Genre: Actie / Misdaad
Releasedatum: 3 maart 2022
Bekijk via HBO Max
Plot The Batman
"Unmask the truth."
Het jaar van verkiezingen in Gotham City. Potentiële kandidaten voor het burgemeesterschap worden één voor één omgebracht door een mysterieus figuur dat bij elk van hen een raadsel achterlaat, geadresseerd aan de Batman. Het wordt vervolgens Batmans missie om te achterhalen wie deze schurk is.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Batman (MusicMeter)
- Kijk op HBO Max
District Attorney Gil Colson
Unseen Arkham Prisoner
Bella Reál
Pecore
Een volwassen man die verkleed als vleermuis de decadentie in zijn stad te lijf gaat: het valt mij erg zwaar om dat serieus te nemen. En dat is een flink manco, want sinds Nolan nemen de batman-films zichzelf erg serieus. Maar deze film weet dat knap te omzeilen. Niet dat het niet serieus bedoeld is allemaal, integendeel zelfs. Maar er wordt een wereld neergezet die ik meteen geloof. Het is vies, rauw, donker, staat bol van de rare typetjes, er is extreem veel aandacht voor details. Zo'n vleermuisman past daar best bij.
En met dat euvel uit de weg, is het drie uren lang genieten geblazen. Een heerlijke combinatie van storytelling, cinematografie, sounddesign en aankleding. Het valt allemaal precies op z'n plek.
Banjo
- 2035 berichten
Ooo wat fijn dat er steeds meer nuchtere actie films worden gemaakt en deze speelt ook nog eens helemaal in het duistere/donkere Gotham City af en dat was een genot!. Geen flitsende beelden geen belasting voor je hersenen maar 3 uur lang mee gaan in het verhaal van een beginnende Batman en met een verassend goede Riddler (even ziek als de Joker). De rauwheid was op elke hoek van de straat te vinden en zet de juiste toon.
Pizzaatje
Teleurgesteld. Begon sterk, prima casting en een mooie grauwe wereld. Qua personages en niveau superheld ook iets realistischer dan eerder films. Uiteraard in verhouding. Prima maffia-like sfeer bad guys. Maar dan plots na het vinden van de riddler is het verhaal de weg kwijt. Een aaneenschakeling van een vreemde verhaallijn, niet in verhouding tot het sinistere verhaal van daarvoor. Misschien letterlijk een script uit een stripboek, dat weet ik niet, maar het werd zo wel een hele lange zit. Met een einde waarvan ik dacht, is het nu een held of een goedwillende badmeester. En dan de ‘verrassende’ link naar het volgende deel. Nee, echt vreselijk zonde.
bart007bond
Wat een slaapverwekkend epos.
Slechte acteur voor batman/Wayne.
Kan beter gecast worden als junkie.
Batwoman leuk.
Verder te donker, te weinig actie en te weinig humor.
Gaap gaap gaap

chevy93
Sfeervol, maar het script is nogal wankel. Met The Riddler hadden ze potentieel een van de beste Gotham-villains kunnen neerzetten, maar al met al lijkt hij meer een bijrol te spelen om de interne scrupules van Batman uitvoerig uit de doeken te kunnen doen. Het percentage Catwoman vond ik ook maar matig verweven in het verhaal. En dat terwijl je met drie uur toch ruim de tijd hebt om dat te doen.
Maar zoals gezegd, de film is wel sfeervol, en is daarin een van de betere Batman-films, vandaar toch nog een (lage) 3,5*. Hoewel ik er bijna nog een halve ster af zou trekken voor de potsierlijke achtervolgingscène (die op de snelweg), wat was die matig gefilmd.
hannes64
- 1926 berichten
Een slaapverwekkende, traag vooruit kabbelende Batman-film.
Pattinson is geen batman, dan had ik liever nog Bale terug gehad.
Nee, deze was niks voor mij....veel te langzaam. De Nolan Batmans waren anders, en meer actierijker.
