• 9.378.153 stemmen

Batoru Rowaiaru (2000)

Actie / Thriller | 114 minuten / 122 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 114 minuten / 122 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: Battle Royale / Battle Royale 3-D / Battle Royale: Special Edition / Batoru Rowaiaru 3D / バトル・ロワイアル

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Kinji Fukasaku

Met onder meer: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda en Tarō Yamamoto

Gesproken taal: Japans

• MUBI Bekijk via MUBI

Plot Batoru Rowaiaru

"Could you kill your best friend?"

Een klas studenten wordt naar een klein geïsoleerd eiland gebracht. Daar aangekomen krijgen ze een kaart van het eiland, voedsel en verschillende wapens (de ene bruikbaarder dan de andere). Ze moeten gedurende drie dagen vechten met elkaar, zodat er één persoon overblijft. Ze krijgen allemaal een halsband die explodeert als ze de regels overtreden. Als er na de derde dag meerdere mensen over zijn gebleven, zullen alle halsbanden exploderen...

Shuya Nanahara (Boy #15)

Noriko Nakagawa (Girl #15)

Shogo Kawada (Boy #5)

Kazuo Kiriyama (Boy #6)

Mitsuko Souma (Girl #11)

Takako Chigusa (Girl #13)

Shinji Mimura (Boy #19)

Hiroki Sugimura (Boy #11)

Yôshitoki Kuninobu (Boy #7)

avatar van Wouter

JayLunar schreef:

De DVD is 4:3 letterbox widescreen met stereo geluid. Niet al te beste release, vandaar de prijs.

Voor die 8,5 euro wil ik die film wel eens zien.

Bespaar je de tegenvaller. Volgens mij vind je er niets aan.

avatar van Wouter

Te laat. Is al besteld. Maar waarom zou ik het niks vinden? Het uitgangspunt staat me wel aan.

Vanwege het magere script, en vanwege de bordkartonnen karakters.

avatar van JayLunar

JayLunar

Nadruk op inhoud en karakterontwikkeling zou bij deze film alleen maar plicht- en clichématig ogen. Dit is een entertain-film, die dan ook als zodanig beoordeeld dient te worden.

Om te entertainen is deze film veel te verontrustend.

avatar van Daniel

Daniel

origineel id, slecht uitgewerkt

avatar van T.O.

T.O.

Ik vond het in het begin allemaal erg snel gaan en dat er toch wel makkelijk met het fenomeen 'moorden' wordt omgesprongen, zonder dat er echt een uitgewerkte oorzaak achter zit

Gelukkig werd het later allemaal iets beter uitgewerkt. Het einde vond ik wel weer n beetje vaag.

avatar van mrtve

mrtve

orgineel verhaal..wreed en heel grappig...vooral kitano...die gozer is echt super...Ik weet niet of jullie takeshi castle wel eens hebben gezien, want dat ik ook heel leuk....(wel een serie...)Als ik hem zie moet ik al lachen...

avatar van Da Jando

Da Jando

Slechte film imo. Ten eerste gaat het nergens over: Scholieren worden rebels, laten we ze op een eiland zetten om elkaar af te maken

Maar ok, daar wil ik best doorheen kijken. Wat ik wel wil in een thriller is spanning, dit was dus totaal niet spannend. Ik had echt iets van: zucht... schiet toch eens op en kom maar het het einde. Nee, ik vond er erg weinig aan. 1,5*

John Doe

Vet zieke film, erg onrealistisch. Een normale klas was bij elkaar gebleven, had zich gerealiseerd dat het geen zin heeft te proberen 39 anderen te vermoorden, en had de niet bij de klas horende psychopaat vermoord. Het einde zal wel alleen te begrijpen zijn voor Jappaners ofzo, als iemand het einde kan uitleggen waarin een meisje een belangrijke rol speelt, please do...

avatar van JayLunar

JayLunar

John Doe schreef:Een normale klas was bij elkaar gebleven

Dit gaat niet over een normale klas. Deal with it!

Je van alles gaan realiseren lukt niet altijd even goed in zo'n situatie. De scholieren werden niet tegelijkertijd maar één voor ''eén "vrijgelaten". In je eentje en wetende dat het de bedoeling is dat anderen jacht op je gaan maken wordt je nogal angstig en wantrouwig lijkt me. En achter de psychopaat aan? Je bedoelt die ene getrainde gozer met die vette gun?
Een meisje? Het hoofdpersonage bedoel je. Wees duidelijker, en let de volgende keer beter op wanneer je een film kijkt!

John Doe schreef:

Geloof je dat echt?

avatar van Cheiz

Cheiz

Tijdje geleden dat ik de film heb gezien, vond hem destijds erg teleurstellend. Of dat komt door het flinterdunne script, de belachelijke karakters of het onwaarschijnlijke verhaal, ik weet het niet.

avatar van knabobaR

knabobaR

John Doe schreef:

Hij is in bepaalde opzichten wel realistich als je kijkt naar de type klas en naar de stituatie, verplaats je eens in het verhaal en kijk er eens goed naar. Als jij in zo'n situatie terecht zal komen.....Verder goede film typisch Jappans

avatar van KillaJah

KillaJah

Vond het zeker geen slechte film, alleen het uitdiepen van de karakters en de BR wet kon beter zoals hierboven al gezegd werd. Ik moest ook dikwijls lachen met absurde dingen: op het einde als die oude (weet zijn naam niet meer) neergeschoten is en dan nog even rechtstaat om zijn gsm op te pakken en als hij opeens in de jungle staat en zijn paraplu aan dat meisje geeft.
Maar ik vond deze momenten niet echt storend. 3.5*

avatar van Redlop

Redlop

Deel I niet gezien, deel II helaas wel. Dat verhaal met die halsband is toch gejat uit Wedlock?

