• 9.372.269 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.564.891)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

avatar van louisvf

louisvf

Het gaat niet om een mening als je de film niet snapt... Het is namelijk geen persoonlijkheid die in een droom tevoorschijn komt. Het één en dezelfde persoon! Snap niet waarom jij je zo persoonlijk voelt aangevallen. Face it.

louisvf schreef:

De hoofdpersoon komt er langzaam achter dat hij niet normaal is, maar schizofreen.
en het gaat er ook niet om dat hij schizofreen is, maar het proces daarnaartoe, de kleine details die hem moeten doen herinneren dat het geen echte persoon is. en dat is leuk om te zien.

ps: kan een mod de tekst hierboven onzichtbaar maken, want ik heb par accidante de clue vertelt.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

decicco schreef:

Volgens mij heb jij er geen zak van begrepen.

Misschien geldt dat wel voor jou. Ik vind het wel een mooie samenvatting in twee woorden.

avatar van Mustard

Mustard

Wij storen ons eraan dat jullie ons omschrijven als niet normaal, en geen echt persoon. We hebben beide gevoelens, gewetens, lusten en dromen. Is het ooit bij je opgekomen om je af te vragen of het niet jullie zijn die niet normaal zijn?

Met vriendelijke groet, Jacks complete tekort aan verrassing.

Mustard schreef:

Met vriendelijke groet, Jacks complete tekort aan verrassing.

Je spreekt in meervoud, IK zeg niet normaal, en daar bedoel ik mee, niet zoals de meerderheid van de bevolking. geen echt persoon, nee niet tastbaar dus niet echt in reality, ik ben dat wel. en je laatste zin, niemand is normaal, maar op de grote lijnen toch wel heur. ik begrijp hier uit dat je in de kliniek zit?

avatar van Larude

Larude

Gewoon een steengoede film. Norton is ook een van mijn favoriete acteurs.

avatar van WeZet

WeZet

zxstyle schreef:

Normaal is naar bepaalde maatstaven, ik snap je punt wel. Heb een tijdje in de psychiatrie stage gelopen en deze film is voor mij zeer interessant. Velen noemen de hoofdpersoon die naar mijns inzien lijdt aan een dissociatieve identiteitsstoornis foutief een schizofreen. Een gespleten persoonlijkheid gaat weliswaar vaak samen met schizofrenie, maar is niet hetzelfde. Wikipedia schizofrenie maar eens. Wat wel typisch is is dat hij klaarblijkelijk opeens deze stoornis heeft.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Erg goede film. Norton acteerde ijzersterk, Brad Pitt was iets minder. Aan het einde van de film krijg je ineens een golf van informatie over je heen waar ik persoonlijk niet uitkwam.

richiedoom

Kan iemand mij dat einde uitleggen? Dat ie zichzelf door zn smoelwerk schiet, maar vervolgens gewoon zegt dat alles ok is? Is dit ook weer een psychologisch iets? En zo ja, hoe kan dat wijf dan zien dat ie zichzelf in zn smoel schoot en niet eens doodgaat? Is zij dan ook gek?

Het moge duidelijk zijn, ik begreep het niet zo goed.
Ik vond de film verder ook niet zo leuk. Het hele sfeertje van de film, ik werd er gewoon een beetje naar van! Was me allemaal wat te duister (terwijl me dat bij se7en niet stoorde, gek...)
Plottwist is wel erg goed, maar ik vond dit in Shutter Island, om maar een voorbeeld te noemen veel indrukwekkender uit de verf komen.

3,5* met kans op meer bij een herziening

richiedoom schreef:

3,5* met kans op meer bij een herziening

De hoofdpersoon komt er op het einde achter dat hij een schyzofreen is, en 2 personen in zich heeft, soms is hij de assertieve clubleider, dan weer de 'normale man uit het begin van de film.
hieraan kan je doorredeneren dat hij van die tweede persoon af wil zijn door zichzelf te schieten.
ik heb de film niet meer heel vers in mijn geheugen maar dat is hoe ik het me herinner.

*voor de betweterige psychologen onder ons, ja ik vertel het kort door de bocht, maar dat is om het begrijpelijk te houden.

Thanks!

Maar dan snap ik nog niet dat ie het overleeft. Is het dan denkbeeldig dat ie zichzelf door zn kop schiet, net als dat zn alter ego Brad Pitt denkbeeldig was?

En anders moet ik de film maar gewoon nog een keer kijken denk ik

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Er zijn nu eenmaal gevallen bekend van mensen die zichzelf door het hoofd schieten en het overleven. Dat is hier ook het geval.

gisteravond de film voor het eerst bekeken, vanavond kijk ik 'm nog een keer - ben benieuwd naar de hints die blijkbaar verstopt zitten - vond trouwens meat loaf echt goed spelen, daar had ik vooraf zo mijn bedenkingen bij - en moest erg lachen om de scene met de pastoor waarmee ruzie wordt gemaakt - wat mij betreft een aanrader voor iedereen die het gemiddelde hollywood abc'tje nu wel een keer gezien heeft...

avatar van clockwork72

clockwork72

Je vond het boek zeker beter?

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

clockwork72 schreef:

Je vond het boek zeker beter?

