• 9.381.110 stemmen

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One (2023)

Actie / Avontuur | 163 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Geregisseerd door: Christopher McQuarrie

Met onder meer: Tom Cruise, Hayley Atwell en Esai Morales

Gesproken taal: Engels, Frans, Italiaans en Russisch

Releasedatum: 13 juli 2023

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One

"We all share the same fate."

Ethan Hunt en zijn IMF-team beginnen aan hun gevaarlijkste missie tot nu toe: het opsporen van een angstaanjagend nieuw wapen dat de hele mensheid bedreigt, voordat het in verkeerde handen valt. Er volgt een dodelijke race rond de wereld waarbij controle over de toekomst en het lot van de wereld op het spel staan en Ethan wordt geconfronteerd met duistere krachten uit zijn verleden. In zijn krachtmeting met een mysterieuze en machtige vijand moet Ethan noodgedwongen de gedachte overwegen dat niets belangrijker kan zijn dan zijn missie, zelfs niet het leven van degenen die hem het meest dierbaar zijn.

avatar van nepdance

+ Pom Klementieff

avatar van mrkos

mrkos

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Een bijna 3 uur durende film boordevol actie.

Het gebeurde niet vaak dat ik een bijna 3 uur durende film keek en dat hij voorbij vloog. Buiten de paar belangrijke dialogen kende deze film vooral actie, heel veel actie en soms nog vrij spectaculair ook. Van een spannende achtervolging in een auto, tot aan een ontsnapping uit een vallende trein, ik heb er echt van genoten en heb me geen seconde verveeld. Als bonus kregen we ook nog mooie locaties te zien zoals Venetië en de prachtige Alpen.

Ook tof om te lezen dat de nu 61 jarige Tom Cruise sommige stunts nog steeds zelf doet, bijvoorbeeld met de motor van de klif af rijden en dat gewoon 6 keer! Heel veel respect.

Dit soort films blijven me boeien en ik kan niet wachten op het volgende deel.

4 sterren.

avatar van Erikb99

Erikb99

En wat vond ik er nou van:

Als je denkt dat je het wel allemaal gezien hebt als het om het verhaal gaat, klopt dat wel. Weer iets wat het bestaan van de mensheid bedreigt en een AI is. Natuurlijk komen er weer de nodige stunts en acties in voor, en heeft Ethan (Tom Cruise) zich weer omringt met zijn vaste clubje vrienden. Alles wordt ook weer fantastisch in beeld gebracht. De grappen werken. Alleen vond ik diverse scenes wat langdradig overkomen. Het gaf mij het gevoel of de film wat gerekt moest worden. Wat ik niet echt begrijp want hij duurt al 2 uur en 46 minuten. En daar zit dan ook het probleem, hij duurde mij veels te lang. Aanrader? Jawel. De Film is niet de beste in de reeks en ook nog is het een Part One. Wat inhoudt dat we nog even moeten wachten op Part Two. Zo’n hekel aan. Maar me wel er mee vermaakt.

avatar van filmkul

filmkul

Minste deel in de reeks. Het verhaal zit redelijk in elkaar. De uitwerking is aardig maar blinkt nergens uit. De film kent ook geen memorabele of zenuwslopende scène zoals we gewend zijn in de reeks. Het Impossible wordt echt gemist in deze film. De actiescenes zijn aardig maar zijn soms wel wat kinderlijk. Verder zit de vaart er wel lekker in en kent de film de nodige humor. Het acteerwerk is verder in orde. Visueel zit de film ook goed in elkaar met mooie locaties en goed camerawerk. Beetje tegenvaller maar zeker niet slecht. 3.0/3.5

avatar van macrobody

macrobody

Zo worden ze nog maar zelden gemaakt. Het verhaal is dan misschien wat warrig, de stunts waren echt en Tom Cruise doet ze zelf. De actrices zijn goed en mooi. De locaties waren ook prima en ik hoop dat we niet al te lang op deel 2 hoeven te wachten.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Gewoon lekkere flitsende actiefilm, met fijne lange speelduur van 163min, de langste uit de ganse reeks. Eerste films zaten rond de 2u en met Fallout ging men al vlotjes over de 2u, richting 2u30. Maar ik ben wel fan van films met een lange speelduur, als deze goed zijn ingevuld en bij bepaalde genres zoals actie/misdaad/thriller en/of films van Marvel en DC, verwacht je zelfs 2u en meer. En ook hier was er geen seconde verveling (anders zou ik geen 8en kunnen geven) , zoals we vd filmreeks ondertussen wel gewend zijn. Heb hier eigenlijk nog maar enkel Fallout uit 2018 vd reeks een score/recensie gegeven, deze wist me ook zeer te entertainen en kreeg net als deze een 8/10. De film schiet ook direct uit de startblokken en je wordt meegezogen in het geheel van een feel-good actiefilm as it should be en ja daar heb ook ik geregeld dosis van nodig (daarom ook oa Marvels), tussen al die horror, bikkelharde actie en zware drama's heen.

