Genre: Drama / Horror
Alternatieve titels: Salò, or the 120 Days of Sodom / Salo of de 120 Dagen van Sodom / Salo - De 120 Dagen van Sodoma / Salo ou les 120 Journées de Sodome
Italië / Frankrijk
Geregisseerd door: Pier Paolo Pasolini
Met onder meer: Paolo Bonacelli, Giorgio Cataldi en Umberto P. Quintavalle
Gesproken taal: Duits, Frans en Italiaans
Releasedatum: 25 oktober 2001
Plot Salò o Le 120 Giornate di Sodoma
"The final vision of a controversial filmmaker."
Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Plaats van handeling: een afgelegen landhuis aan het Gardameer. Een hertog, een bankier, een politicus en een geestelijke laten negen jongens en negen meisjes bijeenbrengen. Terwijl drie courtisanes scabreuze verhalen vertellen ter inspiratie, vergrijpen de mannen zich op allerlei manieren aan de gevangenen. Een scala van sadistische en scatologische perversiteiten passeert de revue, uitmondend in een gruwelijke moordpartij...
The Duke
Signora Vaccari
The Pianist
Sergio - Male Victim
Carlo Porro - Male Victim
Volgens mij moet je de film om het te kunnen waarderen juist benaderen alsof het, het alledaagse portreteerd, want pas dan wordt duidelijk dat het alkedaagse niet zo heel erg afwijkt van hetgeen we hier voorgeschoteld krijgen... Wie hierin shock value zoekt of vindt, mist het hele punt dat de film maakt......
wimnoot
Ik heb je vorige post gelezen Reinbo. Hoe machthebbers vanaf hun hoge positie de mens nog slechter behandelen e.d. Maar ik heb dat niet uit de film kunnen opmaken. En daarom mijn lage score.
yeyo
Wat een onzin! Nu zeg je dat het niet uitmaakt dat de symboliek niet begrepen wordt want het is indrukwekkend of sterk geregisseerd. Maar als dat het geval is, dan had het WEL begrepen geworden, want dat is namelijk sterke regie. Ik kan straks ook (statisch en afstandelijk) mijn drol filmen want dat interreseerd jou meer.
Sja, omdat ik niet kan doorgronden wat jij symboliek noemt. Blijkbaar verwacht je dat in een 'goede' symbolische film achter elke scène één of andere sublieme, metaforische verklaring / betekenis zou moeten zitten. Dat interesseert me niet, omdat het te arbitrair is.
Boor ik daarmee de film helemaal de grond in? Dacht het niet....
En hoe moest ik dat uit je oorspronkelijke mening afleiden? Daar stelde je enkel dat de film gewoon willekeurige ranzigheid is en dat het onvoorstelbaar is hoe mensen zich zouden willen affiliëren met dit soort 'bagger'.
Zie mijn laatste zin van de vorige post en stel jezelfe de vraag wat viezer is. Poep of dode vogeldin rottende druifen drap..... (coq au vin)
Kortom, als het eten van poep zo afschrikwekkend is, wat is dan een soort die dode vogels in rotternde druivendrap op zijn met zilver gedekte tafels zet. En hoe groot is het verschil tussen de machthebbers in salo en zij die bij ons de macht hebben. (denkend aan die Franse bank president en het kamermeisje) nee, als Salo je schokt, zou de mensheid je evenzo moeten shockeren... Wij zijn nu eenmaal zo.
wimnoot
Ja, of de beelden moeten van zichzelf prachtig zijn, dan staat dat opzichzelf. Maar dat symbolische en die metaforen heb ik van de wiki pagina, en komt van de regisseur zelf. Die vond het denk niet arbitrair.
Ja, daar heb je gelijk in. Ik begrijp niet dat Morricone dit script in handen gekregen heeft en stond te springen om de muziek te verzorgen. En die arme acteurtjes, daar had ik het mee te doen.
Maar ik zal een mislukte film geen bagger meer noemen, ook al staat er in mijn post waarom ik dat vind.
wimnoot
Ja. ok! Maar waarom moet jij me dat vertellen, en doet de film dat niet?
Ach, soms heb je wat uitleg/sturing nodig. Zonder zonder we nog steeds enkel naar liedjes uit de Berenboot en K3 luisteren. Het is juist mooi dat dit soort werkjes bijdragen aan onze ontwikkeling en kijk op zaken.
wimnoot
Nee, ik vind het een gebrek van de film zelf, bovendien was wat jij in de film ziet dan al duidelijk na 10 minuten, de rest van de film is dan gewoon slecht.
Hoe kun je nu stellen dat je het eerst niet zag en nu dat het nat 10 minuten wel duidelijk was...
wimnoot
Ik zag het helemaal niet, maar als je uit een aaneenschakeling van sadistische en perverse actie's kan afleiden dat machthebbers ons in de macht hebben en die macht misbruiken, dan was dat wel duidelijk na 10 minuten, in de 106 resterende minuten gebeurt niks nieuws. Saaie film eigenlijk.
wibro
En toch zeg ik dat deze film bij jou toch wel indruk gemaakt hebt, wimnoot, want je raakt er niet over uitgepraat.
wimnoot
Dat komt omdat mensen niet willen accepteren dat de film een mislukking is. Maar ik denk dat ik die mensen toch niet kan overtuigen, dus ik denk dat ik er nu wel aardig klaar mee ben.
Zal binnenkort die Matheusfilm is gaan kijken.
Voor mij is de film dan ook geen mislukking. Ik vond het twee uur lang uitermate boeiend. Een grotesk schouwspel.
wimnoot
Het is maar waar je van houdt.
