• 9.379.030 stemmen

Met onder meer: Cécile de France, Maïwenn en Philippe Nahon

Gesproken taal: Italiaans, Engels en Frans

Plot Haute Tension

"Hearts will bleed."

De knappe Marie wordt wakker in een ziekenhuisbed, maar ze heeft geen idee hoe ze daar terecht is gekomen. Als ze probeert op te staan, blijkt haar rug helemaal vol met pijnlijke krassen te zitten en heeft ze een diepe snee in haar schouder die de dokters hebben dichtgenaaid. Langzamerhand begint Marie zich weer de details van haar ongeluk te herinneren en het lijkt haast wel alsof ze door de hel is gegaan...

avatar van Dr. Salvador

Dr. Salvador

Deze staat ook nog op mijn verlanglijstje! .

Erg leuke site dit, en zo kom je ook nog eens achter bepaalde films.

Eerlijk gezegd kende ik deze film helemaal niet, en aan de score te zien, mag ik deze niet missen!

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Sowieso zou je geen enkele franse horrortitel mogen missen, die behoren écht tot het beste van het genre.

Film >> Genres en landen >> Franse horror kun je wellicht nog wat uithalen dan

avatar van Dr. Salvador

Dr. Salvador

Ja, ik heb je ook nog een PM gestuurd, omdat je volgens mij een echte horrorspecialist bent!

avatar van Rufio

Rufio

Dit is horror pur sang! Genoten van de eerste tot de laatste seconde!

avatar van Matthiasc88

Matthiasc88

Het is inderdaad een keigoeie film!

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Best wel een behoorlijk vermakelijke en (bij vlagen) heftige film van regisseur Alexandre Aja, maar ongelovelijk... en ik ben de zoveelste die dit zegt, maar wat een onnozele wending op het einde zeg. Heel erg jammer.

Maar oké, toch gebeurt er genoeg wat juist wel goed in de smaak viel. De scénes in het huis zijn erg gaaf en regelmatig best wel spannend. De moord op zowel de vader (kop eraf) als de moeder (keel door) zijn indrukwekkend gemaakt en alles wordt goed ondersteund door de prima sfeer en sterke muziek.

De film zit technisch sowieso erg goed in elkaar, want ook de cameravoering en belichting zijn uitstekend. Het verhaaltje is best meeslepend (kent wel veel clichés), maar de belachelijke twist verpest eigenlijk té veel, voelt geforceerd aan en haalt de logica uit de hele film. Er klopt niks meer van, het slaat ineens allemaal nergens meer op en dat vond ik erg jammer. Had niet zo gehoeven.

Wel sterk acteerwerk van vooral Cécile De France en na de teleurstelling worden we nog wel getrakteerd op een waar hoogtepunt; de zaag-scéne in de auto. Erg bruut. Aja heeft veel talent, dat mag duidelijk zijn. Hopelijk wordt Piranha nu z'n beste film.

avatar van DiDa

DiDa

Inderdaad jammer van de plotwending. Die plotwending had de film helemaal niet nodig. Het had gewoon simpel moeten blijven...Maar verder echt zeer goed en eng in beeld gebracht. Constant spannend! 4 sterren

avatar van Rascal

Rascal

De high zat er 3 kwart van de film flink in. Totdat daar die wending kwam, en de tension flink daalde.. Zoww jammer! Wilde hem wel 4 sterren geven, maar door anticlimax net een 3.

Onderhoudende en beklemmende film.

avatar van nognooit

nognooit

Sterke sfeer, mooi gebruik van kleuren en af en toe ook erg fraaie cinematografie.

Er is weinig plot, maar wel veel spanning.
Na het eerste uur viel die spanning bij mij wat weg, ruim een uur vol achtervolgingen gaat toch wat vervelen maar de twist op het einde vond ik aardig.
In eerste instantie wel jammer dat het behoorlijk wat gaten in het plot oplevert zoals wie reed er dan in de gele sportwagen?

Afgezien daarvan had de plot twist op het einde haast iets poëtisch.

De soundtrack was helemaal goed op het gebruik van Muse na. Dat vond ik niet passen, het nummer is iets te opbeurend en dat maakt de film wat goedkoop. Liever had ik meer instrumentale muziek gezien op die momenten.

Omdat de film eigenlijk té weinig om het lijf heeft kan ik niet verder komen dan drie sterren. Voor horror liefhebbers een must, de overige filmfans kunnen dit gerust proberen maar hoeven niet al te veel te verwachten.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Toen de openigsscene begon en ik hoorde dat de stemmen van mensen in een auto klonken alsof ze in een kerk vol echo stonden, was ik toch echt bang dat we met een goedkope fanfilm te maken hadden die net iets te enthusiast was ontvangen door een groepje horror-diehards . Gezien de elementen van de slasher, het koren, de jongeren en het hutje op de hei was ik echt bang dat dit bevestigt zou worden.

