• 9.378.220 stemmen

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Ryan O'Neal, Marisa Berenson en Patrick Magee

Gesproken taal: Duits, Frans en Engels

Plot Barry Lyndon

"At long last Redmond Barry became a gentleman—and that was his tragedy."

Ierland, 18e eeuw. De jonge Redmond Barry blijft na de dood van zijn vader alleen achter met zijn moeder. Hij wordt verliefd op zijn nichtje Nora Brady en gaat een duel aan met haar verloofde Captain Quin. Omdat hij ervan overtuigd is dat hij zijn rivaal gedood heeft, gaat hij op de vlucht en neemt dienst in het Engelse leger. Hij wordt naar het front gestuurd in Duitsland. Daar verneemt hij dat Quin nog leeft en getrouwd is met Nora. Hij deserteert en wordt spion voor de Pruisische kapitein Potzdorf, maar verraadt zijn baas. Met de Ierse Chevalier de Balibari schuimt hij de Europese goksalons af. Hij ontmoet de adellijke weduwe Lady Lyndon. Ze trouwen en zo lijkt Barry Lyndon eindelijk toegang te krijgen tot de hoogste aristocratische middens.

Barry Lyndon

Reverend Runt

Sir Charles Lyndon

avatar van xangadix

xangadix

Ik dacht in het begin steeds dat the Christians met 'If I Had Words' zouden beginnen...'

avatar van Zinema

xangadix schreef:

Die hebben de soundtrack i.d.d. goed bestudeerd.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Valt me toch een beetje tegen. Kwa cinematografie heb ik er weinig op aan te merken. Prachtige landschappen, mooi geschoten allemaal, pure klasse. Maar dan het verhaal. Het wist me allemaal niet te boeien, en dan is 3 uur een behoorlijk lange zit. De eerste anderhalf uur viel nog mee, maar daarna wordt het me allemaal te langdradig. De personages boeide me ook allemaal niet zo. Al met al leek het alsof de tweede helft 3 keer zo lang duurde als de eerste helft. Het duel op het eind wist me dan wel weer te boeien, maar dat het red de film niet. Mooie soundtrack verder, maar wordt te vaak herhaald waardoor dat ook saai begon te worden. De mooie landschappen en de cinematografie zorgen ervoor dat de film nog enigzins te doen is. Maar het is niet genoeg om een hele film te dragen.

filmfan17

"The core of Kubrick's insight in Barry Lyndon is this: the forms of civilization, which are intended to repress or sublimate the savage nature of man, only work to deform the social man. Barry's tragedy is that, in seeking to achieve the expression of himself - to " become" himself - he submits to all the values and life-forms of his culture. Surely no one today would argue that man fulfills God's will best by wearing powdered wigs and false beauty marks or by demanding satisfaction for insults by ritualized murder (verwijst ook naar A Clockwork Orange). Yet the eighteenth century believed it had evolved the social forms which were the highest expression of God's cosmic scheme, and which best permitted man to achieve and express the dignity inherent in his nature. Barry, in submitting to the values of his culture in an effort to become himself, ends physically deformed and spiritually corrupt. Since he is as much Everyman as is Alex (van ACO), his fate is the fate of Western man."

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Ik zat al enige tijd aan te hikken tegen Barry Lyndon. Vooral de speelduur en het feit dat de film een kostuumdrama zou betreffen stemden mijn verwachtingen voor deze film niet geheel gunstig.

Gelukkig vond ik Barry Lyndon over de gehele linie een meeslepende film. De film ademt gedurende bijna de hele rit een fijn, onbevangen jongensboekavontuur - gevoel uit. Dàt gevoel brengt het nodige leven in de brouwerij. De muziek is zoals wel vaker toevertrouwd aan Stanley Kubrick geweldig, de muziek maakt zijn films op de een of andere manier net wat monumentaler. De film ziet er mooi verzorgd uit, al gaat de vaak statische manier van alles in beeld brengen, ten koste van de energieke belevenissen die Barry Lyndon op zijn pad tegenkomt. Het camerawerk had best wat meer wervelend en sprankelend mogen zijn.

