Genre: Horror / Thriller
Releasedatum: 3 februari 2022
Bekijk via Videoland
Bekijk via HBO Max
Plot Scream
"It's always someone you know."
Het is twintig jaar geleden dat het rustige stadje Woodsboro werd opgeschrikt door een aantal gewelddadige moorden. Inmiddels worden de bewoners opnieuw geteisterd door een moordenaar met een groep tieners als het doelwit. De vraag is wie er dit keer achter het Ghostface-masker schuilt en het stadje terroriseert.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Scream (MusicMeter)
Dewey Riley
Sidney Prescott
Wes Hicks
Glacius
Ze waren vergeten dat in de moderne "requels" (blanke) mannen per definitie doodgaan, dood moeten of geestelijk vergelijkbaar zijn met een dooie en dat vrouwen op overdreven wijze vooral als sterker en beter neergezet moeten worden. Zo ook in deze "requel".
Corcicus
Soms wat te 'meta' maar toch een zeer vermakelijk vervolg in de slasherreeks. Het Stabgelul mocht wel gaan stoppen na een tijdje.
Collins
De eerste Scream werd in 1996 geregisseerd door Wes Craven en werd een cult hit. Een frisse mix van komedie en horror. De film nam het subgenre op de hak en slaagde er tevens in de kijker de stuipen op het lijf te jagen. De film bracht het doodgebloede subgenre van de slasher weer tot leven. Scream werd een franchise en was aanleiding voor vele andere filmmakers om zich ook weer aan het subgenre te wagen.
Na vier vervolgfilms die al een stuk minder indruk maakten, is deze film die gewoon simpelweg Scream is gedoopt de vijfde film in de reeks. Een film die meer dan gemiddelde aandacht besteed aan zijn personages en aardige horror presenteert, maar de factor komedie danig terugschroeft. De luchtige aanpak is er trouwens wel maar die voelt door de terughoudende komische factor misplaatst. De echte schwung ontbreekt. Het oogt allemaal wat mechanisch en moeizaam. De terugkeer van enkele bekende gezichten in geforceerd leuke rollen, biedt geen heuse meerwaarde. Tegen het einde verzandt de film in herhaling, duren scènes te lang en voelen handelingen langdradig aan.
Brute kills en jump scares zijn er veel en ze zijn best aardig gedaan. Het zijn er echter teveel. Overdaad schaadt. Het verrassingseffect neemt bij elke nieuwe kill of jumpscare behoorlijk af. Scream is niet grappig. Scream is niet eng. Wat is Scream wel? Scream is tot op zekere hoogte vermakelijk maar is veel minder leuk dan de film uit 1996.
Frankie Boy
Scream 2022 is vermakelijk, net als de vorige delen.
Het is wel allemaal een beetje van hetzelfde laken een pak, maar als je van dit genre houdt is en blijft het toch wel leuk.
Scream 2022 is een eerbetoon aan de meester van de horror wijlen Wes Craven.
Moge de goede man rusten in vrede.
Fijn om Neve Campbell en Courtney Cox weer eens samen te zien en de chemie tussen die twee blijft gewoon leuk.
Ook oudgediende David Arquette is weer van de partij en wel jammer dat hij uiteindelijk toch het loodje moet leggen.
De finale was overigens weer geweldig en Wes Craven zou zeer tevreden zijn geweest over Scream 2022.
Master Blaster
Gelukkig was het een goed vervolg dat mooi in het straatje past met de andere films.
jammer van Dewey Dat had ik liever niet gezien.
3,5* ook omdat ze niet een andere weg in hebben proberen te slaan
blackwolves
lag er watte dik op de ene na de andere wist zo wie de volgende ging zijn ook wist wie het was net als de andere films waren er weer twee ze zei dit geen jason of michael? drogen ze dan een kogelvrije vest? en ja meestal is het zo in de vervolgen dat de gene die het heeft overleeft in de eerste er in de vervolgen er ook aan gaat vond het hem toch niet erg goed was te voorspel baar vond ik maar ja hollywood en america als ze geen ze zich vervelen dan maken ze nog maar eens een nieuwe film van de zoveelste horror film uit het verleden soms met andere spelers en soms met de oude cast zoals nu is geweest. we zijn het ondertussen al gewoon want er is ook weer een nieuwe van de de zoveelste in een rij. dacht dat hij weer goed zouw zijn toen ik de trailer zag maar een mens kan zich vergissen
Left4Dead
Go finish it Sidney!
