• 9.381.104 stemmen

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (2001)

Komedie / Romantiek | 122 minuten

Met onder meer: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz en Dominique Pinon

Gesproken taal: Frans en Russisch

Releasedatum: 6 december 2001

Plot Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain

"One person can change your life forever."

Amélie is op zoek naar liefde, en de zin van het bestaan. Ze is een serveerster in het centrum van Montmartre, waar ze contact heeft met haar buren en klanten, alsmede met een mysterieuze foto-verzamelaar. Langzaam realiseert Amélie zich dat de weg naar geluk zich niet vanzelf zal openbaren, maar dat ze hier initiatief voor zal moeten tonen. Zij treft haar geluk door zich in te spannen voor het geluk van anderen.

avatar van niethie

niethie

En gotti, zo heb ik het inderdaad nog nooit bekeken, eigenleik een beetje domme uitspraak van mij dus. Misschien heb je wel gelijk en heb ik er inderdaad nog niet genoeg gezien.

avatar van Fabrice

Fabrice

Onbegrijpelijk dat deze film door vooral jongere kijkers minder wordt gewaardeerd. Jammer.

Ik vind het persoonlijk een van de mooiste films ooit gemaakt - een heerlijke feel good movie.

De film is vanaf de eerste tot laatste seconde een kunstwerk, en inderdaad kunst wordt vaker niet begrepen.

avatar van Waverick

Waverick

Het viel me op dat Amelie het telefoonnummer van de afdeling psychiatrie wel erg soepeltjes intoetste in het snelmenu van die groenteman. Maar hier moet ik zeker niets achterzoeken?

avatar van mikey

mikey

niet begrepen.

Denk ik ook over mijn favo films. Kompleet onzin natuurlijk, maar goed je moet iets om je smaak te rechtvaardigen.

avatar van FisherKing

FisherKing

Waverick schreef:

Leuk, misschien is dit al een profetische benadering voor À la Folie... Pas du Tout

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Geweldig mooie film in elk opzicht. En nog erg grappig en fantasierijk ook Wat kan ik er nog over zeggen dat nog niet gezegd is? Alles aan deze film was gewoon sterk, ook de muziek waarvan ik in het begin nog dacht dat ik die me niet zou bevallen. Alleen Amelie zelf is al vreselijk mooi! Een heerlijk aparte en overdreven vertelstijl ook, het maakte de film ontzettend feel-good en mierzoet zonder naar mijn mening te soft te worden.

4,5* Ooit een halfje erbij? Wie weet. Mijn favoriete film is het dan weer niet, toch heb ik bij deze film gewoon het rare gevoel dat het allemaal beter is uitgewerkt dan wat ik tot nu toe aan films gezien heb. Verdiend in iedergeval alle waardering die hij krijgt!

avatar van lykathea

lykathea

De eerste kijkbeurt genoot ik gewoon van wat ik zag. Laatst keek ik 'm opnieuw, en het viel me op dat echt alles in de film groen is, met een sprankeltje rood hier en daar. - Tja, had ik eigenlijk meteen moeten merken met zo'n fel groene dvd cover.

Het blijft een prachtige film, en ik werd paroes wéér verliefd op Amelie, ik dacht dat ik er overheen was

avatar van voomzap

voomzap

Fabrice schreef:

Ik vind het vrij logisch dat deze film door jongere kijkers meestal niet zal worden begrepen. De film zit vol subtiliteiten die je meestal pas na een zekere ontwikkeling in het leven leert zien en op waarde kan schatten. In deze film valt heel veel te ontdekken en dat geldt voor meer films die aan de gemiddelde puber totaal voorbij gaan.

Wat meer zorgen baart is dat steeds meer mensen ook op latere leeftijd nog steeds alleen de hap-slik-weg films begrijpen en totaal voorbij gaan aan iedere nuance.... Niet alleen wat betreft het ervaren en beoordelen van films, maar in het hele leven...

Van mij in ieder geval een dikke vette 5 voor deze unieke verrijking van de filmhistorie.

avatar van Film Pegasus

Fabrice schreef:

Je kan het vergelijken met de Belgische single Kvraagetaan (van de Fixkes) dat nostalgisch terugblikt naar vroeger. De single is razend populair bij vooral 20ers en 30ers en heeft 18 !! keer op nummer 1 gestaan. Maar jongeren hebben hier veel minder aan. Zo is dat ook bij Amélie. Dat zijn soms films die je op jongere leeftijd (over het algemeen uiteraard) nog niet apprecieert. Dat groeit nog.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Zo moeilijk en volwassen is deze film nou ook weer niet hoor. De film en montagestijl is zelfs best 'hip' dus snap niet waarom juist dit een film zou zijn die jongeren niet kunnen waarderen of niet zouden snappen. Jongeren die echt veel films kijken zullen dit heus wel goed vinden. Neem zelf liever wat oudere en slomere films als voorbeeld. Kan mezelf absoluut niet aanzetten om zoiets als de oude films van Fellini en Visconti te gaan kijken, maar iets als dit vind ik echt een meesterwerk.

avatar van Lilyroos

Lilyroos

Zalige film. Altijd leuk om naar te kijken. Na het bekijken van deze film geniet ik ook eventjes van de kleine dingen des levens. Ik wou dat ik dat altijd zo kon.

