Genre: Biografie / Drama
Geregisseerd door: Peter Webber
Met onder meer: Colin Firth, Scarlett Johansson en Tom Wilkinson
Releasedatum: 15 april 2004
Plot Girl with a Pearl Earring
"Discover the mystery behind the legend."
Griet, een 16-jarig meisje, wordt meid in het huis van schilder Johannes Vermeer. Haar kalme en afwachtende houding helpt haar niet alleen bij het werk wat ze doet, maar trekt ook de aandacht van de schilder. Ondanks hun verschillende achtergrond en opvoeding, kijken ze op dezelfde manier tegen dingen aan. Vermeer betrekt haar langzaam in de wereld van zijn schilderingen: de rustige afbeeldingen van vrouwen in een huiselijke omgeving.
Griet
Griet's Mother
Griet's Father
Cornelia Vermeer
metaledje
best een saaie bedoeling,maar hij heeft raar genoeg wel mijn aandacht weten vast te houden, alhoewel ik hem niet voor de 2e keer zou willen zien..
BoordAppel
Het verhaal boeit niet zo heel erg en is op momenten zelfs saai, gelukkig ziet de film er wel briljant uit. Prachtig hoe ze de stijl en het kleurgebruik van Vermeer weten te vangen in bewegend beeld. Hulde.
Hilarious
Goed filmpje ik heb me nergens verveeld het bleef boeiend en heel erg mooi. De decors de sfeer het was er gewoon allemaal. De acteerprestaties waren ook goed. Een leuk rustig filmpje dus die vooral heel mooi is. 3,5*
brielen
Ronduit fantastisch. De manier waarop Webber gebruik maakt van camera, kleur en lichtinval is van een zeldzame schoonheid.
Ook Scarlett Johansson is schitterend - Met heel weinig woorden weet ze de kijker voor zich te winnen alleen al door haar ogen en lippen te gebruiken. Prachtig.4.
Avitas Sibannac
Redelijke film met een aangename sfeer. Film is nogal aan de trage kant, maar gaat toch nergens vervelen.
Niet slecht, niet speciaal, juist goed voor een ruime 3. (6,5/10)
Norma
Deze film viel mij tegen. Allereerst had ik veel meer van de mooie beelden verwacht. Zo nu en dan zat er wat fraais tussen (met name door het gebruik van de Vermeer kleuren) maar grotendeels vond ik het wat prutserig aandoen. Kan ook komen doordat ik recent Barry Lyndon heb gezien, Kubrick wist pas echt hoe je mooie beeldjes moet maken.
En dan het acteerwerk; ik moet bekennen dat ik echt totaal niets begrijp van de hype rond Johansson. Ze gebruikt alleen haar ogen en lippen (en kom op zeg, zijn die nou echt aantrekkelijk
)......en dat is het dan. Dat kan even heel goed werken, maar na verloop van tijd komt het (op mij in ieder geval) nogal lachwekkend en irrititant) over. Firth vond ik ook niet echt schitteren in zijn rol. Wèl goed voelbaar was de onderhuidse spanning, wat het gebrek aan enig echt verhaal compenseerde.
Volledige tijdverspilling? Nee, zo op een rusttige namiddag is het best een keer een prettig voortkabbelende film. Maar als ik een avond lekker ga zitten voor een goede film zal dit echt nooit mijn keuze meer zijn.
E V
De film heeft een mooie vormgeving, al lijkt in de 'buiten opnames' de omgeving soms van karton.
Het acteren van de spelers hield weinig in, viel me ergtegen. Alles is heel afstandelijk en je leeft niet met de personages mee. Het verhaal heeft ook weinig om het lijf.
Soms zijn de scènes heel fragmentarisch. Zie je Griet even was ophangen en dan komt er weer een heel ander shot.
Al met al een tegenvallende film.
Quido
Iedereen die bij deze film al smult van de mooie beelden en 'schilders-sfeer', zal bij Rembrandt Fecit dan helemaal aan zijn trekken komen. Vind die film (en sfeer) ook vele malen sterker.