Scream (5) uit 2022 brengt eigenlijk helemaal niets nieuws, de zoveelste in z'n rij van de franchise en de zoveelste vervolg in een serie waar we aardig mee dood gegooid worden. Easy money voor de producenten. Vreemd dat Cox zich zo heeft laten verbouwen, het ziet er niet uit, je zou toch denken dat na al die mislukte voorbeelden van de laatste decennia zo'n vrouw toch wel gaat nadenken.
Maar goed, de film. Ik heb hem in twee gedeeltes gezien aangezien 2 uur teveel van het goede voor mij was/is. Er zitten momenten met veel gebabbel tussen die totaal oninteressant zijn, die hadden een heel stuk gecut kunnen worden en dan had je wat meer snelheid in de killings, daar waar je de prent nu voor start. Scream 5 mist ook de echte luchtigheid van het eerste deel, die combi bleek destijds een aardige knaller destijds.
Gelukkig hebben we te maken met slachtvee, dit omdat de personages gewoonweg weer eens niet boeiend zijn. In sommige gevallen zelfs irritant in script en belabberd acteerwerk. De kills zijn dan wel aardig (het mes blijft toch altijd ijskoud als moordwapen) maar ook redelijk eentonig te noemen. En van echte spanning kan ik weer niet spreken, net als in het eerste deel voor mij het geval was. De andere tussenliggende delen heb ik nooit de moeite voor genomen.
Nee het blijkt met dit deel dat ik geen echte liefhebber ben van dit soort horror. Ook niet al het acteerwerk is nu goed te noemen, soms zelfs gewoon slecht. Zoals al gezegd vind ik bijna twee uur veel te lang en uitgerekt voor het simpel plotje. Ook al heb ik de film in twee delen gezien, ik heb redelijk moeite gehad om serieus bij de les te blijven. Het puntje van de stoel heb ik zeker niet gevonden, wie er nu wel of niet ging sterven, het boeide me totaal geen reed. En als dat niet het geval is de film voor mij niet goed.
Daarom kom ik niet verder dan 2,5**, net als deel één. Een half uur korter was voor mij absoluut beter geweest.
lang pee
In kooktermen noem ik dit een zeer zwak afkooksel dat duidelijk nu wel helemaal is uitgewrongen.Trouwens ik zie allemaal kids maar ik zie nergens ouders, en op sommige momenten is een druk ziekenhuis helemaal leeg.Flauw,saai and boring...
c.dragon
Het had zo zijn sterke kanten, zoals sterke vrouwen die terugvechten en het terughalen van oudgedienden. Minder was dat het nogal meta was, met personages die aan elkaar uitleggen dat ze in een requel zitten. En de logicafouten, zoals iemand die in een verlaten ziekenhuis ligt, terwijl juist in een ziekenhuis 24/7 volk aanwezig is. Maar ja, blijkbaar is een horrorfilm met basale logica te veel gevraagd.
En ik baal ervan dat ik niet gelijk doorhad wie de daders waren toen ze op het feestje iedereen naar huis stuurden, wat een erg vreemde actie was. Wel leuk dat dat wijf in de fik vloog
filmkul
Matige zoveelste deel. Het verhaal is weer als vanouds, net als de uitwerking eigenlijk. Feitelijk is het een grote herhalingsoefening. Het leuke aan dit deel is dat men daar eigenlijk ook de draak mee steekt en dat de oude rotten weer ten tonele verschijnen. Verder kijkt de film lekker weg, is er voldoende spanning en blijft het een vermakelijke whodunnit. Het acteerwerk kan er verder mee door. Leuk en vermakelijk maar niet meer dan dat. 3.0
Bxian32
Tja, leuk geprobeerd maar het is het toch niet. De eerste scream was zowel eng als grappig en deze is eigenlijk beide niet. De originele acteurs zijn natuurlijk al eerder teruggekomen maar zoals het nu gedaan is voegt het weinig toe. Ze hebben hun best gedaan maar Craven was natuurlijk uniek. Ze hadden (als ze toch verder wilden) toch beter een compleet nieuwe film gemaakt en niet deze "requel".........
blurp194
Cash-in run of the mill sequel.
