Tenet (2020)
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Plot Tenet
"Time runs out."
Een geheim agent maakt deel uit van een team dat een derde wereldoorlog moet voorkomen. Ze moeten de wereld zien te redden van de ondergang, reizend door een schemerwereld van internationale spionage. Een belangrijk onderdeel van de operatie is het mysterieuze sleutelwoord Tenet.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Tenet (MusicMeter)
Sir Michael Crosby
Barbara
Fay
chevy93
Het plot is redelijk simpel. Hoe in die laatste acte (en deels tweede) met die grootse actie scene en het gehele inversion gedoe werd gespeeld (wat ook weer in verhouding staat met het plot), verloor ik mijn aandacht min of meer. Nog steeds wel vermakelijk voor de ‘feel it’ waarbij ik de ‘understand it’ maar achterwege liet.
Door heen en weer te reizen tussen de verschillende tijdsstromen kun je anderen (je 'vroegere' zelf) behoeden voor een aantal zaken. En Sator gebruikt dat principe om informatie uit de toekomst te spelen aan zijn vroegere zelf.
Uiteraard zitten daar nog wel wat haken en ogen aan, en ik geloof dat als je er echt in gaat duiken je juist heel veel inconsequenties vindt. Dat is een beetje inherent aan tijdreisfilms.
Las het ook: ‘Tenet’ Movie Prep: Why Crew Watched World War II Films | IndieWire
Nee, totaal niet gezien
Warp
Die rode draad vat ik dan nog wel redelijk. Een ander iets wat mij dan ontgaat en dat zijn dan meer de side plots, is bijvoorbeeld de relatie tussen de protagonist en Neil.
chevy93
Die rode draad vat ik dan nog wel redelijk. Een ander voorbeeld wat mij dan ontgaat en dat zijn dan meer de side plots, is bijvoorbeeld de relatie tussen de protagonist en Neil.
Walter White
Het was een mindfuck film het leek wel op drugs.
Na de einde dacht ik heb een uur naar film gekeken. Had niks door dat het lang duurde of saaie momenten gehad totaal niet
Het was zeker moeilijk te volgen als je afgeleid word. Bij dit film had ik dat niet zat er helemaal van begin tot einde in.
Warp
Dank. Kwam voor mij dus niet heel duidelijk naar voren. Laat ik het maar hier op houden: een herziening zal wel het een en ander opklaren.
alfredh
Wat een tegenvaller deze Tenet. Dit moet de eerste film zijn van Nolan die ik echt slecht vind. Zoals vele anderen vond ik het verhaal onmogelijk om te volgen en was de plot nodeloos ingewikkeld. Als Nolan en zijn acolieten zeggen dat je niet moet willen begrijpen maar voelen, voel ik mij regelrecht bedrogen. Wat ik heb 'gevoeld' was vooral oeverloze verveling. Jaja, het zal wel dat het verhaaltje bij nader inzien redelijk eenvoudig is en dat je zogezegd die hele poeha over tijdreizen en fysica moet vergeten maar het gaat verdorie over niets anders dan die zever. Hier en daar laat Nolan tijdens de actie-scènes zeker zijn visuele flair zien maar het deed me gewoonweg niets (wegens gebrek aan identificatie met de personages en verloren lopen in de labyrinthische plot). Sommigen zeggen dat je de film meerdere keren moet zien om te snappen. Misschien wel, maar ik ga echt niet nog eens naar de bios, en 15 euro neertellen om een puzzel te leggen. Een film moet mij van de eerste keer omverblazen of toch tenminste intrigeren, anders hoeft het voor mij niet.
Ik begreep van 'Inception' indertijd ook niet elk detail maar de verhaalstructuur was coherent en bevattelijk. En tenminste entertainend, met in het oogspringende production values (Leonardo Di Caprio!, Hans Zimmer! Special Effects!). Want wees eerlijk: die John David Washington heeft toch nul komma nul star appeal? En waarom moest Nolan met Tenet nu persé in zeven landen filmen? India? Echt? Die scènes had hij toch evengoed in de Indiase wijk in Londen kunnen filmen of in de studio godbetert?
Als dit de blockbuster moet worden die in deze coronatijden de filmindustrie moet redden, zijn we gedoemd vrees ik.
filo
een goede actiefilm ,maar soms te luid en net zoals inception ingewikkeld ,zal hem nog eens moeten zien om alles te begrijpen
alfredh
Ik snap echt niet hoe men dit kan bestempelen als 'onmogelijk te volgen'.
Ik heb nochtans veel nagedacht en denk dat alleen baby's alles voorgekauwd willen.
Nolan heeft in mijn ogen gewoonweg de boodschap niet duidelijk gecommuniceerd.
