• 9.373.211 stemmen

Geregisseerd door: Clyde Geronimi

Met onder meer: Mary Costa, Bill Shirley en Eleanor Audley

Releasedatum: 12 oktober 1995

Plot Sleeping Beauty

"Awaken to a World of Wonders!"

Prinses Aurora wordt door de slechte heks Maleficent behekst: voor ze haar 16e verjaardag bereikt zal ze sterven door een giftig spinnewiel. Om dit te voorkomen verbergt de koning haar, onder de zorg van drie feeën. Disney-versie van het gelijknamige sprookje.

Princess Aurora (stemrol)

Prince Phillip (stemrol)

Maleficent (stemrol)

Flora / Queen Leah (stemrol)

Merryweather (stemrol)

Maleficent’s Goon (stemrol)

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Voor zover ik het me kan herrineren was het een mooi getekende tekefilm met een aardige sfeer en een leuke animatie. 3*

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Prima animatiefilm met goeie muziek en uitstekende stemvertolkingen. Inmiddels misschien wat oudbakken geworden, maar toch nog steeds erg genietbaar.

3 sterren.

avatar van Alexa

Alexa

Mooie liedjes, mooi getekend...

avatar van prisje

prisje

vind niet zo mooi als alle ander films van disney

avatar van Boy28

Boy28

Dit is de allerbeste Disneyfilm en de eerste verfilming van Doornroosje.Hoort dus bij Snowwhite en Cinderella.Het is van begin tot het eind een lust voor het oog.De originele versie dan wel.De slechte fee Maleficent en de goede feeen Flora,Fauna en Merryweather,stelen in de gehele film de show.

De tekenstijl was nieuw en viel niet bij mij in de smaak, maar het verhaal is geweldig en dat liedje is heel verslavend. Wel gelijk aan Sneeuwwitje en Assepoester aangezien het prinsessen verhaal, niets nieuws dus.

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

'k vond hem heel mooi getekend en normaal hou 'k niet zo van sprookjes, maar deze trok mij samen met de zwanenprinses wel aan, hij is vooral leuk om de liefde die er stiekem in speelt! 'k vind dit wel 5 sterren waard, al ben 'k een horrorgek!

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

"Sleeping Beauty" is in de trend van "Snow White and the Seven Dwarfs" en "Cinderella" zeer geslaagd.

Het sprookje word zeer goed verteld en ook nog op een manier dat de kleine kinderen [heb de film tot in den treuren moeten zien omdat mijn nichtje hem altijd wou zien] er gecharmeerd van raken.

De Drie Goede Feeën zijn geweldig en Malafide [heb de film in het Nederlands gezien] is ijzig en één van de betere Disney-villans. Sowieso is er met Prins (..) een stap dichterbij de ontwikkeling van de karakters. Nu is hij (ook) een prins op het witte (hilarische) paard maar dan met gevoel. Dat we hem volgen en zijn belevenissen zien is een verbetering. Want hoewel deze stap bij Cinderella al werd gezet was de prins in SWatSD slechts een hij-is-er-omdat-we-hem-nodig-hebben karakter.

Dat we óók nog eens de vaders volgen is al helemaal geweldig. Zo krijgen we genoeg personages voorgeschoteld voor een echte Disney-klassieker en dat doet me goed.
Daarbij is het einde erg leuk De jurk is blauw/roze.

*Voor deze film werd de grootte van de achtergronden veranderd zodat ze personages er door heen konden laten lopen/bewegen zonder van shot te moeten veranderen. Dit kon ook bij de multiplane-camera - voor het eerst gebruikt bij Bambi - maar Disney wou meer. Het nadeel was dat alle tekentafels vervangen moesten worden door grotere..

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Vooral de scene waar Doornroosje en de Prins mekaar voor het eerst ontmoeten in het bos vind ik nog altijd een scene om in te kaderen.Prachtige muziek van Tsjaikovsky met nog mooie tekst ook.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Mooi sprookje zeker een die de hele tijd blijfd hangen!!!

Het stukje in het bos was idd ook heel leuk om te zien, en de toverfee's zijn gewoon geweldig!!

avatar van Film Pegasus

De tekenstijl is langs een kant gedateerd, maar anderzijds maakt het dat net wat sprookjesachtig. Disney had tijdens het maken met deze film last van de gevolgen van de tweede wereldoorlog. En dat zie je soms aan de tekenstijl (Cinderella, Lady & The Tramp, Peter Pan) maar de sprookjessfeer komt daardoor wel meer naar voren. Prachtige muziek ook en een heel mooie tekenfilm die ook voor volwassenen de moeite is.