Ikzelf vind de film beter.

avatar van Mustard

Mustard

WeZet schreef:

Hij kon al een tijdlang niet slapen ( niet mainstream insomnia waar mensen niet gaan slapen omdat ze er geen zin in hebben, maar het soort waar je dagenlang simpelweg niet in slaap kan vallen , meestal gebeurt dit voor een psychose en vaak manifesteren zich in deze periode of kort erna de hallucinaties en wanen. Dus het is niet dat hij het opeens heeft ontwikkeld en het klopt dat het dissociatieve identiteitsstoornis is met snufjes van andere persoonlijkheidsstoornissen (de wanen, hallucinaties, en in het begin derealisatie door de slaapprobleem) erbij, dit is vaak het geval met psychiatriepatienten, het is bij elke patient anders.

richiedoom

Spoilers plaatsen??? Je verklapt heel de plottwist man!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Spoilertags geplaatst.

avatar van inquestos

inquestos

sweinsteiger schreef:

Ikzelf vind de film beter.

Heb je wel de engelstalige versie gelezen? Dit is echt een boek waar een vertaling een hoop kapot kan maken. Dit is een van mijn favoriete films, maar het boek staat toch echt op 1. De overige boeken van Palahniuk zijn overigens geen aanrader...

avatar van EliasZ

EliasZ

Ik vind het zelf een wat overschatte film, het zal wel niet helemaal mijn film zijn.

- Cast vond ik goed of eigenlijk alleen Edward en voornamelijk erg goede rol van Brad
- Film kwam erg traag op gang, eerste uur was vaak saai
- Verhaal werd pas interessant nadat je erachter kwam dat Tyle slechts in zijn hoofd zat (niks nieuws)
- Verder sprak die hele fight club clubje mij niet zo aan.
- Het maatschappijkritische aspect in sprak me juist wel weer erg aan

Rest mij nog wel 1 vraag: Hallucineerde hij nou ook dat hele fightclub gebeuren??

****** 3 sterren ******

avatar van devuza

devuza

Erg leuke film

richiedoom

Bij herziening is deze een stuk beter bevallen. Ik kan alleen nog steeds niks met de eindscene, en ik werd ook wel moe van dat maatschappijkritische gezeik van Tyler. Verder een zeer boeiende film!

avatar van mnrk

mnrk

Nog steeds een zeer sterke film van David Ficher....

Het verhaal is zeer sterk en wordt ook op een geweldige manier gebracht.....Maar het zijn de acteurs die deze film zo goed maken.

Edward Norton en Brad Pitt spelen hun rol ijzersterk en er zit ook een heerlijke chemie tussen hun (ondanks dat hij schizofreen is ) , ook de bijrollen van Helena Bonham Carter en Meatloaf zijn dik in orde.

avatar van Koekjesdeeg

Koekjesdeeg

Na lange tijd deze film nog eens gekeken. In die lange tijd ben ik volwassener geworden en mèn, wat maakt dat een verschil.

Heb nu een hoop denkwerk te doen, laat hem op 4*, misschien komt daar nog een halfje bij.

Verder heb ik nog een tip voor mensen die deze film niet waarderen en/of met veel vragen zitten: lees eens wat bij over persoonlijkheidsstoornissen (DIS/MPS, en ook schizofrenie)!

Oh, en ook eindelijk eens een sterke, andere kant van Meat Loaf gezien (die ik vroeger niet eens heb herkend), wauw

avatar van pop

pop

Pracht film die me vanaf het begin tot einde boeit. Sterk acteerwerk van norton/pit/carter. En inderdaad meat loaf. Mooie sfeer vooral norton mag ik graag zien. Een film die ik nu al een aantal malen gezien heb maar aan kracht niets heeft ingeboet. Iedere keer blijf ik geboeid kijken. Mooi opgezet verhaal met een verassende wending. Niks mis mee

avatar van M(O)H

M(O)H

Zojuist deze film gezien, erg sterke film met Edward Norton en Brad Pitt , ik ga hem zeker herzien om de film 100% te begrijpen

avatar van EliasZ

EliasZ

Nogmaals:

avatar van Driello

Driello

'I need this'. 'Hit me as hard as you can'. 'Let's divide them.' Naast actie en psychology heeft deze film een aantal erg sterke humor momentjes.

De zorgvuldige opbouw van deze film maakt het een boeiend geheel om eens geconcentreerd naar te kijken. Helaas maar eenmalig, aangezien de plot erg dominerend is. Norton en Carter zetten erg sterk hun rol neer, Pitt vond ik wat minder. Hij speelt weer eens zo'n typetje wat hij in veel andere films ook al deed. Hij komt er altijd goed mee weg, maar het is nooit hoogdravend.

De plot wordt langzaam duidelijk gemaakt in een film die, terug kijkend, steeds al verwijst naar die plot. Dat je nog zo lang meegaat in de karakter van Norton is een van de sterkste punten van de film.

Zulke heftige sex met Carter hebben gehad en het dan niet meer bewust weten...........

Een beoordeling in cijfer vind ik bij Fight club erg moeilijk. Eigenlijk was er weinig op de kwaliteit aan te merken maar toch vond ik het nooit echt een topper. Ik zet hem op 3. Wellicht wordt dit nog eens meer.

avatar van Fortune

Fortune

EliasZ schreef:
Nogmaals:

Neen.

avatar van bozzy

bozzy

wat een weergaloze film zeg tjonge jonge zeg,nu ben ik toch benieuwd of het mogelijk is om een nog mooiere film te maken dat is toch bijna onmogelijk als iemand mij een betere film kan aanbevelen dan ben ik zeer verrast,maargoed dat kan natuurlijk niet want dit is natuurlijk een pareltje die geen een film kan overtreffen.wat deze film zo goed maakt is met geen pen te beschrijven hier hebben filmkenners het nog over over duizend jaar en misschien nog wel langer.

in 1 woord SUBLIEM!!