• 9.377.185 stemmen

Ciske de Rat (1984)

Drama | 107 minuten / 148 minuten (tv-serie)

Speelduur: 107 minuten / 148 minuten (tv-serie)

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Guido Pieters

Met onder meer: Danny de Munk, Willeke van Ammelrooy en Linda van Dyck

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 29 maart 1984

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Ciske de Rat

Ciske is een jongetje met een grote mond en een klein hart, dat het beste probeert te maken van zijn leven in het Amsterdam van de jaren 30. Zijn vader is een echte schipper en is dus nooit thuis, en z'n moeder is een kreng. Ciske krijgt een aantal tegenslagen te verwerken.

avatar van Woeke

Woeke

A.L.I.E.N schreef:

deze wil ik zoooo graag zien. weet er iemand waar hij verkrijgbaar is op DVD?

Hij ligt bij zowat elke Free Record shop voor 2,50

avatar van Elineloves

Elineloves

Aah, nostalgie! Toen ik deze film jaren geleden voor het eerst zag maakte hij een enorme indruk op me. Ik was meteen weg van Danny, met zijn ondeugende koppie. Hij zette zijn rol prachtig en zeer overtuigend neer.

Ik leefde zowel vroeger, als tijdens de herziening vanavond mee met het straatschoffie en de film zet je toch aan het denken.

De film is wat gedateerd en dat is te zien, maar de sfeer is prima en het verhaal komt wel over.

avatar van subwoofer henk

subwoofer henk

gisteren uit verveling gekeken

avatar van _stef_

_stef_

Lijkt me precies wel een goede fim, wil hem ook eens gaan huren

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Redelijke film . Danny de Munk speelt het redelijk alleen zingen kan iets beter. Herman van veen deed het ook redelijk maar Kees Brusse deed het wat beter. Ik vind de eerste film gewoon beter maar deze is goed voor een 2,5.

avatar van Stephanovic

Stephanovic

Nog altijd een van de betere Nederlandse films.

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

Eén van de beste Nederlandse films aller tijden. Staat wat mij betreft buiten kijf. Je kan zeggen wat je wilt, of kritiek leveren wat je wilt. Hij is niet voor niet nog steeds actueel en populair.

Daarnaast vind ik hem persoonlijk nu nog net zo leuk als toen ik klein was.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

"Had ik mààr iemand om van te hooouwen, twee sàchte armen om me hééén!

Deze frase uit de prachtige smartlap "Ik voel me zo verdomd alleen" vat de rol van een prima spelende Danny de Munk goed samen. Wat een nare ellende overkomt hem toch! Andere bijrollen (waaronder Herman van Veen als toffe meester!) doen het ook heel aardig. Minpunt echter is de matige uitvoering van het verhaal, maar daarvoor is het ook een Nederlandse film uit de jaren '80. Ook had ik moeite met het Amsterdamse accent.

avatar van Quido

Quido

Matige uitvoering van het verhaal?

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Ik vond het wel een mooie film. Ik heb me er wel mee vermaakt.

avatar van j.touwslager

j.touwslager

Dit blijft mijn film! Geweldig..

Als echte Amsterdammer.. is dit natuurlijk mijn nummer 1!

Ik snap niet dat mensen deze film een 2,5 geven:S? Maargoed,.,. het blijft ieders mening!

Het blijft ntuurlijk een oude echt nederlandse film!

Het verhaal zit gewoon goed in elkaar. Danny speelt goed.

(Persoonlijk voel ik tijdens het kijken zo met het straatschoffie mee!)

Het nummer met Danny de Munk is Awsum!!!:D

avatar van Phantasm

Phantasm

Film die lekker wegkijkt, al is ie wat gedateerd.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Mijn eerste bioscoopfilm .... en wat was ik onder de indruk. Ik was ook nog maar 10 jaar of zo dus die moordscène maakte heel erg veel indruk op me. Nog steeds weet deze film mij van het begin tot het einde te boeien. Zowel Willeke van Ammelrooy als Linda van Dyck vindt ik zo goed. Het geeft ook een goed tijdsbeeld van hoe het leven er in Nederland aan toe ging in die tijd.

avatar van speranza

speranza

Vermakelijke film met een vertederende Danny de Munk. Het acteerwerk van Willeke van Amelrooy en Linda van Dyck is prima.

avatar van daxclusive

daxclusive

Gewoon een prima klassieker.

Weinig aan toe te voegen

avatar van Beertje45

Beertje45

De film na 20 jaar nog eens gezien en hij blijft stevig overeind. Danny De Munk speelt doorleefd de rol van de rat. Ook rasactrice Willeke Van Amelrooy speelt ijzersterk, maar dat doet deze dame altijd. Het origineel ken ik niet, maar heb wel verleden jaar de roman gelezen. Kocht destijds de film op dvd, waar ook de film Op Hoop Van Zege terug te vinden is. De beeldkwaliteit was niet al te best, lag dit aan minder kwalitatief beeldmatriaal of heeft de tand des tijds nu al zijn sporen achtergelaten?

