• 9.378.495 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada / Australië

Geregisseerd door: Todd Phillips

Met onder meer: Joaquin Phoenix, Robert De Niro en Zazie Beetz

IMDb beoordeling: 8,3 (1.671.520)

Releasedatum: 3 oktober 2019

Plot Joker

"Put on a happy face."

Gotham City in de jaren 80. Een clown, Arthur Fleck genaamd, voelt zich uitgekotst en verstoten door de maatschappij. Geleidelijk aan wordt hij krankzinnig en ontpopt hij zich van vriendelijke, vrolijke clown tot schurk, beter bekend als 'de Joker'. Iemand die kickt op haat en het creëren van chaos.

Arthur Fleck / Joker

Hoyt Vaughn

avatar van deridder

deridder

Geno schreef:

Super theatraal psychologisch gewauwel; pseudo-diepgang. Een spannend gegeven voor een boek misschien, maar die zinloze uitgesponnenheid werkte bij mij op m'n zenuwen... want er gebeurde maar niets... Ik was gebroken aan het eind van de film door al die acteer-prestaties... pffff

Hoe bedoel je gebroken? Vond je het zo goed? Of vond je Phoenix juist zo slecht?

avatar van Geno

Geno

Ik bedoelde met 'gebroken' eigenlijk 'bekaf'.

Ik bedoelde met 'acteer-prestatie' dat ik continu iemand zag die een goede acteerprestatie wilde neerzetten... maar ik wil alleen meegenomen worden in t personage... en dat gebeurde daardoor maar niet ...

avatar van wood23

wood23

Zeer sterke film over het personage the joker leuk dat er nu eindelijk een film over gemaakt is en wat voor een,altijd al willen weten hoe het zou zijn om dit personage uit te diepen dat is de makers goed gelukt.Ze hebben er goed aan gedaan om batman er niet in voor te laten komen.Je krijgt goed te zien hoe de joker the joker is geworden. Iemand die volledig de weg kwijtraakt is goed uitgewerkt. 4 sterren

avatar van Centapidehuman

Centapidehuman

Prima film, weet alleen niet waar al die ophef voor nodig was ( dat er teveel geweld in de zit? )

Joaquin Phoenix is altijd prettig om te zien in films, top acteur.

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Gister voor de tweede keer Joker opgezet. Alleen al om Phoenix zijn acteerprestatie het kijken waard. Hij zet een ontzettend goede rol neer. Visueel is de film erg mooi, met ook nog eens een goede soundtrack. Ja, dit is gewoon een top film. Beste film van 2019 (die ik gezien heb)!

avatar van Star Wars

Star Wars

Joaquin Phoenix acteert erg goed in deze film, maar de film zelf vind ik minder. Naar mijn idee had het een zeer goede film kunnen worden maar helaas, mislukt.

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

Vooral zo goed door de combinatie van echt drama en de groteske elementen die je van een superheldensaga verwacht. Daarin tamelijk uniek, of tenminste onderscheidend. Voortreffelijke score ook. Een paar scenes kleunen er trouwens naast, bijvoorbeeld dat interview met De Niro.

avatar van deridder

deridder

Ik vind de Batmanfilms altijd een zeer ironische moraal hebben. Het verhaal loopt meestal zo: de elites zijn corrupt, een slechterik staat op om de status quo te vernietigen, en dan tot slot komt Batman en verslaat de slechterik.

Deze film neemt dit aan de ene kant over, maar aan de andere kant zet ook druk op dit narratief. Je wordt meegezogen in het verhaal van Joker, en hoe meer je de oorzaken van zijn gedrag kent, hoe meer je hem begrijpt. En wanneer je hem begrijpt, begrijp je gelijk ook de corruptie van de status quo.

Hier kan je je twijfels over uiten. Verdedigt de film niet de boze witte man? De trump-stemmer? Maar ik denk van niet. Begrijpen is niet goedkeuren. Ik heb de film net gekeken, net na Biden tot president gekozen is. En als ik al die Trump-aanhangers boos op straat zie, herken ik toch een profetische kracht in Joker: Hoe de media het slechte creeert, hoe mensen verlangen naar chaos, &c..

Een duistere film, voor donkere tijden.

deridder schreef:

Een duistere film, voor donkere tijden.