Ik heb de recensies bij deze film er niet op na gelezen, maar dit lijkt mij nou echt zo `n film waarbij de massa kraait: wat een diepgang zit er in deze film. Terwijl de film nou juist géén diepgang bevat, waarom gaat Barry Lyndon bv. in godsnaam een gevecht aan tegen de vrijer van Nora Brady? Mocht zij tegen haar wil in gaan trouwen met Captain Quin ala, maar daar leek geen enkele sprake van te zijn, temeer omdat Captain Quin status had en de familie goed kon onderhouden. De film doorloopt snel verschillende stadiums in Barry Lyndon `s leven en dat is maar goed ook. Op een simpele, maar doeltreffende manier beleven we het ene avontuur na het andere avontuur, zonder dat emoties hartstochtelijk uitgediept worden.

De beroving op stand scene, is trouwens geniaal grappig! Een 3,5*

maxcomthrilla schreef:

Tsja Kubrick is niet echt iemand die van sentimentaliteit houdt. En misschien wil hij juist een reflectie naar de hedendaagse steriele samenleving maken. Dat we door al deze culturele normen etc. onze menselijkheid wellicht verliezen.

Hoe dan ook hij kan alleen maar beter worden naarmate je em meer ziet

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Sjesus... wat een ondergewaarde film . Nauwelijks minpunten kunnen ontdekken. Het leven van Barry Lyndon wordt toch wel erg goed verteld. Er wordt trouwens veel te veel verteld bij de omschrijving hier.

avatar van AGE-411

AGE-411

Toch wel een teleurstelling.

Ik had gedacht hier toch wat Kubrick-styl in terug te vinden, zoals de trailer en de poster deden uitschijnen. Blijkt dit toch maar een gewoon kostuumdrama te zijn.

Ik begrijp ook het hoge gemiddelde niet? Wat is nu speciaal aan dit soort films? Het steekt allemaal heel degelijk in mekaar. Mooi gefilmd, en de voornaamste acteurs spelen goed en vlot, maar het boeit op den duur voor geen meter meer. Je hoopt dan ook dat iedereen sterft op het einde van de film.

In het begin hoop je dat de film wel zal omzwaaien eenmaal op het Europese vasteland. En later hoop je dat het interessanter wordt wanneer hij terug keert naar Engeland. En daar hoop je dan weer dat de film beter wordt naar het eind. Wat toch niet het geval is. Het verhaal is niet alleen saai, maar ook nog eens voorspelbaar. Ook doordat de verteller een uur voor het einde zegt: "Barry was gedoemd om kinderloos en arm te sterven". Je kon de film dan al evengoed afzetten.

Ohja. Er wordt verwezen naar 'Het koningkrijk België'. Pittig detail is dat dit apenland in 1772 nog niet bestond en het grondgebied dat heden ten dage zo heet nog gewoon een deel was Nederland. (Dat op die moment nog eens bezet was door Oostenrijk) Je zou toch op zijn minste verwachten dat ze iemand in dienst nemen die een beetje Europese geschiedenis kent bij het maken van zulke film

Overgens wordt hier en daar nog eens een poging gewaagt om er hier en daar wat Duits in te steken. Maar meer dan 5 zinnen Duits na mekaar is blijkbaar niet mogelijk. Dat een Duitse officier Engels kan kan ik aannemen, maar een boerendochter die 'een beetje' Engels kan en vervolgens gewon zonder een accent Engels spreekt met hier en daar een woordje omgedraaid. Blijkbaar sprak de analfabete boerenbevolking van Pruisen anno 1772 beter Engels dan dat dat heden ten dage het geval is op het Duitse platteland. Ander voorbeeld is in de kamer van de Pruisische minister, en in sommige gevallen zelf Duitsers tegen mekaar. ("Were is my servant?")

En hoe goed de film er ook mag uit zien, ik vond dat bepaalde dingen er echt uitzagen alsof je naar het dorpstoneel van Veldegem zat te kijken. Voorbeeld dat duel; Ik dacht echt van "is er nu al geschoten?". Ook bij de stokslagen van Lord Bullington. Ik aai mijn kat nog harder dan die stokslagen.

