• 9.373.131 stemmen

Met onder meer: Kevin Costner, Bruce Greenwood en Steven Culp

Gesproken taal: Russisch, Engels en Duits

Releasedatum: 12 april 2001

Plot Thirteen Days

"You'll never believe how close we came."

Oktober 1962: Amerika komt er achter dat de Sovjet Unie bezig is met het plaatsen van nucleaire wapens op Cuba. President John F. Kennedy besluit dit niet te accepteren, en staat op het punt om een militaire inval te doen op Cuba. Dit zou echter kunnen betekenen dat de Sovjet Unie hier in Europa wraak op neemt. Een derde wereldoorlog met gebruik van nucleaire wapens lijkt onafwendbaar.

Kenneth O'Donnell

McGeorge Bundy

Gen. Curtis LeMay

Ted Sorensen

Dean Acheson

Respect voor die leraar. .

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11904 berichten

wyatt earp schreef:

Haha Thirteen days spannend??

Sluiten we deze dag toch nog met een lach af.

Waarmee ik deze dag ga besluiten door mijn hoop uit te spreken dat je op een dag dit soort schitterende films nog leert te waarderen.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Vond dit een sterke historische film die mij af en toe meer deed denken aan een politieke thriller dan echt een drama.

De film heeft een boeiend verhaal, sterke dialogen en er wordt geweldig in geacteerd. Hoewel dit vooral een praatfilm is vind ik dat de spanning er heel aardig in gehouden wordt. Dit komt doordat je redelijk snel opgezogen wordt door het verhaal en de personages best interessant zijn. Ook heeft regisseur Roger Donaldson geprobeerd om deze film visueel spannend te houden, door soms te wisselen van kleur naar zwart-wit en door een aantal scènes wat chaotischer te filmen. Toch heeft de film ook een minpuntje. En dat is namelijk dat er heel veel binnen de lijntjes gekleurd wordt. Er had soms best wat meer risico genomen mogen worden. Daarom: 4ster.

avatar van Enigma

Enigma

Vat0sL0c0s_17 schreef:

Maargoed omdat je hier blijkbaar geen kritiek mag hebben op films:

13 days is een FANTASTISCHE film en ik raad hem iedereen aan!

LOL

avatar van Theunissen

Zeer boeiende en tevens ook een zeer spannend drama met een schitterende rol van Kevin Costner maar vooral van Bruce Greenwood. De film duurt bijna 2,5 uur en hij verveelt nooit. De beelden waren ook vaak mooi.

kos schreef:

Respect voor die leraar. .

mensen als wyatt earp zijn meer op zoek naar Rambo/ Schwarzenegger aktie, vermoed ik, vrij hersenloos dus.

Ik vond dit oprecht een zeer spannende film en mijn positieve bevindingen zijn enigszins versterkt door mijn interesse in geschiedenis en met name de wereldpolitiek ten tijde van de Cuba-crisis begin jaren 60.

avatar van R1992

R1992

Net gezien bij geschiedenis, en vond hem best spannend. Natuurlijk weet je hoe het afloopt, maar de spanning wordt zo hoog opgedreven. Het wordt allemaal zo goed in beeld gebracht, er had maar iets moeten gebeuren of de spanning tussen de grootmachten was doorbroken en er was een 3e wereldoorlog.

JFK, die aan alle kanten beïnvloed wordt door raadslieden en ministeries en niet erg sterk in zijn schoenen lijkt te staan. Ik vroeg me een paar keer echt af of het deze man was die uiteindelijk zorgde voor een akkoord. Wel grappig om te zien hoe dat er blijkbaar aan toe ging, een president, toch een machtige man, die aan alle kanten beïnvloed wordt en waarvan je te weten komt dat hij ook maar een mens is.

Vraag me alleen wel af of dat met Obama ook zo gaat, ik denk dat de normale gang van zaken wel iets anders is. Ze zullen het ook wel zo hebben gedaan om het wat makkelijker te maken voor de kijker ? Het leek soms op een theekransje, waarbij een paar mensen van de hoogste autoriteit, even gingen beslissen wat ze nou met deze kerninstallaties moesten doen. Het kwam in mijn ogen soms erg ongeloofwaardig over.

