Genre: Actie / Thriller
Speelduur: 114 minuten / 122 minuten (director's cut)
Alternatieve titels: Battle Royale / Battle Royale 3-D / Battle Royale: Special Edition / Batoru Rowaiaru 3D / バトル・ロワイアル
Japan
Geregisseerd door: Kinji Fukasaku
Met onder meer: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda en Tarō Yamamoto
Gesproken taal: Japans
Bekijk via MUBI
Plot Batoru Rowaiaru
"Could you kill your best friend?"
Een klas studenten wordt naar een klein geïsoleerd eiland gebracht. Daar aangekomen krijgen ze een kaart van het eiland, voedsel en verschillende wapens (de ene bruikbaarder dan de andere). Ze moeten gedurende drie dagen vechten met elkaar, zodat er één persoon overblijft. Ze krijgen allemaal een halsband die explodeert als ze de regels overtreden. Als er na de derde dag meerdere mensen over zijn gebleven, zullen alle halsbanden exploderen...
Shuya Nanahara (Boy #15)
Noriko Nakagawa (Girl #15)
Kitano
Shogo Kawada (Boy #5)
Kazuo Kiriyama (Boy #6)
Mitsuko Souma (Girl #11)
Takako Chigusa (Girl #13)
Shinji Mimura (Boy #19)
Hiroki Sugimura (Boy #11)
Yôshitoki Kuninobu (Boy #7)
Bigking.nl
Erg vermakelijke film. Typisch Aziatisch en daarmee bedoel ik: origineel, gewelddadig en op sommige plekken lekker over the top. Het enorm onrealistische uitgangspunt wordt toch goed goed uitgewerkt door de net zo verbijsterde leerlingen er realistisch op te laten reageren(worden emotioneel, proberen te ontsnappen, werken samen, weigeren mee te doen, plegen zelfmoord etc). Takeshi Kitano is bovendien geweldig in z'n rol als leraar en wist meer dan eens een forse grijns op m'n gezicht te toveren. Grootste nadeel is het matige einde. Hoewel de eerdergenoemde Kitano het toch weer redelijk weet goed te maken op het eind.
Flipman
Ik vond het een mooie, maar ook beangstigende film, omdat ik ergens bang ben dat in de toekomst mensen ook nog zover te krijgen zijn dat ze dit soort dingen gaan doen, mensen dwingen tegen elkaar te vechten.
Verder is e toon die deze film zet ook vaak absurd, als die Kitano gaat omroepen en dan zo'n klassiek muziekje erachter. Misschien hadden ze in deze film iets beter kunnen uitlichten hoe dit spel de leerlingen aangrijpt, daar had ik net iets meer van willen zien, wat meer flashbacks en zo. Maar ik vind deze film erg geslagd, zowel entertainment als waarschuwend.
mikey
Een dodelijk spel symboliseert onze vrees voor de toekomst in deze. een angst die ze kennelijk ook in japan hebben. verder is er veel ruimte voor klefheid en een paar behoorlijke cliches. Erg 'B'. Het meisje dat de bitch speelde, deed het goed. 1.5
remorz
Onzin.
Gewoon idioot slecht uitgewerkt. Waarom moet altijd een apart verhaal gewaardeerd worden, deze film mag voor mij te boek staan als de film met het meest idiote en slechts uitgewerkte einde. Het acteren is sowieso erg zwak. Verdomme die 1 ster is nog teveel.
Wauw, jij bent streng.
Ik vind het leuk gevonden uitgangspunt al meer dan 1* waard. Ik kan het inderdaad wel waarderen als een verhaal 'apart' is
Daarnaast vond ik de uitwerking (verhaaltechnisch) geloofwaardig, maar niet te serieus.
Dat het acteerwerk zwak is, daar ben ik het niet helemaal mee eens. Enkele bijrollen en die jongen die Nanahara speelt, waren inderdaad onder de maat. De rest vond ik acceptabel, tot zeer goed. Vooral Chiaki Kuriyama, maar dat is persoonlijker
Blijft een vette 3,5*
Nog meer films waar kinderen op een eiland gegooid worden om elkaar uit te moorden ? Laat de titels maar komen dan.