Maar ik mag toch wel vaststellen dat een film mislukt is als zijn metaforen en symboliek niet overkomen, die er volgens de regisseur zelf inzitten? Dat er mensen zijn die dit soort taferelen boeiend vinden was niet de man's opzet. Hij wilde naar verluid een statemanet maken tegen fashisme, en men zegt dat het poep eten een metafoor was voor de massa productie van voedsel en dat wij in ons kapitalistische systeem geen keuze daarin hebben. Als iemand dat uit de film heeft kunnen halen krijgt die van mij een
Dank je wel dan. Vond het er nogal dik opliggen. En waarom zou het voor iedereen duidelijk moeten zijn? Dan krijg je een film als Avatar, waarbij alles afgestemd is op een zo breed mogelijk publiek.
wimnoot
jij gaat van het ene uiterste naar het andere. De beelden die in Salo te zien zijn, zijn zo extreem dat er een statement mee gemaakt wordt, en daar faalt de film.
Enkel omdat jij en nog wat kijkers die op de shock value afkomen het er niet uithalen?
Ik zou zeggen dat de hele discussie hier al het tegendeel aantoont.
wimnoot
Lees mijn post van 9:56 nog maar is.
Het valt er niet uit te halen, jou uitleg is ook weer heel anders als die van Pasolini zelf.
En enkele andere users is ook zwak uitgedrukt.
Het leuke van kunst is dat het aanzet tot nadenken. De toeschouwer haalt er soms zelfs dingen uit die de regisseur niet eens zo bedoeld heeft en vise versa. Dus of alle bedoelde statements er door iedereen iedereen uitgehaald worden vind ik niet zo interessant en is evenmin van (groot) belang. Feit is wel dat deze film discussie ontlokt, waarin de thematiek die aangekaart wordt besproken wordt. In die zin slaagt hij dus (indirect) wel in zijn opzet.
Glacius
Opzich is wel duidelijk hoe bepaalde aspecten van fascisme worden uitgebeeld, omdat het er inderdaad dik opgelegd is, maar tegelijkertijd misbruik van gemaakt om een zo smerig mogelijk filmpje te maken. Dat laatste is dus ook het overheersende aspect wat mij betreft en niet het idee erachter.
Zo smerig is het toch allemaal niet.... Had makkelijk nog 10 keer grover en goorder gekund. Vond het juist wel ingetogen en stijlvol gedaan. Prachtige art direction (die fijn contrasteert met hetgeen zich afspeelt) en mooie cinematografie duiden er ook op dat het hier niet gaat om enkel een zo smerig mogelijk filmpje te maken.
Rascal
Martelscène was aardig grof - en effectief - op het einde. De echte 'Saw/Hostel" als je het mij vraagt. Daarmee wordt t weer eens duidelijk dat mensen toen en nog steeds bruut worden afgeslacht
Het ranzige gedeelte is hiddious, maar mensen zijn waarschijnlijk zo. Zeker in die setting. Hoge piefen bij elkaar tegenover de jonge onschuldigen. Machtsvertoning. Het is wel een film die ik nooit meer zal willen zien, en ik was toen nog niet eens een puber toen ik hem zag.
Alleen al niet vanwege die oude schele(?) man. Gross!
Wat ik maar niet kan begrijpen is dat die kinderen(en hun ouders) hebben toegestemd om zich zo te laten vernederen in een film. Hoe oud zullen die jongens en meisjes geweest zijn? Een jaar of 16? Welke puber laat zichzelf dan naakt voor de camera de meest bizarre dingen doen? Ik kan daar echt niet bij... Ook die ouders hadden hun kinderen in bescherming moeten nemen, en nooit laten meespelen in een film als deze.
Ha, dit is nou ook wat ik me gisteravond tijdens het kijken van deze film afvroeg. Welke ouders zullen trots zijn op wat ze van hun kinderen in deze film zien? Ik zou me kapot schamen als ik mijn hele leven bekend zou staan als het meisje dat stront eet in een film....
Je hebt wel eens van die films waarbij je je afvraagt waarom ze gemaakt zijn. Salo is een perfect voorbeeld. Ik was geïnteresseerd omdat dit zogenaamd shockerend moest zijn. Dat zijn meestal wel films die me aanspreken. Maar Salo is niet shockerend. Het is gewoon smerig op een andere manier. Ik heb zoveel films gezien dat dit me nou niet meer kan verontrusten, maar ik vind scenes waarbij iemand poep eet of in de mond geplast wordt gewoon ranzig. Onsmakelijk. Het is echt zo oninteressant en stom dan ik geen idee heb waarom ze dachten dat mensen hier naar zouden willen kijken.
Neem daarbij de allerslechtste acteerprestaties die je kan bedenken (al die ''leiders'' waren echt tenenkrommend slecht), een vreselijk langdradig, duf verhaal (doodmoe werd ik elke keer van die vrouw met haar verhaaltjes) en een totaal gebrek aan iets wat het de moeite maakt dat je verder zou willen kijken en je weet dat je een draak van een film hebt gekeken. Het tweede uur van de film heb ik regelmatig op de Fast Forward knop van de DVD speler doorgekeken, gewoon omdat het complete verspilling van mijn tijd was. Er zal ongetwijfeld een boodschap inzitten, maar verpak die boodschap dan wel in een onderhoudende film. Om in termen van de film te blijven; dit was totale crap.
Tsja, totale crap moet je gewoon voorspelbaar een 0,5* geven
Thorak

