• 9.390.835 stemmen

Dawn of the Dead (2004)

Horror / Actie | 100 minuten / 109 minuten (unrated director's cut)

Genre: Horror / Actie

Speelduur: 100 minuten / 109 minuten (unrated director's cut)

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Sarah Polley, Ving Rhames en Jake Weber

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 29 april 2004

Plot Dawn of the Dead

"When the undead rise, civilization will fall."

Een Amerikaanse stad wordt onder de voet gelopen door een heuse zombieplaag en niemand lijkt de hongerige ondoden te kunnen stoppen. Een groep mensen, waaronder een zuster en een politieagent, besluit voor al deze waanzin te vluchten en zoekt tijdelijk hun heil in een verlaten winkelcentrum.

avatar van kevinhiero

kevinhiero

die sombie beetje in het begin(volgens mij een chineesje) werd toch door 8 kogels getroffen en liep gewoon door en later waren de zombies even kwetsbaar als mensen, of zag ik dat nou fout

kevinhiero schreef:

Komt omdat de niet-geïnfecteerden later in het hoofd schoten van de zombies, en in het begin niet.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Matige film die aardig begon maar zeker slap eindigde. Van de achterlijke acties die de hoofdpersonages ondernemen tot de spanning die totaal ontbreekt. De leukste momenten waren het leven in het winkel en het begin. Het einde daarintegen was vreselijk. Die vrouw heeft net haar man en dochter verloren, maar ondertussen moeten we wel blij zijn voor haar en die man? Ja, niet echt.

avatar van coldheaven

coldheaven

Angrod_Pallanén schreef:
Het einde daarintegen was vreselijk.

Vond je? De bad ending (de overlevenden denken dat ze veilig zijn, maar dan begint 't hondje te blaffen waarna er een stroom van zombies en een hoop geschreeuw het einde aankondigt) vond ik veel gepaster dan dat alles goed afloopt en dat ze bijvoorbeeld een medicijn vinden die iedereen geneest. Ook de korte shots tijdens de aftiteling (bijvoorbeeld dat ze een schreeuwende zombiekop in de vissersboot vinden) waren erg komisch

coldheaven schreef:

Waarom stem je niet?

avatar van coldheaven

coldheaven

Tis te lang geleden dat ik hem heb gezien; ik kon me alleen nog goed het mooie einde herinneren.

avatar van Djarune

Djarune

Ongelooflijk maar waar. De parodie op deze film is beter dan het origineel!

avatar van aerts007

aerts007

ik vind dit een van de betere zombie movie dat ik de laatste jaren heb mogen meeplukken!

Mede dankzij Rhames.

avatar van s0062423

s0062423

Boem! Headshot!

De film begon sterk; een zeer korte introductie van één van de hoofdpersonages en de zombies verschenen al. De begingeneriek, met het schitterende when the man comes around, beloofde eveneens veel goeds. Wat ik mij echter wel afvroeg is waarom er in deze montage een gebedsceromonie in een moskee getoond werd? Wat heeft dit in godsnaam met zombies te maken? Dit riekt een beetje naar een subliminale boodschap.

Maar wanneer ze in het winkelcentrum kwamen valt de film volledig stil en in duigen. Doordat er een paar onnodige verhaallijntjes werden aangevangen en nieuwe personages geïntroduceerd, wordt de film te lang gerekt. Er gebeurde te weinig in vergelijking met de eerste minuten en de clichés begonnen zich op te stapelen.

Het was ongetwijfeld niet de intentie van de regisseur, maar op één of andere manier vind ik dat de film baadt in een komisch sfeertje. Bij sommige scènes twijfelde ik of deze 'serieus' genomen moesten worden en kon ik gewoon niet anders dan lachen.

Naar Amerikaanse gewoonte wordt er bovendien zeer weinig met stijl gewerkt, met uitzondering van één scène (de ontsnapping naar de jachthaven). Deze springt er dan ook uit en maakt het middelmatige tot slechte middenstuk enigzins terug goed. Maar het schip was al lang gezonken...

avatar van medansavamhel

medansavamhel

De beste zombie film die ik heb gezien. Ook mooi vond ik dat de zombies in deze film net zo hard konden rennen als normaal functionerende mensen. Dat maakt het wel zo spannend, en persoonlijk vind ik het ook realistischer/logischer. Ik bedoel, wat zou er voor moeten zorgen dat een ondode opeens zo traag is?

