• 9.374.560 stemmen

Geregisseerd door: Clyde Geronimi

Met onder meer: Mary Costa, Bill Shirley en Eleanor Audley

Releasedatum: 12 oktober 1995

Plot Sleeping Beauty

"Awaken to a World of Wonders!"

Prinses Aurora wordt door de slechte heks Maleficent behekst: voor ze haar 16e verjaardag bereikt zal ze sterven door een giftig spinnewiel. Om dit te voorkomen verbergt de koning haar, onder de zorg van drie feeën. Disney-versie van het gelijknamige sprookje.

Princess Aurora (stemrol)

Prince Phillip (stemrol)

Maleficent (stemrol)

Flora / Queen Leah (stemrol)

Merryweather (stemrol)

Fauna (stemrol)

King Stefan (stemrol)

King Hubert (stemrol)

Narrator (stemrol) (onvermeld)

Maleficent’s Goon (stemrol)

avatar van soom

soom

Fijn om dit te zien, al is Belle en het Beest (ja, daar ga ik weer met dit te verkondigen) en Little Mermaid net ietsje specialer, omdat ik echt met die 2 specifieke Disney's ben opgegroeid. Maar Doornroosje vond ik wel grappig. Vooral die animatieprins vond ik heerlijk om toch wel een beetje bij weg te dromen. Ik ken slechtere Disney's, in elk geval.

avatar van N811

N811

Hier zal ook wel een film van komen.

Na Alice.

eng!

Hoe bedoel je eng ?

avatar van Apster

Apster

Een van de betere oude Disney classics, vooral door de animatie.

avatar van Mr. Cullen

Mr. Cullen

Een heerlijke Disney Classic, ik was gek op deze film als kind. Heerlijke animatie, leuke liedjes en weer zo'n 'moraal'-film(zoals elke Disney-classic). Al ben ik er nog steeds niet achter wat dat moraal zou kunnen zijn:p

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Deze film had ik vroeg op video maar ik heb hem helemaal kapot gekeken. M'n ouders vertelde me dat ik eens in een kerstvakantie niks anders gedaan had dan deze film te bekijken, steeds opnieuw en opnieuw, moet verschrikkelijk geweest zijn voor mijn ouders

avatar van The One Ring

The One Ring

"Second only to Dumbo (who didn't speak at all), this Disney title character has very few lines of actual dialogue throughout the entire film. The film is actually the story about the three fairies who protect her, not about the Sleeping Beauty herself. Rose/Aurora is only featured in the film in very few scenes and hardly ever says anything. She doesn't utter a single word in the second half of the film, neither before or after she falls under the spell. Her first line comes 19 minutes into the film and her last line comes 39 minutes into the film. However, she does sing two songs during that time."

Aldus IMDB.

Het is goed dat IMDB dit vermeld, want als me een ding opviel bij deze Disneyfilm, naast de tekenstijl, was wel hoe gigantisch weinig aandacht er besteed werd aan Doornroosje zelf. De hoofdfiguren vind ik bij Disney sowieso al vaak het minst interessant (ze zijn vooral braaf en niets anders), maar Doornroosje is duidelijk het minst uitgewerkte karakter uit de Disneystal. Ze doet bijna niets, heeft vrijwel geen opvallende eigenschappen en zoals vermeld nauwelijks tekst. Zelfs als ze te horen krijgt dat ze een prinses accepteerd ze dit meteen. Ach, misschien was zoiets in die tijd vanzelfsprekender dan nu

Het deed me meer aan zo'n Griekse mythe denken waarin de Goden de gewone mensen als poppen gebruikten voor hun eigen ruzies. De Goden zouden hier dan de 3 feeën in de ene hoek en Malifent in de andere hoek zijn. Let namelijk op dat alle karakters buiten deze om op een bepaalde manier gestuurd worden en alleen maar kunnen toekijken of nodig zijn voor de plannen. Zelfs het verslaan van de draak door prins Filip lukt alleen maar doordat Flora het zwaar op het juiste moment betoverd. De kus is uiteraard ook een onderdeel van de toverspreuk van Merryweather

Dat gezegd hebbende zijn de feeën wel vermakelijke personages. Met name die groene is zo goedhartig op zo'n ongeloofelijk naïeve manier dat het weer grappig wordt. Malifecent is qua karakter een doorsnee Disneyschurk, maar wint aan kracht doordat ze qua ontwerp wel de beste is. Het uiterlijk van de film is sowieso zijn grootste attractie. Het ziet er mooi uit. Vreemd genoeg deed het me wat aan b-avonturenfilms uit de jaren '50 - '60 denken met stop motion, al ziet het er doordat het animatie is minder veroudert uit. Ik kan moeilijk uitleggen waar ik de vergelijking vandaan haal. De film is in ieder geval een stuk gestileerder dan gewoonlijk en er lijkt ook meer beeldcompositie in te zitten. Zet daarbij de opvallend andere muziek, gebaseerd op een klassiek balletstuk en je krijgt toch een opvallende film.

