Genre: Animatie / Romantiek
Geregisseerd door: Clyde Geronimi
Met onder meer: Mary Costa, Bill Shirley en Eleanor Audley
Releasedatum: 12 oktober 1995
Plot Sleeping Beauty
"Awaken to a World of Wonders!"
Prinses Aurora wordt door de slechte heks Maleficent behekst: voor ze haar 16e verjaardag bereikt zal ze sterven door een giftig spinnewiel. Om dit te voorkomen verbergt de koning haar, onder de zorg van drie feeën. Disney-versie van het gelijknamige sprookje.
Princess Aurora (stemrol)
Prince Phillip (stemrol)
Maleficent (stemrol)
Flora / Queen Leah (stemrol)
Merryweather (stemrol)
Fauna (stemrol)
King Stefan (stemrol)
King Hubert (stemrol)
Narrator (stemrol) (onvermeld)
Maleficent’s Goon (stemrol)
sn@ke
- 2077 berichten
Voor zover ik het me kan herrineren was het een mooi getekende tekefilm met een aardige sfeer en een leuke animatie. 3*
bioscoopzaal
Prima animatiefilm met goeie muziek en uitstekende stemvertolkingen. Inmiddels misschien wat oudbakken geworden, maar toch nog steeds erg genietbaar.
3 sterren.
prisje
vind niet zo mooi als alle ander films van disney
Boy28
Dit is de allerbeste Disneyfilm en de eerste verfilming van Doornroosje.Hoort dus bij Snowwhite en Cinderella.Het is van begin tot het eind een lust voor het oog.De originele versie dan wel.De slechte fee Maleficent en de goede feeen Flora,Fauna en Merryweather,stelen in de gehele film de show.
Disneyclassicfan
De tekenstijl was nieuw en viel niet bij mij in de smaak, maar het verhaal is geweldig en dat liedje is heel verslavend. Wel gelijk aan Sneeuwwitje en Assepoester aangezien het prinsessen verhaal, niets nieuws dus.
Regan_Robbie24
'k vond hem heel mooi getekend en normaal hou 'k niet zo van sprookjes, maar deze trok mij samen met de zwanenprinses wel aan, hij is vooral leuk om de liefde die er stiekem in speelt! 'k vind dit wel 5 sterren waard, al ben 'k een horrorgek!
Angrod_Pallanén
"Sleeping Beauty" is in de trend van "Snow White and the Seven Dwarfs" en "Cinderella" zeer geslaagd.
Het sprookje word zeer goed verteld en ook nog op een manier dat de kleine kinderen [heb de film tot in den treuren moeten zien omdat mijn nichtje hem altijd wou zien] er gecharmeerd van raken.
De Drie Goede Feeën zijn geweldig en Malafide [heb de film in het Nederlands gezien] is ijzig en één van de betere Disney-villans. Sowieso is er met Prins (..) een stap dichterbij de ontwikkeling van de karakters. Nu is hij (ook) een prins op het witte (hilarische) paard maar dan met gevoel. Dat we hem volgen en zijn belevenissen zien is een verbetering. Want hoewel deze stap bij Cinderella al werd gezet was de prins in SWatSD slechts een hij-is-er-omdat-we-hem-nodig-hebben karakter.
Dat we óók nog eens de vaders volgen is al helemaal geweldig. Zo krijgen we genoeg personages voorgeschoteld voor een echte Disney-klassieker en dat doet me goed.
Daarbij is het einde erg leuk De jurk is blauw/roze.
*Voor deze film werd de grootte van de achtergronden veranderd zodat ze personages er door heen konden laten lopen/bewegen zonder van shot te moeten veranderen. Dit kon ook bij de multiplane-camera - voor het eerst gebruikt bij Bambi - maar Disney wou meer. Het nadeel was dat alle tekentafels vervangen moesten worden door grotere..
Pieter Montana
Vooral de scene waar Doornroosje en de Prins mekaar voor het eerst ontmoeten in het bos vind ik nog altijd een scene om in te kaderen.Prachtige muziek van Tsjaikovsky met nog mooie tekst ook.
Rianneke_Dan
Mooi sprookje zeker een die de hele tijd blijfd hangen!!!
Het stukje in het bos was idd ook heel leuk om te zien, en de toverfee's zijn gewoon geweldig!!
