Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 oktober 2019
Bekijk via Netflix
Plot Joker
"Put on a happy face."
Gotham City in de jaren 80. Een clown, Arthur Fleck genaamd, voelt zich uitgekotst en verstoten door de maatschappij. Geleidelijk aan wordt hij krankzinnig en ontpopt hij zich van vriendelijke, vrolijke clown tot schurk, beter bekend als 'de Joker'. Iemand die kickt op haat en het creëren van chaos.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Randall
Gary
Hoyt Vaughn
schumacher
en er zal vast ook wel één of andere jandoedel zijn die analogieën vindt tussen de rise of the Joker en the rise of Trump. .
Ik heb de film nog niet gezien maar als het over den Trump gaat dan is dat gewoon een feit dat de media en de haters al minstens een half jaar voor die gewonnen had hem zaten af te breken, tot op het bot, zoiets heb ik trouwens nooit eerder gezien, bij geen ene andere presidentskandidaat en we zijn bijna 4j verder en het is nog steeds hetzelfde gedoe.
Verschiet men er dan van dat zo'n personen toch een grote aangang krijgen? Mensen zijn het beu en daarom kunnen ze zich wel vinden in Trump (of in dit geval dan The Joker).
Ik krijg wel zin nu om te gaan kijken haha.
Walter S.
Onderhond/dwarskont neemt zo te zien alvast een voorschot op de hoge waarderingen die deze film gaat scoren en gaat alvast maar tegen de stroom in. Die gimmick wordt wat voorspelbaar, maar ik kan me wel in sommige punten herkennen. Phoenix acteren balanceert bijvoorbeeld wel op het randje.
Met de doorsnee superheldenfilm heeft Joker niks te maken, maar dat was denk ik al duidelijk.
Het is een donker drama met enkele gewelddadige uitspattingen over een outcast die al pretty bizarre is en alleen maar gekker en gestoorder wordt.
Gesitueerd in een klam en vies Gotham, overal graffiti, vuilnis, goedkope lelijke appartementen, armoede en geweld op de straat.
Mij beviel deze film erg goed, de vergelijking met Taxi Driver zie ik ook wel, al heeft het geen zin om die 1 op 1 door te trekken. De film vertoont gelijkenissen, maar is geen poging tot TD2.
Moet je lang wachten op geweld en is het een eerst anderhalf uur zwaar drama?
Ik verraad niet te veel, maar toch maar spoiler tags: Nee, het is geen film waarin het geweld pas in het laatste kwartier-20 minuten losgaat. Ook daarvoor zitten een aantal kills.
En dan nog de muziek, die vond ik ook erg te gek. Jaren 50 sfeertje, maar ook een fijn stukje Cream bijvoorbeeld.
Ook fijn: Volle zaal, rustig publiek. Een combi die ik trouwens dit jaar vaak meemaak. Itt de eerste periode pathé unltd (2016-2017, toen was het ook geen schering en inslag, maar kwam het toch wat vaker voor) maak ik het nu vrij weinig meer mee dat mensen er onophoudelijk doorheen zitten te kwaken.
Jeilloc
Jezusmina wat een hoog gemiddelde. Nu kijk ik nooit superhelden films omdat ik dat gewoon echt helemaal niks vind. Dus ik zal wel wat missen.
Uier
- 2006 berichten
Joker lijkt wel zeer atypisch te zijn, vergeleken met het genre. Dus als superhelden films niet je ding is, zal Joker wellicht juist wel in je straatje passen. Die hoop heb ikzelf ook.
stefan dias
Onderhond een 0,5 whahaha
hij had al een 'voorgevoel'.
En als je films als Taxi Driver en King of Comedy niet kan waarderen, dan… verschillen de meningen gewoon. Op zich niks mis mee, maar 0,5, dat is natuurlijk geen score, maar een statement.
Bon, nu zal ik zelf de film maar eens een keer gaan zien.
Net zoals de 5.0* ratings dan? Zou niet weten waarom ik een hogere score zou moeten geven voor een film waar ik geen goed woord voor over heb.
stefan dias