Ik heb Sleeping Beauty altijd als een wat overbodige kopie van Snow White gezien. De verhalen zijn namelijk wel héél erg gelijksoortig. Ik las op IMDB zelfs dat er aanvankelijk 7 feeën in de film zouden hebben gezeten in plaats van 3. Dat zou wel heel erg zijn geweest. Gelukkig blijkt bij herziening dat Sleeping Beauty eigenlijk beter is dan Snow White. Het is niet mijn favoriete Disney, maar hij verdient wel iets meer status.

avatar van niethie

niethie

Na een reeks van geweldig leuke filmpjes vond ik dit toch een iets mindere productie van Disney. Het verhaaltje wordt weer op een leuke manier gebracht, steekt in zijn- geheel prima in elkaar en ziet er op visueel gebied weer erg mooi uit. Zou hem, net als een hoop andere films in de reeks toch eens moeten herzien voor een beter oordeel, tot die tijd houd ik het maar op-

avatar van Fatsa

Fatsa

Het bijft toch altijd leuk..geweldige disneyfilm..

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Classic, maar niets speciaals.

avatar van DragQueen

DragQueen

Een mooie klassieker uit de stal van disney. met een tijdloos verhaal, en erg goede animaties. ik geef hem 3 sterren.

avatar van LOVExxYOU

een beetje ouderwets hé!

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Leuker dan Assepoester, maar minder dan Belle en het Beest. Het is wel een héél bekend sprookje natuurlijk met die vloek en het spinnewiel.

Maar er zitten niet echt figuren in die me onmiddelijk bijblijven en dat heb je met de andere Disneyklassiekers meer.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

In stijl fraai en anders dan ik me van andere Disneys uit deze periode herinner. Grote manco is wat The One Ring al aanhaalt: dat Doornroosje hier zo ongeveer een bijrolletje van niks heeft en we continu drie driftige feetjes zien poetsen en doen en wat vaders die zich druk maken, etc. Einde met de draak is heel mooi, de bossen zijn fraai (beetje in de stijl van Ocelot), maar een kloppend hart ontbreekt een beetje.

avatar van Reinbo

Na en jaar of 35 weer eens herzien en kon met name de prachtige tekenstijl waarderen. Verhaaltje is mager, maar het eind maakt veel goed. 0,5* erbij.

avatar van davy jones

davy jones

NnAaOoMmIi schreef:

een beetje ouderwets hé!

Dat kan gebeuren eh, het is dan ook een oude film namelijk uit 1959, het is logisch dat een oude film er ook een beetje ouderwets uit zien

avatar van chevy93

chevy93

Tja.. doornroosje. Het meisje dat zich prikte aan het spinnewiel. Wat kan je er over zeggen?

Volgens mij genoeg, maar lijkt me allemaal overbodige info, omdat iedereen het verhaal wel kent

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Toen ik kind was, was dit mijn meest favoriete tekenfilm. Ik vond het zo spannend dat de gemene fee langskwam om een vloek over Doornroosje uit te spreken en dat die andere drie feeen toen hielpen om de vloek tegen te gaan door die allerlaatste wens die nog niet werd uitgesproken. En bij het moment dat Doornroosje zich prikte aan het spinnenwiel zat ik altijd op het puntje van mijn stoel.

Nu ik jaren later terug kijk, vind ik Doornroosje toch wel een van de simpelste verhaaltjes die Disney in animatie heeft gegoten. De tekeningen vind ik nog steeds wel heel mooi. Mijn dochtertje heeft er weer veel minder mee dan dat ik dat had als kind.

avatar van xNineSien

xNineSien

een echte klassieker

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Goede Disney klassieker.

De feeën waren redelijk grappig. De teken shots zijn schitterend. Het gevecht tussen de draak en prins Phillip werkte op mijn zenuwen en was vrij irritant. Maar voor de rest is dit wel een aardige Disneyfilm. 3,5.

avatar van kleine oorlam

kleine oorlam

een prachtig verhal met prachtige muziek

kon altijd wel lachen om die 2 koningen

maar het is jammer dat doornroosja er niet vaak in komt

konde ze het beter de prins en de slapende prinses noemen

maar ja 5sterren

avatar van Tom de Haas

Tom de Haas

Ik vind dit toch wel de beste en mooiste Disney Classis allertijden, dit is animatie tot kunst verheven en dat is mede te danken aan de geweldige soundtrack en songteksten.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

In stunning HD gezien.