Is het allemaal kommer en kwel? Neen!

In vergelijking met het gemiddelde kostuumdrama zoals we die vaak zien op vrijdagavond op ÉÉN is dit inderdaad een topper. De verhaallijn is goed uitgewerkt (maar dus spijtiggenoeg saai) en de beelden zijn best mooi. En stiekem ben je toch curieus hoe het af loopt, zelf al weet je dat eigenlijk al. En bepaalde scéne's afzonderlijk zijn ook best grappig.

2,5* En dat is nog gul. Wellicht bij een 2de kijkbeurt (in het jaar 2047) zal dit nog wel dalen.

avatar van Kaas9

Kaas9

Prachtig epos van Stanley Kubrick. De film heeft me van begin tot einde geboeid, ondanks dat het verhaal en de karakters in het eerste opzicht niet erg interresant zijn. In de meeste kostuumdrama's liggen de emoties er nogal dik bovenop, wat me vaak een beetje tegen staat. Barry Lyndon lijkt zonder al te veel moraal en emoties door het leven te gaan, op enkele uitbarstingen na. Deze scenes de confrontatie met Quin, de dood van z'n zoon springen eruit en maken daarom waarschijnlijk extra veel impact.

Verder zit de schoonheid van de film hem natuurlijk vooral in het beeld en geluid, dat kan je Kubrick wel toe vertrouwen.

avatar van Reinbo

AGE-411 schreef:

Dan hoef je dus ook films als Titanic, American Beauty en vrijwel elke biopic niet te zien, daarvan weet je de afloop immers ook al als je aan de film begint.....

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

AGE-411 schreef:

Wellicht bij een 2de kijkbeurt (in het jaar 2047) zal dit nog wel dalen.

Hopelijk is jouw recensie dan wel van een hoger niveau. Je benoemt voldoende goede argumenten en ook andere interessante informatie, maar dat wordt spijtig genoeg overschaduwd door het irritante gebruik van smileys en een aantal ontoepasselijke redenaties.

Hier lijkt vooral sprake te zijn van een goed voorbeeld van verkeerde verwachtingen. Kubrick heeft bijna in elk genre een meesterwerk afgeleverd, en doet dat in dit geval ook.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Bericht met overdreven smileygebruik aangepast, enkele daarop volgende berichten verwijderd.

filmfan17

Ik raad aan deze prachtige, geweldige, fenomenale recensie van de nog monumentalere film te lezen. Voor zowel de mensen die de film niks vonden alswel de liefhebbers is de recensie:

Barry Lyndon (1975) - IMDb user reviews "A man at war with the cosmos"

Afsluitende met "doomed never to be fully appreciated".

Oh en betreffende 'wat er gaat gebeuren', doet Haneke ook bijv in Das Weisse band of Bresson waar de titel al veel zegt "A man escaped". Het belangrijkste is dan niet om de kijker in spanning te houden wat er gaat gebeuren, integendeel.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Geweldig verhaal en acteerwerk, mooie tijdsbeeld en prachtige klassieke muziek van onder andere Schubert en Handel.

Één van de beste van Kubrick.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Laat ik beginnen te zeggen dat de tijdsperiode waarin Barry Lyndon zich afspeelt me niet bijzonder interesseert en een film van drie uur sowieso al een behoorlijk lange zit is, nog afgezien van het onderwerp. Dat deze film me erg zou bevallen was dus eigenlijk al op voorhand uitgesloten, maar al met al valt het me nog goed mee met de avonturen van meneer Lyndon: sterker nog, ik meen wel van een geslaagde avond te kunnen spreken. Het verhaal is zoals verwacht niet bijzonder interessant, maar dat geldt allerminst voor de presentatie: van de, zoals we van Stanley Kubrick gewend zijn, prachtige beelden tot de mooie (helaas iets te vaak herhaalde) muziek tot het uitstekende camerawerk, alles is tot in de puntjes verzorgd en wordt aangenaam begeleid door een heerlijk droge voice-over. Bovendien viel het me nog goed mee dat er af en toe nog wat te lachen viel, en de film nog wat meegeeft om na denken ook: hoe kan een arme, romantisch ingestelde jongeman uitgroeien tot zo'n principeloos monster? Het antwoord duurt drie uur, maar in tegenstelling tot bij een gemiddeld kostuumdrama hoef je dat niet slapend door te brengen.

