Genre: Actie / Thriller
Speelduur: 114 minuten / 122 minuten (director's cut)
Alternatieve titels: Battle Royale / Battle Royale 3-D / Battle Royale: Special Edition / Batoru Rowaiaru 3D / バトル・ロワイアル
Japan
Geregisseerd door: Kinji Fukasaku
Met onder meer: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda en Tarō Yamamoto
Gesproken taal: Japans
Bekijk via MUBI
Plot Batoru Rowaiaru
"Could you kill your best friend?"
Een klas studenten wordt naar een klein geïsoleerd eiland gebracht. Daar aangekomen krijgen ze een kaart van het eiland, voedsel en verschillende wapens (de ene bruikbaarder dan de andere). Ze moeten gedurende drie dagen vechten met elkaar, zodat er één persoon overblijft. Ze krijgen allemaal een halsband die explodeert als ze de regels overtreden. Als er na de derde dag meerdere mensen over zijn gebleven, zullen alle halsbanden exploderen...
Shuya Nanahara (Boy #15)
Noriko Nakagawa (Girl #15)
Kitano
Shogo Kawada (Boy #5)
Kazuo Kiriyama (Boy #6)
Mitsuko Souma (Girl #11)
Takako Chigusa (Girl #13)
Shinji Mimura (Boy #19)
Hiroki Sugimura (Boy #11)
Yôshitoki Kuninobu (Boy #7)
Egbertbos
Een 0.5 voor de moeite, ik had beter de afwas, het huis stofzuigen en de garage kunnen opruimen
wat een waardeloze film het hoogtepunt was echt het Alle rechten voorbehouden filmpje en alles wat na de aftiteling kwam. de bonte was in de wasmachiene heeft een hogere intertainment gehalte!
SSeagal
echt een film die het van de inlay moet hebben
Prachtig stukje review, zo mooi geformuleerd ook.
John Doe
echt een film die het van de inlay moet hebben
Deze film is entertainment. Als je de bonte was beter begrijpt dan deze film ligt het anders ja.
Egbertbos
Nee de bonte was volg ik niet veel te saai, heb films gezien die gewoon tig keer beter waren en waarbij deze film gewoon voor mijn gevoel ver beneden de maat scoord maar de film heeft het wel in zich om in bepaalde kringen cult te worden maar ik vond deze film gewoon 3 maal niets
Realiteitsgehalte:
In een tijd waarin we Mental Theo live een varken zien 'vermoorden' op tv, of in een tijd waarin tieners in een onbekende omgeving gedropt worden waarbij ze moeten bedelen om te kunnen overleven (Russisch programma); vraag je je af: staat deze film wel zó ver van de werkelijkheid af als men denkt? Vandaag hebben we 'De Zwakste Schakel'; waarom morgen niet BR?
Het verhaal:
Nee, hier kan de film mij niet echt voldoening geven. Ik had meer willen weten over de leraar, over die 2 jongens waarbij de 'god mode' aanstond, over de redenen waarom het met de Japanse samenleving zo ver is kunnen komen.
Wel mooi vond ik dat de film begint met medelijden voor de leraar; daarna begin je hem te haten; om vervolgens weer met (of je het nou wil ofnie) enige medeleven voor hem te eindigen.
Maar zoals eerder gezegd: actie mocht wat minder (zonder het fundament van de film te schaden), verhaal wat meer.
Erg knap vond ik het trouwens van die jongens dat ze op een godverlaten en door het leger gecontroleerde eiland aan kerosine, kunstmest, zwavel, een laptop etc. konden komen.
Conclusie:
Dit is een film die het onderbewustzijn prikkelt van alle bejaarden die geen plaats krijgen van 'de jeugd van tegenwoordig' in een overvolle bus. Ik zie hun bloeddoorlopen ogen en de grijns op hun gezicht al bij het kijken van deze film.
Eeeeuuuuh (denken over mijn cijfer).....
Ik wil het geen onvoldoende geven: 3*.
Nog een laatste opmerking:
het 'cynische' gebruik van klassieke muziek bij gruwelijke beelden, deden mij aan een andere film denken: 3 keer raden welke.
Owja...
Opvallend trouwens dat ik weer moet zien dat Japanse vrouwen niet kunnen acteren.
Realiteitsgehalte:
In een tijd waarin we Mental Theo live een varken zien 'vermoorden' op tv,
Heet dat niet gewoon slachten en gebeurt dat niet gewoon continu in real life?
Anatolia
Heet dat niet gewoon slachten en gebeurt dat niet gewoon continu in real life?
Daarom stond 'vermoorden' ook tussen aanhalingstekens. Mental Theo pakte een speer en doorboorde het varken daarmee.
Zolang die varkens geen belangengroep oprichten stoor ik me niet aan zo'n dingen. Dood gaan ze toch, of het nu op TV gebeurt, of in het slachthuis.
pjotr
Owja...
Ik weet ook niet waarom jij dat moet zien...misschien tijd voor een afspraakje met Hans Anders....
jassonn
Film zojuist gezien,vond het allemaal niet geweldig.
Het gaat ook niet echt ergens over,wat is het punt van de film,je hoeft geen gestoord iemand te zijn om iemand te vermoorden of zo?
Nee,niet mijn soort film 1,5*.
SSeagal
Film zojuist gezien,vond het allemaal niet geweldig.
Nee,niet mijn soort film 1,5*.
Nee, de film stelt op extreme wijze het probleem geweld op school aan de kaak. Dat ze daarin erg ver gaan doen ze expres, ik vond het wel origineel, nou eens de rollen omgedraaid en is de leraar aan de beurt.
jassonn