zoals ik zei: statement. Ik geef 5* als ik weggeblazen word en films in mijn hoofd blijven spoken (zoals TD en KoC, Gomorra…) Een enkele keer geef ik 0,5* (Children of Men, Notebook) als ik me bijna persoonlijk beledigd voel.
Ik vermoed dat dat bij jou ook zo werkt.
Ik vermoed dat dat bij jou ook zo werkt.
Da's een verkeerd vermoeden vrees ik.
Ik voel me sowieso nooit (bijna) beledigd door een film, ze bevinden zich gewoon op een schaal van vreselijk tot geweldig. De enige uitzondering daarop zou nog bij documentaires kunnen liggen, maar dat is hier uiteraard niet aan de orde. Ik heb ondertussen ook 400+ 0.5* ratings, dus als statement zou dat contraproductief gaan werken. Een statement zou unieker moeten zijn.
Ik kan hier gewoon niks goeds over zeggen, en als ik niks goeds kan zeggen dan staat daar de laagste score tegenover. Da's geen rocket science.
remorz
De statement zou dan ook niet tegenover je andere 0,5* ratings gemaakt worden, maar gericht zijn op de stroom waar het tegenin gaat ?
Wel ja, maar als dat de 400e keer gebeurt dan is de impact weg en dus ook het statement. Dat maken de reacties hier ook wel duidelijk, dus die theorie slaat gewoon nergens op
Trouwens is er ondertussen ook best veel kritiek te vinden op de film (maar 73% op RT zag ik) en zou ik mij vooral een eind in een woke-gezelschap zeuren met m'n veronderstelde tegendraadsheid, ook die theorie strookt dus niet echt vrees ik
Walter S.
20 vd 23 stemmen 4 sterren of hoger hier. Heel veel 5 sterren. 1x 3,5 + 1x 3 sterren. En 1 x 0,5. Dwarskont.
Maar goed, genoeg over onderhond, de film maar weer.
Royalere
Is dan echt alles ruk aan deze film? Het camerawerk/Acteerprestaties? Ik kan het me niet voorstellen. Lijkt me eerder dat je kickt op de kritiek/aandacht die je zeker ging/gaat krijgen.
Niks mis mee hoor als je een film niet goed vind hoor. Maar een 0.5 zou ik alleen aan gedrochten van films geven. En dan moet ik ze ook nog eens uitkijken. bij de meeste heb ik het na een halfuurtje wel door en zet ik hem af. Dan ga ik er ook niet eens op stemmen.
barry0404
Maar goed, genoeg over onderhond, de film maar weer.
0.5 slaat natuurlijk helemaal nergens op
Cinemaniak
Het moet ook wel lastig zijn om te genieten van een 2 uur durende film en tegelijkertijd bezig zijn met het opvoeren van de hardnekkige azijnverslaving met 2 halve litertjes. Geen enkele filmrecensent zou met een dergelijke vooringenomenheid ooit serieus genomen worden, dus in hoeverre hebben jouw hoge scores dan nog enig toegevoegde waarde? Ik ga zelf ook niet naar een film als Downton Abbey, want ik heb bar weinig met dergelijke kostuumdrama's. Zoiets weet je na een 1,5 minuut durende trailer.
JanLo
0.5 slaat natuurlijk helemaal nergens op
remorz
Ik hou er wel van, tegendraadse meningen. Zolang ze onderbouwd zijn, kun je er heel veel mee. Mensen die daar gelijk van beginnen te steigeren (zonder zelf de film gezien te hebben), dat zijn de azijnpissers.
Tonypulp
Dit gedoe is wel een nieuw dieptepunt in de historie van Moviemeter in ieder geval. Wat een dom gejank...
Het blijft mij toch verbazen dat mensen liever aannemen dat iemand 13 euro neertelt om 2 uur naar een film te gaan zitten kijken, om dan nog een recensie van een paragraaf of 8 neer te pennen enkel en alleen om wat mensen op MovieMeter tegen de schenen te schoppen. Dat vindt men blijkbaar aannemelijker dan dat iemand een film gewoon niet goed vindt.
Ik weet dat een beetje in het wilde weg roepen makkelijker is (en tegenwoordig ook algemeen geaccepteerd) dan een poging tot argumentatie te ondermenen, maar in plaats van elkaar na te papegaaien zou men er beter aan doen de recensie op de vorige pagina even te lezen en daar inhoudelijk op te reageren.
