Tenet (2020)
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Tenet
"Time runs out."
Een geheim agent maakt deel uit van een team dat een derde wereldoorlog moet voorkomen. Ze moeten de wereld zien te redden van de ondergang, reizend door een schemerwereld van internationale spionage. Een belangrijk onderdeel van de operatie is het mysterieuze sleutelwoord Tenet.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Tenet (MusicMeter)
Barbara
Fay
Psygothic
Vandaag bekeken om 13:15 in Kinepolis Antwerpen in Imax
één van Nolan zijn betere films.
Iets minder verwarrend dan Inception maar nog steeds een mindfuck.
Zoals in het midden van de film gezegd wordt Tenet is een film dat je moet voelen en niet teveel vragen stellen achter het hele inversie gedoe.
Als je hier doorheen kijkt kom je uit op een adrenaline ride van 2uur 30 min zonder enige rust of adem pauze. Ik had zelfs niet door dat de film zo lang duurde door de snelle stijl ben je zo door de 2,5 uur heen en de film laat je op het einde wel aan het denken.
Een van de betere films van het jaar ( heeft natuurlijk weinig concurrentie )
Maar een dikke 4,5
Misschien wordt na herziening men cijfer nog aangepast maar vond hem zeker zo goed als inception
Ik heb de film juist net andersom ervaren: vermakelijke film, maar kan niet tippen aan, en moeilijker te begrijpen dan, Inception.
Tenet vermaakt en de ruim 2,5 uur vliegen voorbij.
Toch kon ik mij niet goed inleven in het (ongeloofwaardige) verhaal. Inception is ook ongeloofwaardig, maar daar kon ik het hebben. Tenet lijkt vooral moeilijk te doen, om het moeilijk doen. Inversie, "tijdreizen", heden en verleden samen laten lopen, beelden voor- en achteruit tegelijkertijd en dat Washington tegen zichzelf aan het vechten was, zag ik al van mijlenver aankomen Het ziet er mooi uit, maar dat is ook het enige. De "suspension of disbelief" werkte bij Tenet niet voor mij. Ook de soundtrack bij sommige scènes leidde af bij de beelden. Het acteerwerk was ok, maar niet hoogstaand. Waar veel mensen vaak commentaar op hebben bij Nolan, het gebrek aan karakteropbouw, heb ik normaal geen last van, maar bij Tenet wel. Je wordt gelijk in het diepe gegooid, weet niets van de personages en vervolgens evolueren de personages weinig en is er geen uitdieping van de personages. Waar dat bij deze film toch wel wenselijk is. Het viel mij trouwens op dat Elizabeth Debicki echt een reuzin is. Zij is langer dan elke man in de film.
bakuratje
Voor nu 3.5 ster. Ik ga nog veel over de film lezen en zeker nog 2 a 3x herbekijken. Voor nu vind ik de film verruit de meest ingewikkelde van alle Nolan films en dat doet Nolan wat mij betreft niet goed. Iets te hoog gegrepen met wetenschappelijke termen die niemand begrijpt. Verder een sterkte film qua sfeer en opbouw. Miste wel een echte soundtrack als Time in inception. Ik verwacht wel na veel lezen en herijken dat de film een 4 haalt. Maar wel een mindere Nolan film.
RayC
lars-pixar
Een maand geleden zat ik in een IMax zaal van Pathé. En zonder dat ik het door had kwam daar de trailer voorbij van Tenet. Een trailer wat leek op een complete scène van dik 7 minuten. Ik was overdonderd. Nu ik de film gezien heb bleek dit achteraf gewoon de intro te zijn van de film. En wat voor een intro. Bombastisch, heftig en direct al spannend. Daar begint het dus al goed mee.
