Genre: Komedie / Romantiek
Gesproken taal: Frans en Russisch
Releasedatum: 6 december 2001
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Te zien in één bioscoop () (re-release)
Plot Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
"One person can change your life forever."
Amélie is op zoek naar liefde, en de zin van het bestaan. Ze is een serveerster in het centrum van Montmartre, waar ze contact heeft met haar buren en klanten, alsmede met een mysterieuze foto-verzamelaar. Langzaam realiseert Amélie zich dat de weg naar geluk zich niet vanzelf zal openbaren, maar dat ze hier initiatief voor zal moeten tonen. Zij treft haar geluk door zich in te spannen voor het geluk van anderen.
Amélie Poulain
Suzanne
Georgette
Joseph
X. Hernandez
Gezien in een franse les, gedurende trimester hem besproken, daarom waardeerde ik hem niet volledig, omdat het onderwerp teveel uitgemolken werd. Nadien nog eens bekeken en er toch veel meer appreciatie voor gekregen. Filmtechnisch prachtig gemaakt, uitstekende muziek, origineel verhaal maar toch herkenbaar voor iedereen.
Chapeau!
CellieY
Heb de film nog niet gezien, maar de soundtrack (heet volgens mij ook amelie..nummer 4 in ieder geval) is zo mooi!! met die piano.. Ik wil hem zeker gaan zien!!
jayytjee
Had deze film al eens gezien met de franse les.
Vond 'm wel leuk opzich maar niet zo geweldig als jullie allemaal vinden..
De Minpunten:
- Nogal simpel verhaal
- Beetje aparte humor
- Vond Amelie in de film erg irritant doordat ze zo bemoeizuchtig was
Pluspunten:
- Ondanks ze zo irritant was, acteerde ze wel weer goed
- Muziek was goed aanwezig
Bij elkaar opgeteld vind ik het ongeveer een krappe 3 * waard
* * *
X__Liesjj
Hele leuke orginele film en die je een fijn gevoel na geeft, 5 sterren
basketballerke
Had er niet heel veel verwachtingen van, mede door het genre. Maar deze film is bijna perfect. Alles is briljant uitgewerkt.
De kleuren zijn schitterend en passen helemaal bij dit sprookje en creeën een geweldige sfeer.
Het camerwerk is gewoon perfect. Een mooie dromerige wereld wordt gemaakt met af en toe wat leuke humor.
Heerlijke muziek die de beelden versterken.
Het verhaal wordt erg mooi naar het eind toe uitgewerkt. Ook al draagt dit het genre drama, heeft hij me bij veel scènes blij gemaakt en laten lachen.
Dikke 4,5*
movie*freak
Ik snap het niet, wat is nou zo leuk aan deze film want ik kon het allemal niet zo goed volgen, ik denk ik hem maar eens moet herzien voor dat ik een cijfer geef.
nummervlinder
Je moet niet volgen, je moet je laten leiden door de film, genieten en er niet bij nadenken...
JJ_D
Onwaarschijnlijk hoe Jean-Pierre Jeunet zijn camera door de idyllische landschappen leidt, met een nooit eerder geziene charme en een teder kleurengebruik. 'Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain' vertelt pretentieloos een verhaal dat iedereen ten harte zou moeten, en slaagt er aanvankelijk in dat op een zachte, nooit dwingende manier te doen. Na een tijdje neemt Jeunet wat gas terug, en balanceert de film op een schitterende manier tussen vrolijkheid en weemoed... Op den duur ga je echter wat vervreemden van Amélie, mede door de vele filmische vondsten die de pure emotionele beleving in de weg staan. Maar juist deze cinematografische meesterschap zorgt ervoor dat de film nooit gaat vervelen, al heeft het verhaal op zich genoeg gevoelsmatig potentieel. Op het einde moest ik zowaar bijna een traan wegpinken, al was dat door de esthetiek, en in mindere mate door Amélie, vrees ik.
Vreemd dat ik hier ooit moeite mee gehad heb, al blijft het een vasstaand feit dat zijn 'Un Long Dimanche de Fiançailles' nog dieper graaft... Maar met 'Amélie' toont Jeunet dat het ook lekker eenvoudig kan.