JJ_D
Iedereen die vij deze film al smult van de mooie beelden en 'schilders-sfeer', zal bij Rembrandt Fecit dan helemaal aan zijn trekken komen. Vind die film (en sfeer) ook vele malen sterker.
Als ik op de poster afga ziet hij er ongeloofelijk mat uit, maar na even googlen kom ik toch tot een ander inzicht... Dank voor de tip.
Apster
Mooie film, ook na een 2e keer kijken (naar aanleiding van een bezoekje aan het Mauristhuis) waarbij het draait om de sfeer. De film ziet er niet alleen uit als een bewegend schilderij, ook is alles heel authentiek. De acteurs spelen heel ingetogen met weinig tekst, waardoor je als kijker meer observeert. Er wordt mooi gebruik gemaakt van licht en kleur, alleen ziet Johansson er wel erg bleekjes uit in deze film.
nummervlinder
Prachtig, alleen al de blikken tussen Johannes en Griet. Wat ik een 'mooie' scène vind, is wanneer blijkt dat de schildpaddenkam verdwenen is en natuurlijk denkt men automatisch aan Griet. Maar dan zoekt Vermeer er zich op los, want hij vertrouwt haar. Dit toont hun ijzersterke band aan, professioneel, vriendschappelijk en misschien zelfs meer... . Normaal gezien ben ik niet tevreden met zo'n einde, maar de rest van de film maakt het meer dan goed. Ook het kleurgebruik in de film is geweldig. En de Nieuwe Tijd is zeer mooi weergegeven, niks dat je zegt té ofzo, gewoon perfect. 5*
Bram v. L.
Door middel van veel non-verbaal speel, wordt er een intieme liefdesrelatie geschetst tussen Vermeer en Griet (hoeveel dit nooit verbaal bevestigd wordt in de film). Zeer mooie en ook ontroerende film.
Bram v. L.
Deze film is gewoon een mislukking. Mag je best zeggen.
Vrijwel niks klopt aan deze productie.
Volgens mij valt dat nog wel mee en het gaat hier tenslotte om een intiem liefdesverhaal en niet om een historische kostuumfilm. En een mislukking? Een prachtige, artistieke arthouse-film, die meer zegt dan 100 woorden.
Zeker 4*
Kaffeefiltjer
Na een 2de versie vind ik deze film beter,
want dan pas zie je, zoals Bram v. L. al zei, de non verbale relatie tussen Griet en Vermeer veel beter.
-jack_sparrow-
mooie film , niet mijn favoriete maar zeker geen slechte film.
Ambru
mooi gemaakt, maar hij kon me toch niet echt boeien, na een halfuur besefte ik dat ik helemaal niet meer aan het volgenen was, maar er gebeurde eigelijk niets essentiel.
2.5* voor de mooie decors en kleren, de rest was maar matig.
soom
Ik ben normaal niet echt kapot van Scarlett, vind haar maar een beetje matigjes, maar wat ze in Girl with a Pearl Earring deed, wist me totaal en onverwacht echt te verrassen. Haar spel is ingetogen, en de camera zit heel dicht op haar, waardoor je dat ingetogene en intieme voelt. Ontzettend mooie en prachtige film. Vrij kleine film, klein van opzet, maar zeker een pareltje. Ook Colin Firth is geweldig, hoewel ik hem in deze film wel iets minder vind dan Scarlett.
ChrisD
jammer dat de productie niet door Nederland kon worden bijgestaan. Best bizar eigenlijk en een tikje genant. Heeft Nederland verstek laten gaan of waren die anderen zo onfatsoenlijk om Nederlandse betrokkenheid niet te wensen?
serpico
Wauw! Wat een film!
