• 9.381.576 stemmen

Avatar: The Way of Water (2022)

Fantasy / Avontuur | 192 minuten

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Zoe Saldana en Sigourney Weaver

Releasedatum: 14 december 2022

Plot Avatar: The Way of Water

"Return to Pandora."

14 jaar na de gebeurtenissen uit het eerste deel is er een hoop veranderd voor Jake en Neytiri, die ondertussen hun plekje hebben gevonden in het regenwoud van Pandora dat ze thuis kunnen noemen. De twee hebben samen drie Na'vi kinderen en een geadopteerd vierde mensenkind genaamd Spider. Jake en Neytiri doen er alles aan om dit gezin bij elkaar te houden, maar wanneer ze opnieuw bedreigd worden door RDA-mijnwerkers zijn ze gedwongen hun thuis te verlaten. Zo komen ze terecht in een geheel andere omgeving bij een rif, waar de Metkayina clan woont. Deze omgeving komt echter niet zonder gevaar, zeker niet wanneer blijkt dat het gezin van Jake en Neytiri zich bevindt in een cultuur die ze niet kennen.

• 11982 berichten

Woensdag 14 uur Dolby Cinema 3D in Pathe de Kuip. Ben erg benieuwd.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ik ben mega James Cameron fan en ik geef al zijn films minimaal 4 sterren. Maar Avatar heb ik niet super hoog op mijn lijstje staan. Overigens best zin in Avatar 2. Maar geen haast.

1. Aliens

2. Terminator

3. Terminator 2

4. Titanic

5. Avatar

6. True Lies

7. The Abyss

Jaja, ik vergeet Piranha 2. Ik heb de film niet gezien.

Avatar Way of Water Review - Lange Eftelingattractie - nl.ign.com

Waanzinnig beeld en geluid, matig verhaaltje.

Da's wel wat ik verwachtte van deze film.

Kijk er toch erg naar uit.

Zie verder wisselende reviews, van 2/5 in The Guardian tot weer 5 sterren op andere sites.

Avatar Way of Water Review - Lange Eftelingattractie - nl.ign.com

Waanzinnig beeld en geluid, matig verhaaltje.

Da's wel wat ik verwachtte van deze film.

Kijk er toch erg naar uit.

Matig verhaaltje… Precies waar ik op hoop. Dat gold ook voor films als Rambo 2, Fury Road, Speed en The Raid.

Hopelijk wordt er niet te veel tijd gestoken in karakterontwikkeling en gaan we direct over tot de actie.

Clickbait

Macmanus

Gehehe leuke review Daja. Ik laat deze gewoon aan mij voorbij gaan. Heb helemaal geen zin in 190 minuten lang smurfen te kijken. Heb nog teveel echte cinema liggen hier.

Basto schreef:

Clickbait

Oh nee hoor, ik ben gewoon kort van stof als het op typen aankomt.

Macmanus schreef:

Dankjewel! Er draait momenteel zo veel moois inderdaad; Close, Vortex, Pinocchio en Bardo, om maar een paar films te noemen. Deze Avatar is… tja…

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

0,5 en 5,0

Drs. DAJA schreef:

Recensie Avatar: The Way of Water

Bedankt. Lekker op de achtergrond beluisterd terwijl ik de koelkast eens grondig schoonmaakte, en daarna de afwas deed.

Drs. DAJA schreef:

Recensie Avatar: The Way of Water

Het zal vast hip zijn dit soort gigantische films 0,5 ster te geven maar voor mij heeft zo'n review geen waarde omdat het flauwekul is. Geforceerd de aandacht willen trekken.

avatar van Xan21

Xan21

The Oceanic Six schreef:

Kijk, ik geef geen minimale score, gewoon omdat ik dit niet ga zien. De eerste heb ik na drie kwartier uitgezet vanwege het enorme gaap-gehalte. En dat zal echt niet beter worden in dit of de volgende delen.

Volstrekte non-cinema wat mij betreft.

Xan21 schreef:

Veel mensen met een goed stel hersenen zijn gewoon klaar met dit soort films.

Maar dat jij Transformers 5 sterren geeft is zeker volstrekt normaal? Of liefst 4 Scream films?

Gezien de box office van Avatar 1 en vermoedelijk die van deel 2 betwijfel ik of mensen klaar met deze films zijn.

Dat het niet je ding is zal best, is nog best te snappen. Maar 0,5 sterren uitdelen is weer lekker hipster doen, lekker tegen de grote stroom in gaan voor wat aandacht. Dit gaat ongetwijfeld alleen al gigantisch worden qua beeld en geluid.

Graaf Machine schreef:

Volstrekte non-cinema wat mij betreft.

