• 9.384.749 stemmen

Requiem for a Dream (2000)

Geregisseerd door: Darren Aronofsky

Met onder meer: Ellen Burstyn, Jared Leto en Jennifer Connelly

Releasedatum: 13 september 2001

Plot Requiem for a Dream

De weduwe Sara Goldfarb krijgt te horen dat ze uitgekozen is om in een spelshow mee te doen. Aangezien ze niet meer in haar favoriete jurk past, begint ze met dieetpillen, waar ze al snel aan verslaafd raakt. Ondertussen mislukken de pogingen van haar zoon Harry, z'n vriendin en een vriend om het te maken in de drugsscene. Langzamerhand glijden de hoofdpersonages verder en verder weg in een neerwaartse spiraal van drugsgebruik, misdaad en prostitutie.

blaauw schreef:

denk dan niet dat je patent hebt op de waarheid.

Wie denkt dat dan? Op fora als deze worden meningen geplaatst. 'Is' is daarbij een afkorting voor 'is naar mijn onscheiden mening'. Vind ik...

sydney schreef:

Het is een poging om iets nieuws te proberen.

Wat dan?

blaauw schreef:

HET IS WEL EEN DRAMA, IK LEEFDE NAMELIJK MEE EN MOEST BIJNA FUCKING JANKEN.

Drama (in de letterlijke zin, niet in de zin van 'er is iets heel ergs gebeurd, het is een drama', maar in de zin van een dramatische vertelling) en janken hebben niet per se een onlosmakelijke relatie.

Waar haal je het recht van daan om dit slechts als expiriment te benoemen

Op deze site heeft iedereen het 'recht' iets over een film te zeggen.

als miljoenen mensen het één van de beste films allertijden noemt.

Als miljoenen mensen iets stoms zeggen, is het nog steeds iets stoms, natuurlijk. Waarmee ik niet wil stellen dat de mensen die dit een goede film vinden ongelijk hebben, maar dat het als argument onbruikbaar is.

Dit is geen drama, 't moet niet bespottelijker worden.

Ik snap wat men bedoelt. Deze film is een shocker, is ook doelbewust zo geconstrueerd. Dat je hem ervaart als een trap in de maag is niet heel gek, maar tegelijk ook niet bijzonder. De tragische personages blijven alleen behoorlijk plat. Dat lijkt weliswaar doelbewust zo gedaan, om aan te geven hoe het loopt met iemand die de controle over zijn leven verliest aan de dope, maar laat dat gegeven nou juist qua geloofwaardigheid (invoelbaarheid) een probleem zijn voor sommigen.

Ik blijf dubbel over de film. Hij raakt me wel, maar het is onsubtiel, en bij herziening nogal doorzichtig.

Da Jando schreef:

Dat je niets om innovatieve montage geeft, oke.

Is innovatief niet een wat groot woord?

blaauw schreef:

neem alle agressie in taal niet gelijk op als beledeging puur omdat het afwijkt, NEE! mensen.

Schreeuwen (in CAPS) en vloeken maken de schrijver voor mij altijd wat minder serieus te nemen, en het neemt de aandacht weg van de pointe. Het laat je zwak lijken.

Dat zij deze film 5 sterren geven, geeft de klasse aan van een film die mensen aangrijpt.
...en een zin later in de zelfde posting...:
Dat vind ik dan ook zo spijtig aan berichten die doen alsof ze patent op de waarheid hebben, zonder daarbij enigzins rekening mee te houden dat het hun mening is.

Voor alle duidelijkheid dan maar weer: ...vind ik...

Aranofsky haalde zelf ooit aan dat dit geen drama in de enge zin van het woord is, maar 'tragiek'.

Dat het audiovisuele ondergeschikt zou zijn in een audiovisueel medium ... tja .

Onderhond schreef:

Goed gezegd.

Snap wel dat dat voor sommige mensen niet interessant genoeg is.

avatar van eerdekes

eerdekes

Na het bekijken van de film schudde ik mijn hoofd en riep wow

Hier wordt zo goed in geacteerd.

En een apart camerawerk ook, wat ik wel apprecieerde

En connely zag er op sommige momenten weer erg knap uit

Zeer sterk spel van burstyn wel ! De verandering is bij haar het sterkst, het meest aangrijpendst en gewoon jah, ik weet niet .

Score: *** 1/2

avatar van Da Jando

Da Jando

Da Jando schreef:

Dat je niets om innovatieve montage geeft, oke.

cornelis schreef:

Is innovatief niet een wat groot woord?

