• 9.381.481 stemmen

La Meglio Gioventù (2003)

Drama | 366 minuten / 400 minuten (miniserie)

Speelduur: 366 minuten / 400 minuten (miniserie)

Alternatieve titel: The Best of Youth

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Marco Tullio Giordana

Met onder meer: Luigi Lo Cascio, Alessio Boni en Maya Sansa

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Noors

Releasedatum: 5 februari 2004

Plot La Meglio Gioventù

"The Possibilities Were Endless..."

'La Meglio Gioventù' vertelt het verhaal van een Italiaanse familie van het einde van de jaren zestig tot nu. Het verhaal focust op de broers Nicola en Matteo. In het begin delen zij dezelfde dromen, lectuur en vriendschappen, tot ze op een gegeven moment Giorgia ontmoeten, een jong meisje dat lijdt aan psychische stoornissen. Hun toekomst neemt noodgedwongen een andere wending. Nicola beslist psychiater te worden, Matteo geeft zijn studies op en meldt zich bij de politie aan.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Nicola Carati

Giovanna Carati

avatar van Redlop

Redlop

Caligula schreef:

Eens iets anders dan tennis op tv.

Wat bedoel je?

avatar van Komaanzeg

Komaanzeg

Uiterst confronterende film. Vooral de benadering psychiatrie vind ik van een ongekend sereen en hoog niveau. Ik weet, het thema is misschien achterliggend maar de problematiek van de "lijdende" menselijke psyche loopt als een rode, uitdagende draad doorheen de film. Te beginnen bij Giorgia, langsom de strijd voor menselijke waardigheid in psychiatrische instellingen door Nicola en uitmondend in de zelfdoding door Matteo.

Ik ben eigenlijk zelfs één link met dit thema vergeten want de slotscène sloeg voor mij alles.

Het bood mij een enorme troost, te weten dat zelfs een zelfmoordenaar blijft verder leven in het doen en laten van zij die achter bleven. Klinkt pathetisch? Het zij zo, maar voor wie er mee te maken had biedt de film een geweldig perspectief, en is het zelfs een gewaagd middel in een verwerkingsproces, althans voor mij.

Ook het uitermate poëtische karakter, de fotografie en de muziekkeuze maken dat deze film tot het mooiste mag gerekend worden van wat een mens kan maken.

avatar van mdj

mdj

Heb met zeer veel plezier de levens van de broers en de mensen er direct omheen gevolgd en zou een vier zeker gegeven hebben als het laatste uur niet zoveel voor mij verpest had. Wat ontzettend jammer dat blijkbaar alles samen moet komen en er veel voorspelbaarheden uit de kast worden getrokken. Ik heb het laatste uur vooral geërgerd gekeken en dat beïnvloedde beslist mijn visie op de voorgaande uren. Ondanks dat er heel interessante verhaallijnen in zitten zoals de vrouw van Nicola die in de knoop komt met principes en privé maar wier karakter net als van meer personage in het laatste uur als tamelijk triviaal naar beneden wordt gehaald.
Waarom moet er per se een zoontje van Matteo zijn die nog zin weet te geven aan het leven van de moeder van de broers en sommige anderen. Wordt Nicola een soort vader voor zijn neefje (die natuurlijk niet voor niets zelf alleen een dochter heeft), lijkt de jongen sprekend op Matteo en valt zijn moeder zielgelukkig in de armen van de broer. Dit soort mijns inziens goedkope oplossingen zijn erg jammer. Als de moeder van Matteo's zoon dan toch in de armen van die broer meot vallen, laat dan zien dat dat voor haar een soort surrogaat is, een gebrek aan beter nu Matteo er niet meer is oid maar dat alles zo irritant idyllisch moet lopen, vond ik doodzonde. Erg goed is onder andere wel het dilemma waar Nicola voor komt te staan dat hij nu zijn eigen geliefde moet laten opsluiten terwijl hij zich juist inzet voor het zoveel mogelijk vrij laten van mensen. Ook hier komen privé-zaken in botsing met idealen.

avatar van mikey

mikey

Grappig, straks komt deze film op nummer 5 in de ultieme top 250. en dat voor een italiaanse mini serie.

avatar van Janwim

Janwim

Redlop schreef:

Wat bedoel je?

Canvas is het 2de kanaal van de VRT.

daar wordt overwegend sport gegeven.

De uitzending van het 2de deel van Meglio Gioventù werd omwille van het tennis al eens verplaatst...

avatar van jassonn

jassonn

mikey schreef:

Mini-series komen dan ook niet in de top 250

avatar van starbright boy

jassonn schreef:

Mini-series komen dan ook niet in de top 250

Maar dit telt dan weer niet als miniserie, omdat het eerst in de bioscoop gedraaid heeft.

avatar van jassonn

jassonn

avatar van donnie darko

donnie darko

bioscoopzaal schreef:

En terecht. Ze moeten hun prioriteiten maar stellen. Aan halfbakken toestanden heeft niemand iets.

Ge moet niet zoveel commentaar hebben, ik kan mij niet herinneren dat er op één of andere stomme nederlandse post al la meglio gioventù is gespeeld. Of wel soms?

Wees blij dat wij belgen veel betere smaak hebben qua films dan jullie.

donnie darko schreef:

Wees blij dat wij belgen veel betere smaak hebben qua films dan jullie.