In ieder geval een prima film met leuke personages en een vleugje humor.

avatar van tal1b

tal1b

leuke zombie film.

had gehoord dat deze beter zou zijn dan REC.

pff REC is niet te verglijken met deze.

REC zit veel meer thriller en mysterie in dan de wat afknal zombie film.

wel vermakelijk

avatar van funland

funland

lijkt deze film niet een beetje aan I am legend?

Ook al was deze eerder hij deed me eraan denken, hoor

avatar van SPADE VI

SPADE VI

Hm, Dit vind ik persoonlijk toch wel een van de sterkste films uit dit genre,,,deze komt ver voor 28 days weeks later,,,

avatar van dvd-me

dvd-me

Ik hou niet zo van horror etc. Maar deze film was best wel goed!

3.5***

avatar van tobiasrooth

tobiasrooth

Wat een super film zeg!
Er zit geen diepliggend verhaal achter maar ik heb van elke minuut van deze film genoten.
er waren een paar creapy stukjes in maar met die zwangere vrouw, dat was eng!
Al met al , 4,5!!

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Een soort Mallrats met zombies dit

Credits zijn echt geweldig met muziek van Johnny Cash:

YouTube - Dawn of the Dead & Johnny Cash (credits)

avatar van Minotaures

Minotaures

Toch liever met de muziek van Disturbed als einde.

avatar van Tha Luz

Tha Luz

Ik vond ze bijde gewoon goed passen.De eerste van Cash had nog iets misterieus van wat er allemaal nog zou gebeuren.En disturbed was na die enorme schietpartij dus dat paste er ook goed bij.

avatar van korp

korp

Toch altijd zo benieuwd geweest of het zombie concept nou ook kan plaatsvinden in het echt. Weet wel dat in de natuur parasieten het gedrag van de gastheer kunnen veranderen, door bijvoorbeeld de gastheer ontzettende dorst te laten krijgen zodat het zich constant bij het water ophoudt. Reden hiervoor is dat de parasiet zich alleen kan voortplanten in water.

Vervang water met mensenvlees. En barricadeer je huis alvast

En dan niet eens te denken aan laboratoria die biowapens, of onbedoeld ''iets'' ontwikkelen

avatar van The Oceanic Six

When there's no more room in hell, the dead will walk the earth!

Gisteravond voor het eerst in jaren deze zeer vermakelijke no brainer (toepasselijke woordspeling ) herkeken en nog altijd weet deze heerlijke remake me erg te vermaken.

De film biedt eigenlijk alles wat ik zoek in een moderne zombiefilm. Dat wil zeggen, veel gore (het zag er soms er ranzig uit, vol details! Erg gaaf!), genoeg actie, zombie's die goed tegenstand bieden en als het kan ook nog een scheutje humor.

Dawn of the dead heeft het allemaal.

Het is en blijft toch horror dus het moet wel spannend en vies blijven, maar er was toch op zijn tijd wel wat te lachen. Zeker het bekende-Amerikaan-zombie-afschieten was hilarisch! Ook enkele dialogen waren zeer de moeite.

Maar het draait uiteraard toch vooral om het klassieke verhaal van het winkelcentrum met overlevenden waar een zombieplaag voor staat, klaar om hen af te maken.

Grafisch ziet de film er heel goed uit. De zombie's komen zeer overtuigend over en de bloederige momenten zitten erg goed in elkaar. De hoofden en benen vliegen soms in het rond.

Daarnaast kent het plot ook enkele goede verrassingen maar omdat ik de film al had gezien kende ik ze al. Dat is wel jammer.

Maar het doet niks af van de goede sfeer en het vermakelijke plot.

Ook het acteerwerk is best goed te noemen. Waar veel horror tegenwoordig alleen maar talentloze tieners de hoofdrollen geeft heeft deze film een stel best aardige acteurs die ook wat ouder zijn.

Uiteindelijk zat ik er aan te denken de film 3,5* te geven, een half punt lager dan wat ik eerst had maar na het adrealinepompende laatste half uur laat ik toch de 4* staan. De hele uitbraak met de 2 gepantserde wagens tot aan halverwege de aftiteling zijn briljant en echt genieten. Samen met het begin van de film de 2 beste fase's.