Dit doet Haute Tension dus duidelijk niet. We hebben de elementen maar in plaats van dat Alexandre Aja keurig binnen het subgenre blijft werken speelt hij een slim spel met het verhaal. In plaats van een routinematige slachting maakt hij er een ontsnappingsfilm van en laat dit nou net voldoende aanleiding zijn voor spanning. Met enorm veel rust en met zeer vaardige details in scenes wordt er een enorme spanning gecreeerd. De thematiek mag hapklaar zijn, de elementen van suspense tonen een enorme vaardigheid aan.

Deze geweldige spanning en Aja's inventiviteit zorgen voor een film die je 15 minuten na aanvang niet meer los laat. Het komende uur is het haast onmogelijk om weg te kijken. Ik ben zelden zo meegegaan in de vibe van een horrorfilm als bij Haute Tension. Het is dan ook jammer dat het einde wat twijfelachtig is en dat weerhoudt me eigenlijk van een volledige score. Verder is Haute Tension een ijzersterke film en een ware verrijking van het genre.

avatar van erik1677

erik1677

donders wat een topper is dit.

Gore, blood en bult gesmeer.

En het acteerwerk en sfeer is ook dik in orde.

Komt nog daar boven op dat de film ook gewoon echt eng is.

Soms met klamzweet in de handen zitten kijken,en dat heb ik niet vaak meer.

Helaas.

Nee dit is echt een topper

avatar van MrHorror

MrHorror

ik wil deze film nu toch écht eens zien, maar ik kan 'm nergens vinden... iemand enig idee waar deze film eventueel te verkrijgen zou zijn??

avatar van hellboy.ray

hellboy.ray

• 2056 berichten

MrHorror schreef:

Boudisque

daar heb ik ooit een keer de dvd gekocht.

avatar van Zinema

Voor nog geen 2 euro's. Klik.

avatar van jordandejong

jordandejong

Geweldige zieke horrorfilm van Aja. Nadat ik van hem The Hills Have Eyes had gezien die ik goed vond gaf ik deze ook een kans. Met deze overtuigd hij me toch wel dat hij DE horrorregiseur is van de laatste jaren. De film draagt (zeker in het begin) tonnen spanning met zich mee. Alleen de deurbel geeft al zo'nindringend geluid. De moorden zijn niet van echt te onderscheiden en ik durf te zeggen dat het de beste special effects zijn die ik ooit heb gezien. Door de zieke kop van de moordenaar onder dat petje word het alleen maar realistischer en spannender. Acteerwerk was wederom goed. Zoals Erik1677 hierboven zegt de film is echt eng ben ik het met hem eens. De meeste horrorfilms van tegenwoordige richten zich daar niet meer zo op maar deze heeft het dik voor mekaar.

Een welverdiende 4,5*

Ook maar eens kijken of ik hem ergens zie liggen.

avatar van erik1677

erik1677

dat klopt jordandejong.

Heel veel horrorfilms richten zich vandaag de dag op het brute aspect.Waar opzich ook niks mis mee is.

maar deze heeft gewoon alles inzich.

Bruut,gore,eng en goed acteerwerk.

maarja de fransen zijn de laatste tijd toch goed bezig.

Probeer ook eens : inside,frontiers,martiers of mutants.

Zijn allemaal ook heel goed

avatar van Thorak

Thorak

jordandejong schreef:
Die vond ik dus juist zo vreselijk slecht dat het de hele film verziekte... Zeker dat stuk met dat hoofd en die kast, lachwekkend slecht gewoon. Dat deed me heel erg denken aan het niveau van de sfx uit de jaren '60/'70.

avatar van jordandejong

jordandejong

erik1677 schreef:

Probeer ook eens : inside,frontiers,martiers of mutants.

Zijn allemaal ook heel goed

Bedankt voor de tips. Frontiers heb ik al eens gezien en dat was inderdaad ook een aanrader.

avatar van El ralpho

El ralpho

Zoals ik velen hier hoor spreken over een belachelijke plotwending aan het einde van de film, vond ik dit juist de kracht van de film wat hem voor mij boven de standaard slasher uit deed stijgen.