Een van de betere versies trouwens van Sleeping Beauty...

avatar van Anakin01

Anakin01

Mooie liedjes, mooie animatie, mooi getekend, mooi verhaal,...

De toverfeeën zijn geweldig leuk, goede perosnages..

Deze film heeft alles...

avatar van amazingmoi

amazingmoi

erg mooie film;deze vond ik als klein kind geweldig 4.5*,

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Nieuwe poster vind ik niet super, wel?

avatar van film_kaza

film_kaza

ik vond hem als kind erg eng en daarom ook minder leuk.

avatar van Fleming

Fleming

Jah.. best leuke film.

Sneakerjeans29

Dit vind ik de topper van de Disneyfilms.

Sneakerjeans29

King Hubert: I am the King and I command you ...

Prins Filipe: The Girl to married I love, goodbye father!

King Hubert: Goodbye father, what? No come back!!

avatar van deppfan

deppfan

Anakin01 schreef:

Mooie liedjes, mooie animatie, mooi getekend, mooi verhaal,...

De toverfeeën zijn geweldig leuk, goede perosnages..

Deze film heeft alles...

Heb ik niks aan toe te voegen Toen ik klein was was dit absoluut mijn grote disney-favoriet, nu nog steeds als ik erover nadenk Die animatie, prachtig!

''Lang leve prinses Aurora..''

Sneakerjeans29

Eleanor Audley deed zowel de stem van de Stiefmoeder van Assepoester en de boze heks van Doornroosje.De Nederlandse Stem van de boze heks is Jasperina de Jong.Hoewel ik nasychronisatie haat,vind ik dat zij het goed doet.toen de video in 1996 uitkwam heb ik hem 1 keer gehuurd in het Nederlands en daarna de Engelse video gekocht.

avatar van Mimi-

Mimi-

Eén van de toppers van Disney. Ik heb hem laatst weer gekeken en ik heb me zeer vermaakt. Het is een prachtig sprookje. De film bevat mooie animaties, vooral de boze heks vind ik mooi, ze straalt echt haar kwaadaardigheid uit.

avatar van Tenshinhan

Tenshinhan

Mooie sprookjesachtige Disney film.

Het verhaal stelt niet veel voor, hier en daar wat domme Disney grapjes en de animatie is op vele aspecten duidelijk verouderd maar de sfeer wordt er mooi neergezet, de liedjes zijn leuk en de personages vind ik ook wel leuk.

Het hangt tussen de 3,5 en de 4,0 maar ik ga toch maar voor de 4,0 sterren dankzij het nostalgische gevoel dat deze film met zich mee brengt.

Tenshinhan schreef:

Mooie sprookjesachtige Disney film.

Het verhaal stamt uit de 18e eeuw geschreven door Charles Perauld.

avatar van Arnoud_Utrecht

Arnoud_Utrecht

Op de nieuwe release is de Nederlandse tekst gemoderniseerd. Jammer: ik vond de tekst uit de jaren zestig heerlijk oubollig en gedragen uitgesproken: 'Over Prinses Aáááuw-ròh-raa'werd ge-pro-cla-meerd dat...' Mooie documentaire op de dvd over de kunsthistorische principes waarvan de Disney-studio uitging. Werpt een heel ander licht op de achtergrondtekeningen.

avatar van melanie178

melanie178

Vond deze Disney film niet zo leuk.... kan niet goed uitleggen waarom niet maar ik vond er niks aan....

avatar van catdog

catdog

• 2024 stemmen

Ik snap iets niet...

Als deze film uit 1959 stamt waarom zag ik hem dan toen ik klein was in de bios??

Ik stam uit 1992...

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Waarschijnlijk gewoon een her - relase.

Het afgelopen jaar draaiden M: Eine Stadt Sucht eine Murder (1931) en Raging Bull (1980) ook weer opnieuw in de bioscopen. En Binnenkort is het de buurt aan Night of the Hunter (1955)

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Statistieken Sleeping Beauty schreef:

bioscoop: 12 oktober 1995

avatar van madonnagirl3

madonnagirl3

Ik heb hem vroeger gezien toen ik klein was..

Het was toen een van me favo films

Het is mooi getekent zeker voor die tijd...

Ik geef hem een 3.0

avatar van rapdorapper

rapdorapper

in begin Mei 2007 heb ik die film gezien, het was heel goeie film van disney!

4.5