Genre: Actie / Thriller
Speelduur: 114 minuten / 122 minuten (director's cut)
Alternatieve titels: Battle Royale / Battle Royale 3-D / Battle Royale: Special Edition / Batoru Rowaiaru 3D / バトル・ロワイアル
Japan
Geregisseerd door: Kinji Fukasaku
Met onder meer: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda en Tarō Yamamoto
Gesproken taal: Japans
Bekijk via MUBI
Plot Batoru Rowaiaru
"Could you kill your best friend?"
Een klas studenten wordt naar een klein geïsoleerd eiland gebracht. Daar aangekomen krijgen ze een kaart van het eiland, voedsel en verschillende wapens (de ene bruikbaarder dan de andere). Ze moeten gedurende drie dagen vechten met elkaar, zodat er één persoon overblijft. Ze krijgen allemaal een halsband die explodeert als ze de regels overtreden. Als er na de derde dag meerdere mensen over zijn gebleven, zullen alle halsbanden exploderen...
Shuya Nanahara (Boy #15)
Noriko Nakagawa (Girl #15)
Kitano
Shogo Kawada (Boy #5)
Kazuo Kiriyama (Boy #6)
Mitsuko Souma (Girl #11)
Takako Chigusa (Girl #13)
Shinji Mimura (Boy #19)
Hiroki Sugimura (Boy #11)
Yôshitoki Kuninobu (Boy #7)
Kinderen op een onbewoond eiland maken elkaar af. Lijkt me toch zeker dat er raakvlakken zijn.
Heb ook niet gezegd dat er geen overeenkomsten zijn.Maar in Battle Royale worden de kinderen er geplaatst, gaat het om een "spel", krijgen ze ieder hun wapen toebedeeld en is de point dat ze de ander moeten doden om zelf te overleven. Radicaal andere invalshoek lijkt me.
De verhalen zijn wel vaker vergeleken. De link is overigens naar de remake.
crown_secure
Van dit soort films hou ik niet. Een 2 geef ik hem.
Dat geweld enz is leuk, alleen dat hele verhaal doet me huilen, je gaat toch geen kinderen elkaar laten vermoorden en deze film zo laten eindigen, er zijn zoveel dingen die ik niet snap aan deze film en vooral wat het nut ervan was om zo'n verhaal te maken.
Jammer, op zich wel leuk naar voren gebracht, al dat geweld tussen kinderen, maar uiteindelijk vind ik het maar een matige film.
Je maakt ze..... of kraakt ze..... En dit keer is het echt een kraker!
savi_7
En toch had ik het idee dit al eerder gehoord en gezien te hebben; http://www.moviemeter.nl/?film...
ik ken die film ja heb hem een paar keer gezien. kan wel een kleine link leggen, deze jongens moeten overleven dat moeten ze in BR ook wel, maar ook andere afmaken omzelf overteblijven en het spel winnen. en bij lord of the flies gaat het meer om teoverleven met z'n alle, maar er zijn paar bully's bij die voor wat aktie zorgen in deze film. en die maken het de andere moeilijk tot er een gevecht komt, maar denk niet dat de makers van BR hetzelfde wilde doen als lord of the flies .was deze film al weer vergeten bedankt voor de link naar de *the lord of the flies*
Madecineman (moderator films)
Andere invalshoek mischien maar wel een beetje variatie rond hetzelfde thema. In beide verhalen zit toch iets van een soort "survival of the fittest" en dat bij de mens (kinderen of niet) eigenbelang altijd het zwaarts telt. Voeg daarbij de setting op een eiland en het ontstaan van verschillende groepjes en de link was bij mij iig snel gelegd.
@Wouter; Het leek mij een beetje onzinnig door te linken naar een film die ik nog nooit zelf gezien had vandaar. Het ging mij trouwens ook meer om het verhaal an sich dan om de film.
jessis
Erg vermakelijke film,orgineel en lekker hard!
5 sterren omdat het zo orgineel is.
Frerke
Aardige film, maar een flinterdun verhaaltje dat niet valt te camoufleren met al dat geweld. Een leraar die wat kinderen neerknalt om later aan een van de kinderen in het bos een parapluutje te geven ('vat geen kou') en weer later in het verhaal weer de kwade uithangt? Zou heel wat beter kunnen worden uitgewerkt, denk ik zo. De muziek was heerlijk verkeerd. Grappig effekt: licht verteerbare klassieke muziek tijdens elimineersessies.
Naomi Watts