Als je bepaalde concepten in cinematografische termen wilt gieten en overbrengen, moet je daar duidelijk en direct in zijn. Nu, ik vind van mij zelf dat ik niet onintelligent ben. Ik ben mee met 'Inception' en 'Interstellar' omdat daarin ook raakvlakken zijn met gangbare, realistische en identificeerbare materies zoals dromen en tijdservaring, astrofysica en filosofie. Maar ik vind niets hiervan terug in 'Tenet'.
Tijdsinversie? Geïnverteerde objecten? Grootvaderparadox of wat nog meer? Die dingen ben ik nog niet tegengekomen moet ik zeggen...
Maar blijkbaar heb jij het wel allemaal op een rijtje van de eerste keer. Proficiat, meld je aan bij MENSA, ze zullen je daar zeker met open armen verwelkomen.
alexander75
Ik vond de film ook slecht te volgen. Ik zal hem nog een paar keer moeten zien, voordat mij alles duidelijk is. Van De achtergrond muziek werd ik helemaal gestoord. Kneiterharde bassen in een steeds sneller tempo om het klaarblijkelijk spannend te maken, terwijl het niet spannend is.
Rimmshot
Mensen die een Nolan film 0,5 ster geven kan ik echt niet serieus nemen. Nee, ben geen film buff of elitist maar als je ziet hoeveel werk hij in een film stopt en hoeveel passie daar in zit kan je dit toch nooit het aller aller laagste cijfer geven dat er is? Bewaar dat dan voor de echte troep zoals Alien Vs Predator: Requiem, of andere dergelijke misbaksels
Om het nog even kracht bij te zetten,we zijn voor het einde de bioscoop uit gelopen,omdat het verhaal me totaal niet kon boeien. En had echt geen zin om daar nog bij te blijven zitten. Ik vond het helemaal niks. Nolan of geen Nolan. De batman trilogie zijn master,maar dit deed me helemaal niks.
chevy93
In feite is Back to the Future één grote (groot)vaderparadox.
Snap ook de noodzaak niet van mensen om te benadrukken dat ze zichzelf intelligent vinden (of in ieder geval niet onintelligent) of zelfs hun status als hoger opgeleiden gebruiken om hoegenaamd aan te geven dat het toch echt aan Nolan dat ze de film niet konden volgen. Is het nou zo moeilijk om toe te geven dat men simpelweg niet (goed genoeg) heeft zitten opletten?
Stjohnthe3rd
Hij heeft duidelijk alles in Tallinn (Estland) gefilmd. De "Opera van Kiev" is de Linnahal en de "Freeport in Oslo" is het KUMU kunstmuseum. Het leidde me juist erg af omdat ik best bekend ben met de stad.
Graaf Machine
Dat is ook weer niet waar. In elk geval ook gefilmd voor de Amalfi kust in Italië. In Mumbai (India), op het dak van het operahuis van Oslo (Noorwegen). De windmolens staan in een stuk Deense zee, en dan is er nog in Londen gefilmd.
CorvisChristi
Ik zal hem nog een paar keer moeten zien, voordat mij alles duidelijk is.
Ik neem aan dat je jezelf die moeite gaat besparen? Zal een helse marteling worden. Je cijfer is immers het laagste van het laagste.
pierre18
Movieman42
Ik lees veel reacties over het harde geluid. Gelukkig! Dacht dat ik de enigste was die bijkans verkrampt in mijn stoel zat vanwege het geluid
Movieman42
Eens! Nolan heeft absoluut meesterwerken gemaakt, Batman, Dunkirk. Prestige en Inception maar Tenet is duidelijk overgehyped! Ook de acteerprestatie van John Washington was belabberd! De man overtuigde mij geen moment, Hoewel ik een fan bent van zijn vader. In dit geval viel de appel iets te ver van de boom.
FlorisV
Interessante nieuwe blik op tijdreizen.
Net als in veel van Nolan's vorige films is het audiovisueel niet bijzonder, het ziet er allemaal erg zakelijk uit en de soundtrack ligt niet erg prettig in de oren met een erg harde, kille synth sound. Warmte en diep ontwikkelde karakters ontberen ze ook vaak en daardoor is het in de film ook niet erg overtuigend waarom de protagonist zoveel geeft om het leven van de vrouw van die Rus, Andrei Sator.
Aanvankelijk moest ik even wennen aan Kenneth Branagh als Rus, waarom niet een echte Rus casten? Debicki is redelijk. Pattinson vond ik een riskante keuze, maar die pakte best aardig uit. En John David Washington is een vondst geweest. Nolan's casting keuzes zijn wel eens minder geinspireerd geweest. Gelukkig bleef die automatische piloot nu beperkt tot een klein rolletje van Michael Caine.