Niemand kan bij zijn volle verstand een film als dit toch een voldoende geven? Laat staan een 4 of hoger....
Tonypulp
Erg intelligente opmerking Thorak.. iedereen weet dat de hoogstemmers fervent poep-fetisjist zijn
Die mensen hebben dan ook schijt aan alles
Thorak
psycholamp
- 1960 berichten
Ik heb de hele film met een stijve gezeten. Al mijn perverse fantasieën werden bewaarheid in deze doldwaze komedie/porno.

In de ban van 'False Prophet'? 'The Program' maakt eveneens indruk: 'Ronduit wreed'

'Star Wars: Maul – Shadow Lord' scoort 100% op Rotten Tomatoes en krijgt een tweede seizoen

Wanneer te zien? Videoland onthult trailer van nieuwe misdaadserie 'Rippers'

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Biografie / Drama, 1981

A Torinói Ló
Drama, 2011
italiëchristendomkindermishandelingverkrachtingchild labourseksueel misbruikgebaseerd op boekitaliaansfascismegroup sexbishopnazifascistrage and hatepolitical instabilitysadismevomitsodomy spankingverraadslaughterdonkere komediedead childtragic executionerstatutory rapesexual art sexual tensionrape victimanal sexdark killer conflictslaughter begins brutal deathmartelenrape and murderuitvoeringbloedbadviolent deathtabooteenage rape catholicsadistic sexfeces masturbatiestory in storyblood type cultfilmdominanceintercourse religious hypocrisykwaadaardigartistic intercourse ritual murdersexual torturedvdlibertinecoprophiliascat catholicismvomitingunderage sex teen suicidetortured to deathdeath camp criterionchildhood sexual abusenon conformity nazi occupationkill count nazismedisturbed teenagerdie evil dictatorhorror fanskids in peril rape revengepre-teenkilled misbruikdisgustinghell on earthsex slaverysex slave fear of dyingpower abusetit fuckingsudden deathgraphicsad story life or deathabusedbrutal deathsitalian cinema nazi war criminalchildren on warrejected betrayal of trustnazi crimes lgbt interestfrequent executionsforced to watch rapenazi italy