Deze heeft `t bij mij niet...pakte me niet, ik zat letterlijk bijna te slapen, ook vanwege de zeer langzame muziek.
Het enige lichtpuntje is catwoman (Kravitz).
Had met zo`n 2 uur al genoeg geweest, maar duurt zo`n 45 minuten te lang.
Zonde, had goed kunnen zijn.
filmfan0511
Is The Batman een perfecte film geworden? Nee, helemaal niet, verre van. Maar heeft het, zo 'recent' na de Nolan-trilogie, wel een bepaald soort bestaansrecht? Met andere woorden, doet de film iets anders en voegt het iets toe? Wat mij betreft wel. Matt Reeves gooit het over een hele andere boeg dan Nolan, en heeft een visie waar ik volledig achter kan staan. The Batman is een heerlijke hybride geworden tussen hyperrealisme en pure comic book vibes. Deze mix leidt tot een visuele stijl die je moeilijk kan categoriseren tot het een of het ander, maar Gotham City in deze film is daardoor wel gewoon een lekker otherworldly plek. Gothic, duister, verdorven, regenachtig (Fincher's invloed, ik denk maar aan Zodiac of Seven, is nooit ver weg). Een R-rating had perfect bij deze film gepast, maar het is nooit enorm storend dat het allemaal wat braver blijft. Ook wordt er hier volop ingezet op het detective-aspect, en dat voelde echt heel verfrissend aan. Het is een aspect van het karakter dat je anders nooit ziet, en gekoppeld met het feit dat je hier met een Batman te maken hebt die nog maar aan het begin van zijn vigilante-carrière staat, voelde dat heel naturel en geslaagd aan. De film is hierdoor traag, en de speelduur van 180 minuten is natuurlijk totaal onzinnig, maar het noir-sfeertje dat hierdoor gecreëerd werd was geweldig, en mag wat mij betreft doorgezet worden in de volgende delen. Het steeds terugkerende Something in the Way van Nirvana paste bovendien perfect bij de sfeer.
Pattinson is overigens een prima Batman, al had ik daar geen twijfels over op voorhand. Zijn korte momenten als Bruce Wayne zijn misschien wat te emo, maar ik verwacht dat dat wel wat gaat wegvallen in de vervolgdelen. Het is in ieder geval leuk om een Batman te zien die zijn weg nog niet gevonden heeft, en Pattinson portretteert dat ideaal. De uitschieter in de cast vond ik trouwens Colin Farrell als de Pinguin; heerlijk geacteerd, en ben benieuwd naar meer van hem. Dano was ook prima, hoewel een beetje ondergebruikt. Zijn scène met de Joker op het einde was wel erg intrigerend moet ik zeggen. In ieder geval is het een cast met heel erg veel potentie ook richting de vervolgfilms. Films waar ik naar uitkijk, want naar meer smaken doet dit zeker. Op vlak van iconische scènes, personages en actie tikt dit Nolan's Batman Begins en The Dark Knight niet aan (al zit er wel 1 übercoole scène met de Batmobile in deze film waar voorgenoemde films niet aan kunnen tippen), maar met Reeves' visie zie ik deze trilogie (?) alleen maar in stijgende lijn gaan eerlijk gezegd. Kleine 4*.
Uier
- 2006 berichten
Vanaf vandaag te streamen via HBO Max. Waarom staat deze streaming aanbieder nog niet bij de 'On Demand' opties bij de film op Moviemeter?
Grindhouse62
- 2065 berichten
Ik heb zojuist The Batman op HBO gezien en vind hem met zijn 167 minuten (aftiteling niet meegerekend) veel te lang. Een uur korter was acceptabeler geweest. De film heeft te veel dialoog, te weinig actie en is dus te langdradig. Robert Pattison vind ik verkeerd gecast als Batman Voor mij is deze film een middelmatige big budget popcorn film voor een regenachtige dag, die van mij geen voldoende krijgt. Als er op deze film geen vervolg, dan zou dat mij niets uitmaken. Doe mij maar de Batman trilogie van regisseur Christopher Nolan.
tn2543
Na alle Batman reeksen had ik niet verwacht nog een zo een goede Batman film te zien.
