• 9.159.992 stemmen

Batoru Rowaiaru (2000)

Actie / Thriller | 114 minuten / 122 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 114 minuten / 122 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: Battle Royale / Battle Royale 3-D / Battle Royale: Special Edition / Batoru Rowaiaru 3D / バトル・ロワイアル

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Kinji Fukasaku

Met onder meer: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda en Tarō Yamamoto

Gesproken taal: Japans

• MUBI Bekijk via MUBI

Plot Batoru Rowaiaru

"Could you kill your best friend?"

Een klas studenten wordt naar een klein geïsoleerd eiland gebracht. Daar aangekomen krijgen ze een kaart van het eiland, voedsel en verschillende wapens (de ene bruikbaarder dan de andere). Ze moeten gedurende drie dagen vechten met elkaar, zodat er één persoon overblijft. Ze krijgen allemaal een halsband die explodeert als ze de regels overtreden. Als er na de derde dag meerdere mensen over zijn gebleven, zullen alle halsbanden exploderen...

Shuya Nanahara (Boy #15)

Noriko Nakagawa (Girl #15)

Shogo Kawada (Boy #5)

Kazuo Kiriyama (Boy #6)

Mitsuko Souma (Girl #11)

Takako Chigusa (Girl #13)

Shinji Mimura (Boy #19)

Hiroki Sugimura (Boy #11)

Yôshitoki Kuninobu (Boy #7)

Dit blijft een ongelooflijk goeie film!

Zeker 1 van mijn favorieten!

avatar van umbra

umbra

Wat is de aan te raden versie, de 114 min versie of de director's cut v 122 min? Vind in 4K enkel de 114 min versie.

avatar van umbra

umbra

Toch de director's cut gekeken. Had hier vrij hoge verwachtingen van, maar m'n algemeen gevoel, is toch eerder teleurstelling. Nochtans spreekt dit thema/genre me vaak enorm aan en kan ik Japanse films heel vaak appreciëren. Oké ie is 21j oud, maar dat is bijlange niet, waarom ie minder was dan verwacht, zeker met het UHD beeld, kon deze film zelfs doorgaan vr een pak recentere film. Nee, ik miste echt dé spanning doorheen de ganse film, enkel helemaal in begin dat ze op het eiland zijn, daarna voelde ik té weinig. Miste dosis heavy shit nzo, was me allemaal té braafjes. It is what it is.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Lovelyboy schreef:

Nog even op de Aziatische toer gebleven met deze Battle Royale. En hoewel een apart verhaal en niet perse fan van de Aziatische cinema, toch op humoristische en vermakelijke wijze verast.

Een totaal ingestorte infrastructuur met armoede, werkeloosheid en uitzichtloosheid is het beginpunt. De jeugd heeft kennelijk daar hun bedenkingen over en bepaald zelf wat het doet en hoe ernstig ze over de schreef gaan. Iets dat me even aan A Clockwork Orange doet denken. De wraak zal echter zoet zijn en de klas losgeslagen en arrogante, volgevreten en verzadigde pubers krijgen een bijzonder lesje.

Niet geremd door enige kennis van het boek en of het boek eer aan wordt gedaan, vermaakt de film meer dan goed ondanks de goedkope tienerliefde, overacting en een belachelijk incasseringsvermogen van sommige personages best wel. Ik zou de film bijna durven vergelijken met een zombieslasher waar het verhaal en logica simpelweg onderdoet aan de vele en creatieve wijze waarop mensen de pijp uit kunnen. De actie is cool, the kills des te vermakelijk.

Dat deze film in 2000 veel stof deed opwaaien kan ik me goed voorstellen. Het lijkt een aanzet tot geweld, toch wordt daar wellicht voorbij gegaan aan de echte boodschap. Namelijk; noodzakelijkheid. De jeugd van tegenwoordig krijgt het leven praktisch op een zilveren schotel aangeleverd, keuzes te over, de aanpak van tegenwoordig soft te noemen, en waar de film gaat over het spelen van een spel is het juist de contradictie die gezocht moet worden in dat het leven juist alles behalve een spel is.

Battle royale is dan ook interessant, vermakelijk en grappig te noemen....binnenkort nog maar eens.

Zo, en daar was de herkijk dan al, en opnieuw vermaakte de kolderieke film die naar het schijnt veel inspiratie geweest is voor Quentin Tarantino.

Andermaal opvallend het maatschappelijk kritische beeld van een samenleving op zijn retour en de empathieloze en ongeïnteresseerde jeugd die een lesje respect,waarde en noodzakelijkheid in het leven krijgen. Zou de scriptschrijver een glazen bol of visioen gehad heb? Toch zit er geen cijfer verbetering in wat mij betreft vanwege de vele momenten van Aziatische histery en de overdaad aan kalverliefde, en dat terwijl het tempo het eerste uur toch booming is. Een 3.5 it is.

avatar van El ralpho

El ralpho

Royale veldslag

Aan actie geen gebrek bij deze royale veldslag waarvan ik hem nu eindelijk ruim 20 jaar na de release heb bekeken. Ik vond het een verademing dat er hoofdzakelijk gebruik werd gemaakt van praktische effecten, al blijft het wel interessant om te kunnen concluderen hoe gedateerd een film binnen een relatief korte tijdsspanne, kan geraken. Dit is onder andere het geval bij films die gebruik maken van hedendaagse technologie die destijds relevant was waardoor je je gaat realiseren hoe snel de techniek ons vooruit snelt. En ook hier is dat geen uitzondering. Nog los gezien hiervan vond ik de algehele uitstraling soms toch nog wat meer gedateerd overkomen, alsof het de begin jaren 90 betrof. Maar dit kan ook aan mij liggen.