Het gezin FK kampt trouwens met een chronisch gebrek aan zwartgallige/bizarre humor lijkt me.
mikey
Ach je snapt wel wat ik bedoel. Moordadige spelletjes als entertainment voor het volk. Wel leuk gedaan door die gemene gymleraar trouwens. net zo'n cliche inmiddels als tieners aan het mes. Maar daar gaat het niet om want iedereen begrijpt wel dat dit een zoveelste genre-film is.
Met het verschil dat het hier niet zozeer gaat over entertainment, dan wel noodzaak uitgebuit door entertainment.
Dan nog schiet eigenlijk geen enkel voorbeeld te binnen van films die moorddadige spelletjes als entertainment voor het volk op ook maar enig gelijkende wijze als deze film behandelen. En aangezien ook FK en remorz deze film als apart bestempelen, begrijpt blijkbaar niet iedereen dat dit de zoveelste genrefilm is.
FisherKing
mikey
Ach, zo slecht was hij niet. ik was gisteren enigzins telleurgesteld m.n. door die irritante toekomst ideeen. wat ik wel goed vond was dat alles vanuit het perspectief van de kids werd verteld. en de volwassenen gereduceerd waren tot begrippen. behalve de sadistische 'leraar' dan en de laffe vader die wel in beeld kwamen. Dat de kids zo onverwacht en onvoorbereid in zo'n arena worden gedumpt lijkt me enigzins nieuw. maar dat zou je ook bijvoorbeeld van das experiment kunnen zeggen. verder zag ik veel overeenkomsten met death race en eeeh... verdomme 3 dan!
Ken je rollerball?
Ik denk, ik laat Onderhond eens kennismaken met iets anders dan wat je met stokjes kijken, is het weer niet goed...
Aj...hoe pijnlijk is het als je je grappen moet uitleggen. Aziatische films bedoel ik. Maar het was een beetje flauw, I know.
Snufkin
Ik heb vanmiddag mijn regio 2 DVD maar eens gekeken. Ik had hem immers al zo'n half uur liggen hier. Ik had best een wreed verhaal verwacht maar toch deed deze film me een beetje schrikken. Een film die je confronteert met onvoorstelbare hersenspinsels van de scriptschrijvers is wel leuk, maar toch weten die Japanners altijd net weer een stapje verder te gaan. Toch bleef de film me boeien, de bruutheid werd op een gegeven moment gewoon komisch. Vooral die instructievideo ook, schitterend!
3**
entigy
deze film is gewoon te erg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! er zijn geen woorde voor 5 sterren
Ravenstein
In de periode van de release zou dit de nieuwe “A Clockwork Orange” en zo diens meer worden. Nuchter bekeken is dit inderdaad een gewelddadige en soms grove film, maar hij is niet erger dan de vele soortgenoten die in het verleden reeds gemaakt werden.
Het einde had misschien nog enige verassing kunnen bieden, maar ook die kans hebben ze laten liggen.
Wat er over blijft is een redelijk pretentieuze, hoogdravende en gewelddadige film die mij amper heeft weten te boeien.
danuz
Ja, wat moet ik hiervan zeggen. Een film waar veel over wordt gesproken, omdat hij zo 'hard' moet zijn. Dit zag ik er dan weer niet in. Ik vond het meer een komedie met wat gewelddadige momenten.
Wat me het meeste op viel waren de overdreven sentimentele scènes. Al helemaal voor een Japanse film.
Ik hoop niet dat dit serieus bedoeld was, want ik kon er alleen maar om lachen.
Alle stereotype leerlingen kwamen voorbij. De 'rebel without a cause', de 'innocent schoolgirl', de 'biatch' en de 'wizzkid'.
Een film die dus wat mij betreft verre van goed en indrukwekkend was, maar wel leuk voor een avond met wat vrienden op de bank lekker lachen om de idiote wapens die sommige meekregen , waaronder een pannendeksel, verrekijker. Dat tweede zou nog enigszins nuttig kunnen zijn, maar ja, midden in het bos :S. Het had me niet verbaasd als er eentje tussenliep met een leeg bak dubbelfris of een bierviltje .