jmadejoode2008
Met enige onderbouwing kan ik een lage score begrijpen, maar 0,5 is gewoon een statement.
Gezien de referenties naar Taxi Driver en King of Comedy.. So what? Zij waren van invloed zoals Philips al ruim van tevoren heeft gezegd, maar ik kan op bepaalde scenes/handgebaren na niet zeggen dat het een kopie is van beide.
Sommige scenes vond ik niet zo sterk, daar wil ik het wel over hebben als het gros de film ook heeft gezien, maar het is nu een week geleden dat ik Joker heb gezien en ik moet er nog steeds over nadenken. Dat is mij een lange tijd niet overkomen.
Als liefhebber van de DC Elseworlds verhalen is deze film een droom die uitkomt. Een film die in een tijd waar de ene na de andere superheldenfilm wordt uitgepoept echt een verademing is.
Haha 0,5 van Onderhond. Ik vroeg me al af of hij een azijn recensie zou neerpennen. Ik liep terug uit de zaal en dacht: kan iemand dit echt een slechte film vinden?
Er is blijkbaar 1 iemand.
jmadejoode2008
Er is blijkbaar 1 iemand
Ik moest bij die 0,5 even denken aan een scene uit de film Ghost World: "A!h How punk!"
Tegenwoordig is het maken van films een moeilijke klus. Je krijgt door alle online aandacht een immense druk opgelegd om aan bepaalde verwachtingen te voldoen. Films zakken hierdoor vaak door hun hoeven en maken de hoge verwachtingen zelden waar. De nieuwste Star Wars films kan je als voorbeeld nemen. Maar ook bij veel andere films ben ik toch ondanks een goede kwaliteit vaak toch lichtelijk teleurgesteld de bioscoopzaal uitgelopen.
Ook Joker kampt al met een maandenlange hype van ongekende hoogte. Het kwam tot een dusdanig punt dat ik de trailer op een gegeven moment helemaal zat was. Ik heb die denk ik wel 30 keer gezien.
Maar oh boy, wat weet Joker de verwachtingen waar te maken. Het eerste dat opvalt is dat de film in de marketing en ook in de film zelf weinig tot niet koketeert met het feit dat dit een film uit het DC universum is. Geen schreeuwerige posters en zelfs niet een DC vermelding in de opening credits.
Deze film neemt het niet nauw met de regels binnen het Batman universum, getuige de identiteit van de Joker gedurende de film. De film op inconsistenties binnen zo'n universum af gaan zitten vallen is dan ook de reinste onzin. Ja, er zitten een aantal verwijzingen in naar Batman, maar deze staan allemaal in dienst van het plot en zorgen voor een leuke knipoog (maar meer ook niet). Leeftijdsdingetjes moet je ook totaal niet mee zitten, want dit is een op zichzelf staande film die niet verder in een DCU of iets dergelijks uitgebuit gaat worden.
Zonder kennis van zaken werkt het Fleck-Wayne plot net zo goed in deze film. Dan krijg je nog de mensen die zeggen: maar wat doet het dan in de film? Nou, het blijft uiteindelijk een DC franchise. Dus het is op een manier in de film verwerkt zodat het plot gediend wordt. Inconsistenties betreft eerdere films, cartoons en comics zijn totaal niet relevant. Want de film wil verder ook totaal niet in bestaande reeksen passen. Het doet zijn eigen ding met een bekend personage.
Nee, deze film draait om Arthur Fleck. Iemand met duidelijke psychologische problemen. Iemand die benadeeld wordt door de maatschappij. De degeneratie van zijn personage wordt op zo'n briljante wijze door Phoenix vertolkt, dat de Oscar hem onmogelijk nog kan ontgaan. Phoenix schijnt research te hebben gedaan naar dit soort mensen met psychologische problemen. Dit komt goed naar voren in zijn rol. Wat een overtuiging en wat een ruimte krijgt hij ook van Phillips om dit tot uiting te brengen.
