Genre: Biografie / Drama
Geregisseerd door: Peter Webber
Met onder meer: Colin Firth, Scarlett Johansson en Tom Wilkinson
Releasedatum: 15 april 2004
Plot Girl with a Pearl Earring
"Discover the mystery behind the legend."
Griet, een 16-jarig meisje, wordt meid in het huis van schilder Johannes Vermeer. Haar kalme en afwachtende houding helpt haar niet alleen bij het werk wat ze doet, maar trekt ook de aandacht van de schilder. Ondanks hun verschillende achtergrond en opvoeding, kijken ze op dezelfde manier tegen dingen aan. Vermeer betrekt haar langzaam in de wereld van zijn schilderingen: de rustige afbeeldingen van vrouwen in een huiselijke omgeving.
Griet
Griet's Mother
Griet's Father
Cornelia Vermeer
Chantal1978
Colin Firth is een Brit. En ik zou toch maar eens kijken als ik jou was, Kapp. Je weet niet wat je mist.
Precies, eerst zelf kijken & vervolgens je (onderbouwde) kritiek leveren...
Nou ik heb 'm voor vanavond gehuurd!
Scepsis kan het gaan zien van een film lang ophouden, maar nu komt het er dan uiteindelijk toch nog van. Omdat Scarlett Johansson een van mijn favoriete actrices is geworden en Chantal een van mijn filmgoeroes.
predator
- 1948 stemmen
Is dat genoeg voor 5 sterren?
Als het verhaal te mager is, dan kunnen de beelden en de actrice nog zo mooi zijn, maar dan ben ik niet helemaal tevreden.
En bij deze film lijkt het me cruciaal dat de Hollandse situatie een beetje goed voorgesteld wordt en dat Vermeer de uitstraling van een Hollandse meester heeft en geen geschminkte Amerikaanse acteur die niet weet wie Vermeer was. Het moge duidelijk zijn, ik heb deze film nog niet gezien, maar ik ben zeer huiverig voor het resultaat. De film kan mij eigenlijk alleen nog maar meevallen.
Inderdaad genoeg voor 5*. Het boek heeft ook een mager verhaal, dus daar zit je als filmmaker toch aan vast. Maar ik vind dat een film niet staat of valt met een sterk verhaal. Het gaat om het gevoel en je krijgt echt het gevoel dat je een aantal eeuwen terug in een Hollands huishouden zit. Zeker gezien het feit dat de film door buitenlanders is gemaakt, had het geheel verschrikkelijk kunnen ontsporen (klompen, molens). Maar het is een prachtige sfeertekening geworden.
Production design: Ben van Os (decors, attributen etc.)
Kostuums: Dien van Straalen

The Eye
Vreemd: films als Springtime in a small town en Remains of the day, vond ik ondanks hun vergelijkbare extreem kalme sfeer zeer briljant, terwijl bij deze film alleen het mooie camerawerk met bijbehorende prachtige kleurenpaletten, kostuums, decors, etc. zijn blijven hangen. Qua muziek had ik liever de muziek van die tijd erbij gehoord en het was wel erg wennen om 'Nederlandse' mensen Engels te horen praten.
Chantal1978
Nou ik heb 'm voor vanavond gehuurd!

