• 9.373.940 stemmen

Salò o Le 120 Giornate di Sodoma (1975)

Drama / Horror | 116 minuten

Genre: Drama / Horror

Alternatieve titels: Salò, or the 120 Days of Sodom / Salo of de 120 Dagen van Sodom / Salo - De 120 Dagen van Sodoma / Salo ou les 120 Journées de Sodome

Oorsprong: Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Pier Paolo Pasolini

Met onder meer: Paolo Bonacelli, Giorgio Cataldi en Umberto P. Quintavalle

Gesproken taal: Duits, Frans en Italiaans

Releasedatum: 25 oktober 2001

Plot Salò o Le 120 Giornate di Sodoma

"The final vision of a controversial filmmaker."

Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Plaats van handeling: een afgelegen landhuis aan het Gardameer. Een hertog, een bankier, een politicus en een geestelijke laten negen jongens en negen meisjes bijeenbrengen. Terwijl drie courtisanes scabreuze verhalen vertellen ter inspiratie, vergrijpen de mannen zich op allerlei manieren aan de gevangenen. Een scala van sadistische en scatologische perversiteiten passeert de revue, uitmondend in een gruwelijke moordpartij...

The President

Carlo Porro - Male Victim

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

Oh my gawd!! Dit is die film!! Daar ben ik nog weet ik veel hoelang van overstuur geweest.

Goodfella

Vanwaar zo'n hoge score voor een film die -op het oog- té ziek voor woorden lijkt?

Wil even wat informatie inwinnen, heb nl. de mogelijkheid om 'm in de bios te zien.

Goodfella

Omdat ik benieuwd was of deze film wérkelijk zo schokkend en ziek is als velen zeggen, ben ik toch maar naar het filmhuis gegaan om dit werkje te bekijken.

Nou... Wat meneer Pasolini in godsnaam heeft bewogen deze film te maken is mij een groot raadsel. Een verhaal ontbreekt volkomen, de acteerprestaties zijn matig tot zeer slecht en er lijkt alleen maar plaats te zijn voor verkrachtingen, marteling, vernedering en moord. Spannend? Nee!! Leuk? Verre van dat!

Maar volgens echte liefhebbers zijn de martelingen en vernederingen die de jonge volwassenen moeten ondergaan natuurlijk een prachtige vorm van symboliek voor het fascistische regime in het Italië van '40-'45. Amehoela! Dat gaat er bij mij écht niet in.

M'n gevoel zegt dan ook dat deze film eigenlijk gewoon een 0,5 verdient. Ik geef echter een puntje meer, omdat sommige momenten wel mooi in beeld gebracht zijn (nee, niet de scènes waarin gedwongen wordt menselijke uitwerpselen te eten!) en omdat het af en toe zo bizar is, dat het weer fasinerend wordt.

5 sterren stemmers, verdedig u!

Edit: 4,5 sterren stemmers ook!

Goodfella; die andere drie zullen niet reageren...Ik wel

Je moet het zien in de tijd : Vindt je de boeken van de Sade goed om te lezen Ik wel.

Dit was ook een aanklacht tegen de gevestigde orde in Italie

Ik stem voor zijn doorbraakwerk en helaas heeft dat zijn leven gekost, in het katholieke Italie !!

Goodfella; die andere drie zullen niet reageren...Ik wel

Daarom heb ik m'n berichtje ook even ge-edit.

Die boeken ken ik niet, sorry. M'n behoefte om ze te gaan lezen is na het kijken van deze film iig niet toegenomen!

Pasolini is baanbrekend hier ( Misschien door deze film vermoord ) Hij heeft deze film doelbewust wat "clumsey" gemaakt en dit maakte onderdeel uit van zijn protest tegen de Italiaanse maatschappij !! Dit was ook een aanklacht tegen de gevestigde orde in Italie

Dat ie door deze film waarschijnlijk vermoord is klopt ja. Ik las er in het filmhuis een (interessant) artikel over. Maar een protest tegen de fascistische Italiaanse maatschappij kan toch ook op een andere manier gefilmd worden?!? De boodschap komt op deze manier niet écht over imho...

Dat is jou vier-en-een-halve ster waard? Film moet mij in de eerste plaats vermaak bieden. Deze film slaagt daar in de verste verte niet in.

Of, om even de man de in de bios naast mij zat te quoten...

Gadverdamme... GADVERDAMME!!

Vermaak ? Je weet toch bij voorbaat al dat dit geen vermaak film is ?!!

FisherKing

Deze film is niet bedoeld als vermaak...Dan heb je mij niet goed begrepen.. dit is geen film voor vermaak..... Dit is een film gemaakt om te kotsen... doelbewust...

Goodfella

Klopt, maar zoals ik al zei was ik benieuwd geraakt door de wilde verhalen die over deze film de rondte gingen.