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Misschien waardeer ik hem ( zoals 2001 ) later mee dan nu, ik had echter te veel moeite met het trage en zelfs saaie ( dat ik dat over Kubrick zou zeggen, schand ) tempo van de film.

Visueel en directie zijn zoals altijd geniaal ( al verdient Kubrick daar al bijna geen punten meer voor ) en de film interesseert vanaf het begin wel. Jammer dat de dikke 3 uur daarna niet de voldoening gaven die andere Kubricks me wel schonken.

Ach ja, misschien waardeer ik hem bij de kijkbeurt over een jaar of zo wel.

avatar van Eibmoz

Eibmoz

Heb ik maar 1 woord voor over GENIAAL. Met als toevoeging prachtige muziek!!!!!!!!!!

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Reinbo schreef:

Joah.. inderdaad.. alleen is het hier meer het effect van Boondock Saints (niet echt natuurlijk).. Eerst laten zien wat er is (vertellen) en daarna hoe het zo is gekomen.. (niet op precies dezelfde manier .. maar toch)

avatar van sonyjh

sonyjh

benieuwd wanneer deze eens op blu ray uitkomt... het beeld van de dvd versie is al uitmuntend!

Deze film is ondertussen al bijna 40 jaar oud, zou je echt niet zeggen!

avatar van Bélon

Bélon

sonyjh schreef:

benieuwd wanneer deze eens op blu ray uitkomt.!

Misschien al dit jaar

avatar van madmax1

madmax1

Lange zit,mooi verteld in een begrijpelijk tempo ,prachtige sound.

Ik heb er van genoten.

Beter kan je ze niet maken.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Alweer een heerlijke film van Kubrick. Deze keer gaan we terug in de tijd en krijgen we een gedeelte van het levenspad van Redmond Barry te zien, oftewel Barry Lyndon. Erg sterke film, zeker de productie design. Erg mooie decor beelden, bijna elk shot wel fotografisch niveau te noemen. De details, die vooral erg sterk naar voren kwamen door mensen als decor te zetten, erg sterk gedaan. Viel me als een van de weinige films echt op dat figuranten niks minder dan levend decor is. Naast de geweldige Bach-tracks, het mooie landschap, de redelijke cast (die ik gek genoeg nergens echt hoogvliegend vond) en het oh zo mooie camera spel, ervaar ik deze, normaal lange, nu als een korte zit. Blij met de aanschaffing om dit meesterwerk nog veel meer keren te bekijken. Het feit dat het verhaal, en de tijd waarin de film zich speelde mij vrij weinig deed, toch erg genoten. Mede dankzij Kubrick natuurlijk. 4 sterren Wellicht verhoging na herziening.

avatar van dr channard

dr channard

Iemand die weet waarom de zwarte dvd-versie 'barry lyndon' heeft staan zonder hoofdletters ?

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Heb ik ook, denk gewoon te maken met layout. Witte hoesjes zijn allemaal met hoofdletters en zwarte zonder, heb lolita ook in het zwart en kleine letters.

avatar van AC1

AC1

Warner France zou het al hebben bevestigt. Damn, Barry Lyndon op Blu-ray! Eindelijk weer eens een titel die de moeite waard is om op Blu-ray te kopen.

avatar van dr channard

dr channard

Je ziet dat Kubrick echt genoot tijdens het maken van deze film. Toch vind ik dit de allerminste Kubrick, maar zoals je aan mijn cijfer ziet, vond ik hem zeker niet slecht.