Het verhaal komt beetje bij beetje opgang. Het blijft vooral nog lang mysterieus. 'Nolan mysterieus' om wel te zeggen. Want regisseur Christopher Nolan zou zichzelf niet zijn als hij dit niet weer ingewikkeld weet neer te zetten. En dan is het aan de kijker om dit allemaal te begrijpen en te zien volgen. Zo viel dat niet tegen, maar ook niet mee. Je moet er niet met gedachten op nul in gaan. Je kan een beetje verwachten wat komen gaat als je bekend bent met de films van deze regisseur.
Het blijft gelukkig niet alleen maar bij een mysterieus verhaal. De film zit weer bomvol spectaculaire actiescènes, een geweldige soundtrack en strak camerawerk. Waarvan het camerawerk zelfs speciaal gemaakt is voor vertoningen op het IMax scherm. De actiescènes zijn groots en worden op hoger niveau gebracht door de goede soundtrack en het strakke camerawerk. Een film die alleen maar groots effect heeft als je deze in de bioscoop ziet.
Ondanks dat het verhaal hier en daar moeilijk te volgen is blijft het allemaal wel vermakelijk. Toch zal het niet voor iedere kijker even makkelijk zijn om het vermaak te combineren met het ontrafelen van het verhaal. Dan zou de kijker de film wellicht meerdere malen zien om hier moeiteloos doorheen te komen.
Sergio Leone
Erg matig.
Nooit echt in de film gekomen. Het helpt ook niet dat Christopher Nolan het allemaal nodeloos uitleggerig maakt met dialogen vol intelligente woordjes. Uiteindelijk gaat het simpelweg om een stoute wapenhandelaar die het einde van de wereld wil.
Enige suspense richting finale is onbestaande, elke scène is immers uitleg. Een spionagefilm is dit daarom zeker niet. Blijft het hopen op een audiovisueel aantrekkelijke film, maar behalve de voorkeur van Nolan voor echte effects en stunts i.p.v. CGI blijft het ook hier redelijk standaard. Dunkirk en Interstellar worden op dat vlak niet geëvenaard.
Ik blijf Nolan zijn pogingen tot het maken van 'intelligente' blockbusters waarderen, maar zijn volgepropte scripts mogen wel eens wat luchtiger worden. Less kan more zijn, denk ik wel eens na afloop van zijn films. Ook nu weer.
jacobine_rodijk
Zijn er mensen die dit snappen?!
De schrijver/regisseur.
Graaf Machine
Oei, zeldzaam saaie kletsfilm. Weinig actie, des te meer uitleggedoe.
Psycho-M
Fijne openings scène.
Daarna wordt langzamerhand steeds meer van het verhaal uitgelegd en is het visueel heel knap wat je voorgeschoteld krijg.
Ja er worden diverse wetenschappelijke termen gebruikt en je moet om in deze film te komen je begrip van tijd, heden, toekomst, verleden aanpassen.
Ik ga verder niet te veel vertellen over het plot, maar kan wel zeggen dat de 2 uur voorbij zijn gevlogen.
De score is weer fantastisch, visueel heel knap, maar zeker geen inception. Dat blijf ik nog steeds de betere Nolan vinden. Zeker ten opzichte van deze Tenet.
We waren overigens naar de 4dx voorstelling geweest, maar dat is bij deze film zeker geen toevoeging. Dus bespaar je de extra kosten.
MosquitoSmasher
Ook gezien in de pathé vanavond en ik heb me er goed mee vermaakt. Kan nog niet zeggen of ik hem beter vond dan Inception. Net zoals met alle Nolan films (behalve Batman trilogie) begreep ik niet alles, maar dat is niet erg.
Één dingetje over iets in de intro scène, wordt wellicht helemaal niet als relevant gezien maar toch vraag ik me iets af....
Al die mensen in de opera zaal. Ze zijn nog bij kennis voordat "the protagonist" met zijn team binnenstormt. Maar zodra hij in die zaal is zien we dat al die mensen bewusteloos of....dood zijn? Ik zag geen bloed, we zagen de mensen ook niet neergemaaid worden. Wat mis ik hier?