Goede film. Het concept is erg origineel alleen had op iets meer gehoopt dan alleen maar geslash. De slashscenes werden goed in beeld gebracht, de nodige en soms verrassende twists en een einde waar ik vrede mee kan hebben. Wat een charismatische vent is die Kitano toch. 4*
Poisonthewell
Tsja, moraal is ver te zoeken in deze toch ietwat ziekelijke film. Ziek? Yep. Leuk? Yep. Deze film zorgde voor de nodige onrust bij zijn release, en het concept is natuurlijk dan ook zwaar fucked up. Maar stiekem beleef je toch erg veel lol aan de film. 4*
Poisonthewell
Zelfs verhoogd naar een 4,5* na hem een tweede keer bekeken te hebben (binnen een week). Niet louter top-entertainment; voor wie het wil zien zit er ook nog een psychologisch interessant aspect in.
Maikeru
- 1934 berichten
Een erg interessante en controversiele film die toch wel een vreemde blik op de toekomst geeft. Veel van jullie maakt te snel de vergelijking naar lotf maar dat vind ik iets te voor de hand liggend. Dit is namelijk een blik naar de toekomst, die eigenlijk toch wel zou kunnen gebeuren. Wanneer de 'volwassenen' de controle kwijtraken. Ik weet ook wel dat een battle royale overdreven is, maar het is wel een leuk twistpunt. Ook is het comisch hoe de wapens zijn verdeeld. De technische kant vind ik wel leuker, je moet zuinig zijn op alles. Ik vond het gewoon erg vermakelijk, maar soms een beetje vaag.
De Knip
Film lijkt op zich een leuk plot te hebben. Daarom ook maar eens gekeken. Veel doden natuurlijk. Soms best aardig om te zien. Al helemaal geen diepgang, da's wel jammer.
Maar er wordt bijvoorbeeld helemaal niets gedaan met de gevarenzones, behalve dat ze vermeld worden.
Einde was ook in verhouding met de rest van de film benedenmaats en kan me ook niet voorstellen dat mensen met verbazing de zalen destijds hebben verlaten. Je zit toch wel op een climax te wachten. Immers: de rode draad is vantevoren al bekend.
Einde matig uitgewerkt, rest wel vermakelijk:
***
Miss////
Hoe zijn ze toch ooit bij dit concept gekomen, drop een klas op een eiland en laat ze elkaar uitmoorden! Film is grof, maar voor mij nergens echt shockerend, volgens mij ben ik al aardig doorgewinterd, terwijl ik eerst toch echt een mega schijterd was. Het introductiefilmpje is echt geweldig en werkt zeker op de lachspieren. Id een vermakelijke film... ***
rickjans
eigenaardige film met een zwak einde.onderhoudend.kwa formgeving vond ik 'm goed te doen.
Gehenna
Haha, zeer vermakelijk en erg origineel gemaakte teen-slasher 3.5*
pimp-juice
hahahaha zeer mooie film ja, weet iemand toevallig nog meer van dit soort films? en niet zeggen deel 2 want die vond ik echt zwak. (alleen al door de omgeving) maar deze is voor mij toch wel 5 sterren waard.
aMUSEd
Vandaag eindelijk gezien. De film viel me eigenlijk wel een beetje tegen. Wat mij wel mooi had geleken:
De moorden/het moorden op een 'rustigere' manier filmen, zoals in bv Elephant. Volgens mij wordt het verhaal daar wat rustiger van. En is de impact groter, wat ik nu een beetje miste. Maarja kan nu al niet meer natuurlijk.
Het verhaal vond ik wel wat hebben, maar op een of andere manier werd ik een beetje verward tijdens het kijken. Ik had niet het gevoel dat ik overzicht had over de situatie. Ik geloof niet dat ik deel 2 ga zien, of is die wel de moeite waard?
happy viewer
Ik vond de film genoeg fantastisch. Ben gaan zitten en heb het allemaal over me heen laten komen. Ik vond het geweldig behalve dat dat meisje en die jongen Noriko Nakagawa en Shuya Nanahara "de hoofdrol" kregen. Die ontzettend lekkere jongen, die gekke met rood haar en die overlevende vond ik stukken leuker om te bekijken. De actie en humor het recht voor zijn raap gedoe sprak mij erg aan. Een van de leukste dingen was nog wel het introfilmje waarin wordt uitgelegd wat je allemaal mee krijgt en wat de bedoeling is enzo. Dat meisje zit gewoon doodleuk uit te leggen dat ze elkaar met bijlen en kruisbogen moeten afmaken en dat die hansbanden kunnen exploderen Dat maakt deze film gewoon goed. Daarom dus een 5,0 gegeven.
