Genre: Drama / Romantiek
Gesproken taal: Engels, Spaans en Portugees
Releasedatum: 24 januari 2002
Plot Vanilla Sky
"LoveHateDreamsLifeWorkPlayFriendshipSex"
De jonge, knappe en rijke uitgeverijmagnaat David Aames (Cruise) kan alles krijgen wat zijn hart begeert. Toch schijnt David's bekoorlijke leven niet compleet. Op een zekere avond ontmoet David de vrouw van zijn dromen (Penélope Cruz) en hij denkt dat hij misschien het ontbrekende stukje gevonden heeft. Maar een beslissend treffen met een jaloerse minnaar (Cameron Diaz) brengt David's leven plotseling uit zijn baan en stuurt hem langs een achtbaan van romantiek, seks, verdenkingen en dromen...
David Aames
Rebecca Dearborn
Aaron
David's Assistant
j87
De film opent met een sfeervolle scene waarin Cruise opstaat en op de achtergrond hoor je de hemelse klanken van Radioheads 'Everything In It's Right Place'. De film kan daarna helaas alleen maar dalen in niveau en dat doet ie ook. Toch zitten er enkele leuke vondsten in en is het acteren allemaal prima in orde. Het allerbeste aan de film blijft echter toch de muziek. Radiohead komt nóg een keer voorbij, Jeff Buckley met het schitterende 'Last Goodbye' en Underworld met 'Rez'. Kortom, aardige film, topmuziek. 3,5 ster.
ik zou hier graag nog de muziek van spiritualized willen toevoegen: spiritualized- ladies and gentleman we are floating in space.
Denno
Deze vond ik zeer goed, meeslepend verhaal.
Je snapt lange tijd niet hoe het zit, maar aan het einde word alles duidelijk.
Zeker een 4 waard.
JoeCabot
Deze vond ik zeer goed, meeslepend verhaal.
Je snapt lange tijd niet hoe het zit, maar aan het einde word alles duidelijk.
Ik begrijp niet hoe een verhaal meeslepend kan zijn als je er niets van begrijpt...
Denno
Je kan een verhaal wel goed vinden zonder dat je helemaal snapt hoe in zit.
Black Power
Een niet te volgen verhaal waarin Tom Cruise (waarvoor je stiekem ook wel voot kijkt) er niet op zijn best uitziet!!!!!!
Epitaph
Niets aan toe te voegen.
BOND31
Het verhaal van de film zit moeilijk, ingewikkeld in elkaar en laat je aan het eind verward achter. De acteerprestaties mogen er zijn, maar de film is door de ingewikkelde structuur niet erg toegankelijk. Boeit wel, ondanks alles. Een dikke 3.
Bartje87
opmerkelijk verhaal, en als je een beetje oplet wordt het hele verhaal aan het eind duidelijk.
Toch blijft dit een aparte film.
Al met al een redelijke goede film, maar niet een film die je zo "even tussendoor" bekijkt
ik zit te twijfelen tussen 3.5 en 4 sterren
Elineloves
Ik snapte er werkelijk niks van, helaas.
Vond het op zich wel een goede film, de acteurs waren natuurlijk geweldig..
Alleen jammer dat het zo ingewikkeld en moeilijk te volgen is.
Pure bagger, ik kan het helaas niet anders zeggen.
Vanaf de openingschene met Cruise in een lege New York had ik al een voorgevoel dat ik meteen de bioscoop uit had moeten lopen. Maar helaas heb ik dat niet gedaan.
Deze film is niet inteligent, of goed gemaakt. Het is een aaneenstapeling van onzin.
Er zijn mensen die erin trappen, en denken van "hey wat apart, slaat allemaal nergens op dus het zal wel brilljant zijn".
Ik vond het werkelijk een pure leidensweg om te zien. Zelfs de acteerprestaties van de normaal goede cast waren ondermaats gezien de suffe charicters.
Had destijds mijn vertrouwen in Cruise verloren gezien deze film niet lang na de bijna even waardeloze "Eyes wide shut" kwam.
Sokolsky
0,5
Heb je het origineel Abre los Ojos, van Alejandro Amenábar, gezien?
Het sterkste punt van Vanilla Sky is overigens de soundtrack. Sigur Rós, Peter Gabriel, Jeff Buckley e.v.a.: smullen!
pjotr
Tussen spoiler tags bedoel je.
Rare 'spraak'verwarring altijd.
donnie darko
Vermeiden als een ziekte zou ik aanraden.0,5
bart85
Ondanks mijn principiele afkeer van alles wat met Tom Cruise te maken heeft, moet ik bekennen dat ik het een geweldige film vind.
En Cruz
jij bent duidelijk toch ook geen taalgenie.
Neuh mijn knobbel voor de Nederlandse taal is nooi helemaal goed uit de verf gekomen haha
Altijd veruit mijn slechtste vak op school geweest. Maar aan de andere hand is Engels altijd mijn sterkste vak geweest, dus ik hoef toch geen ondertitels te lezen in het Nederlands