Ff kleine uitwijking, maar vind dit gewoon belangrijk gegeven.

Het actie en scifi genre haalt ook zeker giga voordelen uit de steeds verder evoluerende technieken, zowel qua gebruik SFX tijdens de productie, als op audiovisueel vlak, waar de resolutie en devices met UHD, HDR (10(+)), Dolby Vision, voor een prachtig, levendig, haarscherp beeld zorgt. Films als deze verwacht je gewoonweg in UHD en HDR10/Dolby Vision, terwijl vb een horrorfilm hier globaal minder nood aan heeft, integendeel zelfs.

avatar van limelight73

limelight73

Heeee een achtervolging door een mooie stad en ook nog eens op een motor. Maskers, zodat je op een ander lijkt. Wat een verfrissende nieuwe inzichten!! Pffffff.........

martijn011 schreef:

Pfoe, 2024 wordt een zwaar jaar voor de bioscopen zo.

Daar hoef je, je echt geen zorgen over te maken...

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Kondoro schreef:

Daar hoef je, je echt geen zorgen over te maken...

Fijn dat jij nog zo positief bent

avatar van BBarbie

BBarbie

Tom Cruise en Ving Rhames zijn weer van de partij in de zoveelste aflevering van een “Mission: Impossible”-film. Net als zijn voorgangers een tamelijk bombastische actiefilm, die regelmatig uit zijn voegen barst, maar op zich weinig nieuws laat zien. Puur voor de liefhebbers van het genre.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

De nieuwste "Mission Impossible", combineert de dodelijke stunts uit de vorige films om met opnieuw een ​​opwindend avontuur te komen. Ik denk dat, ondanks wat ik ga bekritiseren, de levensduur van de Mission Impossible-filmserie per saldo verbazingwekkend is.
De meeste filmseries raken na de derde film hun aandacht kwijt bij de kijker(s), maar Mission Impossible weet net als de 'onsterfelijke' ster Tom Cruise zichzelf steeds opnieuw uit te vinden en te overtreffen op het gebied van stunts. Maar in werkelijkheid is de film gevuld met spannende decorstukken zoals een achtervolging op het vliegveld, een komische achtervolging in Rome en een zenuwslopende treinreis aan boord van de Orient Express. De nieuwkomer in de serie, Hayley Atwell, is ook bruisend en deelt voelbare chemie met Cruise. De terugkerende castleden zijn ook allemaal uitstekend, hoewel ik niet helemaal blij ben dat mijn favoriet wordt vermoord. Ik denk dat dit slechts een symptoom is van de tekortkomingen van deze film - dat hij de fatale fout maakt om zich te veel op de 'Macguffin' te concentreren - het plotapparaat waarvan de details volkomen onbelangrijk zijn voor het publiek.
(is het niet een apparaat om leeuwen te vangen in de Schotse Hooglanden?) )

Het schrijven hierover is eigenlijk nogal flauw: ze besteden te veel tijd aan scènes met briefing van vergaderingen waarin voortdurend de ernstige wereldwijde gevolgen van het verlies van een bepaalde sleutel worden benadrukt.
Ik vind dat deze scènes veel te veel tijd in beslag nemen, waardoor de indruk wordt gewekt het verhaal slimmer bedacht is dan het in werkelijkheid is. Want wat het verhaal werkelijk is, is een hoop banaal, onnauwkeurig technisch jargon, in plaats van het ouderwetse spionageverhaal dat ik wil. Daarom blijft "Rogue Nation" (2015) voor mij, mijn favoriete MI-film. "Rogue Nation" heeft eigenlijk een veel slimmer plot vol ingewikkelder wendingen en geeft tegelijkertijd de voorkeur aan spanning boven actie en spektakel.
Hoewel Hayley Atwell goed is, geef ik nog steeds de voorkeur aan Rebecca Ferguson.