Zie je nou wel Kapp... altijd eerst zélf kijken en daarna kun je pas (evt.) z......
Jajajaja
Ik hoopte dat er veel reacties kwamen op mijn bedenkingen, zodat ik over de streep zou worden getrokken.
Maar enfin, de film viel me alleszins mee. Ik had de film achteraf graag in de bioscoop gezien. Dan zou ik nog meer in de mooie sfeer en de blik van Scarlett gezogen zijn...
Colin Firth heeft een ingetogen maar krachtige uitstraling die voor mij Hollandse meester-waardig is.
Alhoewel het plot op een bierviltje past, is het toch heel goed uitgewerkt en zijn de scenes goed gedoseerd. Dit laat alle ruimte om te ademen en te focussen op de mooie sfeer en de mystiek die het meisje met de parel in haar leven beleeft. Johansson is een verlegen en nuchtere Hollandse dienstmeid. Ze is veel op zichzelf en is ook veel op zichzelf aangewezen. Dat werkt goed in dit (fictieve) verhaal. Opvallend en knap dat binnen zo'n verhaal het afdoen van de hoofddoek van Johansson een hoogtepunt betekent.
De Oud-Hollandse sfeer is uitstekend weergegeven in de decors van Ben van Os. Vakmanschap is meesterschap.
Wel vind ik het jammer dat de film maar een zeer beperkt aantal buitenlocaties heeft. Ik had graag wat meer van Delft gezien. Je ziet nu steeds hetzelfde grachtje, en steeds hetzelfde straatje/pleintje.
Ook bizar dat ze een deel in Venetië hebben gefilmd. Je ziet dat de bogen van de bruggen en de gebouwen veel te sierlijk en onnederlands zijn. Ze hebben Hollandse bakstenen geplakt op de Venetiaanse architectuur, en dat valt erg op. Dat is namelijk een rare botsing van stijlen.
Godzijdank worden de Hollandse namen nu eens fatsoenlijk uitgesproken. Hulde daarvoor.
Een ruime 3,5 sterren. Misschien nog eens een halve ster meer.
Redlop
Godzijdank worden de Hollandse namen nu eens fatsoenlijk uitgesproken...
Kurriet. Hmm kon beter. Griet is met een 'g' liefst een zachte.
Ja dat wel. Maar verder worden de (achter)namen zeer fatsoenlijk uitgesproken. Een heel verschil met de veramerikaanste namen die je normaal hoort.
Naomi Watts
Een film die niet echt boeit maar wel een paar mooie shots. Toch is het waar dat je naar een echt kunstwerk urenlang kan kijken, wat kan je toch lang kijken naar die Johansson. Die heeft iets wat ik nog nooit heb gezien, heel bijzonder en niet te verwoorden. 3,5*
Menni
Enige film van het afgelopen jaar die ik heb gezien, maar (nog) geen sterretjes wil/durf te geven, laat staan uitgebreid over wil vertellen. Soms zit ik nou eenmaal aan de grond genageld, niet eens noodzakelijk omdat een film zo perfect is, maar omdat 'ie zo vreselijk een walm van warme én ijskoude herinneringen oproept.
braambes
Lang niet slecht deze film, maar het heeft toch maar erg weinig om het lijf. Drie sterren dankzij de sterke sfeer.
spuit11
Ik vond de film een schilderij op zich, een plaatje. Geweldige art direction en de constante spanning tussen Griet en Vermeer was duidelijk voelbaar. Daarom was het ook niet erg dat er verder niet heel veel gebeurd. Een mooi moment in de film vond ik toen ze verf aan het mengen waren en ze elkaars handen bijna aanraakten. 4*
reveal
Ik begon aan deze film met een goed voorgevoel. Mischien is dat wat m'n score de das om heeft gedaan.
De acteerprestaties overtuigde soms, en andere momenten absoluut niet. Anngezien hij me op gesvhiedkundig en psychologisch vlak best wel kon bekoren 3.5*
clairest
Nadat ik gisteren verbolgen was blijven steken met Moulin Rouge, ben ik vandaag helemaal lyrisch over deze film. Wat een rust! Wat een ECHTE INHOUD! Vijf sterren, deze film maakt alles weer goed voor mij, na die afknapper gisteren. Deze ga ik zeker vanavond of morgen nog eens zien, heerlijk!
Heideke
Oftwel lopende door Luxemburg (en Engeland?) met knotwilgen en dan in het Engels praten. De regisseur heeft, zo hoorde ik in een interview, heel kort in Nederland rondgelopen, om een impressie te krijgen.
het is lopend door Damme (België) met knotwilgen
clairest
De film speelt in de Gouden Eeuw (de zeventiende eeuw), deze periode hoort niet bij de Middeleeuwen. Het was juist een periode van welvaart geestelijke groei, wat hem onderscheidt van de Middeleeuwen, die liepen tot 1500 of 1550.