TheMovieCentiMeter
Extreem donkere film. Ik kan de acteur die Batman speelt niet plaatsen in die rol. Op een of andere manier past het niet.
Wanneer Selena begon over white privilege ben ik gestopt met kijken. Go woke go broke.
Biodomeee
Tis echt persoonlijk.. ben er geen fan van...
Ik vond de sfeer wel mooi donker. Soms te donker...
Maar verhaal te lang, langdradig, teveel dialoog. Weinig echt toffe actie, weinig vernieuwends,
En de batman verkeerd gecast...
Gelukkig op hbo gekeken anders vond ik het echt zonde van m'n geld als ik hm in de bios had gekeken.
DreamTech
bere film en wat een zeurpieten hier hij is de perfecte opvolger qua batman en te donker koop een knappe tv net in Ultra HD gezien totaal niets mis mee !!
Jake the muss
Heb me prima vermaakt.
Gotham is nog nooit zo duister neergezet.
Vind dat Pattinson het prima deed als Batman, maar is zeker niet de beste.
Lekker over the top aktie, niet teveel bij nadenken.
Kijk stiekem wel uit naar de volgende.
Ja, prima film

Jake the muss
Helemaal mee eens, prima ermee vermaakt.
Partyboooi
Ik vraag me toch altijd af, waarom weer een Batman? Blijkbaar is er toch veel interesse voor, net als voor Spiderman. Zijn dit de 2 favoriete helden?
The Batman is een aardige actiethriller geworden. De grimmige sfeer werkt goed, het ziet er allemaal uit zoals ze willen en acteerwerk is ook niet slecht. Pattinson is niet de beste keuze, laat ik het daarbij houden.... het verhaal? Erg vaag, terwijl gedurende de film het wel pakkend is. Maar richting het eind, chaotisch en zonder enig doel. Film had ook wel uurtje korter gekund overigens.
3,5☆
(En nee, niemand gaat de Nolan films ooit overtreffen dus stop er maar mee)
Hoggiebro
Prima film, heerlijk beetje duister, maar geenszins vervelend heb me 3 uur prima vermaakt met dit mooie epos
voskat
Nondeju wat was dit een verschrikking. Te lang, te braaf, te voorspelbaar, te niks.
Schoten jullie niet in de lach toen die "I am the night/fear/darkness/vengeance" lines voorbij kwamen? Met een strak gezicht. Ik zat te wachten op de clou, maar dat was dus serieus bedoeld.
Batman blijft gewoon beter werken op papier dan op scherm, ook al komt er soms een acceptabele poging voorbij (waar deze niet onder valt). Ik pak The Killing Joke er nog maar eens bij. Zucht.
ReneetjeThai
Lang gewacht op weer eens een goed in elkaar geknutselde blockbuster..
Des te groter was de teleurstelling.. Wat een langdradig zeurderig verhaal, met een 'storyteller' die weinig boeiend is. De schrijvers hadden blijkbaar ook moeite om er een einde aan te breien, want dat slaat ook nergens op.
Slechte acteur voor batman/Wayne, en daar valt of staat de film mee, meen ik.
Catwoman was dan wel weer leuk om te zien, zo'n beetje het enigste boeiends.
Verder te donker, weinig actie en weinig humor, ronduit saai en dan wordt het een erg lange zit.
Jammer.
horizons
Opzienbarend dat het HBO kijkers hierboven vrijwel allemaal Pattinson niet goed vinden gecast.
En als het beeld te donker is moet je toch je setup van de tv veranderen.
Master Blaster
Duurt de lang!
The Ridler stelde ook niet veel voor. Maar ondanks de lengte van de film blijf je wel geboeid kijken.
Ik kijk toch liever de films van Nolan
En als het beeld te donker is moet je toch je setup van de tv veranderen.
