Genre: Oorlog / Historisch
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Ryan O'Neal, Marisa Berenson en Patrick Magee
Gesproken taal: Duits, Frans en Engels
Plot Barry Lyndon
"At long last Redmond Barry became a gentleman—and that was his tragedy."
Ierland, 18e eeuw. De jonge Redmond Barry blijft na de dood van zijn vader alleen achter met zijn moeder. Hij wordt verliefd op zijn nichtje Nora Brady en gaat een duel aan met haar verloofde Captain Quin. Omdat hij ervan overtuigd is dat hij zijn rivaal gedood heeft, gaat hij op de vlucht en neemt dienst in het Engelse leger. Hij wordt naar het front gestuurd in Duitsland. Daar verneemt hij dat Quin nog leeft en getrouwd is met Nora. Hij deserteert en wordt spion voor de Pruisische kapitein Potzdorf, maar verraadt zijn baas. Met de Ierse Chevalier de Balibari schuimt hij de Europese goksalons af. Hij ontmoet de adellijke weduwe Lady Lyndon. Ze trouwen en zo lijkt Barry Lyndon eindelijk toegang te krijgen tot de hoogste aristocratische middens.
Barry Lyndon
German Girl
Reverend Runt
Sir Charles Lyndon
Jordy
mooi verhaal, prachtig gefilmd, maar jammer dat het allemaal zo ontzettend houterig is: de muziek, de voice-over, het acteerwerk.. dat verpestte de film een beetje voor me
toch, 3.5*
Houterig? Dat je traag zegt okay.... Maar wat er houterig aan deze film is ontgaat me volledig.
Jordy
nee traag vond ik 'm niet... maar ik vond het acteren, de muziek en de voiceover erg "onnatuurlijk", waardoor de film voor mij een houterige indruk kreeg..
Jordy
Ik vond de klassieke muziek totaal niet bij de scenes passen. Wel bij de film (typisch een film die om klassieke muziek vraagt), maar voor m'n gevoel bleef er echt steeds een half uur lang dezelfde muziek op de achtergrond doorspelen, onafhankelijk van wat er nou op dat moment gebeurde
zal vast wel over nagedacht zijn en een bedoeling achter zitten, maar dat vond ik dus niet goed. M'n aandacht werd erg op de muziek gevestigd, die totaal niet bij de film pastte op dat moment, dat bedoel ik ongeveer met "onnatuurlijk"
toothfairy
deze film heeft een oscar gekregen voor de muziek, niet voor die van Schubert helaas, want die vind ik erg passend bij deze film. Ik vind het een van de beste films die ik in mijn leven heb gezien. De acteurs zijn stuk voor stuk zwaargewichten en dat heb je ook wel nodig met een perfectionist aan het roer
Ramon K
Een van de mindere Kubrick-films, met schilderachtige landschappen, prachtige muziek en goede cast. Mijn enige minpunt voor deze prent is wel een omvangrijke,nl de film heeft een heel erg traag verhaal, dat makkelijk in 90 minuten verteld kon worden. 3,5 sterren
Ondanks de lengte, ruim drie uur, vond ik de film geen moment saai. Traag ook niet eens, want er valt genoeg te genieten.
Goede hoofdrol van Ryan O'Neal.
Schitterende kostuums en make-up (!). De mensen zien er heel typisch uit, precies zoals je ze wel kent van schilderijen uit die tijd.
Tenslotte, de muziek is erg mooi.
Een van de laatse die ik nog van Kubrick moest zien. Erg leuk allemaal, maar ik
vond de film ontzettend traag wat mij soms heel erg stoorde. Maar goed heb me tot ongeveer de twee uur wel vermaakt. Goede geacteerd, mooie kostuums en erg mooie muziek (deed me op de een of andere manier aan A Clockwork Orange denken) dus toch nog 3,5*
Goodfella
Mwa... Toch echt een van de mindere Kubrick's hoor. Ook al ziet de film er erg mooi uit (sommige scènes zijn ècht net schilderijen die plotseling tot leven komen, door gebruik van speciale filters zien bijvoorbeeld kaarsvlammen er erg 'levendig' uit en ook de kostuums zijn erg mooi), het verhaal kon me gewoon niet boeien, laat staan 3 uur lang. Ook had ik geen moment het gevoel dat ik kon meeleven met de personages en gaat idd de muziek op den duur vervelen. (mooie muziek, dat wel... maar 't gáát maar door... wordt nogal vervelend dus).