Ik bedoel, een film als Funny Games is ook behoorlijk ziek en schokkend, maar die film vind ik WEL ontzettend goed! Zo'n film bied mij dan wel vermaak.

Ik had in deze film gewoon wat meer verhaal, wat meer diepgang, tsja... van alles wat meer verwacht eigenlijk.

Goodfella

Dit is een film gemaakt om te kotsen... doelbewust...

Dan is een film als dit gewoon niets voor mij. (nee, het is niet omdat ik zo'n teer zieltje heb! ) Weet ik dat ook weer.

Kappeuter, wat vond jij eigenlijk van deze film?

Een film die je blik verruimt.

Zien waar mensen toe in staat zijn. Heel af en toe wil ik eens een filmpje als Salo of Cannibal Holocaust tussendoor zien. Om geshockeerd te worden.

Goodfella

Zien waar mensen toe in staat zijn.

Ja, daar heb je eigenlijk nog een puntje dat me wel aansprak (en dus van de 0,5 afhielt...). In die zin is de film wel interessant ja, maar in het vervolg laat ik dit soort werk wel aan me voorbij gaan. (hoewel ik het waarschijnlijk niet kan laten om Cannibal Holocaust ook 's te zien... )

Het was trouwens opvallend dat het na afloop van de film doodstil was in de zaal en dat iedereen een beetje opgemakkelijk op zich heen kijkend snel de uitgang opzocht. Bizar...

FisherKing

Die kennen waarschijnlijk het vervolg.... wat er met Pasolini gebeurd is! en je wordt er toch niet vrolijk van he

FisherKing

Ik zal dit werk ook aan niemand anders aanraden hoor: Kijk dan maar naar The Big Lebowski :

Kijk dan maar naar The Big Lebowski

Kijk, de perfecte afsluiting van dit topic! Ik kan het niet meer eens met je zijn!

Zal ik het mezelf aandoen om vrijdag a.s. deze film te kijken?

De teksten alsmede de filmposter beloven niet veel goeds. Van de schoonheid en de troost is niet van toepassing op deze film volgens mij.

jay73 schreef:

Doe maar, hehe..

avatar van EmDee

EmDee

jay73 schreef:

Zal ik het mezelf aandoen om vrijdag a.s. deze film te kijken?

Kijk anders ff naar de keywords op IMDB. Een leuk lijstje!

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Gloeiende, wat een lijst zeg. Brrr

avatar van yosemite44

yosemite44

jay73

Ik ben me echt mentaal aan het voorbereiden op deze film met gedachten als: hoe erg kan het zijn, 't is maar een film. Toch weet ik niet of ik dit zal trekken. Van dit soort sadisme kan ik (met bijna 30 jaar) nog wel wakker liggen vrees ik. EmDee's lijstje maakt deze verwachtingen alleen nog maar reëler.

We zullen zien...

Ik laat voor de zekerheid de video ook maar lopen, dan kan ik de ellende een beetje spreiden als het me echt te gortig wordt.

avatar van Padd0

Padd0

Ik heb net stukken ervan gezien en moet zeggen dat het acteerwerk echt belachelijk slecht was.

FisherKing schreef:
Pasolini is baanbrekend hier

Tja, wat is baanbrekend precies? Onder 'baanbrekend' in dit verband versta ik dat zijn film in positief opzicht vernieuwend is geweest. Dat waag ik maar al te zeer te betwijfelen.

Dat neem ik zo van je aan. Dat maakt de film echter niet goed natuurlijk.
Is het trouwens een protest tegen de hele Italiaanse maatschappij of alleen tegen de toenmalige machthebbers?

Deze film moet je waarschijnlijk met andere criteria beoordelen dan je zou doen bij andere films. Maar als ze met groot genoegen stront gaan eten, dan weet ik niet meer welk criterium ik moet hanteren. Lachen zou nog de beste optie zijn maar volgens mij was het niet echt lollig bedoeld.

Al met al had ik de film NOG schokkender verwacht. Als Pasolini wat meer ingespeeld had op de angst en psyche van de slachtoffers, had deze film nog wel beklemmend kunnen zijn. En beter. Blijkbaar streefde hij andere doelen na.

Eigenlijk vond ik het maar niks: 1 hele *.

[edit] Deze film heeft toch bereikt dat ik nieuwsgierig ben geworden naar het werk van Markies de Sade.
Ster erbij!

avatar van gotti

Aan de ene kant vond ik deze film ziek, ranzig en bruut, maar aan de andere kant fascineerde hij me toch wel. De manier van filmen (bijna de hele tijd werd er van een afstandje gefilmd)en de ongelofelijke brute scènes ik ging echt bijna over mijn nek toen de kinderen hun eigen stront op moesten eten, zorgden ervoor dat ik toch bleef kijken. Een minpunt aan deze film vond ik toch wel het acteerwerk, want dat was 'tenenkrommend' slecht. Maar daar moet je bij zo'n film denk ik niet zo heel veel naar kijken, want het gaat tenslotte om het moraal achter deze film.