Het blijft armoe troef in Hollywood, met dit zoveelste overbodige deel van een serie zonder plan of verhaal. En dan van ellende maar de nieuwste mode - metagesoebat over of het nou een prequel, een sequel is. Een requel dan maar. Teveel meta, en als dat dan nog origineel zou zijn maar dat is het ook allang niet meer.
Ook behalve die beeldvulling al heeft deze film helemaal niets te brengen. Tsja, wat goed getimede kills en scares en leuk geflirt met de clichés uit het genre, maar daar kan je net zo goed een willekeurig ander deel voor gaan kijken. En de cameo van Cox is helemaal een vergissing, wat een spook is dat geworden - maar behalve dat, ik werd meteen helemaal uit het toch al zo dunne verhaal gegooid. Dan doet Neve Campbell het een stuk beter, niet verrassend misschien want dat was altijd al een veel betere actrice. Toch worden beiden eigenlijk gewoon overklast door de nieuwe generatie.
De originelen van elk van de genoemde series zijn geniaal en na zoveel jaar nog steeds fris. Maar wie gaat zich over een jaar of twintig, dertig nog een van deze vervolgen herinneren?
Phantasm
Prima vervolg, heb me hier prima mee vermaakt. Vandaag in de bioscoop gezien.
Thomas83
Deze film steekt met kop en schouders boven de gemiddelde slasher uit. Aan het origineel van vijfentwintig jaar geleden kan de film niet tippen, maar het is al een groot compliment op zich dat je kan zeggen dat dit een echt waardig vervolg is, iets wat je van al die andere vervolgfilms niet kan zeggen. Deze film is gewoon echt puur vermaak. Alle meta, fanservice en moderne toetsen (smartphones, smart homes, etc.) voelen niet al te geforceerd. Het is bijvoorbeeld best logisch dat in een plaatsje zo klein als Woodsboro nog steeds wordt gesproken over de moorden van zolang geleden.
Wel kun je wat vraagtekens plaatsen bij de actieve rol die Sidney en Gale op een gegeven moment spelen, en ik moet zeggen dat de film ergens laat in het tweede bedrijf wat aan tempo en spanning verliest, vooral nadat meerdere personages een brute aanval overleefd hebben en het duidelijk is dat niet iedereen echt in gevaar is. Maar de paranoia en het whodunit-aspect maken de film ook nog meer dan vermakelijk, en de cast is bovengemiddeld goed. Wel wat sterk overigens dat een van de moordenaars een tenger tienermeisje is.
MosquitoSmasher
Bij lange na niet zo slecht als ik had verwacht eigenlijk. Heb me wel vermaakt in de bioscoop. Echter het stukje met Dewey haalde de boel wel naar beneden, maar wellicht past het bij Scream?
Dewey die op Ghostface schiet en daarna ervandoor gaat met de rest. Waarom maak je het karwei niet af? Hij had ongetwijfeld nog kogels, dus kill Ghostface gewoon. Gaat ie toch terug en dat moet ie bekopen met zijn leven. Dit had beter gedaan kunnen worden.
Verder moet ik zeggen dat Neve Campbell cool was, en voor 49 jaar ziet ze er goed uit ook. Valt niet bepaald van Courtney Cox te zeggen.
AFB86
Ik kan de positieve berichten echt niet begrijpen. Vond het echt heel erg tegenvallen en soms ronduit slecht.
Alle vrouwen weten de moordenaar(s) van zich af te slaan en af te weren en de mannen kunnen er niets tegenin brengen. Daarnaast het hele gedoe over de films die over deze filmreeks gaan en het gebrek aan creativiteit om iets nieuws neer te zetten. Kan er nog wel even over doorgaan, maar het was gewoon echt slecht. Jammer, want zeker fan van het eerste deel.
‘Scream’ Sequel & Bob Marley Biopic Theatrical Release Dates Set By Paramount – Deadline
Bizar, Scream 6 komt al in maart 2023 in de bioscoop, een jaartje na deze. Ik ben er blij mee, maar heel verrassend.