Het tempo ligt vrij hoog en bij een eerste kijkbeurt mis je toch details die meer aandacht vragen, ik kon niet alles helemaal volgen. Dat wil ik nog best aan mezelf wijten.
Maar de vraag die ik wel mag stellen is of een slimme gimmick nog wel een goede film maakt. In dit geval lang niet zo goed als Predestination (of Memento), maar toch wel de moeite waard.
FlorisV
In feite is Back to the Future één grote (groot)vaderparadox.
Tsja het fenomeen dat ik hier zie is helaas eigen aan ingewikkeldere films. Die kunnen nogal verdelend uitwerken.
Enerzijds heb je dan mensen die niet snappen dat er mensen zijn die het niet snappen. Daarbij varieert het van net doen alsof men zelf alles perfect snapte (wat vaak niet zo is), pure zelf felicitatie (oh wat ben ik slim) danwel de sympathiekere variant van de mensen die het best willen uitleggen. Het niet snappen van de mensen die het niet volgen duidt ook op een gebrek aan inlevingsvermogen terwijl het het ego voedt, het gevoel dat je slimmer bent dan de anderen is wel prettig natuurlijk maar je kunt ook teveel de wiseguy uithangen.
Anderzijds de mensen die inderdaad niet toe willen geven dat ze niet goed opletten en liever op de maker afgeven. Is ook ego natuurljk. Het lastige is, dat het soms wel degelijk de maker te verwijten is dat het hier en daar te snel gaat voor de gemiddelde kijker, of niet erg best uitgelegd. Ik moet zeggen dat ik bij Inception vond dat Nolan een simpel concept onnodig ingewikkeld maakte waardoor de wiseguys over elkaar heen vielen om te roepen hoe geweldig ze het vonden. Bij Tenet is het concept toch echt wel moeilijker te bevatten in vergelijking. Dan wordt het extra belangrijk het rustig en duidelijk uit te leggen. Bij de schietbaan had Nolan dat best beter kunnen doen, met slow motion of een animatie. Het is nu niet puur expositie geweest maar helemaal overtuigend vond ik die scene niet.
Ik zou zeggen voor degenen die gefrustreerd zijn met de film, geef dan gewoon duidelijk aan wat je niet snapte en voor de slimmeriken, klim uit de ivoren toren en leg het gewoon uit.
Nirokijjktfilm
Mijn vraag was steeds in de film waarom de hoofdpersoon er zo op gebrand was om Kat te redden (Keer op keer), terwijl er niet echt romantische gevoelens waren voor haar
Mijn idee aan het eind van de film was dat Neill in feite Max is, en aangezien hij een duidelijke band krijgt met Neill...
Ik wilde dit toch eens delen....
Oceanvolta
Ik wilde dit toch eens delen....
Interessante gedachte maar na er over nagedacht te hebben, denk ik toch dat dit niet het geval is. Ik denk dat de hoofdpersoon wist dat Kat in leven moest blijven omdat zij de enige zou zijn die Sator om het leven zou kunnen brengen op het juiste moment.
RobertKR
Dat is het ook.
Zij is een essentieel onderdeel van de play. Haar actie op het jacht luidt ook juist alles in. Want daar is het dat zij hem gaat wantrouwen omdat ze een andere vrouw ziet (zijzelf in de toekomst). Zij is de enige die intiem bij hem in de buurt zit en hem op het ideale moment kan doden. Zij is natuurlijk ook degene die Protagonist bij Sator in de buurt kan brengen.
pierre18
....
In je vorige bericht had je het over het niet bijzondere niveau van Nolan op het audiovisuele gebied, maar het visuele aspect vind ik juist vrij sterk. Interstellar, Inception en Dunkirk bevatten prachtige beelden. Zo vind ik de sneeuwscenes in Inception fenomenaal.
Uiteindelijk kan een regisseur een verhaal en uitwerking in zijn hoofd hebben en bezig zijn met verfilmen, maar tot de conclusie komen dat er toch niet die info naar voren is gekomen bij scenes zoals hij het gewild had, bij het zien van het eindproduct. Maar dat is een regisseur altijd vergeven vind ik.
FlorisV
Dat ze het niet kunnen aangeven komt omdat er veel informatie voorbijkomt, waarvan al veel vergeten is. Het is dus ook vaak niet zozeer een kwestie van de verbanden kunnen leggen, maar kunnen onthouden. Vind ik zelf ook lastig.
Ik vond Dunkirk erg mooi gefilmd als geheel maar dat Interstellar en Inception het moesten hebben van een paar mooi gefilmde scenes terwijl de rest er wat gewoner uitzag. Kwestie van smaak verder hoor. Ik vind het contrast het meest duidelijk als je Nolan's Gotham City vergelijkt met dat van Tim Burton in zijn Batman films.