Dus wel 'interessant' om eens gezien te hebben, maar dit is niet een film die ik nog een keer zou willen zien. 2,5*

avatar van Ramon K

Ramon K

Lol!

avatar van EmDee

EmDee

Gisternacht een klein stukje van gezien en ik vond t erg slecht.

Maar hij staat op band dus ik zal m nog een keer in zn geheel kijken.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Inderdaad Gotti, viel mij ook op dat erg vaak 'van een afstand' gefilmd werd.
Helaas werd er bijna niet ingegaan op de angsten en andere gevoelens van de slachtoffers, kreeg bijna het gevoel dat ze het wel leuk en spannend vonden zo.
Vond hem lang niet zo shockerend als dat ik had gedacht, hij wordt pas de laatste ca. 30 minuten echt smerig.
Inderdaad smerig: Dat de jongeren hun eigen uitwerpselen moeten eten, en de volwassenen eten lekker mee.
Maar het einde deed het hem: Dat oog dat wordt uitgestoken, die tong die wordt afgesneden enz.
Indrukwekkend en fascinerend toch wel, dus 3*

Ja, ik vond het ook wel enigszins fascinerend. Vooral die decadentie waarop de macht wordt uitgeoefend is sterk gedaan. Aan de andere kant zou ik deze film nooit meer voor m'n lol gaan bekijken. Ik kreeg ook af en toe het idee dat Pasolini hier wat sensatie aan het creeëren was. Ik snap trouwens niet wat er zo slecht was aan het acteerwerk, viel wel mee toch?

avatar van gimli f

gimli f

Mijn eerste kennismaking met Pasolini...wellicht dat dit werkje niet helemaal representatief is voor zijn oeuvre.

Ik moest deze film toch even zien, vanwege het controversiële en verontrustende element. Toch vielen een paar dingen op. Zo had ik het allemaal nog wat erger verwacht; er zat zelfs nog wel zoiets als een langzame opbouw in het verhaal- het was mij niet "schokkend" genoeg.

Aan het acteerspel heb ik me dan weer niet gestoord- ik wist al van tevoren dat hier amateuracteurs aan het werk waren (althans, dat was toch zo?).

Nogmaals: wat ik hier van moet denken, weet ik nog niet. Voor een echt schokkende film was het mij net niet vreselijk genoeg. terwijl dat toch de bedoeling was, geloof ik. Toch kan ik mij vorostellen dat dit heel wat stof heeft doen opwaaien...

Overigens kwam er regelmatig nog wel iets terug vanuit die DeSade-boeken qua taalgebruik. Ik herinner mij nog wel een mooie, kunstige zin in het blok "Cirkel van Stront": (Schaal met onwelriekend uitziende lekkernij wordt opgediend)

"Ik presenteer u dit goddelijke extract van wanstaltigheid...".

Wie DeSade gaat lezen (zelf heb ik nooit hele boeken van DeSade gelezen, wel delen), zal meer van dit soort zinnen tegenkomen.

Ik geef toch een lichte 3,5 (tegen 3 aan). Mede vanuit het oogpunt van controversialiteit. En voor velen doet dit filmpje zijn werk toch wel, denk ik zo...Maar nogmaals: ikzelf had iets meer verwacht.

italiëchristendomkindermishandelingverkrachtingchild labourseksueel misbruikgebaseerd op boekitaliaansfascismegroup sexbishopnazifascistrage and hatepolitical instabilitysadismevomitsodomy spankingverraadslaughterdonkere komediedead childtragic executionerstatutory rapesexual art sexual tensionrape victimanal sexdark killer conflictslaughter begins brutal deathmartelenrape and murderuitvoeringbloedbadviolent deathtabooteenage rape catholicsadistic sexfeces masturbatiestory in storyblood type cultfilmdominanceintercourse religious hypocrisykwaadaardigartistic intercourse ritual murdersexual torturedvdlibertinecoprophiliascat catholicismvomitingunderage sex teen suicidetortured to deathdeath camp criterionchildhood sexual abusenon conformity nazi occupationkill count nazismedisturbed teenagerdie evil dictatorhorror fanskids in peril rape revengepre-teenkilled misbruikdisgustinghell on earthsex slaverysex slave fear of dyingpower abusetit fuckingsudden deathgraphicsad story life or deathabusedbrutal deathsitalian cinema nazi war criminalchildren on warrejected betrayal of trustnazi crimes lgbt interestfrequent executionsforced to watch rapenazi italy