Allereerst mijn complimenten voor de bij de set dichtbijzijndste toneelschool; ze hebben voortreffelijk werk verricht in het verzorgen van totaal schone en ongekreukte kostuums! Daarnaast is het continue zichzelf herhalende en inspiratieloze deuntje het vermelden meer dan waard, zó goed is deze in het versterken van de emoties. Die zijn ook uitmuntend, bijvoorbeeld de keer dat Vermeer het haar van Griet ziet! Hoe raak! Stel je voor zeg, je ziet iemands haar! Ook fantastisch was het immens treffende en met zeker 5 zinnen dialoog bijgestane liefdesverhaal, dat mij recht in het hart trof.
Bang werd ik zelfs van de 'slechterik' ik de vorm van een roodharig meisje, dat, gedreven door totaal logische en realistische redenen, het leven van dat arme Grietje zuur probeerde te maken. Maar wat toch echt de kroon spande was het fabuleuze acteerwerk van Johansson! Hoe goed is zij wel niet in het zeggen van niks, het niet uitbeelden van een schijnbaar aanwezige liefdesverhouding, en het de hele film lang opentrekken van haar mond! Verbijsterend gewoon. Maar wat mij het meest trok was het ongelooflijk snel vertelde en met actie gevulde verhaal, waar altijd wel iets gebeurde. Heerlijk.
Maw, 1*
garlic senior
Best aardige film, acteerwerk was wel goed. Helaas vond ik het verhaal niet bepaald interessant, daar kan de film ook weinig aan veranderen maar vond het gewoon niet zo boeiend. Overigens wel natuurgetrouw neergezet Holland, waar Engels praten blijkbaar een gewoonte is geworden
zeemeermin
Aardige film, vooral het camerawerk is ontzettend goed. Op bijna elk moment kan je de film op pauze zetten en lijkt het een schilderij. Heel mooi! Het acteerwerk van Firth vond ik tegenvallen, en het verhaal kwam ook niet zo goed uit de verf..
Shinobi
Ik had deze film wat jaartjes terug gezien tijdens CKV 2, 3 en ik moet zeggen dat het wel een aardige film was. De sfeer was heel goed neergezet, prachtige scènes, leuk acteerwerk.
Ik geef 'm 3, 5 sterren.
technopower
Een film moet mij heel erg boeien wil ik de film nog een 2e keer zien. Deze film is één van de weinige films die ik 2 a 3 keer heb gezien.
Van begin tot eind heeft de film mij echt geboeid. Ook vond ik Scarlet heel goed spelen.
Ik geef 4 sterren.
Gael
een saaie film. kon miij helemaal niet boeien. er gebeurt helemaal niets in. maar de sfeer is wel mooi.
mikey
De beste actrice van deze tijd (ach ja) zwijgt bijna de gehele film door maar je voelt gewoon dat ze de kunstenaar begrijpt. Sterker nog ze begrijpt zijn werk zelfs beter dan hijzelf. Arme Vermeer: een pestkop als beschermheer, een draak van een schoonmoeder en een hysterische vrouw die ploerten van kinderen baart. Het slaat allemaal nergens op. Sterker nog, het verhaal is helemaal uit iemands duim gezogen. Wel mooi: de decors (delft als venetie), en de pittoreske vermeer achtige doorkijkjes. En een paar esthetische beschouwingen van kunst van toen.
missl
ik vind het een trage film en een johansson die niet praat was eigenlijk wel een hele verademing, maar wist me nog niet te overtuigen. en zij niet alleen, het hele verhaal is zwak.
wel een mooi beeld van die tijd, ook de kostuums zijn prachtig.
cambal
Dit is maar een van de vele mooie geraffineerde films die voor Johansson geknipt lijken , de andere is natuurlijk het recente The Other Boleyn Girl , alsof ze een uit een schilderij is gestapt , ze lijkt haast tijdloos te zijn .

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Bloody Sunday
Drama / Oorlog, 2002

Narayama Bushikô
Drama, 1983
schildergebaseerd op boekbutcherbiografieschilderenhollandhulp in de huishoudingearring 17e eeuw