Verder vond ik John David Washington echt tof spelen hier, sowieso gewoon uitstekend acteerwerk weer, zoals we gewend zijn in Nolan films.
skinny_tie
Rvdz
Rond anderhalf uur, zo ongeveer wanneer Aaron Taylor Johnson uit het niets opduikt Washington voor het eerst de machine in gaat, was ik even het spoor bijster, maar tegen het einde had ik de draad volgens mij weer goed te pakken. Zo heel veel ingewikkelder dan Deja Vu van Scott was dit nou ook weer niet, en de pagina's bij die film staan last I checked ook niet vol met mensen die klagen dat er niets van te begrijpen was. Snap overigens ook niet hoe je kan vinden dat hier te weinig actie in zit, mijn hartslag is nog steeds niet gedaald.
Graaf Machine
Nou, het eerste kwartier ofzo was wel lekker. Snapte toen nog niets van het verhaal, maar was wel lekker vlot allemaal met actie enzo.
De rest van de film was voornamelijk blabla, en af en toe wat sniksnik. Ja, ook een actietje hier en daar.
Nou is dat niet iets wat ik tegen de film kan hebben, want Nolan maakt natuurlijk niet keiharde actiefilms. Toch had ik wel iets meer sensatie gewild hoor. Dit was dus, zoals ik al schreef, gewoon voornamelijk een kletsfilm. Misschien wel een goede kletsfilm, dat ga ik morgen wel zien, want morgen kijk ik hem nogmaals in Hengelo, maar ik vrees.
Rvdz
Haha, ik zou een film die ik 1 ster geef toch niet graag binnen 24 uur nog een keer zien, dus respect daarvoor in ieder geval.
Graaf Machine
Moet overigens zeggen dat ik steeds groter liefhebber van Robert Pattinson wordt. Niet alleen de rollen die hij kiest, maar ook zijn uitstraling bevallen me heel goed.
Graaf Machine
Ik vond de autoachtervolging en de belegering van de vergane stad in Rusland meer dan spectaculair genoeg om het praatgehalte te compenseren, maar smaken verschillen natuurlijk Tja, ik had de plek al gereserveerd, en ik ben natuurlijk ook wel een emotioneel mens. Wellicht wordt die 1 ster morgen gewoon 2 of 3 ster. Nolans films hebben altijd wel iets dat me aantrekt, maar ook vooral heel veel dat me afstoot. Het aantrekkende kan dan ook zomaar opeens de doorslag geven.
Bovendien, en boven alles, vind ik film kijken in de bioscoop gewoon erg leuk.
dion.ollie (hoofdredacteur)
Opheldering wat betreft de bewusteloosheid van de operabezoekers. In een aantal korte frames is te zien hoe de binnenstormende eenheid een verdovende stof in de luchtschachten blaast. Het is overigens sowieso een goed idee om deze puzzel van een film een tweede of misschien zelfs derde keer te kijken om alle stukjes voor jezelf op de juiste plek te krijgen.
Hansiro
Oei, zeldzaam saaie kletsfilm. Weinig actie, des te meer uitleggedoe.
Bedankt voor deze geweldige recensie graafmachine!
Rimmshot
Gisteravond geweest. Maar hoe ver wil je het doordrijven in een film om hem zo "ingewikkeld" mogelijk te maken. Het lijkt wel of Nolan iets te bewijzen heeft. Je ziet door de bomen het bos niet meer,waardoor ik persoonlijk nooit in het verhaal kwam te zitten. Het pakte me niet als lekker kijkende film. Next.
BarryEgan
- 2081 stemmen
Het begint als een soort uncharming James Bond, maar dan op LSD. In de tweede helft wordt het wat interessanter. Uiteindelijk is het toch veel poeha en gepuzzel, maar de personages komen nergens tot leven. Nolan is all about plot. Als je Inception heel goed vond, zou ik zeker deze ook gaan kijken. Als je die film (net als ik) wat opgeklopte nonsens vond zonder ziel, maar hier en daar met wat interessante ideeën, dan zou je dat waarschijnlijk ook van deze vinden. 70mm is altijd een feest, maar ook fotografisch vond ik het niet zo bijzonder.