Zoals gewend is elke shot een kunstwerk. Bij de techniek die voor Sleeping Beauty gebruikt is vraag je eigenlijk om een 3D versie. Maar met deze moderne ogen herinner ik hem toch een stukje beter. Pas nu besef je dat Doornroosje eigenlijk een nietszeggend personage is en dat de film gedragen wordt door Malafide, de drie feeën en Philip. Ook de acties van de feeën zijn een stuk minder charmant, doch nog steeds vermakelijk. Het uitgebreide scala aan personages houd het dunne uitgangspunt vermakelijk en de prachtige muziek is een verrijking van de kijkervaring. Het eindgevecht maakt op voor de rest van de anders zoetige film.

Van een 4,0 naar een 3,5 aangezien de magie alleen nog bij 'Once Upon A Dream' te voelen is.

avatar van mock turtle

mock turtle

Best goede Disney. Een klassieker! Een van de sterke punten is dat Disney ook hier weer een heel volwaardig verhaal van heeft gemaakt.

avatar van namingway24

namingway24

Dinsey neemt veel vrijheden ten opzichte van het verhaal, maar wat wil je als het Grimm-sprookje slechts een paar pagna's telt.

Doornroosje, oftewel Aurora, is eigenlijk het lijdend voorwerp, en de hoofdrollen zijn voornamelijk weggelegd voor de feeën, die wel aandoenlijk zijn, maar lang niet zo grappig als bijvoorbeeld de Zeven Dwergen. Daardoor wordt de film af en toe wat saai. Maar gelukkig niet als Malafide ten tonele verschijnt; dit is zeker een memorabele Disney-schurk. Ze heeft geen motief, ze is gewoon het vleesgeworden kwaad, en de ultieme confrontatie tussen haar en de prins is hèt hoogtepunt van de film.

Voor de rest is deze film gewoon heel lief met de romantische liedjes, de diertjes die menselijke trekken vertonen en de feeën die Doornroosje graag een mooie verjaardag willen geven. Het verhaal verkondigd ook dat er zoiets bestaat als ware liefde op het eerste gezicht; erg cliché, maar o zo zoet.

De tekenstijl is prachtig. De achtergronden zijn erg natuurlijk nagebootst en adembenemend mooi. De animatie van de personage is erg vloeiend, en Doornroosje is een erg fraaie verschijning; als Disney één ding goed kan is dat mooie prinsessen toveren. En wederom is de grote gevechtsscène door die sterke animatie des te indrukwekkender.

De liedje stenslotte zijn ook erg mooi, en de Nederlandse stemmen waren wederom erg goed. Dit is niet mijn favoriete Disney, maar vakmanschap is het wel...

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Simpel sprookje dat Doornroosje. In mijn idee kon je dit met drie zinnen wel samenvatten, dus was ik wel benieuwd wat de Disney-versie zou opleveren. Die Maleficent is een heersende slechterik, veel enger dan bijvoorbeeld de stiefmoeder van Sneeuwwitje om maar iemand te noemen. Ze was de grote attractie van de film, want daarbuiten was het niet speciaal, wat voorgeschoteld werd.

Op animatiegebied vond ik het maar wisselend trouwens. De decors waren gedetailleerd, maar deden ook echt niks anders dan als decor fungeren. Ook zo'n paard dat zich lelijk (als een plat vlak zeg maar) door de bossen heen draaft, vond ik er ook niet uitzien. Maar daartegenover staat dus wel weer een angstaanjagende Maleficent. Al met al voldoende, maar niet meer dan dat.

avatar van Metalfist

Metalfist

Now, father, you're living in the past. This is the 14th century!

Je kent dat wel, je zit een heel week uit te zien naar het weekend en voor je het weet is het alweer voorbij. Gisteren had ik dus helemaal geen zin om vroeg in mijn bed te kruipen en koos ik ervoor om nog een filmpje op te zetten. Ik wou iets kort, het moet natuurlijk ook niet te laat worden, maar ik wou ook iets luchtigs zien. Doordat ik de dag ervoor, weer, een goede ervaring had met Sneeuwwitje koos ik deze keer voor Sleeping Beauty, een Disney die ik nog nooit gezien had.