mikoz
Leuke en verassende actie.
Erg leuk om naar die japanse schoolkinderen te kijken , had ik niet verwacht overgens.
Verhaal is natuurlijk erg raar maar het was erg grappig om te kijken.
Spannend tot het einde alleen het slot was wat slapjes , acteerprestaties over het algemeen ok.
Apartste was toch wel het gruwelijke scenario , met daarbij ''vrolijke'' momenten.
Ook erg mooie muziek en geluidsmomenten.
Leuk en origineel. 4*
otherfool
Briljante, fascinerende film over de wil om te overleven, zelfs in een vreselijke wereld. Instant classic.
4*.
Roodkapje
Wat ik net zo mooi vind aan BR is misschien wel het de mood. De muziek, de dromerige shots, het tempo. Combineer dit met een wreed en onrealistisch verhaal en je krijgt een prachtige combinatie.
Aston
Hmm het principe om een stel jongeren op een eiland te zetten en elkaar uit te laten moorden doet me sterk denken aan de film 'Chek Law Dak Gung (2002)' oftewel 'Naked weapon'.
Het is een harde film met veel actie en geweld wat ook de bedoeling was dus dat is aardig gelukt. De (klassieke) muziek was totaal verkeerd en paste in het geheel niet bij deze film.
Verder wel een redelijke film.
Typisch dat dit soort toch best wel zieke fims veelal uit Japan of HongKong komen......
berth135
Boeiende film, maar zeker niet briljant. Orgineel idee, dat wel. Kinderen elkaar laten uitmoorden op een eiland.
Maar ik heb moeite me in te leven in het verhaal.
In het begin wordt met een soort verhaaltje uitgelegd wat er aan de hand is:
10 miljoen mensen waren werkloos, 800.000 leerlingen boycotten de scholen.
De volwassenen waren radeloos en uit angst voor de jongeren namen ze de millenniumonderwijswet aan, ook wel de BR-wet genoemd.
Angst voor de jongeren? Hoezo? De wet wordt verder niet uitgelegd, we weten alleen dat dit jaar de klas is uitgekozen waar het verder in de film over gaat.
Oke, dus om de werkeloosheid te verhelpen of iets dergelijks gaan we een wet maken waarin staat dat er ieder jaar een spelletje gemaakt moet worden waarin kinderen elkaar afslachten?
Zou het helpen?
En ik kan me gewoon niet voorstellen dat al die mensen, die militairen, die leraar, de makers van die halsbanden, daar gewoon willens en wetens aan meewerken. En wat te denken van de ouders? Die vinden het ook allemaal prima?
Verder nog wat ongeloofwaardige dingen: Aan het einde zegt de leraar ineens: het spel is voorbij en alle militairen verlaten het eiland en hij blijft achter? Waarom? Moet de winnaar niet meegenomen worden? Hebben de kinderen nooit iets gemerkt van dat spel wat blijkbaar al een paar jaar gespeeld werd? Er was toch allemaal pers in het begin? Wat was nou dat gedoe met die verboden zone's? We zien ze af en toe wegrennen omdat iets een gevaren zone wordt, maar dat is verder niet uitgewerkt.
Maargoed, als je dat van je afzet, is het verder wel leuke film, bv de absurditeit inderdaad van dat meisje wat het spel uitlegt en de leraar die terug praat dan...
Beste Japanse film die ik ooit gezien heb!
Ash Krueger
De maker heeft wat jij in de spoilers hebt gezet vast als kritiek bedoeld tegen de maatschappij. Tenminste, ik moest een essay schrijven en dat is hoe ik het heb geïnerpreteerd
Volgens mij is het dus de bedoeling dat kinderen en volwassen elkaar zo haten

Batoru Rowaiaru II: Chinkonka
2003

Kopie van Japanse thriller 'Battle Royale'? Quentin Tarantino snapt succes 'The Hunger Games' niet

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Kozure Ôkami: Sanzu no Kawa no Ubaguruma

For All Mankind
Documentaire / Historisch, 1989

Oldeuboi
Drama / Misdaad, 2003
japanzelfmoordgebaseerd op boekasiaeilandtelevisiedystopiesurvivorvriendschapmiddelbare schoolmoordbloedvergietenoverlevingtragediesoldaatstrijddooddeath matchschool class japaneseextreme violencepsychologicalstudents suspensedeath gamescience fictionadapted from a novelsci-fi japanese film