Jammer dat dan precies deze in Europa zo bekend wordt (althans, hierover hoor ik altijd praten), terwijl er zoveel echt mooie films uit Japan komen..
2,5* voor de lol die ik heb beleefd.
Mr. Rogers
Eigenlijk helemaal eens met de kritiek uit het bovenstaande verhaaltje, al heb ik weinig lol aan de film beleefd.
Chainsaw
Bijzonder amusant, die Batoru Rowaiaru.
Een aantal ongegeneerde schokkende scènes, die op de één of andere manier perfect samengaan met de klassieke muziek. De spanning en sfeer in de film zijn soms om te snijden, maar daarnaast bevat de film een gezond portie humor (vooral het instructie-filmpje in het begin van de film was geweldig). Op een gegeven moment had ik alleen wel het idee dat ik het allemaal wel gezien had. De grap is er op een gegeven moment wel een beetje af. Desondanks erg genoten.
Ruim 3,5 sterren.
Madecineman (moderator films)
Ik ben geschokt!!! En niet zozeer door de film maar door de absoluut belachelijk hoge score hier en op IMDB. Want dit was toch wel een van de beroerste stukjes cinematografie die ik de laatste tijd voorbij heb zien komen.
Het plot is erg dunnetjes met meer gaten dan een zwitserse gatenkaas. Het acteerwerk is mager en staat bol van de cliches. Door de stortvloed aan personages springt de film erg van de hak op tak en diept eigenlijk geen een van de karakters goed uit. Bovendien is het verhaal echt heel, heel saai, het blijft in herhalingen vallen tot het eind toe.
Geen idee wat de diepere betekenis achter deze film zou moeten zijn? Een "nieuwe" Clockwork Orange ik dacht het niet. Deze film mag nog niet in de schaduw staan. Een aanklacht tegen het systeem? of tegen de mensheid en het eigenbelang? Dan vind ik het zeer zwak. Dit is gewoon een ordinaire slashermovie en nog een slechte ook. Een hoop pubers op een eiland met veel bloed die tussendoor ook nog eens allemaal verliefd worden op elkaar. Echt zonde van m'n tijd deze onzin.
En waar de gemiddelde amerikaanse slashermovie het na 90 minuten wel voor gezien houd gaat deze film vrolijk bijna 2 uur door.
Nou 1* voor dat hyperactieve japanse meisje in die instructiefilm (dat was wel grappig inderdaad).
Sjoerd_B
Echt helemaal te gek!! Deze film is echt absurd zoveel geweld. Ik moet wel zeggen dat ik het niet heel serieus kon nemen allemaal het was meer lachen.
Ik heb erg genoten van deze film.... 4*
savi_7
geweldig deze film. kijk hem zeker een keer per maand, geweldig idee om lastige kids tedroppen en elkaar laten te afmaken, zeker een super film uit japan meester in GORE films
Madecineman (moderator films)
geweldig idee om lastige kids tedroppen en elkaar laten te afmaken
En toch had ik het idee dit al eerder gehoord en gezien te hebben; http://www.moviemeter.nl/?film...

Batoru Rowaiaru II: Chinkonka
2003

Kopie van Japanse thriller 'Battle Royale'? Quentin Tarantino snapt succes 'The Hunger Games' niet

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Kozure Ôkami: Sanzu no Kawa no Ubaguruma

For All Mankind
Documentaire / Historisch, 1989

Oldeuboi
Drama / Misdaad, 2003
japanzelfmoordgebaseerd op boekasiaeilandtelevisiedystopiesurvivorvriendschapmiddelbare schoolmoordbloedvergietenoverlevingtragediesoldaatstrijddooddeath matchschool class japaneseextreme violencepsychologicalstudents suspensedeath gamescience fictionadapted from a novelsci-fi japanese film