• 9.373.488 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.565.607)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

avatar van jeroenboeve1

jeroenboeve1

Geweldige film die beter wordt naarmate je hem vaker kijkt. Ik zal hem dus ook zeker nog een paar keer aanzetten, simpelweg omdat sommige stukken best vreemd zijn.. vooral als je hem pas één keer hebt gezien.

Knisper schreef:
Zo moeilijk is dat allemaal toch niet? Hoe dat gevecht heeft plaatsgevonden zie je nota bene nog in de film zelf. Bij al die dingen zijn Pitt en Norton prima in een persoon te schuiven (zo'n telefoongesprek bijv. heeft gewoon niet plaatsgevonden of hoogstens Tyler Durden die met 'zichzelf' praat). Je kan het een slechte plottwist vinden, maar het klopt gewoon van A tot Z. En tja, of het een werkelijk bestaand syndroom is, kan me dan echt helemaal niks schelen.

Tsja, zo kan ik ook elke flop goedpraten natuurlijk

serpico schreef:
Ik ben niet de expert, maar het zou me érg verbazen als er geen mensen bestaan met een ingebeeld vriendje, zoals hier. En wat de maatschappijkritiek betreft: wat nou flinterdun? Ze keren zich tegen consumeren, in de maatschappij functioneren zoals van je verwacht wordt, beweren dat de regering de grote toekomst die hij voor je belooft niet nakomt (de American Dream, anyone?), vervallen tot een soort oerbeschaving waarin geweld wordt toegejuigd en blazen als klap op de vuurpijl regeringsgebouwen op. Moeilijk te bagatelliseren hoor, welke films jij ook de afgelopen 10 jaar gezien mag hebben.

Die bestaan wel, maar niet zoals als hier, er klopt geen hout van die parallele situaties. Daarnaast brengt meneer ook en passant even een heel leger op de been, buiten beeld van de kijker om, de ongeloofwaardigheid druipt van het doek af. En maatschappijkritiek kun je in zowat iedere oorlogs-/gevangenis- of goede SF ook wel terugvinden, en een stuk intelligenter dan hier.

avatar van The Last

The Last

orbit schreef:

de ongeloofwaardigheid druipt van het doek af.

Dat is nou juist het leuke aan deze film, de hele maatschappij wordt eens flink op de hak genomen. Geloofwaardigheid heeft hier niks mee te maken.

Tsja, zo kan ik ook elke flop goedpraten natuurlijk

"t spijt me voor je, maar het is alles behalve een flop.:P

orbit schreef:

"t pretendeert nergens een waargebeurd verhaal te zijn. Jij vindt het ongeloofwaardig, ik ook, maar het stoort me totaal niet. Daarvoor heeft de film veel te veel te bieden. Bovendien krijgen we het verhaal te zien en horen door een verteller die duidelijk niet volledig spoort. Dus so what als er gaten in zijn relaas zitten? Maakt het net als Usual Suspects enkel boeiender.

Maar jij kan gewoon niet langs Norton heen kijken. Jammer voor jou.

• 12092 berichten

Het feit dat Norton dit speelt helpt niet mee inderdaad.. maar dan nog zou ik het een behoorlijk matige film hebben gevonden denk ik.

avatar van serpico

serpico

orbit schreef:

Ik vind de maatschappijkritiek in Fight Club hoe dan ook intelligent en ergens had ik zelfs zoiets van: ze hebben gelijk! Dat zie ik niet vaak bij zo'n extreme tegendraadse gedachtengang. En natuurlijk is het, zoals Reinbo al zegt, niet geloofwaardig (de angstaanjagend ingrijpende vorm van MPD die Norton heeft lijkt me ook niet realistisch verder, maar het draagt wel bij aan de boodschap en is ook niet 100% onrealistisch), maar dat is de bedoeling ook niet. De boodschap die het draagt is wél overtuigend, en bovendien entertaint het me. De film heeft gewoon ontzettend veel te bieden, waaronder Edward Norton in een geweldige rol

• 12092 berichten

Nouja, ik ben blij voor jullie dat je het erin ziet in elk geval. Ik zie het er totaal niet aan af en vind het ook niet mooi geschoten of vormgegeven. De vormgeving zorgt er eerder voor dat mijn verveling toeneemt dan afneemt bij het bekijken van de film. Lijkt me niet de bedoeling. Maar er is gelukkig nog heel veel ander moois gemaakt.

avatar van maerk

maerk

Na een tweede keer kijken beviel Fight Club me stukken beter dan de eerste keer. Ik werd werkelijk overdondert door deze mix van hard geweld en geweldige humor.

De film is nog steeds erg vaag maar o zo geweldig. De sfeer zit nog steeds helemaal goed. Erg duister en heel grauw. De humor vond ik de eerste kijkbeurt wel geinig, deze keer ronduit geweldig. Ik heb me kapotgelachen bij sommige momenten. Dit bewijst maar weer eens dat David Fincher één van de beste regisseurs van deze tijd is. De sfeer zit helemaal goed (had ik al gezegd), het geweld brengt hij erg goed en enorm hard. Daarnaast schiet hij met de camera overal naartoe en haalt hij erg leuke visuele trucjes uit. Elke scène zit gewoon heel goed in elkaar. De mooiste scène is toch wel degene waarin Norton tegen Pitt/zichzelf vecht aan het einde. Je ziet hem tegen Tyler vechten en dan via de bewakingscamera's tegen zichzelf . Verder zijn de gedachten en uitspraken in de film geweldig. "I am Jacks..." uitspraken alleen al zijn super. Het acteerwerk is uitmuntend en het camerawerk geweldig.