Waar heb jij dat vandaan dat ze in Venetië filmden?
Ik meende dat in een recensie of artikel over de film gelezen te hebben. Maar nu zie ik op imdb bij filming locations Venetië helemaal niet vermeld staan.
Een klein stukje stad, zoals je steeds aan het water achter het huis van Vermeer ziet, is best terug te brengen in de staat van de zeventiende eeuw. Als je maar wilt. Daarom zal het me niet verbazen als dat om budgettaire redenen niet is gebeurd.
clairest
[Dat vind ik een slap excuus en bovendien lijken bepaalde locaties dus nu meer op Venetië dan op Delft. Dat lijkt me niet de bedoeling.
Maar ik vermoed eerlijkgezegd dat er wel heel precies ontworpen is naar het straatbeeld van Delft in de zeventiende eeuw. En ik vermoed dat jij, Kappeuter, minder goed weet hoe Delft in de zeventiende eeuw eruit zag, dan de mensen die dit voor deze film hebben uitgezocht.
Daar zou ik maar niet te zeer op vertrouwen en ik heb het in het bijzonder gehad over de Venetiaans aandoende brug.
Ja maar dat heb probleem heb je overal. Bovendien heb je in Nederland zoiets als monumentenzorg. Een groot aantal monumentale panden is beschermd en wordt gesubsidieerd om zoveel mogelijk in originele staat te behouden en te restaureren.
Daarbij komt dat opnames in Delft sterk ter promotie van de stad werken en ik denk dat de gemeente daar alle medewerking aan zou verlenen, en er ook huiseigenaren gevonden kunnen worden die apetrots zouden zijn.
Girl with a Pearl Earring is geen big budget Hollywood productie. Ik denk dat de locatiekeuze daarom zo is als die is.
Vergelijk het met de film Karakter. Die film is ook in allerlei buitenlanden opgenomen, simpelweg omdat het in bijv. Praag goedkoop opnemen is.
In de ideale situatie was de film volledig in Delft en omstreken opgenomen. Ik reken de film er uiteindelijk niet zwaar op af, maar jammer vind ik het wel.
clairest
“We hadden geen mogelijkheid om in Delft te filmen. Want in Delft was het natuurlijk allemaal veel te ver heen eigenlijk. Anders moest je overal nieuwe gevels voor zetten. En daar hadden we geen mogelijkheden voor. We hadden 1,2 miljoen dollar voor het art-department alleen. Het is opgenomen in Luxemburg, in een studio daar. En de studio had een buitenlocatie gebouwd ooit. Dat was een stuk van Venetië en dat hebben we dus allemaal aangepast.”
Dan zat ik er uiteindelijk niet ver naast.
Bedankt voor het opzoekwerk.
Naomi Watts
Goede keus, veel plezier met de meesterlijke Scarlett Johansson.
FisherKing
Tegenvaller, misschien iets te veel van verwacht. Prachtige oude decors, in theorie goede acteurs, maar ik miste iets.
Emotie's, verhaal.
De film heeft geen kern, geen verhaallijn die mij echt boeide en als je er niet door gegrepen wordt, is het een wat lange zit. 1.5*
Madecineman (moderator films)
Het ziet er natuurlijk allemaal erg mooi uit die oudhollandsche pitoreske sfeer. Met die muziek erbij lijkt het soms net de Efteling. Scarlett Johansson mag dan erg goed zijn als Griet (hoe jong was ze ten tijde van deze film?? een jaar of 18/19) het blijft in Girl with a pearl earring toch vooral bij mooie plaatjes kijken. Want voor de rest is deze film, nou ja gewoon erg saai. Er lijkt wel werkelijk niets te gebeuren! en wat er gebeurt kan je al van kilometers afstand over het oudhollandsch polderlandschap zien komen aanwaaien.
Wat ik verder vreemd vond is dat deze film de term 4 seizoenen in 1 dag wel heel erg letterlijk neemt. Nou weet ik het weer in Nederland is wisselvallig maar zoals hier wordt voorgesteld
Het ene moment vriekou, het ander moment lijkt het weer lente. Gracht dichtgevroren, scene daarna gracht weer open vol in het zonnetje. Nou ja hou het op 3 kleine sterretjes omdat ik toch een zwak heb voor mooie plaatjes en mooie Scarlett.
savi_7
snap niet waarom de Nederlandse film deze film niet zelf heeft gehouden. heb erg genoten van Scarlett Johansson en de beelden maar de rest was erg zwak. Het klinkt raar maar had de film liever in het nederlands gezien.
otherfool
Prachtig vorm gegeven film, maar het gebrek aan verhaal en tempo doet de film met name in het tweede deel de nek om. Het feit dat er Engels gesproken wordt in deze productie vond ik niet storend, de miscasting van Firth als Vermeer wél. Ook Johansson doet in deze film niet veel meer dan met grote ogen in de camera kijken. Wilkinson echter speelt zijn rol als beschermheer van Vermeer met verve.
3*, met name voor vormgeving en kostuums.

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Slasher 'I Know What You Did Last Summer' plaatst zich hoog in de Netflix Top 10

Thriller 'A Time to Kill' met Matthew McConaughey morgen op televisie

Bloody Sunday
Drama / Oorlog, 2002

Narayama Bushikô
Drama, 1983
schildergebaseerd op boekbutcherbiografieschilderenhollandhulp in de huishoudingearring 17e eeuw