Betere smaak zou ik niet zo direct zeggen, maar wel een beter beleid qua films bij de VRT, die trouwens de enige staatszender ter wereld is die het beter doet dan de commerciële. Alhoewel, Nederland 3 mag er qua film ook zijn.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Alhoewel, Nederland 3 mag er qua film ook zijn.

Zeker. Het is alleen jammer dat ze films altijd op zo'n debiele tijd uitzenden. En vrijwel niets doordeweeks.

avatar van donnie darko

donnie darko

heb vandaag het tweede deel bekeken. Ik moet zeggen, samen vormen ze een prachtig geheel. Hoewel ik het eerste deel iets beter vond dan het tweede, toch bleef het tweede topklasse.

een dikke 5 sterren en een plaats in mijn persoonlijke top 10

olivier

Gek, het was vooral het 2e deel dat mij echt te pakken kreeg. Stond een beetje sceptisch tegenover het geheel: tv-serie wordt arthousehit? Vond het beetje eigenaardig en niet zo geloofwaardig. Maar na een tweeënhalf uur ging ik echt wel voor de bijl. Uiteindelijk vond ik dat het duidelijk was dat het 1e deel één lange kennismaking was, en dat maakt net het 2e deel emotioneel en gebeurtenismatig zo interessant voor mij. Nooit op voorhand gedacht dat ik het zou toegeven (:p) maar la meglio gioventu is één van die zeldzame meesterwerken die de tijd zal overleven. Dit wordt één van dé grootste films van dit decennium: read my lips.

avatar van Jordy

Jordy

Ik heb me prima vermaakt, maar begrijp de hoopla niet helemaal helaas. Niets episch of groots, Just a bunch of stuff happening to a bunch of people, ik vond niet dat de gebeurtenissen in deze film zo'n extreem lange speelduur rechtvaardigen. Heb qua performances of regie ook niets bijzonders gezien.

avatar van Zavo

Zavo

Eigenlijk slaat de titel van deze film nergens op, aangezien de film begint als de hoofdpersonen net volwassen zijn. Dit bedacht ik me opeens, moest het even kwijt.

speedy23

De titel `La Meglio Gioventu´ - De Beste Jeugd - is ontleend aan een gedichtenbundel van Pasolini uit 1954. Het is ook een Alpijns volkslied. De film is een fresco van een generatie naoorlogse Italianen die zich staande probeert te houden in een samenleving, waarin ‘links’ en ‘rechts’ ernstig met elkaar in botsing komen.

SLH

olivier

Ben je daar zeker van speedy? Ik was er heilig van overtuigd de regisseur te hebben horen zeggen dat het ontleend was aan de titel van een italiaans liedje... Maar kan goed zijn dat ik de bal compléét mis sla en verwar met een andere film.

olivier

Aaaaa had je post niet grondig genoeg gelezen. Sorry, onterecht

avatar van thibault14

thibault14

nu we toch bezig zijn over vrt en nos enzo, ik als belg vind dat de nederlandse openbare omroep er absoluut niet aantrekkelijk uitziet als zender. verklaring? (ps. op ned1,2&3 is er massas reclame, mag dat als staatszender)

Dit is niet de plaats om daar over te discussieren. Graag in het forum.

olivier schreef:

speedy23 schreef:

Je slaat de bal niet mis hoor. Als je bovenstaande post goed leest zal je zien dat de titel ook naar een liedje genoemd werd.

avatar van DidiusTheGreat

DidiusTheGreat

Ongeloofelijk goede film, het drama der drama's.

En fantastisch goede acteerprestaties, vooral de ondoorgrondbare Matteo.

En dit alles in de mooiste taal van de wereld, het italiaans.

Heel goed op alle details gelet. Prachtige decors. De film was voor mijn een adempauze in het drukke leven.

4,5 sterren. En zeker een herziening waard

avatar van Don Gertus

Don Gertus

Komende vrijdag is het eerste deel van de film te zien op Nederland 3.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Wel aardig, maar tot nu toe niet het meesterwerk wat de huidige waardering rechtvaardigt. De sfeer van de jaren 60 komt niet echt naar boven, mede omdat het beeld gewoon erg schoon is, ze hadden er iets mee moeten doen. Het had zich nu net zo goed allemaal in de jaren 90 kunnen afspelen.

Verder is het allemaal een beetje oppervlakkig. Er zitten leuke dingen in en het komt realistisch over, maar heel boeiend is het niet

Net 3 sterren voor deel 1

avatar van vdc

vdc

Ik loop ook niet over van enthousiasme.

Het verhaal weet me wel te benieuwen, maar dat is het dan ook.

Een gerechtvaardigde score ? Misschien wel niet. De film doet me denken aan Trois Couleurs Bleu en Rouge, die een 3.80 halen. Meglio hoort in die buurt te zitten, maar heeft het voordeel dat enkel de liefhebbers van het genre de film uitzitten en quoten. Zo blijft de score onrechtmatig hoog.

Zelf geef ik (nog) geen punten, maar op basis van deel 1 zou ik op 2,5* uitkomen.

vdc schreef:

Moet je zeker deel 2 ook bekijken. Je moet dit ook gezien hebben om de ganse film in zijn geheel te begrijpen.

avatar van Don Gertus

Don Gertus

En deel 3 en 4 ook.

speedy23

Op Canvas is hij in twee delen gegeven.

avatar van Flexje

Flexje

deel 1 heb ik verkeerd opgenomen. kan ik nog inspringen met deel twee?

avatar van jaspertje3

jaspertje3