel mensen die deze film alleen een vijf gaven vanwege de bioscoop ervaring en verder niet nadenken. Jij hoeft je ook niet persoonlijk aangevallen te voelen hoor. Maar ik snap niet dat mensen vijf sterren geven alleen voor de mooie beelden, dat is alles.

filmliefhebber92 schreef:

Wat valt er verder over na te denken dan?

avatar van Knisper

Knisper

Niet serieus bedoelde berichten + reactie verwijderd.

Er valt ook niks te bedenken Reinbo want buiten het visuele is er niks.

Toch minstens de helft van de film lijkt me, je moet immers wel naar de film kunnen kijken

Wanneer dringt het is tot de mensen door dat er misschien wel mensen zijn die van zo'n basic verhaal kunnen genieten?

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Ik had ook niks diepzinnigs verwacht hoor. Kon dat gedeelte ook niet tegenvallen. Als ik puur op het verhaaltje had gestemd was er ook 1,5 of zo uitgekomen, maar juist het visuele waar je Avatar wel op had mogen afkraken, is natuurlijk gewoon schitterend.

avatar van rep_robert

Ach ja, het is natuurlijk basic en weinig verrassend. Maar dat zijn alle romcoms ook, je moet films wat mij betreft ook op andere aspecten beoordelen.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Heb ik dus ook gedaan. Heb echt wel genoten van al die kleuren en aparte wezens en natuur(ja natuur). Die onderwaterwereld in deel 2 zal nog wel mooier worden.

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

moviemafketel schreef:

Vind ik ook. Je mag het visuele deel van een film nooit onderschatten. Uiteindelijk is dat de kern van een film, anders kun je net zo goed een boek gaan lezen. Het verhaal is niets bijzonders in deze film, maar dat deerde mij totaal niet bij het kijken.

Er valt ook niks te bedenken Reinbo want buiten het visuele is er niks.

Dat is erg kort door de bocht. Genoeg milieu- en virtual reality thema's om een flink bos over op te zetten. (Want ondanks dat we allemaal aangeven de boodschap van deze film wel te begrijpen, heeft er nog niemand zijn gedrag veranderd en gaan we vrolijk verder met het uitputten van de aardse grondstoffen.)

Daarnaast is het ook een zeer knappe hervertelling van Pocahontas en andere romantische vertellingen tussen conflicterende partijen. Allemaal keurig volgbaar en behapbaar gebracht in slechts 2,5 uur. Alhoewel de personages zwart wit zijn en de vertelling niet nieuw is het een zeer vakkundige adaptatie, die toch wel verder gaat dan 'slechts wat mooie plaatjes'. Naast de milieu en VR thematiek komen immers ook alle andere thema's van Cameron (Hebzucht, macht, sterke vrouw, leger vs wetenschap, mens vs machine) weer aan de orde.

En dan heb ik het nog niet eens over het baanbrekende technische verhaal en de uiterst effectieve regie; met name de mis en scene en cameravoering, die het beste uit de 3d mogelijkheden haalt.

Kan er nog uren over doorgaan nu ik er zo over nadenk. Maar gelukkig is het ook zonder er over na te denken een prima stuk vermaak.

rep_robert schreef:

Dus als ik jou nou zou samenvatten kom ik er op uit dat jij het visuele fantastisch vind en het verhaal niet goed. Hoe kom je dan aan een vijf?

Welke andere aspecten zijn dan nog meer goed of misschien beter, volgens jou?

avatar van rep_robert

Basic en weinig verrassend is niet per definitie slecht. Ik kan immers genieten van goed uitgevoerde verhalen in films. Ondanks dat het niet schokkend is kan ik er heel erg van genieten.

Dus om het op te sommen, ik heb genoten van de gigantisch mooie wereld en het verhaal sleepte mij ook mee. Wat wilt een mens nog meer?

filmliefhebber92

En dan kom jij tot een 4,5. Ik wou dat ik zo makkelijk een 9 op mijn proefwerken had gekregen.

avatar van Reinbo

Als jij voor je proefwerk tekenen met dit voor de dag zou komen of als opstel de synopsis van Avatar had ingeleverd had je vast een dikke 10 gehad.

filmliefhebber92

Ik ben bang dat als ik dat opstel zou schrijven ik geen 10 zou halen hoor. En bij de feedback zou staan:

Je mag iets origineler uit de hoek komen. Gebruik je fantasie! Maar je maakte wel goed gebruik van inleiding, kern en slot en er staan weinig spellingsfouten in. Probeer het maar eens opnieuw.

avatar van Reinbo

Pandora, Gebruik DNA gekloonde Avatar, strijd tussen leger en wetenschappers, Quadrocopters vliegende draken. Denk sowieso als je een hervertelling van een klassiek verhaal in een totaal andere context zet, dat je dat op pluspunten komt te staan. Snap ook totaal de kritiek: Fantasieloos niet. Ik heb zoiets nog nooit eerder gezien. En elk verhaal is natuurlijk al 100 keer verteld. Vind dit persoonlijk ook 100 keer fantasievoller dan het standaard goed vs kwaad in een kasteel verhaal van Harry P.

Daarnaast snap ik ook je geklaag over het verhaal niet, je hebt nb Shawshank in je top 10. En als iets een hervertelling is....

filmliefhebber92

Dat is ook een van de rede waarom ik niet van harry P. houd.

avatar van Noodless

Noodless

Zowel punten voor films als ook voor creatief schrijven zijn uiteindelijk maar relatieve punten.

Het hangt altijd af wie het beoordeelt en wat zijn/haar smaak is. Dus als iemand me dit opstel zou geven , zou ik in de wolken zijn om het te mogen beoordelen. Fantasievol en mooie presentatie / vorm. Dus creatief met onderscheiding geslaagd ! Maar dat is mijn mening.

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2041 berichten

Die helikopter en dat vliegende ding zien er wel erg nep uit zeg.

Zijn ook nep.

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2041 berichten

Ik vroeg me al af hoe ze dat beest zo getraind hadden .

avatar van finitio

finitio

Het verhaal is niet geweldig, onmiddelijk toegegeven. Daar tegenover staat een film met de mooiste special effects, een film die de spanning goed opbouwt en een film die velen ( waaronder mijzelf ) een goed gevoel geeft. Om voor 162 minuten te kunnen ontsnappen aan de dagelijkse sleur van de maatschappij, dat is iets dat alleen top films kunnen bereiken. Daarom heb ik geen andere keus dan deze film een 5,0* te geven.

avatar van nakada

nakada

filmliefhebber92 schreef:

Natuurlijk mag je dat. Maar hoeveel raakvlakken hebben die twee films wel niet ? Natuurvolk ( indianen / navi ) tegen de slechte blanken waarvan er één hun kant kiest. Beide films verdienen geen Pullitzer prijs. Alleen ziet Avatar er veel beter uit. Dat je dan een voorkeur hebt voor de één of de ander kan ik begrijpen, maar dat je Winnetou bij je beste 10 films zet en Avatar maar niks vind snap ik niet.