Thirteen Days (2000)
Geregisseerd door: Roger Donaldson
Met onder meer: Kevin Costner, Bruce Greenwood en Steven Culp
Gesproken taal: Russisch, Engels en Duits
Releasedatum: 12 april 2001
Zondag 1 februari in één bioscoop (Groningen)
Plot Thirteen Days
"You'll never believe how close we came."
Oktober 1962: Amerika komt er achter dat de Sovjet Unie bezig is met het plaatsen van nucleaire wapens op Cuba. President John F. Kennedy besluit dit niet te accepteren, en staat op het punt om een militaire inval te doen op Cuba. Dit zou echter kunnen betekenen dat de Sovjet Unie hier in Europa wraak op neemt. Een derde wereldoorlog met gebruik van nucleaire wapens lijkt onafwendbaar.
Kenneth O'Donnell
Gen. Curtis LeMay
Ted Sorensen
Dean Acheson
Razwer
Lekker spannend, geen actie. Veel politieke blah blah. Moet je van houden. Enige echte actie is als ze gaan overvliegen en er word op ze geschoten. maar dat is dus maar paar minuten in totaal van de hele film.
Jordy
Op een erg indrukwekkende manier zie je in deze film de Amerikaanse kant van deze crisis. Het acteerwerk is top, en er wordt fantastisch in beeld gebracht hoe zo'n groot conflict soms slechts beslist wordt door 2 mannen aan een tafel, of 2 schepen die wel of niet omkeren. Ondanks dat ik dit onderwerp uitvoerig behandeld heb gekregen bij m'n geschiedenislessen een paar jaar geleden, zat ik toch 2 en een half uur op het puntje van m'n stoel, benieuwd wat er zou gebeuren. 4 sterren.
iman
Geweldige film lekker educatief hehe....... en Super Spannend... en gelukkig zijn de amerikanen niet speciaal de helden....ERG ERG ERG GOEIE FILM!
chapchop
Onbegrijpelijk dat er zo weinig aandacht aan de overvliegende en in beeld hangende microfoons wordt besteed. Bij de eerste keer dacht ik: 'foutje'. Op het einde zat ik echter op de aftiteling te zoeken naar de persoon die de microfoon speelde. Amateurs! En dat met zo'n crew!
Overigens wel spannend verhaal, maar beetje vlak uitgewerkt.
Jordy
ik heb hier meer over gelezen.. dit ligt aan de bioscoop waar je zat. Veel bioscopen hebben de film verkeerd geprojecteerd. Het is normaal dat er bij een bioscoopfilm meer informatie (aan de boven- en onderkant) zit, wat er niet in hoort, dat wordt dan normaal gesproken weggehaald door een goede projectie in de bios. Ik zat in de Pathe Arena, heb er nog op gelet, en heb geen mic gezien.
Armin
Ook een film met bijna geen aktie kan dus 145 minuten
blijven boeien. Prima ***1/2
dttom
niet slecht, maar goed wist alles al dus vond het beetje lang duren.
narva77 (crew films)
Zeer goede film over de Cuba-crisis!
Dat afkraken van Kevin Costner moet maar eens afgelopen zijn.
neo
de 13 spannende dagen konden niet beter worden weergegeven. spannend en boeiend van begin tot eind met uitstekend acteerwerk.4.5 sterren
Tonyvdb
hou erg van dergelijke politieke, geschiedkundige films, moet 'm dus dringend 'ns zien ...
gimli f
Inderdaad, zelfs ik moet deze wel eens zien. Alhoewel die Amerikanen tocht vaak de neiging hebben om hun rol in de wereld wat beter uit te laten komen dan is is of was, en om andere landen of mensen uit andere landen wat minder florissant uit te laten komen. Nu ook weer met al die oorlogsfilms van afgelopen jaar: allemaal propaganda! Hier moet maar eens een discussie over worden gehouden!
Die nieuwe films dan, K-19 en die film over die drakendoder: in de eerste film, die geheel over de Russen gaat, zijn de Russen niet zozeer stoere helden, maar meer twijfelachtige lieden die te veel achter de leiders aanlopen en chaotisch zijn. En in die tweede film wordt Engeland verslonden door een stel draken, maar wie komt hun daar redden: juist ja, een Amerikaan! Dat is toch te ziek voor worrden; ik vindt dat een soort verborgen indoctrinatie, een soort "wij zijn goed en de rest net iets minder".
Vroeger, in die jaren tachtigfilms, hadden al de bad guys een Frans, Engels, Duits of Russisch accent en achternamen, en dan heb ik het alleen nog maar over zogenaamde bondgenoten van Amerika.
Als je het mij vraagt heerst er in Hollywood een soort stil, verborgen "latente discriminatie". Posiftief ten opzichte van de USA zelf, en minder t.o.v. andere landen.