Bij deze film wel ja, maar ik bedoelde het meer in het algemeen. Sydney zei namelijk: "Het is een poging om iets nieuws te proberen. Dat valt bij mij niet meer onder de categorie film" Ik neem aan dat het hierbij om de montagetruckjes e.d. gaat. M.a.w. als men een poging waagd om iets nieuws te proberen m.b.t. montage (had het maar even innovatieve montage genoemd) valt het bij hem niet meer onder de categorie film. Vond ik een vreemde uitdrukking, vandaar.

cornelis

No problem, maar ik dacht dat Syd het over het drama had, niet over de vorm per se, maar dat kan ik verkeerd begrepen hebben.

avatar van Webby

Webby

TOP FILM!!!

4,5 *

avatar van Purmerend

Purmerend

Constant in beweging, alle denkbare camerabewegingen zaten er wel in. Met zeer passende muziek/geluiden op z'n tijd. En dan die oude wijfies op een rijtje.

cornelis schreef:

In dit verband had ik het inderdaad over de manier van film maken, waaronder montage e.d. Ik heb RFAD ook verre van drama genoemd. Queto had daar een mooi woord voor: holle propaganda.

sydney schreef:

Maar daar is toch niets nieuw aan?

avatar van sjostie

sjostie

Door de hoge score die de film op de site krijgt heb ik vannacht de film gekeken. Ik vond hem erg aangrijpend, maar moet hem nog steeds op me laten inwerken. Ik word me er steeds bewuster van dat er mensen zijn die echt op deze manier door het leven gaan. Ik kan niet goed aangeven of ik dit nu een prachtige film vond, want ik weet het gewoon nog niet. Aangrijpend is voor mij iets anders dan prachtig. De split screens zijn apart en zijn mooi gemaakt, maar voegen voor mij niets toe aan het verhaal. Heel mooi vond ik de dramatische muziek die soms te horen was, dat versterkte het gevoel dat ik bij de film had wel. Zoiezo vind ik de muziek bij een film het belangrijkste aspect waarmee een film staat of valt. Maar dat is natuurlijk mijn mening. Vooralsnog geef ik de film 3 sterren, maar ik kom er nog op terug

cornelis schreef:

Maar daar is toch niets nieuw aan?

Wel als je kijkt naar de "traditionele film". Er zijn in RFAD nieuwe montagetrucjes uitgeprobeerd, die in mijn ogen ervoor zorgen dat er geen (duidelijk) verhaal meer inzit en dat ik mij absoluut niet meer kan inleven in de karakters. Als ik een goede filmavond wil hebben dan kijk ik naar een film, waar je van begin tot eind geboeid wordt door het verhaal (van buitenaf). De waanbeelden e.d. overheersten zodanig dat ik mij eraan begon te storen.

Het is gewoon niet mijn ding.

sydney schreef:

Er zijn in RFAD nieuwe montagetrucjes uitgeprobeerd,

*kuch*de jaren 60*kuch*

Het is gewoon niet mijn ding.

Dat mag. Ik weet ook niet of het wel helemaal mijn ding is eerlijk gezegd.

avatar van 11501150

Ik heb de film laatst in de comebacks gezien, maar op tv doet hij het ook goed. Ik vind alleen wel dat je voor deze film erg in de juiste bui moet zijn. Dit is echt zo'n film waarin je je mee moet laten sleuren. Juist dan komt hij erg hard aan. Lukt dit je niet en word je er niet door gegrepen, dan kan ik me misschien zelfs voorstellen dat het een vervelende film is.

avatar van Chantal1978

Chantal1978

Jeetje wat een indrukwekkende & tragische film is dit zeg. Na het zien ervan voelde ik me zowel emotioneel als fysiek totaal 'uitgewrongen'... 4,5*

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Ja uiteindelijk overheersen ook de waanbeelden als je verslaafd bent, nogal wiedes

avatar van movie-freak

movie-freak

Super!!! Geweldig gecast ook (Marlon Wayans is niet alleen maar goed voor comedy's)! Zware film, waar je zelf ook een beetje depri van word, maar de effecten zijn zo mooi gedaan. De film zorgt met de waanbeelden ervoor dat je zelf alles meebeleeft en dat hebben ze uitstekend gedaan. Duimen omhoog!