Het plot zorgt ervoor dat men kan denken dat de film verscheidene plot holes heeft. Echter dienen we wel te onthouden dat het grootste gedeelte wat we zien van de film de verbeelding is van iemand anders. In dit geval de gedachtegang van Marie. Plot holes zoals wie reed er in de gele sportwagen zijn gecreëerd door de gedachten gang van Marie zelf en samen met het fictieve personage zou dit allemaal in haar hoofd gezeten moeten hebben. Er zou dus in theorie nooit een gele sportwagen geweest moeten zijn. Blijft echter na dit alles ontleed te hebben een gigantische joekel van een fout in de film zitten. Nergens wordt namelijk verklaard hoe Marie aan de truck kwam. volledig uitgerust met allerhande moordwapens zoals een shotgun. Natuurlijk zou ze in het verleden vaker gemoord kunnen hebben maar hoe krijgt ze de auto dan bij het huis van Alex als ze van tevoren nog niet wist waar zij woonde? Dit stuk vond ik jammer en ondoordacht van de regisseur..

Maar de sfeer in deze film is verder zó ontzettend sterk en aanwezig dat je het deze film vergeeft. De film ademt namelijk sfeer, sterker nog de film heeft het woord sfeer met dikke letters over de hele film geschreven staan. De film bevat een aantal zieke scene's die verder wel tot een minimum beperkt blijven (Enfin, ligt er ook aan hoe sterk je maag is natuurlijk ) En de film was niet eng, maar wel nagelbijtend spannend en de plotwending(die misschien wel wat vergezocht was) geeft een hele nieuwe kijk op de film en daagt je uit om hem opnieuw te gaan bekijken. Tijdens het bekijken van de film zit je naar een sterk kat en muisspel te kijken tussen Marie en de killer en aan het einde van de film wordt hier een volledig nieuwe blik op gegeven. Een sterke acteerprestatie van de vrouw die de rol van Marie vertolkte trouwens! De film die het tegenvallende Ills had kunnen zijn!

Al met al was deze minder als de ultieme franse topper Martyrs, maar nog steeds een film van hoogstaande kwaliteit uit handen van de Fransen.

4,0

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Zeer goede film. Eén van de meest bloederige films die ik gezien heb. De moorden zien er erg goed uit en vooral erg goor.

Gelukkig blijft het hier niet bij. Er valt ook veel spanning te bespeuren. Vooral in het huis en in het tankstation, in de bossen wordt het allemaal net iets minder. Maar dat komt ook door de twist die dan ten tonele wordt gebracht. Zag hem niet aankomen, maar weet niet of ik hem wel goed vind. Volgens mij heb ik zo al films gezien met een soortgelijk einde, dus ook over de originaliteit heb ik mijn twijfels. Verder neemt het een groot stuk van de rauwheid weg die de film heeft. De voortzetting van de simpliciteit zou de film meer ten goede zijn gekomen.

Maar toch zeker een sterke horrorfilm.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Van wie mag ik deze film lenen?

avatar van maerk

maerk

maerk schreef:
Geweldige horror waarin de spanning hoog oploopt.

Horror uit Frankrijk is helemaal in, en niet zonder reden. Na bij veel Franse horrorfilms zeer positieve recensies te hebben gelezen, ben ik ook maar eens wat gaan kijken. Ik begon met het geweldige Martyrs, de daaropvolgende Franse horrors die ik heb gekeken waren erg goed, maar hebben het niveau van Martyrs nooit kunnen evenaren. Tot gisteren, want toen keek ik Haute Tension, wat een film!

Vreemd dat de film waar je het minste van verwacht je het beste bevalt. Ik dacht dat Haute Tension net iets minder zou zijn dan Á l'Interieur en Frontière(s), een dikke 3,5* zou dus het cijfer zijn. Maar vanaf het begin af aan had ik door dat ik het gruwelijk mis had. Camerawerk en muziek zitten vanaf het begin al helemaal goed. Het camerawerk is verbluffend, erg mooi kleurgebruik en alles is op een prachtige manier in beeld gebracht. Meestal een hand held camera, maar dan wel gefilmd met een erg vaste hand zodat alles duidelijk in beeld komt. De muziek past perfect bij de film, alleen het nummer van Muse is in het midden niet helemaal op zijn plaats. Hier hadden ze misschien een ander nummer kunnen gebruiken, maar aan het einde paste het dan weer perfect. Erg mooi nummer ook. De snelkloppende tonen enz. zijn allemaal prima en zorgen voor een sterk voelbare spanning. Echt origineel is de film niet, maar wel heel erg sfeervol en dus super spannend. De killer is een van de beste psycho's die ik ooit in een film heb gezien, ook al is het Marie zelf. Een smerige kerel die nergens voor terugdeinst en echt meedogenloos is. Die twist aan het einde vond ik wel leuk, alleen was het overduidelijk dat dit onmogelijk zo kon gebeuren. Hoe kun je bijvoorbeeld in een auto rijden en tegelijkertijd in de achterbak zitten? Ach, eigenlijk stoorde het me niet zo. Aja is er gewoon goed in geslaagd een erg spannende en sfeervolle af te leveren die alles net even wat beter doet dan de standaard slashers. En erg leuk als je let op de rug van de moordenaar, op zijn pak staat: 'Aja et Freres'.