Ten slotte heb ik het gevoel dat deze film soms wordt belast door een verhoogd gevoel van emotionele inzet voor Hunt, waar ik niet zo dol op ben, hoewel dat slechts een persoonlijke voorkeur is en er wordt veel gelachen in de film. Uiteindelijk is "Dead Reckoning" nog steeds een redelijk goede film. De looptijd is misschien lang maar het voelt zeker niet als drie uur. Maar ik merk dat, hoewel het meer stunts oplevert, het tempo en plezier van "Fallout" (2018) mist of het solide spionagethriller aspect dat je ziet in "Rogue Nation".

Toch ben ik erg nieuwsgierig geworden naar het 2e deel van de film omdat het eerste toch een mooie einde kent. Spectaculair met de treinramp en de 'vogel' die naar beneden zweeft. Hoe zal het Ethan en zijn vrienden in deel 2 vergaan?

Mijn waardering? Een 7+.

avatar van Thomas83

Thomas83

Die Misson Impossible-films blijven na al die jaren nog altijd leuk om te kijken. Ook deze bevat weer zo'n beetje alles wat die films leuk maakt, van Tom Cruise zijn filmster-charisma tot de veelal praktische effecten, stunts en grootse set pieces. En natuurlijk de locaties over de hele wereld en een hoop list en bedrog. Wat dat laatste betreft voelt de film een beetje als een greep terug naar de originele film met al zijn verkleedpartijen. Al zou het kunnen dat ik me al die vervolgen niet meer zo precies herinner. Laten we eerlijk zijn, van het plot moeten deze films het nooit helemaal hebben.

Overigens hebben ze nu wel een poging gedaan met een enigszins ingewikkeld maar niet minder stompzinnig verhaal over kunstmatige intelligentie die een eigen willetje krijgt. Verder vond ik de dialogen ook vaak wat idioot geschreven en gebracht door de acteurs, met name in het begin van de film. Die openingsscène doet bijvoorbeeld merkwaardig amateuristisch aan, ook al doordat iedereen zo nodig Engels moet spreken.

Maar goed, we kijken deze films voor de actie, en wat dat betreft stelt de film zeker niet teleur. Het zijn niet per se de spectaculairste actiescènes uit de hele filmreeks (en een pure heist-scène ontbreekt ook), maar spektakel is er zeker. Ze hadden wel hier en daar wat af mogen schaven van de lengte van de scènes en het aantal, want naar slecht Hollywoodgebruik is de film eigenlijk weer wat te lang, ook al voel je daar niet eens zo heel veel van. Atwell is een leuke tegenspeler in een wat te talrijke cast.

avatar van Walter White

Walter White

Geweldige film heb me goed vermaakt met dit meesterwerk

Kondoro

"A man. Middle aged. A man waiting his whole life to be noticed by a woman like you.”

Heerlijk. Eén van de films waar ik dit jaar het meeste naar uitkeek was weer een voortreffelijke zit. Ik hou wel van dit soort films en Cruise kan nooit tegenvallen, althans bij mij. Ik ben ook wel een kleine fan van de M:I reeks, al zijn het voor mij niet de favoriete actiesfilms het blijft een hele leuke franchise. Het is misschien wel goed dat er nu een einde aan komt, en dat laten Cruise en vooral McQuarrie zich geen twee keer zeggen. Ze komen met film van bijna drie uur, en daar zit je nauwelijks in stil. De film vliegt voorbij, ik kan niet zeggen dat het me heel erg stoorde deze lengte, behalve dat ik de film even in twee keer moest zien; niet erg.

Het verhaal is niks nieuws onder de zon. Een misdaad thema waar de hedendaagse AI in wordt vewerkt. Een gevaarlijke supercomputer, een sleutel, een onderzeeër die iets gevaarlijks meedraagt (de supercomputer) zijn toch wel vrij standaard onderwerpen in dit soort films. Jammer, ik had toch gehoopt op iets verfrissends. Goed, wat mag je anders verwachten van een M:I film? Het is namelijk gewoon doodnormaal voor deze films om dit als verhaallijn te hebben. Toch vond ik het wel heel leuk om te volgen, al gaat het gewoon nergens echt spannend worden omdat je weet waar de film naar toe gaat.