avatar van darkcity

darkcity

Oh, godallemachtig, wat een ongeloofelijk heftige en zeer zieke film.
Echt een goed voorbeeld van een naar-de-kloten-gaan-film.
Ik vind dit een zeer deprimerende film en je beleeft echt wat de personages beleven, de muziek maakt het kijken er ook niet makkelijker op.
Wel goed uitgangspunt Het extreme gevolg van een verslaving, zeker een film die je moet laten zien bij een drugsvoorlichting .
Ik weet niet zo goed wat ik van de film moet vinden, ik vond hem te heftig maar heeft ook echt iets bij me achtergelaten, hij blijft me echt bij.
Heb nog nooit zo'n zware film gekeken, behalve Schindler's List dan en ik ben nogal wat gewent, maar dit was echt te, niet gedacht dat de film zo verschrikkelijk deprimerend was, en na de film voel je je idd echt leeg en idd ook uitgewrongen.
Ik weet dus niet zo goed wat ik de film moet geven, ik weet niet of ik hem nou echt goed vond (doordat hij zo bijgebleven is) of dat ik het nou verschrikkelijk vond, maar ik denk dat ik toch voor dat 1e ga omdat films vaak geen indruk achterlaten en dees dus echt wel. 4 sterren.

avatar van Daangerous

Daangerous

Goede acteurs: Ellen Burstyn is zelfs geniaal, en ook Connely en Wayans zijn lekker op dreef. Alleen ben ik achteraf niet zo weg van de prestatie van Jared Leto, maar ik had geen "last" van zijn spel, het was alleen wat minder vond ik. erg creepy sfeer, vooral die scene waarin de tv tot leven komt, en het einde waarin Burstyn de schokken krijgt toegediend. Zoals eerder iemand schreef zie je haar het meest aftakelen. Maar omdat het zo geleidelijk gaat kwam het stuk in de metro extra hard aan (bij mij dan) daar krijg je pas echt door hoe hard ze is gevallen.

avatar van The viking

The viking

Wat een flutfilm vind ik dit zeg,heb het maar twintig minuten kunnen volhouden

om deze film te bekijken. Een moeder die tv spelletjes kijkt,en zich druk maakt om haar uiterlijk en slanke lijn. De zoon die met zijn vriendinnetje vrijt op allerlei vreemde lokaties,het vriendje dat vreemde dansbewegingen maakt. En oh ja tussendoor worden er ook nog wat pilletjes geslikt.Kortom het kijken naar opgroeiende brandnetels is nog boeiender dan deze film,die ongetwijfeld hoge ogen zou scoren in de absolute niets top 10.

avatar van eerdekes

eerdekes

Doe dan in godsnaam je stem weg, als je het maar 20 minuten kon volhouden

Je stemt pas als je de film hebt afgezien, dacht ik !

avatar van Anatolia

Anatolia

Ik zal dit maar op een heel voorzichtige manier zeggen:

Eigenlijk (als je er over nadenkt) zou het niet eens zo'n gek idee zijn om een film, die je zo slecht vond dat je het niet kon afkijken, een 0,5 te geven...

Mister_Pink

Ik heb de film nog eens een keer gekeken. Eigenlijk is dit toch wel een hele slechte film! :

avatar van Don Gertus

Don Gertus

Wat is er zo slecht aan?

Mister_Pink

De montage en het camerawerk is ontzettend irritant. De personages zijn vlak, simpel en leeg. Het verhaal is ongeinspireerd. Alle ontwikkelingen die de personages door gaan doen me helemaal niets. Ik kan echt niet meeleven met die lui.

Volgens mij word deze film alleen maar gewaardeerd om de schokkende beelden en de aparte montage. De schokkende beelden doen mij helemaal niets, dus blijft er niet veel voor mij over.

Het enige wat ik nog oke vind aan deze film is de soundtrack en die oude tang.

eerdekes schreef:

Doe dan in godsnaam je stem weg, als je het maar 20 minuten kon volhouden

Je stemt pas als je de film hebt afgezien, dacht ik !

Als je het niet volhoudt dan is het standaard een 0,5* bij mij. Want dan is de film gewoon slecht. Sowieso vanaf het begin.

avatar van chiquita

chiquita

Ik ben helemaal verslaafd aan de soundtrack (Winter Overture) van deze film. Heerlijk!

avatar van starbright boy

Mister_Pink schreef:

Lees voor de aardigheid eens wat berichten voordat je denkt te kunnen bepalen waarom sommige mensen deze film wel goed vinden.

Mister_Pink

Tot nu toe heeft niemand mij weten te overtuigen.

avatar van starbright boy

Mister_Pink schreef:

Tot nu toe heeft niemand mij weten te overtuigen.

Wat bedoel je? Niemand hoeft je te overtuigen dat het een goede film is, je bepaalt zelf wel of je 'm goed of slecht vindt. Maar als je niet bent overtuigd dat er wel meer redenen zijn waarom mensen deze film wèl goed vinden heb je gewoon niet goed gelezen.