De film duurde erg lang met erg veel dialogen. De spanning had soms iets meer gemogen en eerlijk gezegt had ik liever iemand anders gezien dan Kevin Costner. Het was de bedoeling om de kijker emotioneel te betrekken bij het leven van Kenny, door wat beelden van zijn vrouw en kinderen te laten zien. Maar dit vond ik slecht gelukt en ik voelde me totaal niet betrokken bij hem. Cliché dialogen met zijn zoon, waarbij er wordt gevraagd of ze de morgen zullen zien, vond ik erg kut

Het wie-is-aan-zet spel tussen Rusland en Amerika werd erg duidelijk en dat maakte de film erg spannend.

Hiervoor 'Open Range' gekeken waarin Costner cowboy is, dus dat was ff wennen. En eigenlijk vond ik hem hier niet echt op z'n plaats , maar toch Bruce Greenwood speelde JFK goed :d

3*.

avatar van Reservoir Dogs

Reservoir Dogs

You'll Never Believe How Close We Came.

Pure praatfilm eigenlijk.

Ben het eigenlijk volledig eens met bovenstaand bericht. Meer kan ik er eigenlijk niet aan toevoegen, al blijkt dit wel een film te zijn die ze redelijk veel in scholen laten zien, ook ik heb de film op school gezien.

De film duurt eigenlijk veel te lang, veel spanning heb ik ook niet ondervonden. Eigenlijk is het gewoon wachten op iets dat er niet komt. Ook de dialogen waren helemaal niet boeiend.

avatar van PJG

PJG

Erg interessante film vanuit historisch perspectief. En erg geloofwaardig ook, dat R1992 dat anders beleeft snijdt weinig hout gezien zijn ongelooflijke naieve opmerking dat een president niet krachtig overkomt als hij zich door anderen laat beinvloeden (=adviseren), maar dat terzijde.

Het is inderdaad een film waarin veel gepraat wordt, maar ja, dat hoort (gelukkig) bij politiek. Omdat de film gelijk ter zake komt en op een paar gezinsfragementen na zich eigenlijk voortdurend focust op de enorme dreiging, blijft de film de volledige 9 kwartier boeien.

De (korte) biografieen van alle hoofdrolspelers op de DVD zijn ook zeer de moeite waard.

avatar van Carl

Carl

Vanavoond was hij te zien bij rtl7

het is bepaald niet de eerste keer dat ik hem zie. Ik geloof al de 3e keer, en telkens zit ik de hele lengte lang op het puntje van mijn stoel. Niet alleen vanwege de film natuurlijk, maar vanwege de historische realiteit. WO1 en 2 waren veschrikkelijk, maar als de geschiedenis fout was gelopen, dan hadden we hier niet eens meer geleefd.

De film matcht de geschiedenis in kwaliteit. Pure spanning, prima dialogen, uitstekend acteerwerk, goede regie - het is gewoon genieten, en ik blijf bij mijn eerdere 5.

Wel leuk om te vermelden wat ik zojuist in wikipedia las over deze crisis. Ergens in de film komt een passage voor over een sovjet duikboot die niet naar boven wil komen. In de film ordert Kennedy de kapitein van de duikbootjager om de duikboot naar boven te dwingen echter zonder hem te beschieten. De kapitein volstaat dus met dieptebommen, die een hels lawaai veroorzaken binnen in de duiker. Bovendien loopt de temperatuur behoorlijk (plm 50 graden), en veel langer zal men het beneden dus niet vol kunnen houden. De radioofficier kan bovendien Moskou niet bereiken, en men moet dus op eigen gezag handelen.

De kapitein meent dat de wereld boven hen ondertussen in oorlog is geraakt, en wil ook zijn torpedo's met kernlading inzetten. Hij heeft hier echter de toestemming van 2 hogere officieren aan boord voor nodig. Eén geeft die, en de derde geeft die ..... niet. Bovendien weet die derde de andere 2 uiteindelijk te overtuigen om naar boven te komen, waarna alles gelukkig nog goed afliep.

de wereld heeft haar voortbestaan dus niet te danken aan het volhouden van de Kennedy's, maar aan een russische officier.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Gaat met momenten qua sentiment te ver, los daarvan prima.

avatar van Master of pl0x

Master of pl0x

Ik vond het best wel een leuke film.

avatar van ®Tc

®Tc

Best een interessant document. Enkel schiet het als film veel te kort.

