• 9.378.960 stemmen

Gesproken taal: Engels, Spaans en Portugees

Releasedatum: 24 januari 2002

Plot Vanilla Sky

"LoveHateDreamsLifeWorkPlayFriendshipSex"

De jonge, knappe en rijke uitgeverijmagnaat David Aames (Cruise) kan alles krijgen wat zijn hart begeert. Toch schijnt David's bekoorlijke leven niet compleet. Op een zekere avond ontmoet David de vrouw van zijn dromen (Penélope Cruz) en hij denkt dat hij misschien het ontbrekende stukje gevonden heeft. Maar een beslissend treffen met een jaloerse minnaar (Cameron Diaz) brengt David's leven plotseling uit zijn baan en stuurt hem langs een achtbaan van romantiek, seks, verdenkingen en dromen...

David Aames

David's Assistant

avatar van T.O.

T.O.

Onderhond schreef:

Nummers in die club waren trouwens Leftfield - Africa Shox (tijdens het drinken) en inderdaad Underworld - Rez (na de spiegel).

En "Loops of Fury" van de Chemical Brothers.

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

Prachtig hoe deze film je een gevoel van leegte kan bezorgen. Ik heb ALO nog niet gezien, maar ik zal hem zeker snel proberen te kijken want ik vond dit een topfilm. 4*

avatar van Angie

Angie

Tja op zich vond ik de film wel goed, ik heb niet gezapt en dat zegt wat, maar een aantal zaken vond ik niet sterk:

- het vreemde einde. op een gegeven moment was ik helemaal de draad kwijt.

- penelope cruz, haar spel irriteerd mij en ik weet mnog steeds niet waarom: haar pruillipje, haar kinderlijke mimiek of haar irritante accent.....

- het toch steeds veranderde mismaakte gezicht van cruise, het zag er steeds anders uit als je goed oplette.

leuke film, maar niet meer dan dat.

avatar van Art

Art

Angie, kijk ook eens naar het orgineel, Abre Los Ojos

avatar van Angie

Angie

ja misschien kan ik dat beter doen Art !

avatar van mikey

mikey

cruise verliest greep op realiteit in deze semithriller met een einde dat ik nooit had durven dromen. vreselijke personages. alleen good ol kurt deed het aardig.

salvatore schreef:

Ik was erg benieuwd naar jouw reactie, gelet op het feit dat je kennelijk geen liefhebber bent van "het David Lynch genre". Vanilla Sky in één adem noemen met films van Lynch gaat me wat ver, maar ik begrijp wat je bedoelde met deze opmerking. Vanilla Sky stelt je als kijker behoorlijk op de proef, omdat je om een geven moment niet meer het onderscheid kunt maken tussen droom en werkelijkheid. De film is overladen met soms zeer subtiele hints, die prachtig samenkomen in de finale op het dak. "I'll tell you again in another life when we are both cats", is in feite DE opmerking waar de film om draait. Als je alle aanwijzingen in de film goed hebt meegekregen, dan blijkt hoe knap deze film in elkaar zit.

Veel plezier tzt met Abre los Ojos. Trek je niet teveel aan van de kritieken dat het origineel veel beter zou zijn. Ik deel deze mening namelijk niet.

avatar van Phoenix

Phoenix

Ik ook niet. Beide films hebben zo hun kwaliteiten. Abre los Ojos verdiend alleen zijn meerwaarde door originaliteit.

avatar van jassonn

jassonn

Ik vraag me trouwens af wat er nou eigenlijk anders is in VaSk, volgens mij is hij precies het zelfde als ALO.

Iemand?

avatar van boondock

boondock

Dat vroeg ik mij ook al af, ik heb vanilla sky eerder gezien dan ALO, maar wel kort daarna ALO gezien. Ik heb er echt op gelet waar de verschillen zaten. Ik kon ze niet vinden, behalve dan de verschillende personages en de taal was anders. Maar ik kijk dan toch liever naar de versie met tom cruise, omdat ik het gewoon een topacteur vind. En Penelope was in beide films gewoon een lekker wijf..

ToniMono

Verschil is er, voor zover ik het me goed herinner, met name aan het einde te bespeuren. Niet zozeer inhoudelijk, maar meer qua setting. Volgens mij kent ALO namelijk niet die specifieke "lift en dakscene", maar speelt alles zich daar gelijkvloers af, toch? Het plot is in beide films uiteraard hetzelfde. Vanwege de soms nietzeggende hints (het Benny the dog verhaal, Tom Cruise zijn hoogtevrees, het bewuste moedervlekje, etc etc , teveel om op te noemen, vind ik Vanilla net een klasse beter.

avatar van NERD

NERD

Het accent op het einde lag naar mijn mening TOTAAL anders in ALO dan in Vanilla Sky. Maar dan ook echt compleet anders!

