• 9.378.696 stemmen

Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom (2003)

Alternatieve titels: Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring / 봄 여름 가을 겨울 그리고 봄

Oorsprong: Zuid-Korea / Duitsland

Geregisseerd door: Kim Ki-duk

Met onder meer: Oh Young-soo, Kim Ki-duk en Kim Young-min

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 21 maart 2004

• meJane Bekijk via meJane

Plot Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom

"What you like, others will also like."

Niemand blijft onberoerd door de kracht van de seizoenen en hun jaarlijkse cyclus van geboorte, groei en verval. Zelfs niet de twee monniken die een kluizenaarshutje delen dat op een vijvertje drijft midden tussen de bergen. Met het ontvouwen van de seizoenen wordt ieder aspect van hun beider levens doordrongen van een intensiteit die leidt tot een nog grotere spiritualiteit — en tragedie. Want ook zij ontkomen niet aan de wensen van het leven, de verlangens, het lijden en de passie die ieder van ons in hun greep houdt. Onder toeziend oog van de Oude Monnik ervaart de Jonge Monnik het verlies van de onschuld wanneer een spel een gruwelijke wending neemt, ervaart hij het ontwaken van liefde wanneer een vrouw hun beschermde leven binnendringt, voelt hij de dodelijke kracht van jaloezie en obsessie, de prijs van verlossing en de verlichting van ervaring. Net als de seizoenen voortdurend aan verandering onderhevig zijn, zal het kluizenaarshutje voor altijd een thuis voor de geest zijn, zwevend tussen het nu en de eeuwigheid.

Adult Monk

Detective Choi

Baby's Mother

avatar van des1

des1

Man, wat een verademing deze film, letterlijk. Aanrader. Zeker omdat je je goed realiseert wat voor standaard supermarkt rotzooi je krijgt voorgeschoteld aan films met name uit Amerika en wat voor onrust we onszelf hebben aangedaan met smartphone e.d. Meestal dut ik in bij een film zo laat, maar deze heb ik geboeid uitgekeken.

avatar van charmie

charmie

Had er niets van verwacht: oosterse mystiek, berglandschappen en amper dialoog, terwijl mijn voorkeur uitgaat naar de seculiere wereld, het vlakke land en veel gepraat.

Toch ontroerd door deze mooie film; ik weet ook niet hoe dat kan.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goed.

Als snotaap van een jaar of 16 had ik op mijn katholieke school een leraar godsdienst die weinig tot niks onderwees over religie en dergelijke. In plaats daarvan deed hij groepsgesprekken over maatschappelijke toestanden, politiek en dergelijke meer. Als gespreksleider was hij weliswaar een flapdrol, maar ik vond het niettemin aangenaam dat er ruimte gegeven werd om zelf eens na te denken. In die optiek toonde hij af en toe een film: Requiem for a Dream, District 9 en, jawel, Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat een klaslokaal en lesuren van 50 min (dus ongeveer een dik half uur film per keer) verre van de beste kijkervaring oplevert. Ik heb lang gedacht dat deze film daaronder leed en vandaar dat ik reeds enkele jaren geleden mijn stem van 3 sterren verwijderde.

Uiteindelijk blijkt die score nog redelijk stand te houden. Ik kom ietsje hoger uit, maar heb wel even getwijfeld. Het meesterwerk dat de gemiddelde MovieMeter-user hierin ziet, zie ik er niet in. Mijn score is aan de gevleide kant en dankt het aan een uitmuntend slot.

Na de vrij gezapige en weinig subtiele 'Spring'- en 'Summer'-hoofdstukken, waarin de film niet veel meer is dan simpele moraallessen, stijgt het niveau vanaf het 'Fall'-hoofdstuk. Ik moet hierbij eerlijk bekennen dat ik de herfst sowieso al het mooiste seizoen vind, en Kim Ki-Duk maakt daar handig gebruik van, al is het visueel over de ganse lijn wel oké.

Vanaf de herfst zijn de moraaltjes ook wat volwassener, al wordt dat hoofdstuk wat ontsierd door erg belabberd acteerwerk van de terugkerende jonge monnik. Het slot van dit hoofdstuk zet de toon naar het afsluitende 'Winter'-hoofdstuk, dat grandioos in beeld gebracht is en verhalend veruit het sterkste is. De finale tocht met het Boeddha-beeld is geweldige cinema. Met de korte epiloog wordt de cyclus mooi afgesloten.

Dus eindelijk eens herzien. Mijn toenmalige leraar is in de tussentijd meermaals onderwerp van roddels over relaties met (minderjarige) studentes geweest. Als daar een grond van waarheid in zit, zal hij niet echt wakker gelegen hebben van zijn eigen moraaltjes maar ik ben alvast blij dat zijn onderricht toch nog een filmtip of 3 heeft opgeleverd.

3,5

Blijft erg mooi.

M'n favoriete Kim zal het nooit worden. Ik hou toch iets meer van het werk met de duistere kantjes, daarvan is er hier niet zo héél veel te merken. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat dit Kim's meest bekende film is, 't is ook z'n meest toegankelijke.

De prachtige setting speelt in ieder geval een sleutelrol. De cinematografie is ook zeker op niveau, de soundtrack mag dan niet zo origineel zijn, de uitvoering is wel geweldig (deed bij momenten zelfs wat aan Hisaishi denken) en ook het acteerwerk is solide, met een leuke rol van Kim zelf. 't Is een film die op alle vlakken wel op niveau is met andere woorden.

Het thema is redelijk bekend, Kim zelf voegt misschien niet geweldig veel toe, maar in dat opzicht is dit bijna een typische genrefilm: eentje die het moet hebben van uitvoering, niet originaliteit. En die uitvoering is gewoon piekfijn in orde, ook na meerdere herzieningen.

4.0* en een uitgebreide review

avatar van lang pee

lang pee

Ik heb de volle vijf gegeven want dit is helemaal een film naar mijn hart. Het was een heerlijke afsluiter van mijn zondag dit echte ongelooflijk pareltje. Het leek een gewone simpele trage film, maar sorry dit was het absoluut niet! Alle emoties kwamen aan bod in deze film zei iemand en dat klopt helemaal, o.a verdriet, boosheid, jaloezie, afgunst, vertrouwen enz. Heb wel een beetje moeten nadenken achteraf want alles zal wel een redenen gehad hebben. Een deur waar je zo kan naast lopen, waarom staat ze er dan, welke betekenis heeft dit dan? De vrouw met de sjaal rond haar hoofd, en zo waren er nog wel enkele dingen....

Zo zei iemand ook iedereen heeft wel een lente, zomer, herfst en winter in zijn leven.......