Het is z'n typisch documentaire-achtige film waarin de camera snel wordt neergezet, acteurs in positie en lijntjes opzeggen. Dan komt het maar op één ding neer: Boeit het onderwerp je of niet.

Wel het onderwerp boeit me zeker en de speelduur gaat vlot voorbij enkel jammer dat er hier nogal vrij met het onderwerp omgesprongen wordt en het naar het einde toe nogal z'n 'amerika-boven-film' wordt. De Sovjets worden hier neergezet als een bende barbaren die eens even het Amerikaans volk willen gaan uitroeien. Dit terwijl de VS zelf al een hele tijd kernwapens vanuit verschillende landen en posities op de ussr had staan. Daar wordt echter bijna niet over gesproken en als het bovengehaald wordt dan worden die kernwapens goedgepraat. Komt een beetje op mij over als propaganda.

Voor z'n filmpjes is er uiteraard maar één man geknipt: Kevin Costner. Heeft een paar jaar voor dit al eens wat met Kennedy gedaan al is die film op elk vlak stukken interessanter en beter. Maar voor die saaie Kenny O'Donnell konden ze uiteraard niemand beter vinden dat de even saaie Kevin Costner. Neen, Kevin Costner zal nooit tot mijn favoriete acteurs behoren. Verder vond ik deze John Kennedy enorm miscast. Het kan aan mij liggen maar die leek totaal toch niet op de echte?

avatar van sofripa

sofripa

Meer dan prima te hebben. Zeker als je interesse in dit tijdvak hebt. Costner spel zijn beste rol sinds lange tijd. 4 sterren.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Bijzonder onderhoudende geschiedenisles.

avatar van moviecrazy91

moviecrazy91

Eindelijk deze film gezien. Geweldige spanning! Ik wist natuurlijk hoe hij zou eindigen maar toch zat ik tegen het einde op het puntje van mijn stoel en was ik opgelucht dat er geen totale wereld vernietiging plaatsvond! Goed geacteerd ook, natuurlijk vooral door Kostner maar ook de gebroeders kennedy worden goed gespeeld!

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Hmm.. goed acteerwerk dat zeker.

Spannend heb ik het nooit gevonden en het werd ook wat langdradig door al dat praten.

- 3 -

avatar van Saldek

Saldek

Gran-di-oze film dit. Heb m al een paar keer gezien, maar hij blijft me boeien. En ja, er wordt veel in gepraat, maar juist daardoor is er juist zoveel voeding voor spanning. Toen ik deze voor het eerst zag volgde ik ook niet elke dialoog, maar genoeg om het te boeien. Maar na de tweede keer kon ik elk woord volgen en werd ik alsmaar nieuwsgieriger. En dat maakt het idd een stukje geschiedenisles. Want ik geloof dat het verhaal werkelijk authentiek is. Zelfs waar Zorin ter verantwoording wordt geroepen en Adlay boos uithaalt naar hem: 'Don't wait for the translation, just answer the question! en I will wait till hell freezes over!'' Ik kon het haast niet geloven, maar dit heeft feitelijk plaatsgevonden, in toonzetting, in sfeer en in timing: het is tot in de detail accuraat gespeeld.........grandioos.
En ik begreep niet waarom Kennedy in de film zo raar loopt : de regisseur heeft goed opgelet, want Kennedy had in t echt ook rugproblemen.
Hoe dan ook, de film inspireert, het is dynamisch - al is het vooral verbaal geweld, en verveelt geen seconde. Top gespeeld en goed opgebouwd. 4,5, zeker

avatar van 606

Mooie film die het verhaal verteld van Kennedy en zijn hulpjes, die vechten voor het voorkomen van een derde wereldoorlog.