Marvel2020
Nolan heeft weer zijn best gedaan, Inception blijft wel zijn beste film.
Leuke opening van de film direct actie, spektakel zit er ook absoluut in, alleen sommige momenten wat te veel gebabbel maar ja, elke film heeft wel zo een momenten.
Ik zal deze film nog een 2de keer gaan kijken, nu eens zonder stil te staan bij het verhaal want dat is een mindfuck amai
brawljeff
Ben ook wel benieuwd naar de soundtrack, aangezien Nolan voor het eerst in jaren van componist gewisseld is. Iemand die daar al iets over kan roepen? Veranderde dat de toon van de film of leek het erg op het werk van Zimmer?
t3kn0b0y
Gisteravond gezien in Imax in Den Haag. Wat een spektakel zeg!
De film, die begint al gelijk keihard met de opera scene zoals die eerder ook in de proloog van de film te zien was in de bioscoopzalen. Deze scene zet gelijk de toon met snelle spectaculaire actie en een bonkende soundtrack. De muziek blijft de rest van de film sterk en zorgt ervoor dat je meer en meer de film in wordt gezogen.
De actie in de film is goed, enkele scenes zoals de achtervolgingsscene waarin het busje wordt klem gereden en de slotscene met het gevecht in de russische stad zijn zeer spectaculair en echt verbluffend in beeld gebracht met een perfecte combinatie tussen beeld en geluid. Helaas vond ik er ook een mindere actiescene inzitten, dat was de scene met het vliegtuig. Hier had meer in gezet vond ik.
De acteerprestaties waren oke, ik vond de protagonist aardig maar niet denderend. De zeer lange vrouw kwam overtuigend op mij over en ook Pattinson deed het naar behoren. De rest deed leuk mee maar nergens iets echt bijzonders gezien.
Dan waar het natuurlijk om draait in deze film: het (ingewikkelde) verhaal. Laten we voorop stellen dat het mij bijna onmogelijk lijkt om dit verhaal met 1 kijkbeurt volledig te begrijpen. Direct na de film was ik volkomen verward maar na een nachtje slapen zijn er wel een aantal puzzelstukjes op zijn plaats gevallen.
Simpel gezegd gaat het verhaal over de naamloze protagonist die de wereld moet redden van totale vernietiging. Het gevaar komt van een Russische wapenhandelaar die erg nare plannen heeft.
In de film wordt vervolgens het begrip inversie geïntroduceerd op een nog redelijk eenvoudige manier. Het is het gegeven dat bepaalde materialen achteruit draaien in de tijd in plaats van vooruit. Zo kan het voorkomen dat er geïnverteerde dreigingen uit de toekomst op je af komen omdat die een omgekeerde levensduur kennen.
Dit begrip inversie wordt vervolgens door de protagonist gebruikt om de wereld te redden van WO3.
Heel dit gebeuren van inversie is wel vrij ingewikkeld omdat het voor de kijker een heel lastig te vangen begrip is en het behoorlijk abstract is. Gelukkig wordt je in de film geholpen door hulpmiddelen waaraan je kan zien wanneer iets geïnverteerd is en wanneer niet de maskers, de kleuren op de jasjes etc.. Uiteindelijk ontvouwt zich een best lastig te volgen verhaal waarvan ik heel goed begrijp dat het voor een grote groep kijkers te ingewikkeld is. Maar laat het over je heen komen, slaap er een nachtje over en ga als het je interesse heeft gewoon nog een keer kijken, dan zal je het beter gaan begrijpen.