Ik heb de film in de bios gezien en Pattinson staat bij mij ook ver onder Batmanacteurs als Bale en Keaton. Hij heeft er een saaie Batman van gemaakt die alleen boos kijkt. Geen slechte acteerprestatie, want het script was niet echt denderend voor zijn dialogen, maar het is niet mijn Batman.
En de film is gewoon donker. In de bios en thuis. Als je dat niet ziet moet je de setup van je bril misschien veranderen
cinematic81
Ik heb hem gisteren overnieuw gekeken en hij staat minstens op de 2e plaats, maar vind hem eigenlijk niet minder dan TDK. Vooral anders.
Pattinson is heel goed. Dit is een andere Bruce. Hij is verscheurd door wat er met zijn ouders gebeurd is en min of meer een soort kluizenaar. En gehavend door zijn vigilante bestaan. Deze kerel is bruised. De anderen zagen er picobello uit, terwijl ze in de nacht criminelen aan het inrekenen waren. Hij is ook wat jonger, zijn ouders zijn pas 20 jaar dood dus hij is dan nog geen 30? Maar deze film draait meer om Batman dan om Bruce.
Het verhaal, daar heb ik nog steeds wel wat kritiek op. Ik blijf bepaalde dingen een beetje jammerlijk vinden.
Selina bijvoorbeeld. Die eigenlijk constant weer in nood komt door een domme actie of onoplettendheid.
Maar qua verhaal bedoel ik die scene over Rata Alada enzo. Penguin heeft vleugels dus hij is de rat? Nee het is You Are El Rata Alada! U R L!
... het is een website. En dan Falcon... een rat met vleugels. Falcone. Ik vond het een beetje vergezocht.
Maar buiten dat ijzersterke film.
Basto
- 11963 berichten
Vandaag begonnen aan The Batman.
Ik kijk m morgen verder, maar een eerste indruk wil ik wel vast delen.
Wat als eerste opviel, was het zwakke geluid. Dat lijkt me vooral een streaming probleem, maar ik moest mijn versterker echt veel harder zetten en nog ontbreekt er punch. Een erg zwakke Atmos track en het bewijs dat streaming het niet haalt bij fysieke media.
Daarnaast is de film erg donker. Dat vind ikzelf geen enkel probleem. Past wel, maar dat gaat de film bij thuiskijkers geen goed doen. Verwacht dat de meeste kijkers vooral hun woonkamer in de tv zullen zien reflecteren.
De film zelf. De opening was nogal underwhelming. Batman slaat een clubje geschminkte boefjes in elkaar (waren net klaar met de opnames van The Warriors) . Geen enkele van hen lijkt Batman te herkennen, terwijl die toch al dagelijks zijn logo boven de stad heeft hangen. Vreemd.
Vervolgens wordt Batman te hulp geroepen om een moord op te lossen. Langzaam wordt duidelijk dat deze Batman geen gadget man is of coole crusader. Hij is meer een privé detective a la Mickey Spillane. Lost raadsels op en gaat op onderzoek uit. Een aanpak die ik op zich wel kan waarderen. Een film noir dus, letterlijk en figuurlijk. Het tempo ligt bijzonder laag, ben nu op een klein uur. Veel is er nog niet gebeurd. Maar goed, duistere sfeertje en de film noir toon bevalt me wel. Zo ook de knipogen naar Blade Runner en Robocop.
Over Patterson als Batman kan ik nog weinig zeggen. Snap ook niet de aantrekkingskracht van die rol, want je wordt altijd weggespeeld door de bad guys.
Enfin, morgen verder kijken.
Gi-Force
Wat wordt Batman hier lekker donker maar ook o zo chaotisch weergegeven. Zijn wereldblik kan met 1 zin volkomen omdraaien, hij lijkt net een mens. Heerlijk traag en dus niet op een vervelende manier van traag. Ik vind het heerlijk om de Bat met hele rustige stappen op zijn vijand af zien te stappen. Daar krijg je inderdaad de kriebels van. En wat ook nog speelt is Catwoman. Mooi gespeeld door een hele mooie vrouw. Gelukkig zie ik die ongetwijfeld in deze rol nog een keer terug. En duurde het echt drie uur lang? Echt waar?