Wat kan ik nog meer zeggen. Fantastische film!

Van 3,5* naar 4,5* misschien 5* bij herziening?

avatar van Katharina

Katharina

Die humor heb ik wel een beetje gemist en de gevechten vond ik vreselijk. Maar wow! Het is echt een goede film!!

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Offtopic gezeur verwijderd, vanaf nu gewoon weer over Fight Club aub!

speranza

Ik kan deze film totaal niet waarderen. De film raakt me geen seconde. Ik kan daarom niet meer dan 0,5* aan deze film geven.

J. Courbois

Zo speranza, we hebben de moderator over zijn toeren gekregen, maar dat was helemaal niet de bedoeling, dit is toch een discussie platform...? Bij deze film liggen wij uitelkaar qua mening, maar om dan de berichten weg te halen? Haha

avatar van Tanita

Tanita

Go Orbit en Speranza.

Ik vermoed dat de crux in de haatverhouding van deze film toch ligt bij de irritante Chuck Palahniuk met wiens visie ik het totaal niet eens ben. Overschatting van de makers bij de kracht van deze auteur ?

Ik vermoed van wel, anders zouden ze zoveel onzin niet letterlijk in een film proppen.

PS over geloofwaardigheid gesproken: Een film met de drama-tag mag ik toch echt wel serieus nemen. Er staat toch nergens Science Fiction ??

speranza

Bedankt voor je rugdekking Tanita! Dat hadden orbit en ik even nodig!

J. Courbois

Dank je! Enne van god los kunnen wij samen zeker waarderen! Keep it up speranza!

Tanita schreef:

Want drama kan geen fictie zijn? Nogal bekrompen statement.

En wat heb je eigenlijk tegen de visie van Palahniuk? Ik vind dat hij vrij aardig de vinger op de zere plek van de commerciële consumptiemaatschappij legt. Niet dat ik voor zijn 'oplossing' ben, maar hij ook niet neem ik aan. Het is immers niet meer dan satire.

PS de crux van Orbit zit 'm meer in de aanwezigheid van zijn antichrist Norton, en bij Speranza vermoed ik dat het gebrek aan Italiaanse betrokkenheid er aan bijdraagt dat het haar niet raakt..

speranza

Ik ben het met J. Courbois eens dat de voor- en tegenstanders van deze film gewoon met elkaar kunnen omgaan ondanks een sterk afwijkende mening. Smaken verschillen nu eenmaal. Dat is toch juist mooi?

avatar van Knisper

Knisper

Kunnen we het gewoon weer over de film gaan hebben aub, in plaats van mensen bedanken voor hun steun en het vormen van kampen?

avatar van Tanita

Tanita

"het is immers niet meer dan satire" Is dat zo ? Wat minder visueel geweld kan dan wel op zijn plaats zijn. Ik vind de visie van de schrijver uitermate pessimistisch en zeer bekrompen. Alsof geweld nodig zou zijn. Je kent mijn antipathie tegen geweld, neem ik aan Een visie die gewoon de consumptiemaatschappij en geweld negeert, spreekt me meer aan )

Maar (Reinbo) I love your PS's

avatar van serpico

serpico

Reinbo schreef:

avatar van Reinbo

Visuele geweld spreekt mij juist erg aan, Satire mag best hard zijn. Maar goed smaken verschillen. Maar je kan daarvan de schuld toch niet aan Palahniuk geven. De visuele stijl van de film is immers typisch Fincher.

speranza

De opmerking van Knisper slaat werkelijk helemaal nergens op! Meer wil ik er niet over zeggen!

De humor van Reinbo kan ik gelukkig wel waarderen.

Tanita schreef:

Het geweld is slechts een metafoor in deze film. Het gaat er enkel om om aan te geven dat mensen, nu ze het zo goed hebben, op zoek gaan naar steeds extremere vormen van vermaak om nog iets mee te maken, te voelen. Fight club is daar de overtreffende trap van, maar tevens een heldere metafoor.

Aan de andere kant gaat men ook onderdoor aan de druk die de consumptiemaatschappij hen oplegt, de druk om te presteren, de druk om erbij te horen. Men krijgt hierdoor steeds meer (ingebeelde) kwaaltjes met bijpassende hulpgroepjes....

OK hij biedt geen positieve oplossing, maar die moet binnen je zelf maar vinden lijkt me. Hij laat in ieder geval zien hoe het niet vooral moet. In die zin is hij eigenlijk helemaal niet pessimistisch...

J. Courbois

Fight Club laat je de stress ontnemen aan de hedendaagse maatschappij van presteren en een goed, gelukkig en mooi leven leiden, misschien kan een beetje zelfdestructie geen kwaad in je schijnleven, de zogenaamde ,normale wereld, vergt wel heel veel van je...

• 12092 berichten

Sjongejonge.. zelfdeductie aan de hand van een actiefilmpje? Kun je Rambo ook voor nemen hoor, heb je geen pretentieus wollig filmpje vol met plotgaten en lelijke visualisatie voor nodig.

orbit schreef:

Je kan ook gewoon een rondje in het park lopen, of voor de 100ste keer je ongenoegen neerpennen bij een film die je niet goed vindt....

Dan doe ik het toch liever met een pretentieus wollig filmpje vol met plotgaten en lelijke visualisatie.

avatar van The Last

The Last

Plotgaten? Het hoeft niet meteen geloofwaardig of realistisch te zijn ofzo...

• 12092 berichten

Ja, zo kan ik me ook overal vanaf maken.. ik heb liever dat er wat aandacht wordt besteed aan films waarnaar ik kijk.