Nirokijjktfilm
Dat weet ik en begrijp ik ook goed. Maar aan het eind zorgt hij er wederom voor dat ze wordt gered. Dan heeft ze haar “taak” toch al volbracht... vandaar mijn opmerking hier
Oceanvolta
Dat klopt maar aan het eind bracht hij zijn missie niet meer in gevaar door haar te redden. Dat deed hij dus puur uit goedheid / de relatie die ze hadden opgebouwd. Eerder in de film leek het alsof hij de missie uit het oog verloor door haar te willen redden.
Nolan heeft mij nog nooit teleurgesteld, in tegendeel. Durf best wel te gokken dat ik hier minstens 4 sterren voor ga geven.
Afgelopen vrijdag naar Tenet geweest, maar ik heb de boel maar even een dagje laten bezinken voor er een conclusie van mij kwam.
Bovenstaande quote leek me toch wel een zekerheidje voor me, maar het blijkt toch van niet. Ik geef Tenet geen topscore. Het mag dan knap zijn bedacht en het oogt en klinkt top, maar ik heb toch niet de aangename bioscoopavond gehad waar ik op had gerekend. Ik ben Nolan wél dankbaar dat hij in deze coronatijden nog eens een grote blockbuster de bioscoop in krijgt.
Tenet begint nog wel spannend en volgbaar, maar zo na een uur wordt het toch wel steeds complexer en moet je toch wel vaak na gaan denken naar wat je aan het kijken bent. Het is gelukkig niet onvolgbaar, maar gemakkelijk is anders. In dat tweede deel van de film heb ik toch maar gewoon een hoop over me heen laten komen aan info, zonder dat je alles nou goed aan elkaar kon knopen. Positief is wel dat het richting het einde wel weer logischer werd en dat je dan toch naar buiten loopt met ‘’oja, zo was het dus’’ gedachten. Maar ik kan me niet de indruk onttrekken dat Nolan hier gewoon doorgeslagen is om ons wat unieks en vernieuwends te brengen. De man is al vaker druk geweest met verhalen over continuïteit en tijd beïnvloeden, het zal zijn ding zijn. Ik merkte alleen dat het wel ten koste ging van het vermaak van zijn film. Scènes eindigen niet, want er is altijd weer een alternatieve versie van. Het is knap, maar ook best vermoeiend. Af en toe zelfs saai. Sowieso creëert de film een grote afstand met mij als kijker. Ik raakte nooit emotioneel betrokken bij de personages en hun beweegredenen. Dat is niet ongewoon bij Nolan zijn films, zie oa Interstallar en Dunkirk als recente voorbeelden. Gelukkig vond ik het grootschalige slot wel weer zinderend, toen kwam alles samen en paste het gewoon. Dat deel levert de film nog een halve ster extra bij me op.
De rest van mijn score gaat naast Nolan zijn creativiteit naar beeld en geluid. De film is haarscherp en oogt prachtig. De actie is overtuigend, maar stiekem had ik er toch meer van verwacht. Zo’n scène als met het vliegtuig was echt wel tof, maar er had meer in kunnen zitten. Het meest was ik onder de indruk van het geluid. Soms oorverdovend luid, maar ongelofelijk pakkend. Explosies, schoten. Subliem, net als de soundtrack. Hier gaan echt wel Oscars op gebied van geluid voor gepakt worden, dat kan niet anders.
Tenet is fantastisch gemaakt, op alle vlakken, maar het is alleen nooit echt een heel leuke of constant boeiende film geworden in mijn ogen. Ik had een tweede bioscoopbezoek nog in gedachten, maar daar zie ik nu maar even vanaf. Ooit zal de herziening er wel komen, al gaat dit thuis echt zoveel minder indruk maken. Als iets naar bioscoop ademt, dan is het wel Tenet.
Kleine 3,5*

Actiefilm 'Tenet' van Christopher Nolan is vanaf vandaag beschikbaar op HBO Max

'Tenet' van Christopher Nolan wordt vanavond uitgezonden op televisie

'Tenet' van Christopher Nolan vanavond (17 december) te zien op televisie

Deze VOD-titels kregen de laatste twee jaar de meeste stemmen op MovieMeter

Joker

The Year Earth Changed
Documentaire, 2021

Krótki Film o Milosci
Drama / Romantiek, 1988
spionzeesluipmoordenaarluchthavennoorwegenbootworkerfire enginewerktimemumbai (bombay), indiatijdreizenespionagelanguage arms dealerspionagecrime sceneterrorismeparadox auto achtervolgingswat teamterrorist attacknuclear weaponsterrorist plotbackwards time traveleralternate timelineoslo, norwaydiepalindrome time paradoxkyiv (kiev), ukraine spy thrillerwords shot on filmtallinn2020s filmed in imax