Ook voor mij zijn er nu nog veel onduidelijkheden:
De laatste scene snapte ik niet goed, waarin de protagonist zegt dat hij zijn eigen opdrachtgever is, ik snap niet precies wat daar precies mee bedoeld werd. Ook de betekenis van die sleutel van Neill is mij even ontgaan, ik heb niet direct begrepen wat dat nou precies wilde zeggen, de laatste woorden van Neill snapte ik ook niet goed
Er zijn nog veel meer dingen die ik nog niet helemaal snap en details die ik hoogstwaarschijnlijk over het hoofd heb gezien, dus een tweede kijkbeurt gaat er zeker komen.
Kortom, een actieknaller van Nolan die ik zeker zou aanraden.
Als je van het overige werk van Nolan houdt ga je hier zeker van genieten.
Ik zie vergelijkingen met inception langskomen, die zijn wel redelijk terecht.
Het is weer een film waarin een nieuw begrip wordt geïntroduceerd waarna er met dit begrip gespeeld wordt.
Wel is het verhaal nu vele malen ingewikkelder en heeft het bij mij echt even tijd nodig om te landen.
Voor nu 4*. Mogelijk komt er na een tweede kijkbeurt nog wat bij op.
t3kn0b0y
Soundtrack is anders ja. Het is veel harder en bonkender dan de meer meeslepende soundtracks van Zimmer. Ik moet zeggen dat ik beide wat vind hebben.
Rimmshot
De muziek is er zeker op achteruit gegaan vind ik.
Fabian123
Zijn er hier al mensen naar de IMAX-vertoning geweest? Ik vond het geluid daar eerder echt te hard staan. Heerlijk om dat indrukwekkende gebeuk om je heen te hebben, maar ik kon in bepaalde scènes geen verschil meer horen tussen effecten en soundtrack. Suizende oren na afloop. Ik vroeg me af of dat nog is aangepast in de tussentijd.
skinny_tie
Ook voor mij zijn er nu nog veel onduidelijkheden:
Hier wordt bedoeld dat de protagonist terug in de tijd gaat om het hele plan op te zetten. Dat is voor de Neill in die scene al verleden tijd; daarom is het voor de protagonist het begin en voor Neill het einde van de vriendschap. De sleutel is volgens mij gewoon bedoeld om te herkennen dat het Neill is geweest. Dus dat in de Opera-scene Neill hem heeft gered en dat hij wordt doodgeschoten bij het ontmantelen van het algoritme (waar hij naartoe gaat na deze scene).
t3kn0b0y
Bedankt! Stukje bij beetje vallen de puzzelstukjes in elkaar.
t3kn0b0y
Gister in IMAX gezien en me daar niet aan gestoord. Heerlijk juist dat bombastische geluid wat je volledig de film in trekt!
Mugscoper
Ja ik ervaar het geluid bij imax als veel ste hard ... breekt af van de ervaring vind ik . Vond de muziek zeker heel bombastisch en goed klinken maar het mag zeker iets zachter ..

Actiefilm 'Tenet' van Christopher Nolan is vanaf vandaag beschikbaar op HBO Max

'Tenet' van Christopher Nolan wordt vanavond uitgezonden op televisie

'Tenet' van Christopher Nolan vanavond (17 december) te zien op televisie

Deze VOD-titels kregen de laatste twee jaar de meeste stemmen op MovieMeter

Joker

The Year Earth Changed
Documentaire, 2021

Krótki Film o Milosci
Drama / Romantiek, 1988
spionzeesluipmoordenaarluchthavennoorwegenbootworkerfire enginewerktimemumbai (bombay), indiatijdreizenespionagelanguage arms dealerspionagecrime sceneterrorismeparadox auto achtervolgingswat teamterrorist attacknuclear weaponsterrorist plotbackwards time traveleralternate timelineoslo, norwaydiepalindrome time paradoxkyiv (kiev), ukraine spy thrillerwords shot on filmtallinn2020s filmed in imax