De cast is uitstekend. Cruise is natuurlijk wel het gezicht van M:I maar ook mensen als Simon Pegg en Ving Rhames zijn ondenkbaar geworden in deze franchise. Altijd heel leuk om deze gasten weer even te zien in de film, vooral Pegg vind ik heel leuk, die heb ik al een hele tijd niet meer gezien in een film. Ik ben wel erg fan van zijn komediefilms (o.a. Shaun of the Dead) en ik vind het altijd leuk om hem weer in een film te zien. Hayley Atwell is ook een prachtige toevoeging. Heel leuk acteerwerk en een prachtige vrouw om te zien. Ze vulde de film goed en leuk aan, dat viel me vooral erg op. Een vrij nietszeggende rol in het begin maar, ik merkte dat ze aardig begon te groeien toen de film door liep. En ik vond het helemaal niet erg.

De film bevat ook de nodige komedie. Het houdt je toch wel vast met kijken. Zelf vond ik die achtervolging in Italië (dacht ik) erg leuk, met die gele fiat. Het duurde ook niet vrij kort die achtervolging, en is heel leuk gedaan hoe ze zo veranderde van stoelen of het rijden alleen al. De film zit wel meer vol met dit soort verfrissende scenes, die stuk voor stuk vrij lang duren maar, eigenlijk nooit wisten te vervelen.

De film kent overigens wel wat slap CGI werk. Er zijn veel momenten waar dat toch wat lelijk oogde vond ik persoonlijk, iets wat ik misschien wel een tikkeltje beter had verwacht van deze film, zeker met zo'n hoog productiewaarde. De film voelde soms ook wat rommelig aan, en was zo nu en dan best van hak op de tak, vrij direct. Dat zorgde er wel voor dat het niet altijd even lekker wegkeek.

En ik denk dat die kleine minpuntjes een opstapeling wordt van toch een kleine irritatie, wat ervoor zorgt dat ik niet helemaal overstag ben van deze film. En mijn cijfer toch wat terughoudt. Een gebruikelijke hoeveelheid sterren van mijn kant overigens voor deze franchise. Geen één film heeft echt hoger gescoord maar, wel lager. Dat komt toch misschien wel door het dunne verhaal dat de film kent, het is allemaal geen hogere wiskunde en we kennen het wel. Ondanks dat heb ik wel twee fijne filmavonden gehad, prachtige filmlocaties met o.a. een prachtig natuurgebied, Cruise die weer hele vermakelijke actiescènes aflevert en dat alles toch wel adrenaline verhogend en de tijd vloog letterlijk voorbij. Het is dat ik gisteravond de film moest stoppen omdat het al diep in de nacht was, ik had hem zo heel makkelijk in één zit uit kunnen kijken. Uitstekende filmavond, en ik kijk uit naar deel twee!

avatar van FlorisV

FlorisV

Vermakelijk werkje ondanks de lange speelduur. Het wordt strak verteld, zonder teveel complexiteit waardoor je je hoofd niet hoeft te breken over het spionageverhaal. Genoeg lekkere actie ook met achtervolgingen, stunts en een geweldige treinscene aan het einde, die wel heel duidelijk uit Uncharted 2 is gejat. Leuk voor een keer.

Het enige wat me de keel uithing waren de eindeloze wisseltrucs. Op een gegeven moment weet je echt niet meer wie het plotvehikeltje (de sleutels) nu weer in handen heeft en dat is de bedoeling maar....boring!

De veel te ver omhooggevallen Simon Pegg is gelukkig niet al te storend aanwezig en Atwell is in vorm. Het blijft verder allemaal een ego trip van Cruise maar dit is toch een sterker deel uit de serie als ik afga op de delen die ik gezien heb.

avatar van Banjo

Banjo

• 2041 berichten

Ik ben eigenlijk helemaal niet een fan van James Bond en ook niet van Mission: Impossible achtige films of het moet me precies net bevallen... en laat deze daar nou net onder vallen. Het is meestal ook wel leuk dat Amsterdam er in voorkomt dat geeft het toch een beetje extra erkenning of zo.

avatar van The Oceanic Six

Banjo schreef:

avatar van catdog

catdog

• 2027 stemmen

The Oceanic Six schreef:

Amsterdam? Volgens mij heb je een andere film gezien.

Ergens in t begin van de film speelt de film zich, zogezegd, af in Amsterdam. Het is natuurlijk niet gefilmd hier maar je zou er zo in kunnen tuinen.

avatar van Banjo

Banjo

• 2041 berichten

The Oceanic Six schreef:

Amsterdam? Volgens mij heb je een andere film gezien.

