• 9.379.078 stemmen

Gesproken taal: Engels, Spaans en Portugees

Releasedatum: 24 januari 2002

Plot Vanilla Sky

"LoveHateDreamsLifeWorkPlayFriendshipSex"

De jonge, knappe en rijke uitgeverijmagnaat David Aames (Cruise) kan alles krijgen wat zijn hart begeert. Toch schijnt David's bekoorlijke leven niet compleet. Op een zekere avond ontmoet David de vrouw van zijn dromen (Penélope Cruz) en hij denkt dat hij misschien het ontbrekende stukje gevonden heeft. Maar een beslissend treffen met een jaloerse minnaar (Cameron Diaz) brengt David's leven plotseling uit zijn baan en stuurt hem langs een achtbaan van romantiek, seks, verdenkingen en dromen...

David Aames

Rebecca Dearborn

David's Assistant

avatar van Lukic

Lukic

Volledig ondergewaardeerde film die bij herziening gewoon 4.5 ster van mij krijgt. Mooi gefilmd, goeie muziek, en de film wordt steeds meeslependerd. Ik heb zeker geen bezwaar tegen het feit dat het eind helemaal voorgekauwd wordt. Dat mag ook wel een keer... De scene op het dak is mooi. Hij neemt afscheid van Sofia terwijl Sofia niet eens meer bestaat maar allleen in zijn droom op dat moment. En dan toch verdrietig zijn...

Een van de beste films van de afgelopen jaren. Dat het een exacte remake is van Abre Los Ojos doet daar niks aan af wat mij betreft. Feit is gewoon dat die film nooit het potentieel had op een groot publiek te bereiken. Deze Hollywood produkte wel... en dat mag toch? Jammer dat dan bijna iedereen de film zo slecht waardeerd...

avatar van gemaster

gemaster

De film opent met een sfeervolle scene waarin Cruise opstaat en op de achtergrond hoor je de hemelse klanken van Radioheads 'Everything In It's Right Place'. De film kan daarna helaas alleen maar dalen in niveau en dat doet ie ook. Toch zitten er enkele leuke vondsten in en is het acteren allemaal prima in orde. Het allerbeste aan de film blijft echter toch de muziek. Radiohead komt nóg een keer voorbij, Jeff Buckley met het schitterende 'Last Goodbye' en Underworld met 'Rez'. Kortom, aardige film, topmuziek. 3,5 ster.

avatar van Raspoetin

Raspoetin

Ik was alleen positief over de muziek. Ik raad voor een paranomale de film Lost Highway aan, want deze film is alles behalve overtuigend. Hetzelfde geldt voor Tom Cruise. Zijn beste rol is verreweg Magnolia.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Een volstrekt overbodige remake van Abre los Ojos. Op zich is het niet eens zo dat er iets opvallend slecht aan deze film is: de regie is verzorgd, het acteerwerk is in orde en het blijft ondanks de lengte voortdurend boeiend (alleen de eindscene op het dak duurde iets te lang), maar tegelijkertijd mist het wel alle sfeer die het Spaanse origineel zo goed maakte. En dan is deze film eigenlijk vooral een treffend bewijs van hoe stompzinnig de plot eigenlijk is, als het niet sfeervol wordt uitgevoerd. 2 *

avatar van jassonn

jassonn

Toch vind ik dat er eigenlijk maar weinig tot geen verschil is tussen deze en het origineel, zo geweldig beter is Abre Los Ojos ook weer niet imo. Ik heb beide films dan ook evenveel sterren gegeven.

avatar van Infernal_Lady

Infernal_Lady

Vond niet veel aan deze film, ingewikkeld enzo, ook niet helemaal mijn genre. Ik ben ook niet zo voor Tom Cruise.

Geef mij maar een lekkere horror/thriller.

Ik geef hem een 2.

† Infernal Lady †

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Zoveel ingewikkelds is hier toch niet aan? Het wordt allemaal uitgebreid uitgelegd, zeker vergeleken met het sfeervolle Spaanse origineel.

avatar van Icer

Icer

ToniMono schreef:

Dat zou ik zo niet willen stellen. Een 2e keer kijken is mijns inziens alleen maar zinvol, als je de film de 1e keer interessant genoeg vond. Als die prikkeling er is, dan ontdek je vaak bij een 2e keer (of vaker!), bepaalde zaken die je bij de 1e keer niet of nauwelijks zijn opgevallen. Althans dat is mijn ervaring.