Het verhaal boeide me niet zo en de eeuw ook niet. Toch kan je niet ontkennen dat er prachtig wordt gefilmd en er alles aan werd gedaan om de film zo realistisch mogelijk te maken. Koud acteren, mooie make-up, prachtige pruiken en oorverdovende muziek.

Dit alles zorgt voor 3.5*. Ik kan me zeer goed voorstellen dat je de film ongelooflijk vind, als het verhaal en de periode je boeit.

avatar van harm1985

harm1985

Ai... de minste Kubrick tot nu toe. Ben een fan van de man en heb niet voor niks vier van zijn films in mijn top 10 tien staan, maar met deze slaat hij de plank mis. Laten we even vooropstellen dat de film er werkelijk prachtig uitzien, zoals gewoonlijk is Kubrick's oog voor detail subliem. Elk shot lijkt wel een schilderij; de sets, landschappen, kleding en props zien er echt geweldig uit, om over het kaarslicht maar te zwijgen. Muziek is ook erg sfeervol, maar helaas niet gevarieerd genoeg.

Daarbij komt dat deze film gewoon te lang duurt en veel te langzaam gaat. En ook hierbij worden teveel trucjes herhaald, want ook al zien de kaarsen er mooi uit, het lijkt haast wel alsof Kubrick er op stond ze bij elk indoor shot te gebruiken. Alleen tegen het eind maakt hij gebruik van natuurlijk licht, dat binnenviel door de ruiten. Dan is er nog het zoom-out shot, ook dat heb ik een tikje te vaak gezien in deze film.

Het grootste probleem is Lyndon zelf. Je gaat als kijker niet van hem houden. Zijn 'succes' is niet te danken aan slimmigheden, maar te veel aan puur toeval. Daarom doet het je niet veel als zijn kind dood gaat. Het tweede deel, waarin Barry in zijn verwoede strijd om Lord te worden alles kwijtraakt, voel je ook niet meer met hem mee, al is dit wel het interessantste deel van de film, jammer dat de opmaat zo lang duurt.

'Gelukkig' was deze film niet zo succesvol, anders hadden we Napoleon gekregen in plaats van de Shining. Goede nieuws is: hij komt naar de Blu-Ray! Eind mei komt er een nieuwe Kubrick box uit. Hopelijk herstellen ze deze dan naar het originele Academy-formaat.

avatar van Reinbo

harm1985 schreef:

Het grootste probleem is Lyndon zelf. Je gaat als kijker niet van hem houden. Zijn 'succes' is niet te danken aan slimmigheden, maar te veel aan puur toeval. Daarom doet het je niet veel als zijn kind doot gaat. Het tweede deel, waarin Barry in zijn verwoede strijd om Lord te worden alles kwijtraakt, voel je ook niet meer met hem mee, al is dit wel het interessantste deel van de film, jammer dat de opmaat zo lang duurt.

Het is ook helemaal niet de bedoeling dat je van Lyndon gaat houden. Het is een naar en opportunistisch persoon. Het is juist heerlijk om te zien hoe hij mislukt.

avatar van harm1985

harm1985

Ja, maar hij had nog wel wat fanatieker mogen zijn, zoals toen hij dat jongetje stokslagen gaf.

avatar van DeCol

DeCol

Ik kan niet zeggen dat Stanley Kubrick mijn favoriete regisseur is, ik kan niet zeggen dat ik al zijn films geweldig vind, maar waarderen doe ik hem zeker wel. Zijn films zijn cinematografisch altijd piekfijn in orde en de verhalen lopen zeer uiteen. Ook Barry Lyndon levert prachtige shots op en de aankleding van de 18de eeuw ziet er ook erg goed uit. Het verhaal kon me echter niet boeien en drie uur duurt dan heel lang. Deel 1 ging dan nog wel, maar deel 2 was redelijk saai. Aan de ene kant zet Ryan O'Neal Barry erg goed neer als vreselijke man, maar aan de andere kant had het allemaal wat uitbundiger gemogen.

Kostuumdrama's zijn totaal niet mijn ding en dat is hier maar weer eens bevestigd.