Echter sinds 2001 toen ik deze film in de bios zag en mijn eerste berichtje over de film hier plaatste, en nu is wel duidelijk geworden dat ik zo ongeveer de enige ben die dit denkt.... Lees de discussies maar eens terug als je benieuwd bent naar wat ik bedoel.

Overigens ToniMono bij je bericht geplaatst op 15 oktober 2004, 13:19 uur mogen die spoiler tags wel een zinnetje eerder gezet worden....

NERD schreef:

Was bij nader inzien inderdaad iets beter geweest. Ik probeer hier altijd zorgvuldig in te zijn. Bedankt voor je opmerking, dat houdt me weer scherp.

avatar van Elsje

Elsje

Zeer goede, indrukwekkende, maar donkere en deprimerende film. In tegenstelling tot wat velen beweren vind ik niet dat Vanilla Sky moet onderdoen voor Abre los ojos. Zeer goed acteerwerk van Tom Cruise en Cameron Diaz geeft veel beter de stemming en gevoelens van de bedrogen vriendin weer dan hoe het bedrogen meisje dat in Abre los ojos deed. Vijf sterren.

avatar van Da_mark

Da_mark

Gister gezien, damn wat een vage film

(in goede zin vaag)

Trouwens die beschrijving klopt niet, er staat: 'Na een geweldige tijd met haar doorgebracht te hebben ...' maar hij had maar 1 nacht met haar doorgebracht...

avatar van Jordy

Jordy

Eén geweldige nacht?

Jordy schreef:

Eén geweldige nacht?

Volgens mij waren het twee halve...

avatar van NERD

NERD

ToniMono schreef:

Je kunt het nog veranderen hoor, knopje rechts bovenaan met de pen er op (geloof ik?). Hoop van wel eigenlijk want het is toch wel een flinke spoiler

Ik heb het even gemeld.

avatar van Menghini

Menghini

Bij Vanilla Sky vroeg ik mij af aan het eind met de mededeling dat zijn geld niks meer waard was enzo: had je dat dan niet kunnen beleggen? Dat had wel in het dure project gemogen... En warempel: ALO: je hebt genoeg geld als je eruit stapt, want het is belegd! Zo zijn er nog een aantal dingetjes waarbij ik denk: daar is in ALO beter over nagedacht, dan wel slecht gekopieerd in Vanilla Sky.

Nou moet ik wel zeggen dat ik liever Vanilla Sky bekijk dan ALO, maar dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat ik VK eerder heb gezien en toen dus overdonderd was...

avatar van Icer

Icer

Deze film moet je, net als bijv. Sleepy Hollow, niet voor de 2e keer zien... 2,5 ster.

Icer schreef:

Dat zou ik zo niet willen stellen. Een 2e keer kijken is mijns inziens alleen maar zinvol, als je de film de 1e keer interessant genoeg vond. Als die prikkeling er is, dan ontdek je vaak bij een 2e keer (of vaker!), bepaalde zaken die je bij de 1e keer niet of nauwelijks zijn opgevallen. Althans dat is mijn ervaring.

avatar van alexis

alexis

vreemde film

***

avatar van jassonn

jassonn

Icer schreef:

Waarom zou je Sleepy Hollow trouwens niet vaker kunnen kijken?, heb 'm al een paar gezien en het blijft een mooie film.

avatar van WB

WB

alexis schreef:

vreemde film

Meer heb ik er ook niet aan toe te voegen

2,5 sterren

avatar van Menghini

Menghini

En wat laat jou dan 2½* geven en Alexis 3*? Waar zit dat verschil dan in?

ToniMono

"Vreemde film" wil nog wel eens synoniem staan voor: "ik heb de film niet begrepen"....

avatar van Elsje

Elsje

ToniMono schreef:

Helemaal mee eens, een tweede keer kijken is alleen maar zinvol, op die manier geef je meer aandacht aan de zaken die je de eerste keer ontgaan zijn.

avatar van WB

WB

Menghini schreef:

En wat laat jou dan 2½* geven en Alexis 3*? Waar zit dat verschil dan in?

Waarschijnlijk ligt het verhaal hem iets meer! Ik ben niet zo'n fan van die hele vage films, en deze kon mij ook niet echt boeien. Dit was zo'n film die je 1x kijkt (vind ik), en hem dan nooit meer wil zien. Had em gekocht, omdat er toen veel reclame voor werd gemaakt, maar viel mij iets teveel tegen, om er een voldoende voor te geven.

Cruise speelt wel goed, maar dat kan de film niet redden. Vond em beter in Collateral en de M:I reeks...

avatar van clairest

clairest

Dit vond ik een fascinerende film, maar ik kon er niet tegen dat 'ie zo vaag is. Ik herinner me het niet meer allemaal, het is al een tijd geleden. Hier in de berichten wordt enkele malen gezegd dat het einde uitgelegd wordt, maar ik begreep het niet hoor, of ik kon er niets mee in ieder geval. Heel onbevredigend. Misschien dat ik er later nog eens iets van maak. Tot die tijd 2,5 sterren.