• 9.378.285 stemmen

Batoru Rowaiaru (2000)

Actie / Thriller | 114 minuten / 122 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 114 minuten / 122 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: Battle Royale / Battle Royale 3-D / Battle Royale: Special Edition / Batoru Rowaiaru 3D / バトル・ロワイアル

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Kinji Fukasaku

Met onder meer: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda en Tarō Yamamoto

Gesproken taal: Japans

• MUBI Bekijk via MUBI

Plot Batoru Rowaiaru

"Could you kill your best friend?"

Een klas studenten wordt naar een klein geïsoleerd eiland gebracht. Daar aangekomen krijgen ze een kaart van het eiland, voedsel en verschillende wapens (de ene bruikbaarder dan de andere). Ze moeten gedurende drie dagen vechten met elkaar, zodat er één persoon overblijft. Ze krijgen allemaal een halsband die explodeert als ze de regels overtreden. Als er na de derde dag meerdere mensen over zijn gebleven, zullen alle halsbanden exploderen...

Shuya Nanahara (Boy #15)

Noriko Nakagawa (Girl #15)

Shogo Kawada (Boy #5)

Kazuo Kiriyama (Boy #6)

Mitsuko Souma (Girl #11)

Takako Chigusa (Girl #13)

Shinji Mimura (Boy #19)

Hiroki Sugimura (Boy #11)

Yôshitoki Kuninobu (Boy #7)

narva77 (crew films)

Eindelijk gezien. Het script/verhaal is boeiend, maar af en toe wordt er naar mijn idee net iets te weinig uitgehaald. Ook moeten er mensen op elkaar verliefd worden, waardoor ie toch wat gelikter wordt.
Die scene die hierboven ook beschreven wordt, met die jongen die een bijl in zijn hoofd krijgt, is idd errug grappig.
Vanwege het gegeven dat ie op een onbewoond eiland speelt, deed ie me denken aan 'Lord of the Flies', en ik hou wel van dat soort scripts.

Wat ik leuk vond is de talrijke klassieke muziek die er in de film zit, richting einde zit er zelfs een bekend stuk in dat ook in 'Se7en' zit, nl. Air van Bach
Goede rol van vooral Takeshi Kitano als Kitano (de leraar).
Vier sterren toch wel!

avatar van FeZ

FeZ

Het verhaal deed me een beetje denken aan het boek "The Lord Of The Flies".

Het verhaal is niet origineel, maar daar gaat de film ook niet echt om; de actie was wel erg goed.

avatar van JULES-C

JULES-C

erg goeie film, vooral van japanse makelij, het verhaal was misschien niet heel gecompliceerd maar vooral erg realistisch nagespeelt. Het was 2 uur contstant boeiend met actie, romance, en horror. Van alles wat. 4 sterren waard volgens mij.

avatar van rainy

rainy

ik vond dit een zeer boeiende film. En wat de diepgang betreft, die zat er wel degelijk in. Het vertrouwen in elkaar speelt hier een grote rol

net als die groep meisjes, er hoeft maar iets fout te gaan ( iemand per ongeluk vergiftigd) en het gaat al helemaal fout.

Ik geef deze film zeker 4 sterren!

frenzy

KOM OP JONEGNS!!!.....wat is dit? vonden jullie dit allemaal echt zo'n 'realistische' en 'goeie' film!!?? daar snap ik nou echt niks van!! ik vond em echt zooooo slecht! heel misschien is hij iets beter als je em in de japanse context plaatst (met manga, japans eergevoel etc.) maar ik vond het echt totaal bedroevend. leg mij nou es uit wat er goed is aan deze film???

pjotr

Alleen op het verhaal afgaande zou je verwachten dat Battle Royale een ongelofelijke brute film zou zijn maar Fukasaku heeft het allemaal verrassend subtiel uitgewerkt. Ook de onderlinge verhoudingen van de studenten vond ik interessant - het rollenpatroon wat er in de klas was werkt op het eiland op een extreme manier door.

De wijze waarop iedereen met zijn "wapen" omgaat vond ik boeiend (de één verzamelt ze als jacht-trofeeën terwijl de ander ze op een McGuyver-manier hanteert)

Verder vind ik de muziek goed en het camerawerk super.....

En dan is er natuurlijk ook nog Takeshi Kitano...Wat me het meest aantrekt in de film is de sfeer.....maar ik moet zeggen daar zijn de Aziaten zowiezo meesters in.... Duidelijk genoeg Frenzy ?

frenzy

neéj.. niet duidelijk genoeg. kijk; dat camerawerk en vooral de cinematografie waren zeker prachtig, dat is het niet. meestal zijn films die op zo'n manier als deze gemaakt zijn, echt goed. maar dat vind ik van deze film niet...: het acteren op zich vond ik goed, maar om nou te zeggen het verhaal en de onderlinge verhoudingen tussen de personages 'interessant' waren kan ik niet echt zeggen. ik vond het een beetje stom nagemaakte kinderen en vooral dat bijvoorbeeld die meisjes op zo'n heuvel schreeuwen tegen dat 1 van hen verlieft is op die jongen, kommop maarja misschien hoort dat er ook wel een beetje bij in zo'n japanse stijl film. ik voel me trouwens zowiso niet zo aangetrokken tot die soort van jappanse films. ze moeten bijvoorbeeld ook echt 1000 keer schieten met een uzi van dichtbij voordat iemand eeeiiindelijk de pijp uit gaat.

frenzy schreef:

...ja hallo- heb je Commando gezien ?.....

frenzy

sorry..hehe. ik was nog niet klaar . maar iig bij die japanse films heeft het verhaal dus rare trekjes die ik niet goed snap en waar ik niet van houd. en vooral die oude leraar...wat een droge malloot was dat! vooral dat laatste stukje met hem...echt totaal wazige shit!! maar het sfeertje was idd wel aardig en de cinematografie geweldig (bij die schoolkids is het af en toe echt net of ze regelrecht uit een mangaportretje á la final fantasy 8, prachrig gewooon). en zekers, die dingen zijn ook belangrijk, maar de rest...:(

zo...nu heb ik mn hart ook weer ff gelucht

frenzy

tja..comando is ook een slechte film....maar dat is een schwarzenegger klassieker

frenzy

trouwens ook al in het begin de verhaallijn van de film: gedrag van jongeren tegen de volwassen is uit de hand gelopen; als schrikmaatregel battle royal voor 1 'stoute'klas ieder jaar...:?:(

beetje slecht gewoon...

pjotr

Ik bedoelde er niet mee dat ik Commando een slechte film vind (alhoewel ) maar dat er wel vaker een kogel of 100 nodig is om een film-personage neer te leggen....

Maar wat Battle Royale betreft - de rare trekjes die je ziet in Japanse ( -Aziatische) films is gewoon een andere vorm van beeldtaal (met vaak ook veel symboliek)

Het heeft bij mij ook een tijdje geduurd voordat ik dat kon waarderen en beter begrijpen....maar nu.....weehuuw!!

frenzy

tja.. ik moet me misschien sowiso nog wat beter verdiepen in die japanse stijl...kan ik ook een hele hoop andere soortgelijke film beter gaan waarderen

frenzy

maar voorals nog vind ik dit iig geen goeie film. maar, pjotr, wat je zei over de muziek, dat klopt wel. de muziek is echt fantastisch; meerdere klassieke werken van beroemde europese componisten. vooral 1 zo'n stuk (van bach, mozar, handler, beethoven, wagner of een van die andere duitse pipo's )...ik kan jammer genoeg alleen niet op de naam komen..

pjotr

Mij is nu wel duidelijk dat je het geen goede film vindt maar het camerawerk vind je prachtig, het acteerwerk vond je goed,de sfeer vond je aardig en de muziek fantastisch....dan vind ik anderhalve ster wel erg karig...(voor zo'n prachtfilm )

frenzy schreef:

Je bedoelt wellicht "Air" van Bach, wat ook in Se7en zit.

frenzy

ik lees net je berichtje en tik net 'air, bach' in bij kazaa en het is um!, die ik bedoelde. geweldig nummer!! dankje narva, je bent geweldig

Nou niet overdrijven hoor

avatar van Hemdale

Hemdale

Wat een fantastische film!!!!! Wauw, deze film komt zeker weten in mijn top tien te staan!!

avatar van GerwinF

GerwinF

Een van de chinese studenten op mn werk had deze film op divx laten liggen. Even kijken dacht ik dus 3.5 sterren.

narva77 (crew films)

Je doelt op een van die Chinese studenten op de HZ die wellicht SARS vanuit China naar Nederland hebben gebracht?

avatar van GerwinF

GerwinF

narva77 schreef:

Hahaha hoe weet je dat? Ik heb ook nog een "cameo" in dat filmpje wat ze lieten zien op tv.

Trouwens, ik vrees dat er weer een amerikaanse remake aan zit te komen

narva77 (crew films)

Jaaaa, ik weet waar jij werkt mannetje Was dat gisteren op Omroep Zeeland? Damn, gemist! Wij kwamen gisteren wel een cameraman tegen, nog eventjes mee zitten dollen.

avatar van titan

titan

Als we het nogal absurde en onmenselijke uitgangspunt even vergeten is dit een redelijk geslaagde film die schetst welke oerdriften er tijdens de overlevingsdrang van een mens boven komen.

Jammer van het soms wat hysterische acteerwerk en de goedkope special effects. Verder word ik onderhand doodmoe van films waarin mensen tientallen keren beschoten worden en niet (direct) doodvallen. 3*

avatar van Hemdale

Hemdale

Ik vind de special effects anders wel heel goed in deze film en ze lijken ook niet goedkoop!

avatar van Jordy

Jordy

Grootste manco vond ik (ook) dat de personages niet erg uitgediept waren, waardoor het me allemaal niet zoveel deed. Het was voor mij niet nodig geweest om elk personage en elke dood te laten zien, de film had zich beter kunnen focussen op slechts een paar leerlingen.

Wat overblijft is een vrij eenzijdig filmpje, anderhalf uur lang hetzelfde.

avatar van FisherKing

FisherKing

Deze film is hier met 3,5 errrug overgewaardeerd. Ben het met mijn bovenstaande buurman eens.

Teveel missers in de film. Zelfs de muziek-score vond ik erg onpassend bij de scenes. 'k zat mar te wachten tot er niemand meer was. (einde film) Daar heb ik vrij lang op zitten wachten

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Mager, errug mager. De makers van de film hebben het interessante scenario nauwelijks uitgediept en benut. Een gemiste kans! **

avatar van Wouter

Is dit de film die redelijk goedkoop te krijgen is in Holland op DVD? Is ie 4:3?

avatar van JayLunar

JayLunar

De DVD is 4:3 letterbox widescreen met stereo geluid. Niet al te beste release, vandaar de prijs.