Kondoro
“Fucking hand sanitizer?”
De zoveelste franchise die ‘Hollywood’ uit zijn graf trekt om er wellicht weer een geldmachine van te maken. Leuk voor de fans, heerlijke nostalgie met ‘Ghostface’ maar, daar is het ook wel meer en deels mee gezegd. Want ook deze film is eigenlijk over het algemeen niet echt héél bijzonder te noemen, verschrikkelijke personages die belabberd worden geacteerd door de meesten, en alles is toch wel hééééééééél simpel in mijn ogen hoor. Zo simpel dat het ook wel weer komisch wist te worden, dat je met de kameraden zelf zitten te schreeuwen waarom bepaalde acties in de film ontzettend dom zijn, wat het dan ook wel weer heel leuk maakt op sommige momenten. Vooral wanneer je die dame op de bank naar de film ‘Stab’ (dacht ik) zit te kijken, en een paar keer achter elkaar ‘Turn Around’ roept, zo vaak dat ze het besef krijgt zelf eens achterom te kijken en vervolgens zelf neergestoken wordt, hahaha.
De film haalde voor mij voornamelijk zijn pluspunten in de horrorfases van de film, daar waar ‘Olpin’ en ‘Gillet’ vooral geen stap terug doen om het bloedspektakel wat rondspat, en scenes die ik eigenlijk totaal niet gewend ben in films zoals dit; kei en- keihard. Vooral de scene waar ’Wes’ tegen de deur staan en ‘Ghostface’ zijn mes dusdanig in de nek van ‘Wes’ steekt dat hij eigenlijk net achter het vel en in het vlees zat, oef pijnlijke shit. Dat was echt wel denk ik de mooiste scène in de film, zeker als je weet dat zijn moeder daarvoor ook al is afgeslacht door een aantal keren in haar buik gestoken te worden door ‘Ghostface’ en zo kent de film wel meer harde scenes. Iets wat ik niet snel had verwacht maar, erg positief wordt ontvangen natuurlijk.
Tja, voor de rest heb ik het al wel een beetje verteld. Het verhaal vond ik ook niet altijd even boeiend, wat vooral op het einde erg langdradig werd en vooral veel gelul, en het is gewoon niet meer zoals het was. De meeste personages vond ik zwaar irritant, voornamelijk de dames acteerden echt heel bagger met te veel clichés en momenten die er eigen niet toe deden. Het maakte de film saaier, en moeilijker uit te zitten. en dat komt ook meer omdat de film gewoon echt te lang duurt.
Ik hoopte eigenlijk dat ze het hierbij lieten maar, totaal ook niet verrast dat er al een volgend deel in de maak is, die waarschijnlijk nog slechter, nog meer cliché en een nog ergere marteling gaat vormen. Ik kijk er niet naar uit maar, ga hem zeer waarschijnlijk wel gewoon weer kijken, want om de films te laten liggen, dat kan ik dan toch ook weer niet, dus ergens zit er wel weer een beetje interesse in het concept.
renzoroy
Slechtste deel uit de franchise. Slecht acteerwerk van een stelletje irritante tiener kinderen, waarvan je alleen maar hoopt dat ze zsm afgeslacht worden.
En wtf heeft courtney cox met haar gezicht gedaan... ziet er niet uit.
jacobine_rodijk
Hoe is ‘96 Scream een “cult hit”?
Collins
Hoe is ‘96 Scream een “cult hit”?
Als 26 jaar na dato de outfit van Ghostface nog steeds een populair item is in een bepaalde subcultuur dan kun je denk ik wel spreken van cult.
jacobine_rodijk
Dat is niet de definitie van een culthit. Culthit wordt voornamelijk gedefinieerd als een film die bij release flopte bij de critici en/of de kassa en later opnieuw een publiek wist te vinden. Scream was vanaf begin af aan al een succes bij beide.
Redelijke film waarin een nieuwe generatie te maken krijgt met de gemaskerde seriemoordenaar. Deze zelfbewuste horrorfilm is natuurlijk al lang niet origineel meer, maar het maakt het wel vermakelijk. Regisseursduo Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett nemen het stokje op een veilige manier over van Wes Craven. Hier en daar zakt het wel wat in.