De 4* blijven staan. Heerlijke zombiefilm. De enige die ik altijd leuker heb gevonden was 28 weeks later. Tijd dat ik die ook eens snel ga herzien.

echt een van de best films die ik ooit gezien heb vandaar de 5 sterren dat is het echt waard waarom:

1. omdat het gewoon leuk is hoeveel zombies er wel niet dood gaan en hoe... gewoon te mooi

2. het lijkt verdacht veel op het spel.... dead rising of was het andersom... nou ja is van elkaar afgeleid den ik.

steek zeker met kop en schouder boven andere zombie titels uit zoals:

land of the dead, flight of the living dead en day of the dead (waarom zit er toch altijd dead in een de titel van een zombie film).

avatar van mr.taxichauffeur

mr.taxichauffeur

Film was in het algemeen goed,alleen het einde was een beetje het zelfde als heel de film.Maar het verhaal en special effects maken veel goed. 4.0*

avatar van dijkieR

dijkieR

1 van de beste,zo niet de beste zombie film die ik gezien heb.

die headshots zijn zeker wel gruwelijk goed in beeld gebracht.

ik heb me geen moment verveeld iig.

want ze moeten het niet te ingewikkeld maken door eerst de personages uit te diepen,want dat is nergens voor nodig in dit soort films.

dat remt de film alleen maar af,en daar kijk ik dit genre niet voor.

dus deze was in mijn ogen gewoon goed.

3 en een halve ster

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

AC/DC schreef:

Credits zijn echt geweldig met muziek van Johnny Cash:

YouTube - Dawn of the Dead & Johnny Cash (credits)

Ja inderdaad. Echt geweldig, the man comes around. Hurt en persenal jesus zijn ook prachtig van die cd

avatar van Spetie

Bijna niet te geloven dat dit dezelfde regisseur is als van het prutswerk 300. Heerlijke zombiefilm, die nooit echt eng wordt, maar daarnaast gelukkig wel uiterst vermakelijk is. Snelle doelgerichte zombies boezemen wat mij betreft toch heel wat meer angst in, dan de tragere zombies uit vroegere films. De film bevat een sterke sfeer en paar prima schrikmomenten. Het is wel bekend dat je zombies kunt uitschakelen door ze een kogel door hun kop te schieten, maar er zijn simpelweg teveel zombies in deze film om dit voor elkaar te krijgen. Een erg leuk verzonnen element is dat op het dak van een aangrenzend appartement een man op verzoek zombies neerschiet. Zo ook van bekende personen, want o.a. Jay Leno is ook veranderd in een zombie. Leuk extraatje op de DVD is trouwens het filmpje van de laatste dagen die deze man heeft doorgebracht. De muziek is overigens ook erg goed in deze film, waarbij vooral het deuntje in het winkelcentrum waar de overlevenden verblijven uitstekend past bij de film. Topvermaak dus!

avatar van Rutte

Rutte

Absoluut vermakelijk.

De film valt in de eerste 10 minuten meteen met de deur in huis, en wist mij verder tot het einde te boeien.

Het geheel deed mij bij vlagen nogal aan "The Mist " denken....groepje mensen opgesloten in een winkelcentrum, onheil van buitenaf, etc.

Verder kwamen de zombies uitstekend uit de verf, een chapeau voor de make-up crew.

Kijk trouwens ook de aftiteling mee.

avatar van flrn

flrn

Vermakelijke film,

Veel spanning in het begin en een leuk ragfestijn is het zeker, wel 1 van de beste zombiefilms die ik ken, ik vond het vooral jammer dat hier geen vervolg op is..;)

er zouden hier zeker meer van moeten zijn.

avatar van Rutte

Rutte

flrn schreef:

Vermakelijke film,

ik vond het vooral jammer dat hier geen vervolg op is..;)

er zouden hier zeker meer van moeten zijn.

Laat dat vervolg maar gauw achterwege, in 99 van de 100 gevallen valt een vervolg simpelweg tegen. Er blijft dan gewoon van een goed origineel niet veel meer over dan een uitgekauwd hoopje ellende.

Afgezien van dit, deel ik je mening verder wel.

avatar van Chimpz

Chimpz

Een meesterwerk van een zombiefilm waarbij de vraag is: hoe sta jij tegenover de snelle, rennende zombies? Persoonlijk vind ik ze perfect werken met de 21e eeuwse technologie en dan is het puur ouderwets genieten geblazen, natuurlijk mist het de charme van bijvoorbeeld de Romero films, maar het is een nieuw soort Zombie film en in dat opzicht één van de betere.