Turkeyloverz
Wat een geweldige film! Erg mooie intro, goed acteerwerk, leuke personages, mooi verhaaltje. Ik kan hier bijna niets negatiefs over zeggen. Audrey Tautou is superlief en zet haar rol erg goed neer.
movie*freak
Ja dat was nou het probleem ik kon me niet concecteren, volgende keer ga ik hem intensief kijken.
mjk87 (moderator films)
Schitterende intro, gewoon een lekkere film. Subtiele humor (met die bedelaar bijvoorbeeld), mooi kleurgebruik. Soms wat momenten dat het wegzakte, maar 4 verdiende sterren.
Had deze film al eens gezien met de franse les.
Vond 'm wel leuk opzich maar niet zo geweldig als jullie allemaal vinden..
De Minpunten:
- Nogal simpel verhaal
Het gegeven op zich wellicht, de uitwerking verre van. (zoals bij zoveel films...)
Hoe humor een minpunt is ontgaat mij. Als humor humor is is het grappig en als iets grappig is kan dat volgens mij geen minpunt is...
Dan wel één van de leukste en liefste bemoeizuchtige mensen die ik ken...
Blijft geniaal, 5* blijven staan.
Ga denk ik ook maar pasfoto's verzamelen......
Prudh
Humor kan heel makkelijk een minpunt zijn. Humor is dé reden dat ik acteurs als John Candy wel kan schieten (ware het niet dat hij al dood is). Humor is dé reden dat ik liever mijn oma een sponsbad geef dan dat ik teenage flicks á la Scary Movie moet zien... Humor blijft humor, ookal is het niet jouw soort humor. En zo blijft een dramafilm een dramafilm, ook al heb je er gierend om moeten lachen, terwijl je vriendin aan het tweede doosje Clinex begon...
Enz.
En dan morgen maar eens uitweiden over het pareltje dat Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain heet. Een film met bijzonder fijne humor
Mac Hammer Fan
Moet je zeker eens doen, hoor!
Bij een eerste (oppervlakkige) visie heb ik die film schromelijk onderschat. Ik heb hem nu eens helemaal bekeken en het is veel meer dan alleen maar een koddige charmante prent.
(net zoals de protagoniste
) Verrassend origineel, vol staaltjes van subtiele humor en met een positieve, hartverwarmende levensfilosofie.
*4,5*
sjips
De voiceover kondigde de gebeurtenis aan die het
leven van Amelie totaal zou veranderen samen
liet vallen met het ongeval van lady di en even later
ze t.v. uitknipte . vond ik wel de leukste instinkerd.
voor mij komt de film heel orgineel over,maar ja ik
ken geen andere films van dit genre.
Thomas83
Mooie feelgoodmovie. De humor en sfeer zijn erg leuk, en er wordt prima geacteerd. Vooral Audrey Tatou zet een aandoenlijke rol neer.
Visueel ziet de film er erg mooi uit door het kleurgebruik (felle vrolijke kleuren), het camerawerk, de montage, de locaties en de art direction, en samen met de passende muziek zet dat een leuke sfeer neer.
Ik heb me in de twee uur dat de film duurt absoluut niet verveelt. Ik had al wat goede dingen gehoord over de film, en die verwachtingen maakt hij wel waar. Aanradertje.
D-ark
Normaal heb ik het niet zo op de Franse film(kijk bijvoorbeeld naar mijn bericht in de forumtopic over de Franse film) ik vindt het altijd wat te overdreven, te irritant. Dat komt vooral door de verhaalijnen van de films. Maar ik Le heb Fabuleux Destin d'Amélie Poulain maar een kans gegeven. De film begingt erg leuk met al de feiten en weetjes van Amélie en haar ouders. Daarna wordt de film steeds leuker en beter. Bijvoorbeeld de stalkende ex-vriend van Amélie's collaga die alles dat hij verdacht vindt inspreekt op zijn caseterecorder. Verder zijn de acteurs briljant en de decors geweldig mooi. Deze film heeft mij mening op de Franse film verandert.
4,5
Van Nunen
Een jaar of 2 geleden had ik deze al eens gezien op Canal +. Wat vond ik het toen een baggerfilm. Ook tegen vrienden gezegd dat ze dit gedrocht nooit moesten huren.
Gisteren toch maar eens herzien (vanwege de belachelijk hoge score hier
) en hij was echt geniaal!! Alles klopt gewoon. Dat ik dat toen totaal niet inzag, snap ik echt niet.
Kan ik dus nu weer tegen iedereen gaan zeggen dat het toch een dikke aanrader is.
Zo blijf je bezig...
4,5 * en misschien ooit nog 5 *
Prudh
Amélie. Een zalig filmpje die een glimlach op mijn gezicht toverde. Een glimlach die daar tot het einde bleef. En die nog steeds tevoorschijn komt met terugwerkende kracht!