Toch leuk om de film nog eens gezien te hebben

In Belgie hoor je amper nog iets van Danny De Munk, is hij nog een ster in Nederland?

avatar van starbright boy

In Nederland doet Danny De Munk vooral aan musicals, liedjesvoorstellingen in het theater en af en toe een film of iets op TV. Hij niet meer zo beroemd als ten tijde van deze film, maar ook bepaald niet weggezakt in anonimiteit ofzo,

avatar van Tulsa

Tulsa

Gisteravond gekeken en weer genoten. Het blijft gewoon een mooie film, die net als het boek, staat als een huis.

avatar van davert89

davert89

Film die inderdaad staat als een huis. De sfeer wordt goed neergezet, en met name de achtergrondmuziek vond ik sterk vanwege de melancholieke en weemoedige sfeer die het oproept.

avatar van Carl

Carl

prachtige sfeermaker, deze film. heel veel authentieke laat-jaren 30 plaatjes:)

Acteren was matig. Waarom zijn Rijk De Gooijer en Willeke van Ammelrooy toch zo wereldberoemd in Nederland? Soms vind ik e gewoon afgaan, bijvoorbeeld die scene waar v Ammelrooy rustig in de deuropening gaat zitten sterven. Was echt belachelijk.

Maar van al het andere heb ik genoten.

avatar van Dk2008

Dk2008

Carl schreef:

Nou ja gewoon heel bekend in Nederland en Rijk toch zeker ook in Duitsland.

Johnny & Rijk ? even googlen dan.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Paar dagen terug nog eens gezien. De film bevat aardig wat interessante scenes. Het acteerwerk van gehele cast is goed. De volwasssen cast waaronder Herman van Veen, Willeke van Ammelrooy en Peter Faber doet het prima. Maar ook Danny De Munk doet het zeer aardig als Ciske. De liedjes hebben mij nooit echt getrokken. Het verhaal is mooi en wordt opzicht ook wel goed overgebracht op het doek. Toch vond ik het niet altijd even goed en de film zelf is erg verouderd. Dit zorgt dan wel weer voor een goede sfeer.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Ja, prachtig. Mooie beelden en echt prettige sounds en muziek. Soms wat toneelmatig gepraat, verder is het een vlotte vertelling vol met emotie en realistische gebeurtenissen.

Het grijpt aan. Zeer goed gedaan door de jonge Danny de Munk. De rollen van Peter Faber en Herman van Veen vond ik ook goed vertolkt. Eigenlijk was al het acteren overtuigend.

Een mooie productie voor die tijd: 1984.

avatar van Spetie

Ciske de Rat is een film, die vooral bij is gebleven dankzij het bijbehorende nummer "Ik voel me zo verdomd alleen", die Danny de Munck zelf zong. Een mooi en herkenbaar nummer, en daarnaast is de film ook zeker niet slecht.

De Munck zelf acteert vrij sterk, en de rest van de cast doet het allemaal ook vrij aardig. Vooral Faber is goed. Het verhaal is best aardig en wordt in ieder geval op een geloofwaardige manier op de kijker overgebracht. De muziek is los van het bekende nummer redelijk, want er zitten ook wel wat nummers tussen die wat minder zijn. Als kleine jongen was de moord op zijn moeder best indrukwekkend, maar vandaag de dag, ziet die scène er toch wel enigszins lachwekkend en behoorlijk nep uit.

Het maakt Ciske de Rat er overigens niet minder om. De rest van de film staat nog steeds en zal vermoedelijk altijd wel een gedeelte van zijn kracht blijven houden. Leuk vermaak uit ons eigen kleine kikkerlandje dus.

avatar van bsbubba

bsbubba

Mooi en aangrijpend verhaal. Heb de film lang geleden voor het laatst gezien. Was daarom bang dat de film tegen zou vallen, maar dat viel enorm mee. Voor zo'n jonge acteur zet Danny de Munk de rol van Ciske zeer sterk neer, zodat je ook sympathie voor hem krijgt. De andere acteurs spelen redelijk. Soms komt het verhaal wat geforceerd over. Maar de film raakt mij wel op veel momenten, en dat is ook de bedoeling van dit verhaal. Dus de film is zeker geslaagd

avatar van Bxian32

Bxian32

Ook weer eens gezien na lange tijd, blijft een mooie film met een goed tijdsbeeld. Leuk is dat je de filmlocaties nog steeds langs kunt gaan ook al zijn de opnames al erg lang geleden geweest.

avatar van qwertzu

qwertzu

vanavond maar eens met mij zoon kijken....ben benieuwd of ik deze nog altijd mooi vindt! En hoe mij zoon hem vindt.....

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Helemaal eens met de bovenstaande reacties: aangrijpende verhaal, mooie tijdbeeld en een zeer overtuigende Danny de Munk. Prachtige muziek in het begin ook.

avatar van missl

missl

Deze Nederlandse 'klassieker' had ik nog niet gezien dus ik ging er eens goed voor zitten. Het mannetje krijgt heel wat te verduren en hierdoor is het geen moment saai. Verder ziet het er wat gedateerd uit maar dat is niet vreemd.