Biden is helemaal nog niet gekozen

avatar van bjerik76

bjerik76

Phoe, wat een zware film.

Deprimerende straatbeelden en geen zonnetje te bekennen in dat Gotham.

De cast is erg goed, en ook de muziek / camerawerk zorgt ervoor dat je blijft kijken.

Ik ben helemaal geen batman freak, heb alleen ook die gezien met die pinguin en catwoman. ( en catwoman los) verder niks, en gelukkig komt er ook verder nog helemaal geen enkel ander figuur in terug.

Eigenlijk is de joker ook helemaal geen slecht personage nog in deze film, je ziet de oorsprong hoe dit zo gekomen is / word. en speelt de film zich af in een periode dat er nog helemaal geen batman, catwoman, pinguïn of wat voor actiebeest en superhero in dat hele gotham is.

het eind had wel iets beter als een eind afgerond kunnen worden dat het nog meer een losse film had kunnen zijn.

avatar van Night owl

Night owl

Indringende film, boeiend van begin tot eind, precies goed tempo en opbouw, het geweld had ik erger verwacht, heel goed geacteerd... maar ook heel aandoenlijk.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

I used to think that my life was a tragedy, but now I realize, it's a fucking comedy.

Het is grappig om te zien dat superhelden-karakters door de halve eeuw heen slechts in verhalen werden gegoten waarin de goederik het opneemt tegen het kwaad, criminelen en slechterikken... en alles liep goed af en ze leefden nog lang en gelukkig. Nu, de laatste jaren wordt er in films toch wel steeds meer gericht op de diepere laag van deze, inmiddels klassieke, karakters.

Dit keer Joker... de psychotische optimistische clown uit Batman. Joker is inmiddels bij elke film door verschillende acteurs gespeeld; Jack Nicholson, Jared Leto en welnu... Joaquin Phoenix. Na het flink tegenvallende Suïcide Squad richten we ons nu hier op het tragische leven van deze Joker. En ik moet zeggen... Joker gaat diep... soms bijna tegen het arthouse aan.

Achter deze Joker schuilt de zekere Arthur Fleck; een getormenteerde man met een aandoening die hem ongewild en op de verkeerde momenten de slappe lach bezorgd, maar zoals we het inmiddels uit het lied van Ben Kramer kennen: "Achter die lach, schuilt een droevig gezicht". Fleck waant zich in de meest goorste achterbuurten van Gotham City en heeft met zijn aandoening een beroep als clown. Hij wordt gehoond, vernederd, berooid en zelfs in elkaar geschopt door de omstanders. In zijn vrije tijd praat hij veelvuldig met zijn psycholoog en ziet hij de medicatie als enige oplossing... daarnaast woont hij met zijn moeder op een flat en laat hij zich bewonderen door caberetier Murray Franklin (schitterend vertolkt door Robert DeNiro). Er lijken ook lichtpuntjes in zijn leven te zijn... namelijk zijn buurvrouw....

Op een dag knapt Fleck en pleegt hij een drievoudige moord in de metro... en heeft hij daarmee een revolutie opgestart. Maar onderwijl is hij voornamelijk bezig met zichzelf. Hierbij weet de film Joker op een slow burn bij Flecks daadwerkelijke maar pijnlijke waarheid te komen.

De film is doorspekt met verrassingen. De groezelige sfeer ten tijde van de crisisjaren, de jaren 80 setting, het verleden van Fleck met incest en buitenechtheid van dien, zijn optreden in dat café, het feit dat die romantische momenten met zijn buurvrouw slechts gedagdroomd waren en dat Fleck ook voornamelijk dagdroomt over erkenning en liefde in een hatelijke wereld, dat moment met Murrey en dan voornamelijk de revolutie. Joker is toch wel bijna meer dan slechts een Hollywoodfilm in dat optiek.

En waarschijnlijk komt de film als geroepen in een maatschappij waarin er gejaagd wordt op de zogenaamde gekkies.

avatar van Rancid

Rancid

Ik heb toch heel de tijd een beetje het gevoel alsof ik naar Hans Teeuwen zit te kijken.

Mhoewhahaha!

avatar van Daan258

Daan258

Lekker filmpje hoor

Na lang wachten eindelijk gezien en zeker niet teleurgesteld.

Het verhaal word erg goed gebracht met een goede opbouw en uitstekend acteerwerk van Joaquin Phoenix.