Niet ultiem slecht natuurlijk ('t is tenslotte een Kubrick film
) maar gewoon niet echt mijn 'ding'.
Mza
- 1924 stemmen
De minste Kubrick die ik tot nu toe heb gezien. De film ziet er erg mooi uit maar ik kon maar geen hoogte krijgen van die Barry Lyndon, een voor mij totaal onbegrijpelijk personage. Misschien heb ik het allemaal niet goed genoeg begrepen en moet ik hem nog maar een keer kijken maar die 3 uur is voor een tweede keer niet zo uitnodigend.
tovenaar
Iemand op IMDB zei: Barry Lyndon is best described as a 3 hour painting.
Dat vind ik eigenlijk een perfecte omschrijving voor de film. Helaas blijft het kijken naar een schilderij voor mij niet 3 uur boeiend. Leuk vermaak, maar geen topvermaak. Als ik dit moet vergelijken met andere werken van Kubrick, dan moet ik toch tot de conclusie komen dat Barry Lyndon een stuk minder is.
Mocht deze film uitgesmeerd zijn over de helft van de tijd dan er nu voor genomen is, was het misschien veel pakkender geweest. Helaas iets té veel van het goede.
neo
Kubrick toont maar weer eens aan dat hij een ware meester is in het vertellen van een prachtverhaal met eindeloos veel mooie shots, prachtig acteerwerk en perfecte muziek. Roseman bewerkte tal van klassieke composities en zorgt voor een magische werking bij de beelden. Zo is de muziek die bij de opening titles te horen is in zoveel verschillende variaties te horen:
-tijdens het eerste duel tussen van barry klinkt de muziek wraakzuchtig en spannend
-tijdens de scene met zijn echte zoon die op zijn sterfbed ligt wat zachter en licht dramatisch van toon
-bij de begrafenisstoetscene ligt de nadruk meer op het haast bombastische dramatische
- en tijdens het duel tussen barry en zijn stiefzoon nog zwaarder dan bij het eerste duel en is de werking na een tijdje naast spannend ook dramatisch
4.5 sterren
Tonyvdb
waarlijk een meesterwerk, zoals reeds gezegd zijn vooral de cinematografie en kostuums van een buitenaards hoog niveau en is deze film diengevolge een lust voor het oog.
Ook de muziek is bijzonder goed gekozen als begeleiding van een boeiend en intrigerend plot.
Enkel de hoofdrol van O'Neal kon me iets minder behagen, dus toch net geen maximumscore hier.
****' 4,5 op 5 ****'
Mik
Dat had ik met bijna alle personages. Zal wel aan die tijd gelegen hebben. Vooral de manier van Oorlogsvoering, wat een sukkels!
Verder een mooie film (beeld, geluid, enz) maar niet helemaal mijn ding. 3,5 ster!
T.O.
Iets heel anders van Kubrick, deze film, en het mist het de diepte en het vernieuwende van zijn alom geprezen 'meesterwerken'.
Maar toch: zeer mooi gefilmd, een amusant verhaal en prachtige (en naar mijn idee zeker wél passende) klassieke muziek.
Zie toch behoorlijk wat diepte in de film. En visueel was het wel degelijk vernieuwend.
reeko
om een lang verhaal kort te maken
helemaal mee eens. Deze film heeft velen niet kunnen boeien maar mijn gedachte bleef anders wel 3 (!) uur bij de film. Ik zou het haast poëtisch noemen, de beelden, de personages, muziek. In velen films verandert de karakter van een personage waardoor de film een wending krijgt. Hier is het precies andersom! Alles verandert om barry heen en hij reageert op alle veranderingen maar hij behoudt zijn ware karakter ondanks alles. Een lot, bezegeld met ironie en symboliek.
kunst, weer getoond door Kubrick.
Visueel een waar spektakel. Waar je film ook stilzet, het lijkt wel een klassiek schilderij. Erg bijzonder.
De muziek is ook al wondermooi. Erg passend bij de toon en de scenes van de film.
De voice-over is licht ironisch van toon en geeft de film zeker in de eerste helft een beetje een sprookjessfeer. (Heeft Grimm niet ook een sprookje waarbij iemand door list en bedrog steeds weer geluk lijkt te hebben?).