Maar terug naar mijn beoordeling: buiten het feit dat de film meer gedateerd was dan ik dacht lag het tempo lekker hoog. Ook waren er een aantal lugubere momenten waarvan ik blij ben dat ik ze nu pas ruim 20 jaar later zie, omdat ik hier als dertienjarige, ten tijde van de release, waarschijnlijk door getraumatiseerd zou zijn geweest . Ook vond ik het verhaaltechnisch vrij goed in elkaar steken. Al moet je hier geen diepgravend verhaal verwachten en het meer zien als een kapstok waar alle actie aan opgehangen kan worden.

De actie zelf vond ik met regelmaat wel behoorlijk tegenvallen. Veel scènes zijn vrij vluchtig geschoten waardoor ik een impact mistte. Deze impact mistte ik ook omdat je de meeste personages onvoldoende leert kennen waardoor het mij niet zoveel uitmaakte wie wanneer het loodje ging leggen. Desalniettemin leuk voor iedere actiefanaat om een keer gezien te hebben, al is het maar om te zien waar onder andere de schrijfster van The Hunger Games haar inspiratie vandaan gehaald heeft.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Mja, Lord of The flies, The hunger games of zelfs de gebeurtenissen op Utøya, het heeft allemaal wel een beetje weg van deze,Battle royale waarbij een groep tienerstudenten op een eiland gedropt worden om elkaar na te jagen en uit te moorden.

Veel personages die de revue passeren waardoor de meesten als slachtvee dienen. Veel tijd voor karakterontwikkeling is er dus niet. Bloederig wordt het dan weer wel, met steek- en vuurwapens. Psychopatisch ook van aard, voor sommigen was het méér dan louter zelf te overleven.

Het deed me eerlijk allemaal weinig. Uiteraard sowieso al niet voor iedereen weggelegd al dat geweld, maar ik vond het nogal afstandelijk en was nauwelijks betrokken bij de personages of het gegeven op zich. Ik miste de beklemmende sfeer, de echte doodsstrijd om kost wat kost te overleven, de psychologische impact.

avatar van Crazyboy

Crazyboy

Fisico schreef:

Nah, ik vind The Hunger Games wel vergelijkbaar maar de andere twee niet. Utøya vind ik ook een beetje een onsmakelijke vergelijking en daarbij totaal niet hetzelfde: dat was gewoon een aanslag met één dader, geen last man standing spel waar iedereen een gevaar vormt. Enige overeenkomst is dat het zich op een eiland afspeelt, maar dan is iets totaal anders als Cast Away of Blue Lagoon ook vergelijkbaar. Oké, dat is flauw - je hebt ook schoten en paniek, maar toch heel iets anders.

Maar inderdaad, wel heel grappig om te zien dat veel andere hedendaagse media overduidelijk geinspireerd is door deze film. Ik noem de nu populaire direct afgeleide Battle Royale games als Fortnite en PUBG, maar naast The Hunger Games is de recente Koreaanse populaire titel Squid Game ook echt wel heel erg duidelijk geinspireerd door elementen van deze film. Het blijft dus raken, ik vond deze film zelf overigens ook wél geslaagd op een aantal dingen tegen het eind aan na. En een stuk heftiger dan de nakomelingen die ik noem, al is het soms ook alweer gedateerd.

avatar van amenmalek

amenmalek

Jaren 2000 Hunger Games. Vermakelijk. Wat gedateerde effecten, maar zie het in die tijd en het is een prima film.

avatar van riefenstahl

riefenstahl

Amerikaans na gesynchroniseerde versie gezien en dat was enigszins lachwekkend; die stemmetjes leken uit zo'n Japanse tekenfilm te komen (met van die nep kinderstemmetjes) maar dan in het Engels. Verder wat bakvissen- en puberleed, drama en overacting, de overdreven manier waarop de acteurs het sterven uitbeelden werkt op de lachspieren maar de kills zijn leuk gedaan. Spannend is de film absoluut niet, eerder een komedie. Met verbazing de reviews op IMDb zitten lezen, alsof ze een Martyrs hebben gezien, zo bruut en meeslepend vinden velen het. Overgewaardeerde film imo maar vermakelijk is 'ie wel.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik wist helemaal niet van het bestaan van deze film, tot ik onlangs hier op Moviemeter een stuk las dat Tarantino dit een aanrader vond. Dus toen ben ik Battle Royale gaan zoeken, en na niet al te veel tijd had ik de film gevonden. Vind het zeker geen slechte film. Oke voor nu ziet het er misschien wat gedateerd uit maar voor een film van 24 jaar oud was het best wel te doen. Ik vind Battle Royale in ieder geval niet onder doen voor The Hunger Games.

avatar van PeterTriac

PeterTriac

Tijdens filmfestival Roffa Mon Amour 14-08 t/m 21-08 - 2024

beleef je elke avond een ander filmavontuur op het kunstenaarsterrein Brutus.

Open met de Nederlandse première van Dìdi (2024)

en geniet van films als Battle Royale (2000) (= Batoru Rowaiaru (2000) )

en Caramel (2007) (= Sukkar Banat (2007) ).

Met de kortingscode ReadMonAmour kost een kaartje maar €8,50 in plaats van €12,00

Brutus, Keileweg 18, 3029 BS Rotterdam

15€ (1 drink included) Roffa Mon Amour - roffamonamour.com