- Maar ik wil het liefst nooit meer aan deze film denken als jullie het niet erg vinden. -
mister blonde
pjotr
Beetje makkelijk hè?
Ik ga me verder bezig houden die mijn energie waardig zijn.
Volgens mij ben je geregistreerd op deze site om te kunnen discussieren over films. Dan moet je er niet voor weglopen. Bij discussie hoort ook onderbouwing van je mening.
SuperSideSwipe
Niet in zijn geheel mee eens, ik ben op deze site geregistreerd voor mijn lol, en om over films te discuseren die ik leuk vind / de moeite waard. En aangezien ik over deze film als ontelbare keren lange discussies met vrienden heb gevoerd (met wijnig nut tot gevolg, alleen maar persoonlijke ergernis bij het terugdenken aan deze drama :S) Heb ik niet geheel de behoefte om op korte termijn deze discussie weer te doen opleven. Ik vind wat ik gezegd heb voorlopig althans genoeg onderbouwing voor mijn cijfer.
Begrijp althans wel dat mensen die deze film leuk vonden wel deze behoefte hebben, maar dat is dan pech haha.
Zijn zat mensen buiten mij die deze film geheel waardeloos vonden. Iedereen die de bioscoop zaal uitliep zat chagarijnig te mopperen, en een keer tijdens het wachten op een andere film bij pathe de munt, hoorde ik medewerkers van pathe deze film ook terecht met de grond gelijk maken. (dat was wel grappig)
Bartje87
Dus mensen mogen alleen met jou discussieren over een onderwerp, als jij het onderwerp leuk vindt. En als je onderwerp dus niet leuk vindt, moeten ze hun mond maar houden. Dus jij mag eerst hun mening afkraken en dan loop je voor de reactie weg.
beetje matig.
SuperSideSwipe
Nee hoor iedereen mag zeggen wat ze willen, alleen reageer ik niet.
Ik gaf mijn mening over de film (naja film), en laat het daarbij.
En volgens mij heb ik niemands mening afgekraakt, althans niet hier.
LittleBox
Nou, bart85, als je deze film geweldig vindt en ook nog eens Toms optreden in Magnolia op de juiste waarde weet te schatten, weet ik niet waar je afkeer van deze beste man vandaan komt. Een fan kun je me zeker niet noemen maar in deze twee films én Minority Report vond ik hem toch prima.
mikoz
0,5
Denk dat dit eerder een reactie is op je ontwetendheid.
Hoezo omdat hij Abre los ojos niet kent? of juist wel?
Wezze
Aardige film, alleen jammer dat je na de uitleg aan het einde niks meer over houdt om over na te denken.. toch 4* voor het begin, jammer van het eind, had meer verwacht, zoveel verwarring, voor de simpelste oplossing die er is..
willum
Ik heb Abre los ojos (na deze) gezien, maar moet zeggen dat ik deze toch beter vindt. Vandaag voor de 3de keer bekeken en weer super. Lastige film om in 1 keer te snappen, ik begreep hem pas echt na de 2de keer kijken. Als je deze film kijkt heb je niet het idee dat er geacteerd wordt, dit is echt zo'n film die levensecht overkomt. Het verhaal sprak me erg aan en het camera werk is ook erg mooi, en niet te vergeten de erg goed gekozen muziek die echt nog iets extra's aan de film toevoegt. Maar.... Penelope Cruz maakt deze film voor mij onvergetelijk. Zij zet Cameron Diaz gewoon totaal in de schaduw, pure klasse!. Ik ben verlieft.... 4,5 sterren.
SuperSideSwipe
Hoezo omdat hij Abre los ojos niet kent? of juist wel?
Tja ik zal binnenkort wel weer wat moed gaan verzamelen om de eindeloze discussie over deze film weer eens in te gaan, en dan vraag ik wel waar dat op sloeg van mikoz.

Mysteryfilm 'Vanilla Sky' met Tom Cruise vanavond te zien op televisie

Mysteryfilm 'Vanilla Sky' met Tom Cruise wordt binnenkort van Netflix verwijderd

Netflix voegt eind deze maand de mysteryfilm 'Vanilla Sky' met Tom Cruise toe

Rain Man
Roadmovie, 1988

Sleepers
Drama / Misdaad, 1996
driehoeksverhoudingspijtjaloeziegeheugenverliesdroomex-girlfriendliefde voor iemands levennachtmerrieonwerkelijkface operation timemelancholyvirtuele realiteitplastic surgeryillusionlife extension puzzleliefderemakeflashbackrijkdomtragische liefdeconfusiongeheugenverliesdokterauto ongelukangstrelatieheartbreakfreak accident disfigured facesurgerylost loveindividualitydisfigurementwealthy manphilosophicalcomplexmelodramatic