En zo zijn er nog wel meer titels. De reden waarom ik nu een aantal nieuwe Disneys kijk is omdat ik sinds kortgeleden er mee ben begonnen om de films (althans de classics) te verzamelen op VHS. Ze kosten werkelijk niets, ik haal ze voor ongeveer 50 cent per stuk in de Kringloopwinkel in nog altijd werkende staat. Zo ook dus deze Sleeping Beauty, die ik trouwens in de originele versie heb gezien met Engelse audio en Nederlandse ondertiteling. Het heeft op zich wel iets, de combinatie van Engels en Disney. Het moet denk ik de eerste keer zijn dat ik een Disneyfilm in het Engels bekijk want hier thuis hebben wij alleen maar Nederlandstalige versies. Soit, misschien is het doordat ik beide films met een korte tussenpauze heb gezien maar ik vindt Sleeping Beauty en Sneeuwwitje qua verhaal wel redelijk hard op elkaar trekken. Beiden gaan over een sprookje, prinses, een slechte heks en zo zijn er nog wel meer gelijkenissen. Is dit slecht? Neen, zeker en vast niet want net als Sneeuwwitje is dit absoluut geen verouderd sprookje. Vandaag de dag ruikt het een tikkeltje naar pedofilie, een meisje van 16 dat samen is met een man die een aantal jaar ouder is, maar 50 jaar geleden maakten ze hier zich natuurlijk niet zoveel zorgen om. Wat wel grappig is, is dat het hoofdpersonage, Aurora/Rose, eigenlijk niet zo bijster veel heeft te zeggen in de film. Ze komt maar ongeveer in de helft van de film voor en heeft maar een paar zinnen te zeggen, al zingt ze wel 2 nummers. Beetje vreemd maar op zich niet storend doordat de aandacht naar de leuke randpersonages gaat zoals de 3 feeën en de twee vaders. Het valt wel op dat Disney in de 22 jaar tussen deze en Sneeuwwitje wel ontzettend veel heeft geleerd. Personages worden beter uitgewerkt, het voelt niet alsof de Prins er is bij gesleurd omdat hij in het originele verhaal ook zat maar ook Malificent is een stukje beter uitgewerkt dan de Heks uit Sneeuwwitje. Leuk, erg leuk allemaal.

Qua animatie is dit nogal vreemd. De authentieke Disney stijl zit er nog altijd wel in maar de achtergronden zijn een stuk gedetailleerder. Op zich nog altijd erg mooi maar het is even wennen, vooral als je dit vergelijkt met de eerste stapjes die de studio zette met Sneeuwwitje. In dat opzicht is Sleeping Beauty ook wel een serieuze verbetering. Zo is Aurora/Rose werkelijk perfect geanimeerd. Disney prinsessen zijn altijd altijd al wel de moeite geweest qua animatie maar Aurora is toch echt wel verbluffend mooi. Dat is natuurlijk ook niet moeilijk als je bekijkt dat het personage qua looks en vormgeving (afgezonderd van het haar dan natuurlijk) op de immer mooie Audrey Hepburn is gebaseerd. Voor de rest is dit qua animatie ook wel weer erg hard te pruimen. Maleficent in draakvorm ziet er fantastisch uit, wel geweldig dat ze een echte vlammenwerper hebben gebruikt om het vuur van de draak weer te geven, maar het is vooral een kort stukje dat voor altijd op mijn geheugen zal geprint blijven. Ik heb het dan over het kleine stukje waar Maleficent tegen de Prins verteld, als hij gevangen is, wat er gaat gebeuren. Hoe hij na 100 jaar zal vrijkomen, hoe hij als oude man op zijn paard naar het kasteel zou rijden. Geen idee waarom maar ik vond het zo'n mooi stukje dat ik nog de rillingen krijg als ik er aan terug denk. Wat ik wel ergens een klein minpuntje aan de animatie vorm was het feit dat het er soms allemaal nogal vlak uitziet. Disney heeft met de erg gedetailleerde achtergronden geprobeerd om het sprookje stilistisch te maken, misschien maar goed want anders zou er niet al te veel van de film overblijven, maar langs de andere ziet het er soms niet altijd even netjes uit,

Ik twijfel nog altijd een beetje wat ik hier aan zou geven. Een dikke 4* is het sowieso, daar is geen twijfel over maar ik neig een beetje naar 4.5*. Omdat het echter de eerste keer is dat ik de film zie ga ik het maar op een solide 4* houden maar met een herziening kan er wel eens een verhoging inzitten. In ieder geval is dit weer een uitstekend werkje uit de Disney stal. De stijl is over het algemeen geslaagd, het plotje loopt lekker en de personages zijn bij vlagen erg hilarisch. Jammer dat ik dit niet vroeger heb gezien.

avatar van Mlis

Mlis

Een aparte Disney film. Maar wel een klassieker in het rijtje!

Hele donkere film voor die tijd, met de engste schurk: Malafide.

Zij, haar kasteel en haar knechten zijn voor Disney redelijk eng!

Er is maar een film die dat overtrof van de tekenfilms: Taran en de Toverketel.

Persoonlijk hou ik wel van die donkere sfeer.

Als kind is mij ook nooit opgevallen dat Doornroosje eigenlijk bijna niks 'doet'.

De film word inderdaad gedragen door de prins en de goede feeën.