AmazingPP
Gisteren het vijfde deel uit de franchise "Scream" gezien. Verrassend goede film, slim bedacht, goed geacteerd en vooral de sfeer van de vorige films is behouden gebleven. Oude bekenden komen terug met een bijna niet herkenbare Courtney Cox: wat die met haar gezicht heeft laten doen is ronduit zielig te noemen. Fijne horror met onverwachte twists. Vier sterren.
Gekeken vanaf Blu Ray in Dolby Digital 7.1 plus (wat dat ook moge betekenen).
thunderball
Deze pas geleden ontvangen en bekeken op 4K.
Aardig, maar nergens echt bijzonder deel uit de Scream reeks. Stukken beter dan de vorige, maar dat is niet een heel erg grote prestatie, daar die erg teleurstellend was.
Deze nieuwe film is voor een groot gedeelte een feitelijke herhaling van het origineel, maar waar die film origineel en fris oogde, krijg je bij dit verse deel toch vaak het gevoel het allemaal al lang en -ergo- beter te hebben gezien.
Op de twee zusjes na is de nieuwe groep tieners ook nergens interessant, vrij saai en volledig inwisselbaar, waardoor je ook niet veel voelt wanneer ze het loodje leggen. De moorden, of pogingen daartoe, zijn ook nog eens teleurstellend doorsnee en alles behalve inventief.
De oude garde, die ook nu weer is opgetrommeld, bakt er niet veel van. Op Arquette als Dewey na dan, hij weet als enige nog wat sympathie en emotie op te roepen, maar tegelijkertijd slim genoeg was om er voor te zorgen dat hij onmogelijk nog in een mogelijk volgend deel op hoef te komen draven.
De andere twee, Campell en Cox, ogen futloos en lijken volledig op de automatische piloot door de film heen te wandelen. Campell is in de afgelopen tien jaar plotseling wel erg verouderd, terwijl het gezicht van Cox in vergelijking met de vorige film, nog erger onder de botox lijkt te zitten. Bij een volgend deel zal er nog nauwelijks verschil waarneembaar zijn tussen haar gezicht en en dat van Ghostface.
En waarom moet de dader (of daders) in deze reeks altijd volledig hysterisch handelen en reageren in de finale? Verder best een leuke tijdpassering, maar uiteindelijk toch ietwat teleurstellend.
Kortom: redelijk vermakelijk en spannend, maar nergens bijzonder en stukken minder dan het origineel uit 1996.
Een zesje, ofwel drie sterren.
doctorw
Gekeken vanaf Blu Ray in Dolby Digital 7.1 plus (wat dat ook moge betekenen).
Wat vond jij nou een “twist” in deze film dan? Ik ben fan vanaf het origineel (welke ik kan dromen en als tiener ontelbare keren heb gezien). Maar ik zat geheel excited in de bioscoop en ik stond werkelijk waar van de ontknoping te kijken: hoe slecht, onorigineel het bedacht kon zijn. Nul motivatie, had niks met de hele serie te maken, ik had verwacht overwhelmed te worden door inventieve story-telling. Maar een twist? Nergens gezien in deze film.
Waku
Meer een feestje van herkenning en nostalgie oproepende griezelfilm dan daadwerkelijk een nagel bijtende
nieuwe "Scream". De film kijkt lekker weg. Nergens wordt het bloedstollend eng of zorgen jump scares voor een zenuw inzinking maar vermakelijk is het wel. Ook kent deze slasher niet echt verrassende kills.
Het is een beetje lopende band prik in het torso werk.
"Scream" draait een beetje op de automatische piloot.
Grappig om Campell en Cox weer eens te zien.

Scream 7

Flugt
Documentaire / Animatie, 2021

Nightmare Alley
Drama / Film noir, 1947
attempted murdermaskerhallucinatiemoordseriemoordenaarziekenhuistiener filmslasherwhodunitkilling spreehometownrebootcrime spreeillegitimate childmoord mysterielegacyfandomcopycat killer generation zmurder spreesister sister relationshipmetacinemaretired copreturn to hometownredditrequel