Ik zeg je eerlijk Graaf, je loopt wel wat mis. Avatar begint overigens heel traag en saai ja, dat eerste uur is geen hol aan. Dat is het pas zodra ze de jungle van Pandora in trekken. Ik heb Avatar 1 een paar maanden geleden nog in de bios gezien, dacht na 3 kwartier ook of ik me vergist had dat ik dat ooit de moeite waard vond. Maar de 1,5 uur daarna bewezen mijn ongelijk. Mits je wel van dit soort megablockbuster-spektakel houd.

The Oceanic Six schreef:

Ik zal het dan nog maar eens proberen. Zojuist de DVD gereserveerd bij de bieb. Mag wel enige tijd duren voor ik hem kan afhalen, want ik verwacht dat het tweede deel nog wel lange tijd in de bioscopen blijft hangen.

avatar van davidov

davidov

Xan21 schreef:

Veel mensen met een goed stel hersenen zijn gewoon klaar met dit soort films.

Je kortzichtige opmerking over hersens negerende; vraag me af wat je bedoeld met "dit soort films".

Want ik kan het alleen vergelijken met de vorige Avatar, en dat is alweer 13 jaar geleden. En om nou te zeggen dat mensen klaar zijn met maarliefst elke 13 jaar een film.... Ik kan er geen chocola van maken.

The Oceanic Six schreef:

Vind ik flauw. Daja kan best een blockbuster waarderen maar hier schort teveel aan in hun ogen dat geven ze beide ook best duidelijk aan.

Vind het verhaal stelt niks voor maar we komen voor de actie ook wat flauw bij een film van 190 minuten. Je weet gewoon dat er heel veel expose gaat komen van een filmmaker die in 13 jaar om met de woorden van Wim Kieft te spreken ontiegelijk in zichzelf is gaan geloven. Ik gun de fans alles maar beetje pushback mag best.

Overigens lees ik in heel veel reviews een gigantische gun factor en hoop dat dit de bioscoop gaat redden, vind dat veel gekleurdere berichten.

Macmanus schreef:

Kijk naar zijn top 10, dan weet je dat je iemand treft met niet al te veel voorliefde voor de klassieke blockbuster. Geen punt verder, maar zijn 0,5 is voor mij geheel nietszeggend. Nogmaals, geforceerd hip doen en tegen de stroom in gaan.

En moet de bioscoop worden gered? Volgens mij hebben ze een vrij aardig jaar gedraaid, de eerste grotendeels zonder corona. Een paar maanden terug was er nog Top Gun Maverick die heel lang heeft gescoord. Avatar is wel typisch zo'n titel die je in de bios moet zien, blijft thuis weinig van over. In dat kader krijgen de bioscopen hun publiek toch wel bij dit soort films.

Macmanus

In Amerika gaat het niet goed met de bioscoop na corona.

The Oceanic Six schreef:

Het zijn de oude mannen films waar drs DAja zo van houdt die voor geen meter lopen. Daarom krijg je nu zo’n zuur tegengeluid. Beetje alsof je een Bergman film een 0,5 geeft vanwege het gebrek aan autoachtervolgingen….

avatar van skinny_tie

skinny_tie

Bijzonder, naar ik begrijp is dit nog nooit eerder gedaan (de 3d onderwater opnames).
Ik zou zeggen, kijk eens naar Creature from the Black Lagoon (1954).

Macmanus

Piranha 3D & 3DD natuurlijk ook al.

avatar van RevengeN

RevengeN

i knew they would fuck up

Wat een draak…

skinny_tie schreef:

Ik zou zeggen, kijk eens naar Creature from the Black Lagoon (1954).

Hahaha, ik bedoel natuurlijk wel met de techniek die Cameron gebruikt.

Want hoewel de film helaas in een soort Brady Bunch goes Pandora is geworden, zijn de onderwateropnames echt prachtig.

Maar goed, Cameron heeft wat mij betreft totaal het verkeerde script goedgekeurd en ervoor gekozen het gezin centraal te stellen. Wat dat betreft is het echt een Disneyfilm geworden met ruim twee uur slap familiedrama (en vooral een herhaling van zetten) en een half uurtje actie. Ook dat is goed gedaan, maar het komt veel te laat en is ook veel te weinig. Doodzonde.

avatar van eRCee

eRCee

• 1980 stemmen

Enorm indrukwekkende avontuur- en actiefilm, die je als een kind in de snoepwinkel doet voelen. Dit is de droommachine van Hollywood op z'n best. Een totaalervaring, waarbij je na afloop (en in de pauze) enigszins verdwaasd de echte wereld weer in stapt.