Omdat je de tweede keer dingen opvallen die niet 'kloppen' zoals verkeerde voertuigen en uniformen, lamme figuranten en te veel bordkarton. De eerste keer dat je keek viel dat niet op, want je was in de ban van het verhaal. Tenminste, als dat de moeite waard is.

avatar van Niggli

Niggli

Ik had de film al lang liggen, maar nooit ingezien dat het zo'n goede film was. Krijgt van mij 4 sterren.

En qua einde ben ik het toch echt wel met NERD eens:

Het lijkt alsof daar alles wordt uitgelegd, maar dat is niet zo. Uiteindelijk wordt hij gewoon wakker naast zijn vriendin (misschien wel Cameron Diaz) of wakker gemaakt door zijn secretaresse op het werk. Ik denk dat het meeste wat hij droomt wel op de werkelijkheid is gebaseerd, maar dan iets verdraait: zijn ouders zijn dood, hij is de baas van een bedrijf, is knap en verwaarloost zijn huidige vriendin. Daaromheen beleeft hij een droom om het te kunnen verwerken.

Dat hij echt is ingevroren en een Life Extension heeft gekregen kan ik niet geloven, evenmin dat hij sinds het auto-ongeluk in coma ligt en op het laatst wakker wordt naast Penelope Cruz!

Maar, ik moet hem nog een keer kijken!!

avatar van Insane

Insane

Ik vond het een geweldig fasinerende film.

Begeven moment ben je de draad helemaal kwijt maar dan op het laatste vallen alle stukjes weer mooi op zijn plaats.

Prachtig gewoon.. een aanrader voor iedereen.

avatar van Mushroom

Mushroom

Heb hem in Londen gezien toen ik daar stage liep, en vond het zeker een indrukwekkende film, zeer prettige soundtrack en een apart verhaal!!

Ik wist niet dat het een remake was, dus dat maakt de originaliteit wat minder, maar ik was zeer over deze film te spreken!!! 4 punten!

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik was er niet zo kapot van. Eerst doen ze constant vaag en op het einde blijkt het allemaal maar een droom te zijn (zo zou je het kunnen samenvatten als je het mij vraagt):roll. Gelukkig was de film nooit saai en het acteerwerk goed.
2,5 sterren

avatar van Ghecko

Ghecko

kijk dat is nou eens n goeie film. om zoiets verzonnen te krijgen moet je toch wel echt goed bezig zijn.

avatar van Benninf

Benninf

Ghecko schreef:

Of iets goed kunnen jatten

avatar van eerdekes

eerdekes

Best een ingewikkeld filmpje.

Acteerwerk was ok..

Alleen dat engels van die cruz, hoe irritant.

Maar was waarschijnlijk de bedoeling.

Nee vond haar tig keer beter in Blow.

Alleen best een echt dom verhaal, maar stoorde niet fel!

Voor deze ook maar 3 sterren

avatar van krabat

krabat

Wat een mooi horloge draagt Cruise in deze film........eens een keer geen rolex, goede keuze Tom!

avatar van Er1C

Er1C

Mijn eerste berichtje op deze site, daar gaan we dan.

Als mij gevraagd wordt een top5 of een top10 samen te stellen van wat dan ook, antwoord ik meestal dat dat onmogelijk is. Er is zoveel goede muziek, er zijn zoveel goede films. Maar wanneer men nu aan mij vraagt een top10 te geven van (voor mij) beste films ooit... dan staat Vanilla Sky er absoluut in. En hoog!

Deze film heeft me echt geraakt, het is niet alleen het acteerspel en het verhaal. Maar ook de muziek, de sfeer, de manier waarop het verhaal vertelt wordt. En de charmes van Penelope niet te vergeten (maar dat is wel heel persoonlijk, dat begrijp ik).

Het origineel heb ik ook gezien en het is al bijna standaard om een hollywood remake af te kraken. Dat kan bij voorkeur al niet zo goed zijn als het origineel. Wel, Vanilla Sky is wat mooier over het algemeen maar ik prefeer hem boven het origineel. Misschien komt het omdat ik Tom Cruise graag mag (een geweldige acteur), misschien komt het wel door het filmwerk en de muziek.