Qua grofheid en geweld had ik het heftiger verwacht vanwege de vele berichten die je hoorde toen de film net uit was.

Maar al met al een erg toffe film. Zal de film zeker wel een keer opnieuw bekijken.

avatar van Daan258

Daan258

Rancid schreef:

Mhoewhahaha!

Ik had al heel snel tijdens het kijken van de film echt precies hetzelfde

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Joker. Ja, eigenlijk heb ik niet zoveel met superheldenfilms . Ze zijn vermakelijk en plezant en vrijwel altijd consistent redelijk goed maar nooit super, ook omdat het vaak wel formulewerk is. Maar dit lijkt in de verste verte op een superheldenfilm en als het er wel een is, blaast hij ze allemaal weg (inclusief de Batman trilogie van Nolan). In feite is het een supervillain film. Of is de Joker een antiheld. Misschien is hij wel de superheld en Batman de antagonist. Ondanks alles, voel ik veel meer mee met de Joker dan met Batman voor wie ik moeilijk sympathie kan krijgen.

Het is een film die in onze tijdsgeest past. Extreem zwartgallig, extreem depressief en die een statement maakt. Batmans bestaan niet op deze wereld. Jokers zijn er genoeg. De wereld in Gotham is niet veel beter af dan onze eigen wereld. Zure mensen zoals die drie mensen op de trein vind je genoeg, en ja eigenlijk verdienen ze wel de kogel. Niet dat het juist is, en we verplaatsen ons natuurlijk niet in hun perspectief waarbij het inderdaad heel raar moet zijn om zo een gestoorde man als de Joker tegen te komen. Maar ook zij hebben een leven, misschien een vriendin, wat ouders en mogelijk is hun leven niet veel beter dan dat van de Joker zelf, en zo beland je in een spiraal die nooit eindigt.

De film kaart veel problemen aan. Zo is er amper hulp voor mensen die psychisch lijden. De hulp is niet adequaat. Psychologen zijn onbetaalbaar. Psychiaters hebben maar vijf minuten tijd. In een psychiatrie is de therapie nooit op maat, zeker bij een complex probleem. Een nog groter probleem is dat mensen dat vaak niet zien of weten. Het is geen zichtbare handicap. Het leidt tot onbegrip. Iedereen is wel eens depressief, luidt het antwoord dan. Je zou voor minder een joker worden.

Maar ook politiek gezien zie ik wel analogen met de extremen van beide spectra en bovendien geflirt met anarchie en misschien wel nog meer apathie en dat laatste leidt tot het verval van democratie zoals je dat overal ziet. Het is de wereld waar we naartoe gaan.

Ik kan wel begrijpen dat het een controversiele film is. Veel mensen kunnen dit niet aanzien. Het is zo depressief en zwartgallig, en het haalt het kwade van een mens naar boven. Het zou me niet verbazen mocht er ooit enkele copycat seriemoordenaars opstaan die deze film als inspiratie gebruiken. Voor hen moet dit echt wel een soort van openbaring zijn, hun bijbel als het ware. Het herinnert mensen eraan hoe ziek onze wereld kan zijn. Maar zoals die presentator ook zei, niet iedereen is slecht. Er zijn ook goede mensen in de wereld. Ook ik werd daar gisteren nog maar eens op herinnerd. Alleen zorgt covid voor isolatie en opsluiting, en als je enige bron van informatie kranten en tv zijn, dan is het heel moeilijk om dat nog te zien. Ook de joker slaagde daar niet meer in. Het is absoluut een gestoorde film over een psychopaat. En om het grote publiek te vinden, werd het in een superheldengenre gekaderd. Mocht de joker niet bestaan hebben, had deze film nooit gemaakt kunnen worden, want laten we de weinige overblijvende referenties naar het Batman universum even weg, en dan kijken we gewoon twee uur mee in het leven van een seriemoordenaar of psychopaat, waar we ook nog eens mee kunnen inleven. Dat op zich is gestoord. Maar toch denk ik dat deze film moest gemaakt worden. Al is het maar om het debat te openen over wat nu. Ik begrijp dat veel critici desondanks afhaken, maar ik geloof dat er in ieder mens - hoe kwaad of evil hij ook mag zijn - toch een bron van goed is, en dat we elkaar daarom humaan moetem behandelen. Dat is de kern van mijn geloof. Het is niet allemaal zwart of wit, maar we moeten alles leren in perspectief plaatsen. Niet dat we daarom niet moeten ingrijpen in zo een geval. Maar beter voorkomen dan genezen natuurlijk.