UmbraVitae
Heerlijke Batman-film, met een zalige 'The Riddler', top psycho. En het einde met de conversatie tussen 'The Riddler' en 'The Joker' was vette afsluiter.
Shadowed
Niet zo briljant.
Heb de film net op tijd nog in de bioscoop kunnen ervaren. Kwam klaarblijkelijk dezelfde dag op HBO Max, maar die service heb ik niet. Ik kan al die platformen tegenwoordig niet meer bijhouden, dus ik denk dat ik deze ook maar laat schieten. De film zelf werd behoorlijk de hemel in gestuurd toen het uitkwam, maar zelf vind ik het half.
Maar op het vlak van wereldschepping is het absoluut de beste film in het universum van Batman. Van Matt Reeves had ik dat niet meteen verwacht, dus dat doet hij goed. De opening vond ik ook erg geslaagd. De monoloog van Batman daarin wat minder, maar de sfeer waarbij de angst en duisternis over de stad wordt uitgeroepen werkt perfect. Op het vlak van cinematografie is het allemaal ook bijzonder sterk. Absoluut geen klachten op dat vlak.
Minder geslaagd is wat zich er allemaal in die wereld bevindt. Sowieso vind ik maar bitterweinig personages werken in deze film, hoe dicht ze dan tegen het bronmateriaal aan mogen zitten. Zo'n Kravitz hoort hier absoluut niet thuis. Vreselijk geforceerd personage. Een Dano voelt ook niet echt passend aan als zo'n excentriek figuur in een omgeving die heel serieus overkomt. Vervolgens is er nog Pattinson zelf, waarvan ik de vormgeving al helemaal niet begrijp. Het acteerwerk is goed, maar die rare look die hij heeft gekregen ziet er niet uit.
Verder is het vooral jammer dat de scenes die kunnen zegevieren met wat spannende sfeer worden overroepen door de iets te vreemde personages die je toch uit het moment halen, maar ook door de duidelijke PG-13 taferelen. Echt zware stukken worden snel weggeknipt, terwijl de film ondertussen zo duister is dat je niet zou verwachten dat een veilige aanpak überhaupt nog op tafel ligt.
Dat gezegd te hebben is dit visueel de meest aantrekkelijke Batman met een paar erg passende soundtracks (en een aantal die totaal niet passen), mooie cinematografie, sterk gebruik van kleuren en een aangenaam tempo. De film wordt ondanks de erg lange speelduur nooit saai. Genoeg balans tussen actie en thriller. Was allang blij dat ze niet expliciet voor komedie hebben gekozen, want dat had de film om zeep geholpen. Mocht er een vervolg komen hoop ik wel dat ze minstens de helft van de personages gewoon uit het verhaal schrijven.
Flipman
Karim1991
Vond het geen goede film.
Batman acteur vond ik slecht. Er waren tientallen acteurs te vinden die de Batman beter konden spelen.
Deze acteur leek wel de plaatsteijke Ari de junk.
Te weinig actie.

'The Batman' is morgenavond (31 maart) op televisie te zien: 'Een heerlijke detective film, het 3 jaar wachten zeker waard'

Robert Pattinson laat ietsje meer los over de productie van zijn volgende Batmanfilm

Slecht nieuws voor fans: Het vervolg op 'The Batman' is wéér uitgesteld

Grand Prix: The Killer Years
Documentaire, 2011

Dune: Part One
Sciencefiction, 2021
dc comicscrime fightergeheime identiteitnachtclubpoliticuspolitiepsychopaatburgerwachtsuperheldgebaseerd op stripgeorganiseerde misdaadseriemoordenaarmiljonairsuperkrachtsocial injusticemoordonderzoekpost-credits scenemasked superheropolitical corruptionneo-noirurban gothicvengeancegotham city mayoral election