Goodfella
Erg spannend, interessant en beklemmend. Jammer dat de situatie enkel en alleen vanuit Amerikaans perspectief wordt getoond, anders was de film ongetwijfeld beter en vooral completer geweest. Ook begreep ik het nut van die zwart-wit scènes tussendoor niet echt. Maar goed, toch een uitstekende film verder. 3,5 *
Inderdaad leuk filmpje. Wordt nergens echt spectaculair, maar deze film bleef me de hele tijd boeien. 3,5*
Tonyvdb
bijzonder boeiende, excellent gemaakte film over een heel interessant onderwerp met prima acteerprestaties en duidelijke verhaallijn.
ben in een gulle bui : ****' 4,5 op 5 ****'
Newbie
zeer goede film, over de ganse film hebben ze spanning kunnen opwekken. Je moet er wel voor zijn denk ik, want over het algemeen zit er weinig actie in. 4.5*
jassonn
Vond hem persoonlijk naar het eind toe wat te langdradig worden maar verders een erg spannende film.4*
DieGo
Helemaal mee eens
Redlop
Redelijk, hoewel het verhaal bekend was. Maar het kon me niet enorm boeien. Ik schrik net wakker. 3*
salvatore
- 1937 berichten
Leuke boeiende film tot Hart van Nederland want toen viel ik in slaap :S dus ik zal hem niet beoordelen
WB
Op zich geen slechte film, maar dan moeje et wel bij 1x houden met kijken, want anders slaat de moeheid toe! De lengte van de film had ook wel iets minder gemocht, want na de film had ik echt het gevoel dat ik een dag kwijt was aant kijken van deze film...
3,5 sterren voor de eerste keer...
Anatolia
Gisteren bij het zappen zag ik toevallig weer eens de scène waarin Adlai Stevenson (Michael Fairman) in discussie gaat met zijn Russische collega, tijdens een VN-vergadering.
Deze keer kwam het ontzettend lachwekkend over. Ik moest namelijk aan Powell denken die een jaar geleden precies dezelfde woorden gebruikte.
Nog iets anders dat me gisteren opviel trouwens, was een leuk klein detailtje. Helemaal op het einde van de film zie je de schaduw van Bruce Greenwood (op een muur van het Witte Huis), veranderen in die van de echte JFK. Dat was wel weer leuk bedacht.
Verder vind ik dat men Hollywood moet verbieden nog meer films over de Koude Oorlog te maken. Wat een gat zit er tussen Thirteen Days en bijvoorbeeld Dr. Strangelove wat betreft partijdigheid...
Queto Yurlunyur
Duidelijk een poging om wat in essentie een wat saai, droog verhaal had kunnen zijn op te leuken met een wat actie-achtige benadering, maar juist de scenes op kantoor en in vergadering zijn het beste: goed geacteerd en met interessante dialogen (al is het politiek-historisch gezien allemaal weinig genuanceerd en behoorlijk pro-Amerika). Juist al die pans langs die schepen en vliegtuigen gaan het verhaal dan ophouden. Ik had liever gezien dat de hele film zich 'binnen' zou afspelen, al brengt dat risico's met zich mee; dit is dan toch een beetje de makkelijke (Hollywood)oplossing. 3 *
(heel hinderlijk trouwens dat op SBS gisteravond de ondertitels iedere keer over de wie-is-wie-verklaringen heen stonden; is het dan zoveel moeite om even de ondertitels twee regels hoger te zetten, of anders naam en functie apart te ondertitelen?)
Newbie
Zeer spannende film, heel uitzonderlijk, want veel fysieke actie was er niet.
Amerikaanse propaganda ? Belachelijk om daarover te spreken.
Alles wat men laat zien is partijdig, het nieuws, documentaires, films ... Als je van iets zeker wilt zijn moet je het zelf zien en meemaken.
Mischa
Leuke film, al wordt de rol van Ken O'Donnell tijdens de Cubacrisis hier wel erg overtrokken. Soms leek het wel alsof híj de president was. Nou ja, ze konden Costner moeilijk de hele tijd op de achtergond laten staan.
De GeuS
Spannende en onderhoudende verfilming van het Cuba-conflict. Goed acteerprestaties aangevuld met enkele goed geplaatste thriller elementen; 4 sterren....
Moest trouwens wel de eerste 10 minuten wennen aan die verschrikkelijke accenten....

'The Lost City' met Daniel Radcliffe morgen te zien op televisie

Wat zijn de beste releases van deze week? Alle nieuwe films en series op streaming

The World's Fastest Indian
Biografie / Roadmovie, 2005