Ik heb me ook drie uur vermaakt en vond het tempo van de film wel prettig.
Maar:
De film heeft een wat afstandelijke toon en deed me emotioneel echt heel weinig. Het verhaal is ook niet erg uitdagend en is voor Kubrick-begrippen erg rechtvooruit.
Vanwege die mindere kanten blijft deze film wat achter bij de meeste Kubricks die ik zag en kom ik uit op:
Da Jando
Mooie film, traag vond ik hem niet, hij heeft mijn aandacht wel weten te houden. De muziek en beelden zijn erg mooi.
Ik ben het eens met de kritiek van starbright boy. Idd een erg afstandelijke toon. Je hebt geen idee wat er allemaal door zijn hoofd gaat en waarom hij bepaalde beslisingen neemt. Minder dan 4* kan ik hem niet geven, ik vond een bijzondere mooie film namelijk. 4*, dus.
Agony
- 1985 berichten
Waar Kubrick mij in eerdere films wel wist te raken met zijn muziek en beelden (oa. Clockwork en Eyes wide shut), werkte het bij deze film juist niet. Gevolg is dat ik het allemaal traag, saai en weinig opzienbarend vond. Thema van het verhaal hielp ook niet echt mee. Helaas, voor mij de minste Kubrick tot nu toe: 2 sterren.
MaTtIeBoY
Het tempo van de eeuw was anders jongens.
Devastation HCT
De traagheid was wat mij betreft, geen minpunt van deze film, integendeel. Ik vond het juist heel goed bij de muziek, de settings en wat er aan het gebeuren was hoorde. Het verhaal is briljant, een lekkere standaard-tragedie, maar een hele goede, en de muziek, Sarabande, wist de juiste snaren te raken(get it?). Ook het acteerwerk was dik boven het gemiddelde. Kortom: 4.5* en hij is zeker niet slechter dan andere Kubrick-films.
Chr.s
Elk beeld in deze film zou zo kunnen dienen als een schilderij uit diezelfde periode. Ik heb zelden zo erg genoten van zulke prachtige beelden.
Verder werd er geweldig in geacteerd en liep de film als een trein.
Heerlijk genoten, zoals het hoort bij een film. Welverdiende 5*
saso
ik vind dit kubricks beste. Het schijnt dat kubricks beloont is door het leger met zeer speciale lensen die het mogelijk maakte om shots te nemen met alleen het licht van kaarsen............
Redlop
...Het schijnt dat kubricks beloont is door het leger met zeer speciale lensen ...
Beloond waarvoor? De geruchten gaan dat hij speciale lenzen heeft geleend van de NASA, omdat hij de maanlanding voor hun in scene had gezet. (gaan we weer
Chr.s
In de docu over kubrick (a life in pictures) wordt verteld dat hij de lenzen speciaal heeft laten maken..
eerdekes
Wat een visuele plaat van formaat !
Ergens in een ver hoekje begon het op termijn toch wel stevig op te vallen hoe zéér Kubrick oog heeft voor detail.
Hij schenkt ons shots om u tegen te zeggen, echt prachtig!
Verder vond ik het verhaal vrijwel goed tot uitstekend.
Rollen die steevast overtuigend en sterk gebracht worden.
Ieder vd cast was stuk voor stuk => Gigantisch.
De film bevat zijn emotionele momenten die gewoon stuk voor stuk samensmelten in meesterscènes.
Maar dan nu, de muziek!
MIJN GOD
Was me dit toch godverdomme ...
FABULEUS
Kan ik het beter zeggen?
Echt waar schitterend, de muziek vult de scènes stuk voor stuk ideaal aan.
En daarom schrik ik er ook niet voor het volgende te zeggen.
Ik vind Barry Lyndon 'n meesterwerk!
Barry Lyndon
-4.5*-

In de ban van 'Napoleon'? Deze vijf films zou je ook moeten bekijken

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Deze titels verdwijnen de komende dagen van Netflix

Once upon a Time in America

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014

Full Metal Jacket
Oorlog / Drama, 1987
gokkengebaseerd op boekdesertionpalacebritish armyopportunist fencingepischrijkdomschuldduelierlandbritish soldier18de eeuwcard playingpistol duelseven years war nobilityprussia cautionary