Ciske de Rat (1984)
Speelduur: 107 minuten / 148 minuten (tv-serie)
Nederland
Geregisseerd door: Guido Pieters
Met onder meer: Danny de Munk, Willeke van Ammelrooy en Linda van Dyck
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 29 maart 1984
Bekijk via Videoland
Plot Ciske de Rat
Ciske is een jongetje met een grote mond en een klein hart, dat het beste probeert te maken van zijn leven in het Amsterdam van de jaren 30. Zijn vader is een echte schipper en is dus nooit thuis, en z'n moeder is een kreng. Ciske krijgt een aantal tegenslagen te verwerken.
Ciske Vrijmoeth / Ciske de Rat
Tante Chris
Schooljuffrouw
Cafebaas
Dustyfan
Een probleem? Ik herinner me nog de casting-advertentie in de Volkskrant destijds. Ze wilden met nadruk een jongen die plat Amsterdams sprak. Gezien het verhaal ook wel vrij logisch, vind ik.
robertus65
Je wil ABN horen in een film die zich in platsprekend Amsterdam afspeelt? Vreemd.
Ik wil ook geen hoogengels horen in een film die zich in Liverpool of Schotland afspeelt. Of accentloos Amerikaans in een film die zich in Texas afspeelt.
Aj, daar is weer zo'n amsterdammer die zich op z'n pikkie getrapt voelt. Nou, ik kan je vertellen dat er maar 720 duizend mensen in amsterdam wonen en 15,3 miljoen mensen die niet in amsterdam wonen. Die kunnen dus niet allemaal dialect verstaan, zet er dan ondertitels bij, net als buitenlandse films. In andere Nederlandse films als bv. Kracht (limburgs) en Wilde mossels (Zeeuws) gebeurde dit ook. Dan mogen ze voor mij zo plat praten als ze willen.
Dustyfan
robertus65, je moet echt lef hebben om een Brabander voor Amsterdammer uit te maken
robertus65
Heb je wel eens van ondertitels gehoord? Jij kunt zeker Van God los of Kracht zonder ondertitels verstaan. De wereld is groter dan amsterdam.
Aj, daar is weer zo'n amsterdammer die zich op z'n pikkie getrapt voelt.
, Ik ben een sinds twee jaar in Utrecht wonende brabander. Ik had geen moeite met de verstaanbaarheid in deze film. Zelfs niet toen ik 11 was en ik m voor het eerst zag. Van God Los kon ik ook prima verstaan trouwens.
gideonvdb
maar amsterdam is wel de hoofdstad van de wereld
Dustyfan
Ja, als in Brabant wonende Achterhoeker heb ik geen enkel probleem met het verstaan van 'Van God Los' of 'Ciske de Rat', 'Kracht' heb ik nog niet gezien.
Ik wil alleen maar zeggen: ondertitels kunnen soms handig zijn, maar je kunt ook overdrijven.
laika22
vollelig mee eens dustyfan .ik heb soms ook de ondertitels nodig om te begrijpen want die dialecten amaaéi zulle
Kricky
Krijg Toch Allemaal de Klere, hele mooie film die keer op keer leuk blijft, wat een bitch zet Willeke Van Amelrooy neer, geweldig. Deze film zorgt voor een goed meeleefgehalte. Ohja Herman Van Veen is ook goed op zijn plaats als leraar. hele mooie rol van Danny De Munk als straatschoffie die ook voor sommige kinderen opkomt
(kun je wel tegen kleintjes??). Deze film is voor mij 4 sterren waard
Lunachick007
deze film blijgt gewoon geweldig!!!
en dat taaltje idd soms niet te verstaan ma wel super grappig!
Mickey Finn
Even voor de duidelijkheid: het "platte" Amsterdams zoals we dat kennen, is geen dialect maar een accent dat een overblijfsel is van het oude Jordaanse dialect. Dat oude dialect kent een hoop woorden die overgenomen zijn uit het Fries en uit het Frans. Uiteraard totaal verbasterd uitgesproken met de tongval van de Jordanezen. Er zijn/waren nog wat andere uitzonderingen en verschillen in diverse wijken, maar daar zal ik hier niet over uitwijden want anders is dit geen film forum meer maar een taal forum.
Mij maakt het niet uit als ze een film waarin men met Amsterdams accent spreekt ondertitelen. Ik voel me daar als Amsterdammer echt niet door op mijn pik getrapt.
Wel moge duidelijk zijn dat je nou eenmaal geen verhaal kunt vertellen over een jongen uit een arm milieu uit de jaren '30 terwijl hij keurig Nederlands spreekt.
boekenutje
Jeugdsentiment voor mij met een leuke Danny De Munck, en de acteerprestatie van Van Amelrooy was ook niet mis.
Wat dat Amsterdams betreft, ik ben van Brugge, België en heb totaal geen moeite ermee, ook zonder ondertekst.
Daar heb ik nog nooit van gehoord. Noem eens een voorbeeld van een woord dat uit het Fries afkomstig is. Ben benieuwd.
Quido
Volgens Alex van Warmerdam wel (in De Wereld draait door ergens vorige maand).
cornelis
boekenutje
Interessant, kheb iets bijgeleerd over het Amsterdams.
Nu mogen jullie Brugs leren.
timburton
Wauw, wat een ontroerende film! 4,5 voor deze Nederlandse film, en trouwens: Nederland zou echt eens weer 's zo'n kinderfilm als deze moeten maken. 4,5
michael myers
ik vond het een goeie film (toen ik klein was al).
ik heb nooit geweten dat er nog een film van was !!!
maar ik moest wel lachen met ciske krijg toch allemaal de klere ha ha.
m4045
Onlangs zag ik hem nog eens en het viel me op hoe goed hij eigenlijk is.
Het is moeilijk er naar te kijken zonder aan de moderne Danny de Munck te denken (bah!) maar het lukt omdat hij als kind toch wel geloofwaardig overkwam.
Historisch gezien zag alles er ook redelijk goed uit, authentiek, details, etc.
Alleen erg jammer dat Herman van Veen er als hippie door heen rende met zijn lange haar.
Niets tegen Herman, maar wel tegen zijn kapsel.
Past helemaal niet bij jaren 30.
Shinobi
Deze film heb ik echt een tijd terug gezien, maar wat ik me ervan kon herinneren was dat de Munk heel erg sterk acteerde en het droevige verhaal.
Dat heeft echt zo een impact op me gemaakt, echt man wat een meesterlijke film is dit.
Ik geef 'm 4, 0 sterren.
Enig idee hoeveel Nederlanders deze film hebben gezien? Blijkbaar hebben niet-Amsterdammers er geen moeiete mee.
darkjaap
geweldige film morgen toch maar is herzien bent ook zeer benieuwd naar de musical
nightbreed
Ik moet ff wat opbiechten...
Deze film heb ik destijds in de bios gezien...zonder eeeeehm.....zonder dinges.......te betalen.
Ik vond het toen een vrij goede film en nu vind ik het gewoon een redelijke film.
Cijfer: 3
hinie
Ik moet ff wat opbiechten...
Cijfer: 3
hinie
Demoniac
Belangrijke rollen zetten een goede acteerprestatie. Herman Van Veen, Peter Faber, Willeke Van Amelrooi en natuurlijk Danny De Munck. De bijrollen vind ik wat minder en sommige dingen in de film zien er niet erg realistisch uit.
Wel een mooi, meeslepend verhaal, waarin zeer goed naar voren komt wat de "goeien" en de "slechten" zijn.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen