Genre: Thriller / Mystery
Met onder meer: Park Shin-Hye, Jeon Jong-seo en Kim Sung-ryung
Gesproken taal: Koreaans
Bekijk via Netflix
Plot Kol
"A call from a serial killer... She'll begin to hunt your past."
Seo-yeon verblijft alleen in een groot huis waar ze steeds vaker wordt lastiggevallen door mysterieuze telefoontjes. Op een gegeven moment komt ze erachter dat ze belt met een meisje dat in hetzelfde huis heeft gewoond, maar dan twintig jaar geleden. Deze vrouw speelt met het leven van Seo-yeon om haar eigen lot te veranderen.
Seo-yeon
Young Seo-yeon
Sun-hee
Young Sun-hee
UmbraVitae
Ik had hier pak meer van verwacht, Koreanen en horror/mysterie staat toch wel eens garant voor een fijne filmervaring. Dus voorbije nacht deze gezien, maar vond het maar saaie en trage bedoening, vrij spanningsloos ook. The Caller uit 2011, nog niet gezien, dus vergelijken zal nog niet gaan. Maar Netflix en zn 'horror' blijft toch vaak een slecht huwelijk.
mcdaktari
Ik wou deze gisteren nog kijken maar is er niet van gekomen, wel vreemd dat op IMDb deze 7,2 scoort als ie echt zo slecht is als jij zegt
UmbraVitae
Ik was indd ferm teleurgesteld, maar laat jouw wil om een film te kijken, vooral niet van een ander zn ervaring afhangen
mcdaktari
Nee uiteraard niet, maar ik kijk wel altijd naar de meningen van bepaalde mensen hier, en ik ga de film sowieso kijken, al is het alleen al omdat het een zuid-Koreaanse is. En vaak hebben juist die verrassende films
tommy_boy
Ik vond het op zich nog een vrij goede film. Uiteraard super ver gezocht en heeft niet het emotionele gehalte van Frequency. Maar qua verrassingselementen kon het mij wel bekoren. Dat en de toch leuke visuele stijl.
mcdaktari
Weer een prima Zuid-Koreaanse thriller, want horror wil ik het niet noemen. Inderdaad ver gezocht verhaal maar zeker niet slecht, en goed geacteerd ook. Ze blijven toch redelijke films maken in Zuid-Korea.
DutchTakeshiro
Weer een prima Zuid Koreaanse mysterie thriller. Er wordt goed geacteerd en de sfeer zit er in. Fijn dat Netflix veel investeert in de Zuid Koreaanse film industrie. Tot nu toe zelden teleurgesteld.
BBarbie
Matige film met een te gekunsteld verhaal, dat meestentijds amper weet te boeien. Het is dat de charmante Shin-hye Park een prominente rol speelt, anders had ik halverwege afgehaakt.
El ralpho
Oproep uit het verleden
Het Zuid-Koreaanse Call barst van de creativiteit, heeft een pakkend plot, en is nooit saai. Je moet er wel tegen kunnen dat het tijdreiselement dat geïntroduceerd wordt totaal niet verklaard wordt. Ik doel dan met name op het gegeven van de telefoonverbinding die tussen het heden en verleden bestaat. Daarnaast probeert de regisseur een aantal keer Hollywood na te doen, door een aantal momenten die een dramatische impact zouden moeten hebben, bombastisch aan te kleden met veel overschreeuwende effecten en tragische slow motion shots. Het tegendeel werd bij mij juist bereikt doordat ik op deze momenten helemaal uit het verhaal getrokken werd en er opnieuw in moest komen. Erg storend voor de totaalbeleving, en daarnaast totaal onnodig.
Call heeft namelijk al genoeg munitie. Jong-seo Jun is hier wat mij betreft zonder meer het hoogtepunt van de film. Zonder verder iets te verklappen tilt zij het verhaal met haar acteerwerk zonder meer naar een hoger niveau. Ook gebeurtenissen in het verleden die doorwerken in de toekomst vond ik vaak goed gevonden en je merkt dat de regisseur het maximale uit het tijdreisconcept probeert te halen. Soms kon het echter wel een plottwisttje minder en hing het verhaal wel van erg veel toevalligheden aan elkaar om nog geloofwaardig te blijven. Daarnaast kon het acteerwerk van Park Shin-Hye mij ook nooit helemaal grijpen. Toch jammer, aangezien je als kijker een behoorlijke tijd met haar doorbrengt.
princesspeach
Wat een draak van een film na een half uur is het wel gedaan met de pret. Alles wat erna komt is ongelofelijk slecht.
Grindhouse62
- 2065 berichten
Ik heb Call zojuist met moeite uitgekeken. De film is te lang en in de eerste 75 minuten is er alleen maar verbale spanning, wat helemaal niet boeit en dan komt eindelijk wat fysieke spanning die maar niet wil zetten. Deze film is voor mij onder de maat en heb dus al veel betere films uit Zuid-Korea gezien.
Donkerwoud
Die Zuid-Koreaanse regisseurs hebben vaak gelikt ogende producties met een aardig puzzelplot. In 'Call' (2020) weet de getraumatiseerde Seo-yeon (Park Shin-Hye) telefooncontact te leggen met de onbekende leeftijdgenoot Young-sook (Jong-seo Jun). Tot hun verbazing blijken de twee jonge vrouwen in verschillende tijdlijnen te leven, wat zou betekenen dat Young-sook in het verleden dingen zou kunnen veranderen voor Seo-yeon in de toekomst. Want is Seo-yeon's vader niet op jonge leeftijd om het leven gekomen bij een noodlottige keukenexplosie? Hun ingrijpen in de kosmische balans der dingen blijkt het begin van een achtbaanrit waarin de twee vrouwen steeds opnieuw worden ingehaald door zowel hun noodlot als de consequenties van het gerommel met de tijd. Het maakt 'Call' (2020) een mengeling van melodrama en lichte SF in de geest van 'Frequency' (2000), 'The Butterfly Effect (2004) of het recentere 'Durante la Tormenta' (2018). Niet echt mijn genre, maar deze Zuid-Koreaanse film blijkt al gauw meer pit te hebben dan aanvankelijk lijkt. Zo raken de voormalige hartsvriendinnen verwikkeld in een catfight wanneer ze proberen hun eigen plek te heroveren op de ander. Vermakelijk vilein, maar je moet wel bereid zijn om vergezochte of onlogische plotwendingen te bedekken met de mantel der liefde.
frans123
Lijkt mij helemaal ruk...Dank MM-ers!! Overslaan
DragQueen
Op zich een aardige en gelikt ogende mysterieuze thriller van Zuid-Koreaanse makelij. Het gegeven is alleraardigst bedacht, maar het geboden verhaal wordt naarmate de film verstrijkt, te gekunsteld om de volle aandacht vast te houden. Verder wordt er wel prima geacteerd door de cast. 2,5 Ster.
Fisico
Een aantal plotgaten daar gelaten, vond ik de film nog behoorlijk leuk. Entertainment en redelijk spannend. Geen horror, eerder een thriller en zowat in het verlengde van andere luchtige films als The Butterfly Effect (2004), Frequency (2000) of Durante la Tormenta (2018). Complex wordt het nooit, want zo zijn er ook wel binnen het genre. Vond het bij deze wel eens fijn om te zien wie hier controle heeft over wie. Bizar of misschien net niet dat het ook net deze drie films zijn die Donderwoud aanhaalde als voorbeeld, zo blijkt...
De metamorfose van het mishandelde meisje naar een psychopaatje gaat wel erg kort door de bocht, maar voor de rest is het redelijk uitgewerkt. Mooie shots, goed camerawerk en ook qua spanning en mystiek zat het wel goed. Geen wereldcinema, maar best vermakelijk.
joolstein
In deze Zuid-Koreaanse film, niet te verwarren met het Tobin Bell/Lin Shaye-vehikel dat ook zo heet en ook in 2020 uitkwam, lopen verleden en heden door elkaar, wanneer twee meisjes uit twee verschillende periodes met twintig jaar ertussen, verbonden raken via een ouderwetse telefoon. Een film die voornamelijk een thriller is, maar die elementen van sciencefiction, horror en drama toevoegt zodat er een fijne kijkervaring ontstaat. De combinatie van het tijdreisconcept met de slasher-componenten werkte hier echt goed! De film is losjes gebaseerd op de film The Caller (2011) De speciale effecten van het tijdreizen zagen er zeer goed uit en veel scènes zijn in mystieke tinten grijs en blauw. Waardoor het lijkt alsof de ene tijdlijn het leven en kleur uit de ander opzuigt. De film gaat wel net iets te lang door met je op het verkeerde been zetten, want zelfs tijdens de aftiteling werd er nog een en ander nog op zijn kop gezet. Dat was net iet teveel van het goede maar de film slaagt er wel in om mij met meer dan een bevredigend gevoel achter te laten!
leatherhead
Aardige thriller - want dat is het toch eerder - die enkel richting het einde wat stoom verliest. Het ''butterfly effect'' gegeven is best uitgekauwd inmiddels, maar op de één of andere manier krijgt deze film het toch voor elkaar om er best fris mee uit de hoek te komen. De opbouw is dan ook sterk en hoewel Jun's metamorfose inderdaad wat abrupt aanvoelt zet ze effectief een lekker gemeen personage neer. Al had de film over het geheel genomen nog best wat villeiner mogen zijn van mij.
De finale leek wat onzeker geregisseerd, wat obligate wendingen die eerder flauw aanvoelen en natuurlijk de onvermijdelijke ''de killer leeft nog!'' twist. Beetje jammer van het slot dus, maar dankzij de reis ernaartoe toch een ruime 3*.
knusse stoel
Twee meningen: ik vond de film goed en een mooi lopend verhaal, wat steeds spannender werd en vind het een ruime 7 als waardering waard.
Wederhelft had moeite om het verhaal op te pakken en waardering is 2 lager, dus een 5.
Komen we uit op een 6!, dus een voldoende.
Het verhaal speelt zich af in twee "tijdsgewrichten", de ene Seo-yeon, 28 jaar, woont in het heden en haar moeder is ernstig ziek en haar vader is 20 jaar geleden bij een brand omgekomen. De andere (dus nog jonge) 8-jarige Seo-yeon woont 20 jaar eerder met vader en moeder nog samen en haar ouders besluiten een mooi huis te kopen.
De oudere Seo-yeon maakt via de telefoon kennis met een jonge vrouw die even oud is als zij en na wat schuchtere gesprekken via de telefoon, nemen ze het lot in eigen beheer en veranderen wat zaken die gebeurd zijn in het verleden. Helaas, ze kennen elkaar niet en eigen belang telt te zwaar zoals zo vaak.
Ook in deze film.
Een 5 en een mooie 7!
MosquitoSmasher
Best bijzondere film en ik heb me er prima mee vermaakt.
Zoals iemand hier al eerder zei worden bepaalde dingen totaal niet uitgelegd, dus je moet het maar accepteren. Wat wel extreem ongeloofwaardig was dat zij niet omkwam door die explosie. Kom op, ze werd volop getroffen. Ze kwam wet met een schrammetje.
Van de pot gerukte tijdreis-thriller, volstrekt ongeloofwaardig maar wel zeer vermakelijk. Visueel ook tot in de puntjes verzorgd. De twee hoofdrolspeelsters zijn uitstekend en de plot ontvouwt zich op intrigerende wijze, tot één en ander niet meer serieus te nemen is. Maar goed, de makers gaan er in ieder geval volledig voor en de film zit zo vol met maffe ideeën en bizarre wendingen dat je gefascineerd blijft kijken.
Filmkriebel
In mijn korte recensie van The Caller (2011) (3*) zei ik dat dit wel een goede remake kon opleveren. Wel hier hebben we 'm dan. Grosso modo hetzelfde verhaal, maar wel iets beter dan het origineel vond ik. Kol weet de spanning iets beter te vatten en wanneer er veranderingen in de tijdslijn gebeuren, krijg je enkele leuke FX te zien. Visueel iets aantrekkelijker dus. Dit blijft een leuk verhaal waarbij de twists opnieuw goed werken. Ongeloofwaardig? Jazeker... elke tijdsparadoxen is eigenlijk ongeloofwaardig.
audio.
Superspannende film tot aan het eind! Echt een aanrader en staat op Netflix. Genre is meer psychologische thriller dan horror naar mijn mening.
Riddierid
Pfff next level hoor die Aziatische films. Flink wat ups en downs door de film heen, niet zo voorspelbaar, zo nu en dan goed qua spanningsniveau en ik zat er bijna de hele film wel aardig in. Goede film, zat goed in elkaar en acteerwerk was ook af en toe wel next level zeg. Had deze film bijna een 4 gegeven maar zo lekker zat ik er dan ook weer niet in ongeacht dat ik vele onderdelen aan deze film dus top vond. Dat einde is ook wel bizar goed, die psycho heeft dat meisje gewoon 20+ jaar opgesloten in dat huis zodat ze niks meer kon, gruwelijk, eng idee dat zulke dingen helaas ook in het echt gebeuren
Dentheman
Review Moviemeter horror challenge 2023: Aardig idee moet ik zeggen en op sommige momenten ook een beste uitwerking. Ik vond het persoonlijk wel weinig met horror te maken hebben, op een enkel creepy moment na, wanneer je nog niet weet wat er aan de hand is. Al met al vond ik de film wel net wat te lang duren, waardoor ik op een gegeven moment mijn aandacht ook een beetje verloor. Denk dat ze wat horror elementen meer uit het concept hadden kunnen halen.
cinemanukerke
Goed. The call / Kol is een remake van the caller uit 2011 (Matthew Parkhill) maar het origineel niet gezien. Een meisje uit jaar 2019 krijgt een telefoon van iemand dat blijkbaar in 1999 leeft en in hetzelfde huis verblijft. Begint als een soort back to the future waar men in het verleden de drama’s van het heden ongedaan kan maken. Het meisje uit 2019 leert via het internet dat er een moord in 1999 zal plaatsvinden en verwittigd het meisje uit 1999. Maar dan begint het pas en doordat er een psychopaat in 1999 rondloopt wordt het heden telkens veranderd door de acties in 1999. Hoe kun je nu zorgen als je in 2019 leeft dat de gebeurtenissen in 1999 verhinderd moeten worden ? Lijkt dit complex ? Is het ook maar tevens zeer intrigerend. Verstoren van de balans der kosmos, een puzzelplot, kat en muis ... De Zuid Koreaanse filmmakers weten dit knap te gebruiken en smeden een zeer onderhoudende thriller die misschien op het einde iets teveel van het goede wordt (ietwat formule achtig door het gevecht van goed tegen kwaad) en de vele plotveranderingen je doen duizelen.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Thriller, 2020

The Name Engraved in Your Heart
Romantiek, 2020
1 reactie
psychopaatremakeseriemoordenaartelephone callchanging the past or futuretime paradoxthecall