En dan te bedenken dat ik altijd gedacht heb dat dit een vrouwen-zwijmelfilmpje was. Wee het vooroordeel! Of misschien juist niet? Een film maakt des te meer impakt als hij tevoorschijn springt als een engeltje uit een doosje...
Een engeltje genaamt Amélie. Inleven in personen, een kunst die haar zeer goed af gaat, is wat ik moeilijk kan bij degenen die deze film niet betoverd achter liet. Hoe kan je niet vrolijk worden van de zoete beelden of de vrolijke muziek? Het kokette snoetje van Amélie? De (visuele) grapjes?
Het is maar goed dat ik geen distributie verzorgde voor deze parel, ik zou geheid met lamme taglines zijn gekomen als "Amélie. Feel good? Feel Better!" Maar de waarheid is het! 4,5*
Dennis Evahi
....dat stukje dat Amélie die blinde man helpt is MEESTERLIJK en blijft een genot om naar te kijken......zo knap gemaakt!
Nicolage Rico
- 20237 berichten
Dat vind ik de beste scene van de film. Ontroerend.
kort0235
Vanavond weer eens gezien. Mijn mening blijft onveranderd: een h-e-e-r-l-i-j-k-e film dus een 5.0* het maximale en een plaats in mijn top 10 blijft gehandhaafd!
otherfool
Hmm, net terug uit Parijs, koffietje gedronken in Les Deux Moulins... zucht
.Fee.
Deze film was schattig! Schattige muziek, schattige actrice, schattig verhaaltje en schattige kleding. En zoals iedereen zegt: het is een feel-good film. 4*-en.
The Hunter
Hmm, net terug uit Parijs, koffietje gedronken in Les Deux Moulins... zucht
Dat is nou eens leuk
film_kaza
Ik weet niet wat het is. De film, het verhaal, de humor, de muziek, de acteurs. Ik vind het allemaal (***). Een gigantisch overgewaardeerde feel-good film. Feel-good? Hij was te slecht om Feel-good te zijn. Ik had echt wel zeker verwacht van deze film dat ik hem 4,5 zou geven. Dat ie in mijn smaak viel. Je kan gewoon beter helemaal niks verwachten inplaats van iets.
Amelie heeft een leuk lachje, maar er werd toch zo vreselijk vaak op haar hoofd ingezoomd dat ik er gewoon opgeefmoment gek van werd. Echt grappig vond ik het niet zo. Wat ik wel grappig vond was de scene met de ouwe man, de kabauter, en dat ze wat met een man van de groentekraan doet. Voor de rest kon ik gewoon niet blij zijn om haar. Ik vond haar niet zielig, grappig, mooi, eng & hetzelfde voor de film.
0% diepgang of meesleperigheid, maar weinig GOEIE humor, totaal geen goeie muziek en ik heb een giga hekel aan frans. Vooral omdat er op het begin zo vreselijk snel werd gepraat kon ik de ondertiteling bijna niet bijhouden en toen kon ik het verhaal niet makkelijk volgen. Ook die romantiek scene;s waren gewoon om uit te kotsen zo onintresant.
Toen de film afgelopen was dacht ik: is dit het? Is dit het zogenaamde meesterwerk waar ik geld voor uit wou geven? Ben zielsgelukkig dat ik hem geleend had.
Ja er werd goed in geacteerd maar als ik me aan e film erger wat maaktr het acteren dan nog uit? Zelf al had De Zeemerman de bete cast die ik me kon bedenken dan nog 0,5. Acteerpresentatie's maken dus niets uit als de film slecht is.
1,5 *
thunderball
Afgelopen weekend deze eindelijk, na maanden in de kast te hebben laten liggen, toch maar eens bekeken!
Wow! Wat is ie leuk! Wat is ze lief en hartverwarmend!
Mooi lief verhaaltje, erg origineel ook (ik zou niet weten waar ik deze film mee zou kunnen vergelijken), erg mooi in beeld gebracht,
maar het is voor al de hoofdrolspeelster die je doet laten geloven dat de hemel zelfs op aarde bestaat (en wat viel ze dan tegen in de Davinci Code!)!
minstens 4 sterren!

Requiem for a Dream
Drama, 2000

Das Leben der Anderen
Drama / Thriller, 2006
parijs, frankrijkdriehoeksverhoudingghost train sex shopshynessmontmartre dochtergarden gnomejourney around the world fotografiemagisch realismemontmartre, paris