Anyway, een van de weinige films die van mij de hoogste score krijgt. Een van de weinige films die ik meer als 3x heb bekeken en ik met veel plezier nog eens wil kijken. Een van de weinige films, die echt een bijzonder gevoel hebben achtergelaten.

ps.: De extra's op de DVD zijn ook fantastisch om te zien... wat een leven hebben die acteurs.

avatar van E V

E V

Deze film moet je minstens twee keer zien voor dat je er iets van begint te begrijpen.

De sterren acteren wel goed.

De film 'Abre los ojos' waar deze film een remake van is, schijnt beter te zijn.

Maar wel net zo onbegrijpbaar.

In ieder geval wil ik die graag een zien.

avatar van Nieke

Nieke

Het concept is ongelooflijk origineel, wist ook helemaal niet dat het een remake was.

Aardige film die je helemaal in de war brengt, en toch op't laatst z'n plooien gladstrijkt.

avatar van pjutter

pjutter

vond het erg jammer voor de film dat ze het deel van de film met die invries companie erin hebben gestopt, dat vond ik erg zonde!!! en zonde van het mooie verhaal

van een man, die het verschil niet meer weet tussen dromen en realiteit, en dat zo goed doet, dat de kijker dat ook niet meer weet

avatar van MAC

MAC

De vreemde sfeer en het "zweverige" gevoel, ik wilde dat de film nooit meer eindigde!

avatar van pjutter

pjutter

alleen zielig dat het een remake is

avatar van TheOne

TheOne

Ik heb het origineel niet gezien. Wat eerst lijkt op een romantische film, blijkt een thriller te zijn en een goeie ook. Zeer goed verhaal, maar zoals hier boven, jammer dat het verhaal niet origineel is.

avatar van Julie

Julie

het klinkt misschien wel raar. maar ik snapte geen snars van de film. eerst droomt hij dat ei droomt dat z'n gezicht weer heel is. en dan is het ook zo maar dan ook weer niet

avatar van Anonymous

Anonymous

Wat een waardeloze film. Deze film wist mij totaal niet te boeien. Het begin belooft wat, je ziet een mooie Ferrari en Tom stapt uit en begint te rennen. Daarna was ook alle vaart uit het verhaal. Halverwege de film de dvd eruit gehaald. 't Was mooi geweest.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Anonymous schreef:

Hoe kan je in godsnaam nou een serieuze stem uitbrengen, wanneer je maar een uurtje van een ruim 2 uur durende film gezien hebt. Ik zit regelmatig op de helft van een bepaalde film wel een punt van mijn uiteindelijke stem af. Dat je de film halverwege uitzet moet jij weten, maar stem dan aub niet.

avatar van lazaroni_86

lazaroni_86

Zo moeilijk is deze film toch ook niet. Alles word op het eind letterlijk uitgelegd. Makkelijk te begrijpen wat mij betref

avatar van Nieke

Nieke

Deze film zou ik echt nog eens graag zien. Ik geloof dat ie laatst op tv was, maar ik ben vergeten te kijken.

Het loopt zo'n vaart dat je denkt te weten waar hij eindigt, maar het is helemaaaaal niet wat je denkt.

(Eigen)aardige film!

avatar van Nubis

Nubis

Ik vind het een erg goeie film, maar dat vage zat me niet lekker. Dat is 1 van de dingen waar ik niet tegen kan: dat een film is afgelopen en ik het einde bijv. niet snap. Dat heb ik wel vaker met films (en dat is ook op zich leuk natuurlijk, anders is het allemaal zo simpel) maar bij Vanilla Sky (en bijv. ook bij Butterfly Effect) verpest dat het leuke gevoel van de film op zich.

Wel 3,5*. Als het nou een een film was geweest die me niet boeide en dus stom vond EN ik begreep het einde niet (dan noem ik bijv. Audition), had ik het veel lager gegeven. Maar nu dus niet, vandaar.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

lazaroni_86 schreef:

Idd, op het EIND, en dan was het volgens mij nog niet helemaal duidelijk! Geef hem 3*, maar het konder er meer geweest zijn...