Slap zeg.

Dat komt wel in meerdere films voor. Bovendien is het niet echt heel belangrijk voor het verhaal. Verder is het gewoon een zeer goed gemaakte, originele film

knabobaR schreef:

Dat de film in bepaalde opzichten wel realistisch is moet wel natuurlijk. Ik verplaatst mijzelf meer dan je denkt in het verhaal ik studeer verdomme psychologie . Nadat ik me in hun situatie heb overgezet, ben ik tot mijn conclusie gekomen dat de situatie onlogisch gedrag bij sommigen opriep. Sowiezo, de logica voor de regering die de BR invoert, en de motivatie van de leraar voor deze actie zijn heel ver te zoeken. Ik was in mijn reactie vergeten te vertellen dat ik de film toch zo waardeer om z'n originaliteit. Maar het is helemaal niet gewoon hoe sommige leerlingen reageren op het experiment. Alleen de leerlingen die vluchten, de hackers en de vredestichters zijn normaal bezig. Het is gewoon een absurdistische film, en veel situaties die daardoor ontstaan, een aantal kleine twists en een soort vage diepere betekenis waarnaar kan worden gezocht maken de film de moeite waard 3,5*.

avatar van starbright boy

En toch ben ik dat niet met je eens. Ik ben ervan overtuigd dat in een echte situatie er in elke klas meerdere leerlingen opduiken die wel gaan moorden. Je wordt voor het blok gezet in de film. Als er niet 1 persoon over is op een bepaald moment sterft iedereen. Die situatie is zo extreem dat er overlevingsinstincten boven komen drijven. Net zoals mensen totaal kunnen veranderen in een oorlogssituatie. Er zullen ook hackers, vredestichters en ontkenners zijn. Maar razendsnel vallen er ook doden.

Overigens is deze film veel te stripachtig om realistisch te zijn, dat ben ik wel met je eens.

avatar van FisherKing

FisherKing

starbright boy schreef:

Inderdaad, na een aardig begin volgt er een irritant stuk waar je Dallas En Dynasty nog leuk bij vindt. Totaal over the top. Ik verlaag naar 1 ster.

FisherKing schreef:

Is dit een sneer naar mij toe?

avatar van FisherKing

FisherKing

kos schreef:

Is dit een sneer naar mij toe?

Tuurlijk niet, heeft niets met deze gebrekkige productie te maken

starbright boy schreef:

Mensen denken nog steeds te veel na voor ze veranderen in een Michael Meyers, zoals dat meisje deed die zogenaamd populair was bij de jongens. Zij gaat actief moorden, wat heeft het voor zin om in je eentje over te blijven als je daarvoor al je vrienden vermoordt, hoe kan je dan verder leven met jezelf. Ook gedraagd ze haarzelf als een soort professionele seriemoordenaar. In het echt zal ze nog steeds een leerlinge zijn die bang is voor eigen leven is en niet zo vol vertrouwen de seriemoordenaar uithangen. Allemaal om de film leuker te maken.

avatar van starbright boy

Ik vrees dat je een te positief mensbeeld hebt. Zoals ik al zei is deze film wat al te stripachtig en vaak ook te komisch om realistisch te zijn. Dus met voorbeelden uit de film zal ik het niet onderbouwen. Ik blijf er echter wel bij dat er in elke willekeurig gekozen klas mensen opduiken die wel gaan moorden. En dan valt een soort staakt het vuren al snel in het water. Op een gegeven moment komen er situaties waar zelfs mensen die hadden besloten niet te moorden uit zelfverdediging toch gaan moorden.

Overigens een extreem fascinerend gegeven, alleen jammer dat er niet is gekozen voor een dramatische, meer psychologische uitwerking. Dan had het volgens mij een meesterwerk kunnen zijn.

avatar van SSeagal

SSeagal

Lekkere zieke en gedurfde film, zeer onderhoudend en confronterend op diverse fronten. Fraai gefilmd en goed acteerwerk, een ***1/2

Allemaal om de film leuker te maken.

Stel je voor ... mag absoluut niet natuurlijk

Nee hoor, suffe films genoeg, het mag wel eens wat luchtiger, zelfs met zo'n onderwerp.

Ja, daar ben ik het ook mee eens. En dat is met deze film goed gelukt.

avatar van Muldertje

Muldertje

wat een nare sarcastische en beklemmende film, veel zwarte humor, vooral bij de presentatie van het meisje als de kids in het lokaal zitten...geweldig..

avatar van fiona depp

fiona depp

ondanks dat het over een vreselijk iets ging vond ik de film zeer komisch, vooral in het begin als die vrouw de spelregels gaat uitleggen.