Ciske de Rat (1984)
Speelduur: 107 minuten / 148 minuten (tv-serie)
Nederland
Geregisseerd door: Guido Pieters
Met onder meer: Danny de Munk, Willeke van Ammelrooy en Linda van Dyck
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 29 maart 1984
Bekijk via Videoland
Plot Ciske de Rat
Ciske is een jongetje met een grote mond en een klein hart, dat het beste probeert te maken van zijn leven in het Amsterdam van de jaren 30. Zijn vader is een echte schipper en is dus nooit thuis, en z'n moeder is een kreng. Ciske krijgt een aantal tegenslagen te verwerken.
Ciske Vrijmoeth / Ciske de Rat
Tante Chris
Schooljuffrouw
Cafebaas
The Flying Duck
mooi verhaal, maar toch moet danny veel doen om deze film sterren te laten krijgen. Liedje is prachtig!!!
vele kinderen kunnen zich aan ciske spiegelen.
Ralfke
- 2075 stemmen
Deze film heeft gewoon iets... Ik kijk hem nog iedere keer als 'ie op tv komt en hij verveelt eigenlijk nog steeds niet. Neerlands bekendste klassieker?
Neerlands bekendste klassieker is ongetwijfeld Turks Fruit, gevolgd door Soldaat van Oranje.
martinbroertjes
Goede film, waarvan een paar opnames in Egmond aan Zee zijn genomen (mijn woonplaats).
Violet-Oi!
Mijn lievelingsfilm van vroeger nu nog een beetje. Vond hem geweldig en inderdaad hier was Danny de Munk nog leuk.
Deed hem vroeger altijd na,was er helemaal gek van
, jaa mooie film.
Jarre
Krijg toch allemaal de klere, ik was ff vergeten hoe zaad deze film is.
Quido
De eerst Nederlandse speelfilm die ik te zien kreeg was deze. En ik was meteen geinteresseerd in de Nederlandse film. 4*
Chainsaw
Zag de film vroeger meerdere malen en vond het altijd een interessante film met een nogal deprimerend sfeertje. Als ik hem tegenwoordig opnieuw zie, blijf ik bepaalde scènes zeker boeiend vinden, maar het kan me allemaal niet zo goed meer boeien. Vooral visueel is het verre van mooi.
ThaMovieVoter
Dit is het toppunt van jeugdsentiment, door het topic over films op school schieten me er weer heel wat films te binnen.
3,5 ster.
Goed geacteerd met dat uitstekende Amsterdamse accent en de sfeer van de jaren '30.
Captain Pervert
Erg irritant vind ik dat Amsterdamse accent. Voor mij ook de reden dat mijn nekharen recht overeind gaan staan als dat "Kolere" nummer langskomt in de kroeg. Vandaar dat ik skihut-tenten mijd als ebola.
Loesa
Is echt jaren geleden dat ik deze film zag. Wis er nog een aantal fragmenten uit, wanneer hij bijvoorbeeld die emmer water over zijn hoofd krijgt als ie z'n moeder en haar vriend aan het bekijken is. En natuurlijk wanneer hij z'n moeder vermoordt en dat die kerel over zijn emmer en handen heen zeikt in de gevangenis.
Paar dingen vond ik minder. Volgens mij gingen jongens en meisjes in de jaren dertig gescheiden naar school. Mijn pa en ma zaten in de jaren vijftig nog op gescheiden scholen.
En wie is de vrouw wie bij z'n moeder in huis woont? Daar krijg je geen antwoord op en verder zijn er meerdere dingen die niet duidelijk zijn.
Verder vind ik de jaren dertig mooi uitgebeeld, met de crisis en zo.
Boy28
Er is nog een oudere versie van uit 1955.
NED
In het boek gaan de jongens al met de meisje naar school. Mijn vader komt ook uit de jaren 50, mijn moeder trouwens ook en mijn vader had gemengt les, mijn moeder niet. Dus het verschilde erg veel per school.
Die vrouw die daar in huis woont is Ciske's tante.
Die helpt daar in het huishouden.
Verder wou ik nog zeggen dat de film me erg tegenvalt vergeleken met het boek. Het is zo'n geweldig boek. De film maakt de sfeer heel anders. Maar dat is meestal zo, de boeken waar een film van uit zijn gebracht zijn meestal mooier dan de films omdat je dan in je eigen wereldje zit. Toen ik Ciske de Rat las kon ik niet meer ophouden.
Echt een geweldig boek, d'r zit heel veel in.
Nee, dan vind ik de film echt tegenvallen. Maar het liedje krijg toch allemaal de klere vind ik toch wel mooi, ik denk vooral omdat ik het boek zo mooi vind
Heb er niet genoeg van gezien / niet aandachtig genoeg gekeken, dus ik weerhoud een score ... maar wat een gedrocht. Mag op één hoop met De Witte, Daens ea om daarna religieus verbrand te worden.
ThaMovieVoter
Goed geacteerd met dat uitstekende Amsterdamse accent
Dit neem ik terug.
J.Bell
Een mooie film, die in mijn dvd collectie niet ontbreekt. Ik vind hem nog steeds om aan te zien.
Al voel ik zo nu en dan wat ergernis opkomen als ik het woord "stinkert" voorbij hoor komen..
Maar dat zal vast aan mij liggen, ik ken die man niet echt uitstaan.
Ik geef hem 3,5 *
hawkeye
Prima film...
Vorige week nog gezien op DVD.
Ondanks de matige DVD release toch een van de betere Nederlandse films
Quido
De 150 minuten durende serie wordt op 16 augustus op dvd uitgebracht door Bridge Entertainment.
KoekieJason
Krijg toch allemaal de klere, ik was ff vergeten hoe zaad deze film is.
Deze film is goed hoor, met een mooi verhaal!!
GuirY Rose
Heb vreselijke hekel aan Nederlandse films :S... Soldaat van Oranje, Turks Fruit, Spetters en al die kinderfilms zijn vreselijk irritant...
Dit is de enige die ik leuk vind... (moest er zelfs bij huilen
raymon
een film die ik elke dag kan zien, heerlijk, lekker plat amsterdams, sommig dingen zijn een beetje nep b.v moord op zijn moeder met het mes ( afgang) maar een top film de song door Danny de munk:"
krijg toch allemaal de kleren van mij maar allemaal dood"! geweldig, of " Wat een Pokken WijF
"
maar een film die je moet zien!
speedy23
Jij komt zeker uit een 'klein stom dorpje' ?

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977