Soms langdradig maar de actie tussen door doorbreekt dat wat.

Sterk geacteerd door de acteurs.

3,5 ster

avatar van Cleanshot

Cleanshot

Mooi in kaart gebracht machtspel, sterke cast en acteerwerk.

Wel een lange zit maar de moeite waard.

avatar van lexiepexie

lexiepexie

avatar van mnrk

mnrk

Een zeer indrukwekkende film over een zeer belangrijke periode...

Het verhaal is natuurlijk bekend maar de manier waarop het gebracht wordt is dik in orde (de afwisseling tussen het praten en actie zorgt ervoor dat je boeiend blijft kijken).

Het acteerwerk van Kevin Costner is zeer goed ( hij is op zijn best in dit soort rollen ( JFK ) ), en wordt prima bij gestaan door Bruce Greenwood en Steven Culp als de Kennedy's.

De gehele aankleding en setting zorgt ook voor de juiste sfeer bij de film.

avatar van Carl

Carl

nu zo'n beetje de 4e keer dat ik deze film zie.

Hij blijft top.

Voor alle duidelijkheid herhaal ik nog maar eens wat ik hierboven schreef en wat op wikipedia is terug te vinden:

De duikbootkapitein meent dat de wereld boven hen ondertussen in oorlog is geraakt, en wil ook zijn torpedo's met kernlading inzetten. Hij heeft hier echter de toestemming van 2 hogere officieren aan boord voor nodig. Eén geeft die, en de 2e geeft die ..... niet. Bovendien weet de derde de andere 2 uiteindelijk te overtuigen om naar boven te komen, waarna alles gelukkig nog goed afliep.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

@ Carl

ik meende altijd dat die verhaal over die russische officier de bron was voor de film Crimson Tide?

Crimson Tide (1995)

Dan zijn de rollen van de VS en Rusland omgedraaid maar dat de idee of script voor Crimson Tide veel vergelijkingen hebben met wat je hier beschrijft.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Spannende geschiedenisles met leuke vertolkingen van de gebroeders Kennedy en Adlei.

Ik vraag me steeds af wat er was gebeurd als niet Kennedy, maar mannen zoals Bush president waren geweest. Dan lag volgens mij de halve wereld in puin.

avatar van Nickske1912

Nickske1912

Politieke drama's vind ik altijd wel tof dus ben ervoor gaan zitten toen de film gisteren door RTL 7 uitgezonden werd. Ik ben 145 minuten geboeid gebleven ondanks het feit dat er nauwelijks actie in de film voorkomt en de dialogen centraal staan. Zegt al wel genoeg, ik vond het een topfilm en daarnaast inderdaad een prima geschiedenisles. Al is het wel puur vanuit Amerikaans oogpunt natuurlijk.

avatar van Ad Murck

Ad Murck

Ik vond de film prima beschreven door moviecrazy91: "ik was opgelucht dat er geen totale wereld vernietiging plaatsvond!" Boeiend dus. De president is niet de meest deskundige uiteraard, maar wel degene die uiteindelijk de knopen moet doorhakken. Verschillende dilemma's prima in beeld gebracht, maar wel erg veel dialoog.

avatar van jipt

jipt

Erg goed. De film geeft op een vlotte wijze een duidelijk beeld v.d. Cuba crisis. Wil graag geloven dat het exact zo is gegaan. Op politiek niveau erg intrigerend en hoewel de afloop al bekend is was het bij vlagen erg spannend. Sterke vertolkingen van de Kennedy's (ook al worden ze nogal de hemel in geprezen) en ook Costner speelt een sterke rol, die samen met de halve wereld op de afgrond van het bestaan wankelt. Beetje jammer van het sentiment en moraal op het einde, maar goed. kleine 4*

avatar van yesplease

yesplease

Spannend.

Bizar dat er geen direkte lijn was tussen het Kremlin en het Witte Huis.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Omdat ik de afloop van het verhaal kende ontbrak op dat punt helaas de spanning.

Als je de uitkomst niet geweten had was het een verdraaide spannende film geweest.

Toch goed om te zien, heb er absoluut geen spijt van!