Nee in het begin heel even in de ondertiteling van de film..

ik zak trouwens een halfje want dit zijn gewoon niet mijn soort films zoals ik al eerder aangaf.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

catdog schreef:

Het gaat over een vent die aankomt per vliegtuig vanuit Amsterdam. De film speelt zich niet af in Amsterdam.

avatar van catdog

catdog

• 2027 stemmen

Captain Pervert schreef:

De title card zegt letterlijk ‘Amsterdam’. Het is de scene waarin Tom zijn debrief krijgt voor de missie nog voor de eerste scene met Elsa in de woestijn. Later in de film zit er inderdaad nog een kleine referentie in die jij hier noemt.

Kondoro

Ik wou net zeggen. Ik zou bijna 100% zeker weten dat er een scène is waar letterlijk 'Amsterdam' in beeld staat. Het is niet lang of uitbundig maar, het zit er wel in.

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Het einde van het jaar is in zicht en straks komen de lijstjes waarin ongetwijfeld in de categorie 'beste actiefilm' ook deze film Mission Impossible - dead reckoning part 1 zal genomineerd zijn. Voor mij niet gelaten, ik heb me best geamuseerd met MI. Toch is dit minder spannend, met minder humor en minder verrassend dan de voorgaande films. Wel meer actua in het verhaal gebracht (bedreiging AI en naties die door klimaatopwarming oorlog zullen voeren voor hun grondstoffen) zodat er achteraf toch nagekaart kan worden aan de toog. Genoten van die onderlaag dat de 61 jarige held Ethan Hunt/ Tom Cruise een beetje ouderwets is en niet meer mee kan in de moderne tijd (ook al een onderlaag in Die hard 4.0) zoals de auto achtervolging in een retro mini wagen doorheen de steegjes van het historisch centrum (zou deze verwijzing bewust zijn ?) Rome. Voorspelbaar drama, dat wel maar de laatste sequentie (met de trein) is toch één grote brok spanning en spektakel. Mission accomplished !

avatar van driekes9

driekes9

Als je het op je laptop kijkt met het pijlknopje naar rechts kan je 163 min reduceren naar 30 min en dan is het net te doen.

avatar van boemboem27

boemboem27

gewoon een geweldige film die volop actie zit.

leuke gadgets zoals altijd.

goed verhaal (maar er komt nog een part 2)

diverse goede stunts ,spannende achtervolgingen etc.etc.

echt een film die precies in mijn straatje valt, gewoon top

avatar van thunderball

thunderball

Deze inmiddels twee keer bekeken (op 4K en de bijgeleverde blu ray).

Valt toch wat tegen! Het tempo ligt (te) laag, zeker tussen de verschillende actiescènes in, waardoor de urgentie wat verdwijnt en ook de actie en diverse stunts maken minder indruk dan in voorgaande delen.
Het is weer veel van het zelfde: Cruise wéér op een motor, weer een scene met een auto door een drukke wereldstad laverend, weer een gevecht op het dak van een trein enz...

Cruise zelf lijkt eindelijk zijn eeuwig jeugdige uiterlijk kwijt te gaan raken, want oogt steeds ouder en moeizamer (dit was ook al zichtbaar in de vorige Top Gun), maar het is vooral het verhaal wat maar weinig kon boeien.

Natuurlijk zijn we de laatste jaren met Cruise, die zijn eigen stunts perse zelf wil uitvoeren, ontzettend verwend en is dit onderhand zo gewoon geworden, dat je steeds meer van hem verwacht.

De film is sowieso weer veel en veelte lang, een wat compactere versie, met daardoor meer vaart, had welkom geweest.

Verder ook zonde dat Ferguson definitief uit het verhaal is geschreven, maar al kijkende vreesde ik al, dat zo iets zou gaan gebeuren, omdat het wel vrij snel duidelijk was, dat de voorkeur ging naar Atwell als nieuwe leading lady en twee dames is nu eenmaal één te veel. Toch zonde, omdat ze een uitermate sterk karakter neerzette in de vorige twee films.

Geen slechte film, maar gewoon minder als de vorige twee.

Een zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van Gerlof78

Gerlof78

knusse stoel schreef:
(is het niet een apparaat om leeuwen te vangen in de Schotse Hooglanden?) )

Mijn waardering? Een 7+.
ik von hem erg goed, alleen de lengte was mij te lang

avatar van Rodger

Rodger

Prima film, niet de beste uit de reeks, maar zeker weer vermakelijk.

3.5 ***