Een film doet dus doet nadenken over moraal en ethiek. Nooit makkelijk, maar hier wordt het zeer goed behandeld. Zonder de geweldige acteerprestaties van Phoenix was dit nooit mogelijk geweest. Ik geef vijf sterren, want dit zal wel invloed uitoefenen op mij denk ik waar ik nog maanden of zelfs jaren over zal nadenken. Zeer zware en diepe film, maar uiterst boeiend. En ja wellicht de traagste film uit het superheldengenre, maar ook zonder twijfel de beste!

avatar van Eekhoorn!

Eekhoorn!

Ik had vooraf weinig verwachtingen omdat ik er onterecht vanuit ging dat Joker niet helemaal mijn genre zou zijn, maar de film heeft me positief verrast.

Mooi in beeld gebrachte character study waarin geen element (sfeer, kleuren, symboliek etc) onbenut wordt gelaten om bij te dragen aan het verhaal en het totaalplaatje.

Fijn dat het verhaal ook voor de niet-Batman-kenners goed overeind blijft en prima op zichzelf staat.

avatar van shrink

shrink

Wat een acteur! Wat een gek! Wilde hem eerst met mijn kinderen kijken, maar dat heb ik gelukkig niet gedaan. Het einde is trouwens fenominaal!! Alles klopt daaraan! Wat een verrassing en wat een metamorfose!

avatar van Music4ever

Music4ever

Wat een tegenvaller deze film, een lange zit en het pakte mij totaal niet.

De rol die Heath Ledger neerzette als Joker was fenomenaal en achteraf had ik dat beeld beter meteen kunnen uitschakelen. Joaquin Phoenix is namelijk een slap aftreksel daarvan met zijn stomme gelach. Hij probeert de hele film lang vooral heel geforceerd een rol neer te zetten en is duidelijk aan het ‘acteren’.

Natuurlijk helpt het flinterdunne en zeer voorspelbare verhaaltje ook niet mee. Na 5 minuten wist ik al hoe de film ging verlopen en dat klopte inderdaad precies. Waar Heath Ledger mij wist te overdonderen en elke seconde dat hij in beeld was angst inboezemde is deze Joker iemand die mij alleen maar irriteerde. Dat je hier een Oscar voor krijgt is voor mij dan ook onbegrijpelijk.

Dr.Strangelove

Op dit moment zie ik de scène's die zich afspelen in de metro... ik kan er niks aan doen en ik wil er ook niks aan doen, maar de kwelgeesten doen mij wel heel erg aan een Hugo de Jonge en Rutte denken. Hoewel Ik absoluut tegen geweld ben in alle gevallen tenzij zelfverdediging zou ik het toejuichen als een Hugo de Jonge of Rutte met alleen hun onderbroek aan in de favela's van Brazilië zouden worden gedropt (geen paspoort, geen geld)

Overigens zou dit ook geen verkeerd lesje zijn voor bepaalde populistische partijleiders

Onderhond schreef:

Da's een verkeerd vermoeden vrees ik.

Ik voel me sowieso nooit (bijna) beledigd door een film, ze bevinden zich gewoon op een schaal van vreselijk tot geweldig. De enige uitzondering daarop zou nog bij documentaires kunnen liggen, maar dat is hier uiteraard niet aan de orde. Ik heb ondertussen ook 400+ 0.5* ratings, dus als statement zou dat contraproductief gaan werken. Een statement zou unieker moeten zijn.

Ik kan hier gewoon niks goeds over zeggen, en als ik niks goeds kan zeggen dan staat daar de laagste score tegenover. Da's geen rocket science.

Waarom kijk je zo'n film dan überhaupt tot het einde?

Als je zoveel films hebt gezien dan weet je toch na een uur of zo dit vind ik niks en stop je met kijken tenzij je beroepsmatig kijkt

Jij bent een van de mm gebruikers die mij kan overtuigen om een bepaalde film waar ik niks vanaf weet te gaan kijken, maar een half voor "Joker" lijkt mij als serieuze kijker en dus stem totaal ongeloofwaardig " ik kan hier niks goeds over zeggen" kan zo zijn maar niks goeds is nog niet slecht.