Prachtige muziek trouwens. De CD moet je zeker kopen.

avatar van Collaborator

Collaborator

Ietsje overgewaardeerd. Echte feelgood film, maar niet iets waar ik nog jaren mee in mn hoofd blijf of wat nou echt iets losmaakt of veranderd. 4*

avatar van Ché Cliché

Ché Cliché

Een prima en leuke franse film met een hoop humor, gezelligheid en geeft een heel goed gevoel. Toch vind ik het geen absolute top. Maar erg leuk is het zeker. 4 sterren.

avatar van ronengel

ronengel

voomzap schreef:

Wat zeurt iedereen toch over onbegrip van mensen. Deze film staat na 2348 stemmen op een gemiddelde van 4,09 en op nummer 27 in de top 250.

Klagen over mensen die hem niet mooi vinden lijkt me een non-discussie aangezien dit er blijkbaar niet zoveel zijn.

avatar van Beitel

Beitel

Bij mij op school wordt het door de meisjes als een heilige graal gezien, een immens populaire film. Geloof me maar, jongeren kunnen het best wel waarderen.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Ik sluit mij aan bij Cle Cliche. Het lijkt een film als zovele, maar om de een of andere reden vond ik hem toch beter. 4 sterren

de fantasie, de sfeer, de zwoele franse accenten, de ongeremde gedachte, de geaccentueerde muziek, het magische dramaspel.

in een woord "Magnifique"

avatar van timburton

timburton

[quote]Lilyroos schreef:

De CD moet je zeker kopen.quote]

Mee eens. Ik heb hem, de CD is meesterlijk.

avatar van Roowland

Roowland

Geniale muziek inderdaad van Yann Tiersen, ik heb de CD ook en het ene nummer is nog mooier dan het andere.

avatar van Couch Potato

Couch Potato

knobbeltje schreef:

in een woord "Magnifique"

Mooi gezegd knobbeltje, ik vind dat ook, een erg warme film is dit, ik heb hem al enkele keren herbekeken.

Ken je ook Le Huitième Jour ?

Deze hier geef ik 4.5 sterren. ****1/2

avatar van stefan dias

stefan dias

W.M.J.M schreef:

I…Het lijkt een film als zovele, maar om de een of andere reden vond ik hem toch beter. 4 sterren

Een film als zovele? Allesbehalve lijkt mij. Dat is ook de grootste verdienste want uiteindelijk weet de film mij toch niet écht te raken.

avatar van flups

flups

Geweldige film! =D

1 van mijn favorieten. Een paar dagen nadat ik hem voor het eerst zag, heb ik hem gelijk op dvd gekocht

avatar van zeemeermin

zeemeermin

Voor mij de perfecte film. De nummer 1 in mijn top 10

avatar van ronverh

ronverh

Inderdaad! Zoals al velen hebben beschreven; werkelijk een geweldige film! Het is een film die mij daadwerkelijk kan drogeren, die bij mij gevoelens los maakt die onwerkelijk lijken. Het is de combinatie van filmische beelden, de muziek die gebruikt wordt en het ontwapende spel van Audrey Tatou. Wat een actrice!

Soms worden er echt juweeltjes gemaakt en dit er dan weer duidelijk één van!! In deze tijden van ellende (moord op Theo van Gogh en meer...) laat deze film zien hoe prachtig mooi het leven kan zijn...

Ik raakte tijdens het kijken van de film ontroerd van blijdschap.

avatar van ronverh

ronverh

Voor alle liefhebbers van Amelie, kijk ook eens naar:

Il Postino

Pour l'amour de Roseanna (For Roseanna met Jean Reno)

La double vie de Veronique

Trois Couleurs Blue

Jean de Florette (en het vervolg Manon de Sources) (allebei kijken)

Al la folie, ....Pas du tout (met Audrey Tautou)

La finestra di Fronte

Veel plezier!

Ronald

avatar van Bert1

Bert1

Ik ergerde me vooral aan het kitscherige kleurgebruik (groen/rood). Maar moet deze toch opwaarderen, de film is duidelijk met passie gemaakt.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

zeer mooie film, ook prachtige, sfeervolle muziek, ben meteen naar limewire gegaan en heb daar een paar tracks gedowload

4.5 sterren voor mij!!!

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

avatar van mikey

mikey

JohnWilliams schreef:

Wat vinden mensen hier toch aan?

Het is een zalige feelgood movie met een actrice die zo warm speelt. en de film is met passie gemaakt.

avatar van otherfool

otherfool

JohnWilliams schreef:

Wat vinden mensen hier toch aan?

Dat kun je op de voorgaande 38 pagina's lezen. Wat jij er niet aan vindt, dat is het ware enigma...