Nu ik er over nadenk heb je wel gelijk,er zaten ook wel wat leuke geweldadige scene's in.Verhoog toch naar 2,5 *
wackyboy
Ik kan me voorstellen dat je als leraar, na een dag vol confrontaties met moeilijke leerlingen, zo'n film wel kan waarderen.
Het idee en uitgangspunt vind ik wel sterk. Helaas kan de film niet echt kiezen tussen een over the top stripachtige benadering en een meer serieuzere aanpak met aandacht voor de psychologische achtergrond van de leerlingen. Daarom komt de maatschappij kritische boodschap van de regisseur toch niet helemaal over.
Verder werd het na een sterk eerste half uur toch wel een beetje saai. Daarbij kon ik de 40 Japanse studenten niet echt goed uit elkaar houden. De gezichten en namen leken te veel op elkaar om de personages echt goed te leren kennen en zo misschien sympathie of aversie voor bepaalde personages te kunnen ontwikkelen.
Menghini
Aardig filmpje. Heb me verder wel vermaakt: een heel origineel idee. Dat het een "alternatieve wereld" is, dat is een beetje vluchtig verteld en jammer dat de "verschillende wapens" niet zo heel erg verschillend waren (ik had de chinese schaar, goedendag, etc. met kundige gebruikers nog verwacht!
). Verder wel grappig om te zien dat "gogo" hierin een klein stukje dezelfde rol speelt als in Kill Bill...
djelle
Wat een goeie vondst voor een verhaal! Je moet wel een ziek brein hebben om zoiets te bedenken. De film bevat nog veel originele en toffe elementen en effecten, mooi geregisseerd en vooral ultragewelddadig en bloederig. Steunt heerlijk op de enorm immorele kant van het verhaal. De film heeft ook zijn minpunten maar in hoofdzaak is hij echt genietbaar. (4)
Vinco
Was niet echt een speciale film,veel dingen zagen er echt gruwelijk nep uit.
Verhaal tjah ging nergens over.
Maar bovenal was het niet een super slechte film en toch wel redelijk vermakelijk duz 3,5 ster
djelle
,veel dingen zagen er echt gruwelijk nep uit.
Ik denk dat je niet goed opgelet hebt of dat je de film wat onderschat hebt. Soms biedt een film meer dan wat hij op het eerste zicht door oppervlakkig visueel vermaak en verhaal doet vermoeden. (starship troopers, dawn of the dead zijn ook zulke voorbeelden) Denk er eens over na en bezie hem eventueel nog een keertje, misschien ga je de film wat meer appreciëren...
Linn
Mijn lievelingsfilm. mede door Masanobu Ando (Kiriyama) en Taro Yamamoto( Kawada) owja en door Takeshi Kitano
ex_uva
Het plot klinkt bekend: lijkt erg op Tekken, the Motion Picture. Heb deze film niet gezien nog, overigens.
pjotr
Het plot klinkt bekend: lijkt erg op Tekken, the Motion Picture.
Captain Pervert
Leuke slachtpartijen met een hoop bloedsproeiende halssalgaders. Prima vermaak, goed geacteerd, maar verder zag ik er niet zo heel veel in.
Veel dingen waren niet duidelijk en/of onderbelicht. De setting was vaag en niet goed uitgelegd (hoe en waarom van Battle Royale), en de achtergrond van verschillende personages, maar in het geval van Kiriyama gaf dat niet zo veel, werd hij nog een beetje enger van.
Op het laatst werd het wel erg komisch met dat maffe schilderij, en die telefoon die afging en dan nog even een koekje eten, heel typisch. Haalt toch de enigszins serieuze toon van de film onderuit. Ook het feit dat Kiriyama niet kan mikken, 1000 kogels nodig heeft om één iemand neer te leggen - en dat alles zonder herladen!
Wat ik alleen niet snapte was de tekst die na bepaalde moorden in beeld kwam, een soort laatste zin van de dode, die enkel te lezen was voor ons kijkers, maar de personages in de film kregen hem ook door
Heel vaag. Ook een vreemde keus om drie epiloogjes achter het eigenlijk einde van de film aan te plakken.
3.5 sterren (eigenlijk 3 maar ik vond het wel lekker campy vermaak)
P.S. Ik lees hier ook suggesties over hoe een Amerikaanse versie geweest zou zijn, nou die zou één groot nadeel gehad hebben: alle 'tieners' waren zoals gewoonlijk weer 30. Deze Japannertjes waren tenminste echter tieners. :evil Ideale film voor kinderhaters.
FisherKing
:evil Ideale film voor kinderhaters.
Gewoon idioot slecht uitgewerkt. Waarom moet altijd een apart verhaal gewaardeerd worden, deze film mag voor mij te boek staan als de film met het meest idiote en slechts uitgewerkte einde. Het acteren is sowieso erg zwak. Verdomme die 1 ster is nog teveel.

Batoru Rowaiaru II: Chinkonka
2003

Kopie van Japanse thriller 'Battle Royale'? Quentin Tarantino snapt succes 'The Hunger Games' niet

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Kozure Ôkami: Sanzu no Kawa no Ubaguruma

For All Mankind
Documentaire / Historisch, 1989

Oldeuboi
Drama / Misdaad, 2003
japanzelfmoordgebaseerd op boekasiaeilandtelevisiedystopiesurvivorvriendschapmiddelbare schoolmoordbloedvergietenoverlevingtragediesoldaatstrijddooddeath matchschool class japaneseextreme violencepsychologicalstudents suspensedeath gamescience fictionadapted from a novelsci-fi japanese film