Het zit hem niet alleen het production design en de smak geld die men er tegenaan heeft gegooid. Natuurlijk, dat ook, dat is zelfs heel belangrijk. Maar James Cameron leunt daar niet volledig op. De cinematografie is goed, de montage zelfs zeer goed (wat een ritme), waarmee de actiescènes staan als een huis. Vanaf die eerste gevechten in de jungle was ik helemaal mee. De wereld van Avatar is visueel gewoon zo uniek dat alle bekende trucs en gebaande wegen toch niet uitgekauwd aanvoelen, maar compleet op hun plek vallen.

Want op 'het verhaal' zal wel weer veel kritiek komen, maar in mijn ogen doet de film ook op dit punt wat 'ie doen moet. Je bent betrokken op de protagonisten, het geheel is spannend, meeslepend en roept emotie op. Niet op een geraffineerde of diepgaande manier, dat niet. Cameron werkt meer in de breedte, met verschillende verhaallijnen. Centraal staat het aloude goed vs. kwaad, of ook wel de protagonist vs. de aartsvijand. Daarnaast heb je de lijn van de familie en van met name kinderen, die zichzelf moeten vinden. Het gaat dan over aanpassen, acceptatie, samenwerken, maar eveneens over staan voor wie je bent. Dan heb je natuurlijk nog het natuurthema en hoe mensen omgaan met de wereld. Ik wil niet zeggen dat de film op narratief vlak origineel is, zeker niet, maar het probeert dat ook niet te zijn. Daardoor gaat men nergens de mist in. Niet door de badguy te karikaturaal neer te zetten bijvoorbeeld, of door er een kazig liefdesverhaal in te mixen. Cameron gebruikt clichés zonder dat het vervelend aanvoelt. Hij kan ook dingen uitleggen zonder dat het uitleggerig wordt. In de grote noch in de kleine scenes vliegt hij uit de bocht.

Grootste minpunt van de film vind ik dan nog de muziek. Ook dat hoort echter bij de Hollywood droommachine: alles wordt aan elkaar gelijmd en de score vol strijkers dringt emoties aan je op. Maar toch is het niet storend en het allergrootste bombast vind je hier niet.

Avatar: the way of water is dus een indrukwekkend staaltje collaboratief vakmanschap en levert de hoogste vorm van escapisme die cinema kan bereiken. Film van het jaar.

avatar van Pecore

Pecore

Het matige schrijfwerk biedt een kapstok die maar net solide genoeg is om een visueel spektakel aan op te hangen. Het drama was veel te makkelijk, te clichématig, te goedkoop. Echt een allegaartje aan ideetjes die al tig keer uitgewerkt zijn. Erg saai.

Maar goed, het ziet er allemaal zeer indrukwekkend uit en Pandora als wereld overtuigt. Ondanks de vele minpunten, daardoor toch een hele leuke middag gehad.

avatar van Shinobi

Shinobi

"Why so blue?"

Na zoveel jaar uitstel had ik eigenlijk niet verwacht dat dit vervolg ooit nog eens het daglicht zou zien, maar dertien jaar na het baanbrekende eerste deel is het er toch van gekomen.

In 'The Way of Water' zijn we ook al ruim tien jaar verder. Jake en Neytiri hebben inmiddels een gezinnetje gesticht en lijken een zorgeloos leventje te leiden. Dit kan natuurlijk niet lang duren, want binnen de kortste keren krijgen ze weer te maken met een - bekende - dreiging. Om onnodige slachtoffers te voorkomen, zoeken ze hun toevlucht in de Metkayina, een zeevolk.

Net zoals 'Avatar' is het verhaaltje wederom erg simpel gehouden. Er gaat veel tijd zitten in het clichématige gezinsleven, waardoor de noodzaak van het hele gebeuren nauwelijks aanwezig lijkt te zijn. Er worden veel nieuwe personages geïntroduceerd, maar niemand laat een blijvende indruk achter; Spider in het bijzonder vond ik nogal uit de toon vallen. Wat mij betreft rechtvaardigt het de speelduur van meer dan drie uur niet.

Van tevoren had ik verwacht om visueel overdonderd te worden, maar dat valt eigenlijk wel mee. Net zoals de voorganger heb ik de film kunnen aanschouwen in IMAX 3D, alleen nu met HFR als bonus. Het voelt op momenten aan als een soort van videogame. Tegelijkertijd is het een excuus om een overvloed aan beelden van het water te laten zien. Het is duidelijk dat James Cameron zijn nieuwste techniek goed tentoon wil stellen. Alhoewel ik het qua actie op een bepaalde manier veel spectaculairder had verwacht.

Al met al een aardig vervolg, maar na zoveel jaar wachten is het resultaat enigszins teleurstellend te noemen. Ik hoop dat de komende delen niet zo een langgerekte structuur kennen.

3,0 Sterren.