Geweldige filmervaring, ik ben erg enthousiast over Haute Tension. Voor nu krijgt de film een dikke 4*, als ik bij een tweede kijkbeurt net zo vermaakt wordt, ook al ken ik de twist, krijgt de film waarschijnlijk een 4,5*.

4* (4,20*)

Verliest een hoop aan kracht als je hem de tweede keer kijkt. Spanning is eraf en ik stoorde me erg aan het feit dat zij ook de moordenaar is. Had van mij toch niet gehoeven. wordt vooral een lange zit. Haalt echt niet het niveau van Martyrs, die blijft uitstekend overeind staan na een tweede kijkbeurt.

Kleine 3,5*.

avatar van Shinobi

Shinobi

Een vermakelijke film met de nodige brute kills.

Het begint met de twee vriendinnen: Alex en Marie die op weg zijn naar het ouderlijk huis van Alex om daar te studeren voor hun tentamens en ondertussen zien we één of andere vage mannetje bevredigd zien worden in een busje door wat later blijkt een afgehakt hoofd.
Eenmaal aangekomen in het ouderlijk huis is het al avond en tijd om naar bed te gaan, maar alvorens iedereen al goed en wel in slaap is gevallen belt er iemand aan en dan begint de achtbaanrit die we Haute Tension noemen.
Met erg leuke kills als: de onthoofding van vader, moeders die Marie om hulp vraagt, hakbijl in de tankbediende en de kettingzaag op het eind.
Wat me alleen belet om deze film 4, 0 sterren te geven is de plot twist. Toen ik zag dat Marie en de moordenaar één persoon waren had ik echt zoiets van: Hou maar op.

Desondanks 3, 5 sterren.

aan de ene kant vind ik em steengoed, maar aan de andere kant weer raar dat die gozer dat wijf blijkt te zijn had een ander en beter einde verwacht

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Die Fransen die weten me toch hoe ze een horror film moeten maken zeg. Ik vind zo wie zo dat er steeds meer goeie films van Franse makelij af komen. De film wist me vanaf het eerste moment af gespannen aan de buis te kluisteren. Het verhaal was dan misschien wel niks aparts maar een kniesoor die daarop let, dit is gewoon weer zo'n horror waar je de slachtpartijen op je af moet laten komen en verder als horror liefhebber genieten van wat gaat komen.

ik twijfel echt tussen 3,5 of 4,0 sterren, maar laat ik maar eens beginnen met 3,5. ik zal hem binnenkort nog eens kijken en wie weet gaat er dan een halve ster bij.....of af, wie weet.

avatar van jassie89

jassie89

Zeer mooie film. Goed camerawerk en goed acteerwerk.

Verhaal is ook goed al snap ik het einde nog steeds niet. (zelfde reactie als Shinobi)

avatar van Pete_033

Pete_033

Mooie stijlvolle horror film met een geweldige sfeer en brute moordscènes. Sommige van deze moordscènes zijn wat te veel van het goede en bevatten vooral teveel bloed maar het zij de filmmakers vergeven.

De plotwendig is inderdaad erg vreemd en had helemaal niet gehoeven maakt de scene in het begin onjuist hiermee bedoel ik de bevredigingsscene met het afgehakte hoofd. Dit zou toch niet kunnen want Marie zit op dat moment in de auto met haar vriendin onderweg naar het huis. Of zou ze het dromen? Of heb ik wat over het hoofd gezien?

avatar van Vascago

Vascago

Pete_033 schreef:

Ze droomt dat denk ik inderdaad. Er kan trouwens nooit genoeg bloed in moordscenes zitten

avatar van Jozz

Jozz

Na het zien van het geweldige "The Hills Have Eyes" en het best aardige "Mirrors" keek ik wel uit naar dit werkje van Aja. De verwachtingen werden prima waargemaakt.

Haute Tension biedt horror op z'n best, waarbij de sfeer en spanning de belangrijkste elementen zijn. Baanbrekend en nieuw is het simpele verhaal natuurlijk niet, maar goed uitgevoerd des te meer. In tegenstelling tot veel reacties hier, vond ik de twist juist wel geslaagd. Het voegde net dat beetje meer toe om boven de standaard uit te komen. 4*

avatar van Pete_033

Pete_033

In het begin van de film zaten ook wel een paar ‘twists’ die de uiteindelijke twist verklaren/raden.
Waaronder de scene waarin Marie buiten rookt en haar vriendin begluurd onder de douche en ze ziet er ook wel een beetje uit als een lesbienne met haar kleren en kapsel, niet dat ik dit niet mooi vond!