Jij vindt dus alles aan deze film slecht echt alles?

Sowieso zou ik een een voorstander zijn van een beperkt aantal halve* per mm gebruiker daardoor moet je meer afwegen en voorkom je de proteststem en de gemakzucht. Ik zie jou halve ster dus ook als gemakzucht. Sorry!

Waarom kijk je zo'n film dan überhaupt tot het einde?

Omdat het jammer vind van de investering die op dat moment al gebeurd is. Omdat ik vind dat je over een halve film ook geen solide mening kunt hebben. En omdat halverwege weggaan in de bioscoop (terwijl je partner het wel leuk vindt) nogal triestig zou zijn. Het is ook maar een film die ik niet leuk vind, geen strafkamp.

Jij vindt dus alles aan deze film slecht echt alles?

Technische uitvoering van een aantal aspecten is wel oké, maar daar geef ik geen punten. Verder staat hier ergens een redelijk uitgebreide review waarin ik alles opsom wat ik wel slecht vind. Da's toch aardig wat als ik het zo teruglees.

Dr.Strangelove schreef:

Tja, da's jouw keuze. Ik zit hier niet om door (bepaalde) mensen serieus genomen te worden. Ik verkondig enkel m'n mening. Wat anderen daarmee doen is hun zaak.

Onderhond schreef:

Tja dat is niet mijn keuze

Dat is een gedachte ik kan er natuurlijk naast zitten

Waarom verkondig je dan eindelijk je mening?

Kijk ik ben maar een Jan met de korte achternaam mijn gedachtes doen er niet toe (ik meen dit serieus) maar er zijn maar heel weinig mensen die het koud laat wat andere mensen van hun mening vinden.

Laten we eerlijk zijn een forum is een etalage voor jezelf. Als iedereen daaraan voorbij loopt zonder reactie zal er uiteindelijk geen etalage meer zijn.

Dr.Strangelove schreef:

Laat ik het zo zeggen: ik discussieer best graag over film, ik vind het ook interessant om te lezen hoe anderen film ervaren, blijkbaar zijn er ook voldoende mensen die het interessant vinden om te lezen hoe ik een film ervaar. En om tot dat punt te komen moeten mensen nu eenmaal hun mening neerschrijven.

Wat mij niet boeit zijn mensen die de meningen van anderen in twijfel gaan trekken of afschrijven. Dan gaat het niet meer over de film, maar puur over de persoon. Daar ligt mijn interesse niet, en het boeit me dan ook niet echt wat anderen daarmee doen.

avatar van The Oceanic Six

Jij vindt dus alles aan deze film slecht echt alles?

Ik heb juist een bloedhekel aan mensen die een film maar een stuk kijken en dan hun mening vormen.

Over je Noord-Koreaanse gedachten op het einde begin ik maar niet. Ik hoop dat je beseft hoe dom en stompzinnig dit over komt.

The Oceanic Six schreef:

Weer onzin ajax huppeldepup

Ik vind juist dat je (in bijna alle gevallen)niet echt een mening kunt hebben als je de film niet hebt afgezien.

Overigens durf ik op elk moment met jou de strijd aan te gaan op politiek geschiedkundig vlakvlak want daar heb je duidelijk geen kaas van gegeten terwijl je wel als een echte kaaskop (denigrerend bedoeld) overkomt!

Tja

Het overgrote gedeelte van de professionele filmkenners zullen je onder de tafel lullen!

Tenzij je daar te trots voor bent.

avatar van Basto

Basto

• 11962 berichten

Weer onzin ajax huppeldepup

Klinkt als een nogal vooringenomen mening. Laat mij de vraag anders stellen. Heb je nooit een film gezien waar je eigenlijk niet veel aan vond, maar waar tegen het eind nog een aantal zaken gebeurde waardoor je m wel bent gaan waarderen? Of waren er films die je ‘na een nachtje er over slapen’ beter vond?

avatar van The Oceanic Six

Weer onzin ajax huppeldepup

Achjee, we hebben hier te maken met een boze meneer van waar je ook vandaan mag komen, met je domme kaaskop gejammer. Je bent ieder geval mijn discussietijd niet waard dus geniet van je momentje of fame.