Wat dat betreft stelt de film je ook voor een groot dilemma. Deze persoon wordt zo gekweld door alles in zijn leven dat hij zich steeds gewelddadiger gaat gedragen. Het niet meer innemen van medicatie speelt hier een grote rol in. Ook dit wordt op een briljante wijze in beeld gebracht. Over de top? Nouja zeg... Sinds wanneer zou the Joker een ingetogen personage moeten zijn?
Wat ik hier vooral zo goed in vind is de scheiding tussen fantasie/fictie en realiteit. Phillips legt het in de regie er totaal niet dik bovenop, zodat je pas op veel momenten achteraf beseft dat je een boel momenten echt in het hoofd van Phoenix hebt rondgekeken.
Totale mindfuck, zonder dat de nadruk in de film hierop gelegd wordt. Het wellicht enige "zwakke" momentje in de hele film is als we even een flashback van 10 seconden krijgen waaruit blijkt dat zijn relatie met de buurvrouw zich compleet in zijn hoofd heeft afgespeeld. Ik legde net de connecties mooi en toen kwam dat. Dat had niet gehoeven, maar uiteindelijk kan ik er prima mee leven. Ik heb het erger gezien.
Beetje voor beetje ontspoort Arthur, waar de boel steeds gewelddadiger wordt. De morele dilemma's die je voorgeschoteld krijgt kan voer zijn voor discussie. Maar ik denk maar zo, het is een film in een fictief universum. Ik heb genoten van de geweldsuitbarstingen zonder dat ik me daar schuldig over hoef te voelen en de behoefte heb om mensen op straat overhoop te knallen. De kritiek in de VS is wederom weer te belachelijk voor woorden, maar dat zijn we van dat gekke land gewend.
De film eindigt op een perfecte, haast poëtische wijze die typerend is voor Joker. Ondanks dat de film soms beter "Arthur" had kunnen heten, neemt Fleck gedurende de film steeds meer tikjes over die goed bij the Joker horen dat je uiteindelijk toch met een compleet bevredigend gevoel de bioscoopzaal uitloopt. Nouja, bevredigend.....Ik had eigenlijk nog meer willen zien. Helaas gaat dat niet gebeuren.
Het enige dat ik kan doen, is dat ik deze moderne klassieker nog vaak ga herzien. Veruit de beste film met een personage uit het DC universum, zonder dat het aanvoelt als een DC film.
Ik laat het even marineren in mijn gedachten, want de film is nagenoeg perfect.
Voorlopig een 4,5
En sinds wanneer neem juist jij die Amerikaanse recensie zielepoten die klagen over geweld in films serieus ? maar oké. Er is een elitair groepje dat professioneel films afzeikt.
Dit is wel een nieuw dieptepunt in de historie van Moviemeter in ieder geval. Wat een dom gejank...
Wat zegt hij hier verkeerd dan? Hij geeft aan dat hij van goed onderbouwde, tegendraadse meningen houdt en niet van niet onderbouwde meningen. Euh....... Prima toch?
What do you get when you cross a loner with someone who has psychological problems?
You get what you fucking deserve ??
Beste line uit deze hele film.
Tonypulp

Joker: Folie à Deux
2024

'Joker: Folie à Deux' vanaf december te streamen op Netflix

DC-film 'Joker' met Joaquin Phoenix en Robert De Niro is vanavond op televisie

Binnenkort kun je 'Joker' ook streamen via Netflix: 'Ik moet de film nog goed laten inzinken'

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Memory of the Camps

1917
Drama / Oorlog, 2019

Idiot Prayer
Muziek, 2020
straatbendedc comicsdroomclownvillainmaatschappijpsychopaatjokersuperheldgebaseerd op stripmoordpsychologische thrillercriminal mastermindstand-up comediangeestesziekteanarchy character studyclown makeupsubway train social realismsupervillaintv hostjaren 80dc extended universe (dceu)coringa moeder zoon relatieorigin storybrutal violencegotham cityjoaquin phoenixfalling into madness depressing