De tekenstijl is langs een kant gedateerd, maar anderzijds maakt het dat net wat sprookjesachtig. Disney had tijdens het maken met deze film last van de gevolgen van de tweede wereldoorlog. En dat zie je soms aan de tekenstijl (Cinderella, Lady & The Tramp, Peter Pan) maar de sprookjessfeer komt daardoor wel meer naar voren. Prachtige muziek ook en een heel mooie tekenfilm die ook voor volwassenen de moeite is.
Een van de betere versies trouwens van Sleeping Beauty...
Anakin01
Mooie liedjes, mooie animatie, mooi getekend, mooi verhaal,...
De toverfeeën zijn geweldig leuk, goede perosnages..
Deze film heeft alles...
film_kaza
ik vond hem als kind erg eng en daarom ook minder leuk.
Sneakerjeans29
Dit vind ik de topper van de Disneyfilms.
Sneakerjeans29
King Hubert: I am the King and I command you ...
Prins Filipe: The Girl to married I love, goodbye father!
King Hubert: Goodbye father, what? No come back!!
deppfan
Mooie liedjes, mooie animatie, mooi getekend, mooi verhaal,...
De toverfeeën zijn geweldig leuk, goede perosnages..
Deze film heeft alles...
Heb ik niks aan toe te voegen
Toen ik klein was was dit absoluut mijn grote disney-favoriet, nu nog steeds als ik erover nadenk
Die animatie, prachtig!
''Lang leve prinses Aurora..''
Sneakerjeans29
Eleanor Audley deed zowel de stem van de Stiefmoeder van Assepoester en de boze heks van Doornroosje.De Nederlandse Stem van de boze heks is Jasperina de Jong.Hoewel ik nasychronisatie haat,vind ik dat zij het goed doet.toen de video in 1996 uitkwam heb ik hem 1 keer gehuurd in het Nederlands en daarna de Engelse video gekocht.
Mimi-
Eén van de toppers van Disney. Ik heb hem laatst weer gekeken en ik heb me zeer vermaakt. Het is een prachtig sprookje. De film bevat mooie animaties, vooral de boze heks vind ik mooi, ze straalt echt haar kwaadaardigheid uit.
Tenshinhan
Mooie sprookjesachtige Disney film.
Het verhaal stelt niet veel voor, hier en daar wat domme Disney grapjes en de animatie is op vele aspecten duidelijk verouderd maar de sfeer wordt er mooi neergezet, de liedjes zijn leuk en de personages vind ik ook wel leuk.
Het hangt tussen de 3,5 en de 4,0 maar ik ga toch maar voor de 4,0 sterren dankzij het nostalgische gevoel dat deze film met zich mee brengt.
Sneakerjeans29
Mooie sprookjesachtige Disney film.
Het verhaal stamt uit de 18e eeuw geschreven door Charles Perauld.
Arnoud_Utrecht
Op de nieuwe release is de Nederlandse tekst gemoderniseerd. Jammer: ik vond de tekst uit de jaren zestig heerlijk oubollig en gedragen uitgesproken: 'Over Prinses Aáááuw-ròh-raa'werd ge-pro-cla-meerd dat...' Mooie documentaire op de dvd over de kunsthistorische principes waarvan de Disney-studio uitging. Werpt een heel ander licht op de achtergrondtekeningen.
melanie178
Vond deze Disney film niet zo leuk.... kan niet goed uitleggen waarom niet maar ik vond er niks aan....
catdog
- 2024 stemmen
Ik snap iets niet...
Als deze film uit 1959 stamt waarom zag ik hem dan toen ik klein was in de bios??
Ik stam uit 1992...
maxcomthrilla
Waarschijnlijk gewoon een her - relase.
Het afgelopen jaar draaiden M: Eine Stadt Sucht eine Murder (1931) en Raging Bull (1980) ook weer opnieuw in de bioscopen. En Binnenkort is het de buurt aan Night of the Hunter (1955)
Goodfella_90
bioscoop: 12 oktober 1995
madonnagirl3
Ik heb hem vroeger gezien toen ik klein was..
Het was toen een van me favo films
Het is mooi getekent zeker voor die tijd...
Ik geef hem een 3.0
rapdorapper
in begin Mei 2007 heb ik die film gezien, het was heel goeie film van disney!
4.5

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Travis Scott duikt op in 'The Odyssey' van Christopher Nolan: 'Waarom?'