• 9.371.928 stemmen

Genre: Komedie / Horror

Geregisseerd door: Keola Racela

Met onder meer: Evan Daves, Larry Saperstein en Jillian Mueller

Plot Porno

"If you use it, you'll lose it..."

Een groepje tieners is werkzaam in een lokale bioscoop. Abe loopt rond met een slecht geweten en is goed bevriend met Todd. Chaz is een meisje dat veel make-up draagt en een jongensnaam heeft. En dan is er nog Ricky, een sporter met een groot geheim. Wanneer de tieners in de kelder rondsnuffelen stuiten ze op een mysterieuze, oude film. Ze weten niet dat ze hiermee een demon vrijlaten.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van joolstein

joolstein

"Is this an arthouse film?"

Porno is best een vreemde B-film. Het is zeker geen, zoals de titel misschien doet vermoeden, platte sekskomedie. Daarentegen richt de regisseur zich op een paar andere details die de film wat diepzinniger en ontroerender maken. Maar gelukkig schuwt de film ook het naakt niet! Verder vindt de film plaats op één locatie, een old school bioscoop rond 1992.Vijf religieuze tieners mogen na sluitingstijd beslissen welke film ze willen kijken; Encino Man (1992) of A League of Their Own (1992) Maar de vijf tieners besluiten dat ze iets anders willen zien, en komen toevallig een oude verborgen film tegen. Die film ziet er uit een 'kunstzinnige' porno, en had wel wat weg van Giallo, de satanische films uit de jaren 60 en 70 en een Guy Maddin-film. Aan die film kan je ook zien dat de regisseur Keola Racela, heel wat meer kan! Tja en dan wordt de demon Lilith (een compleet naakte Katelyn Pearce), vrijgelaten om de hormonale tienerfantasieën van die religieuze tieners te laten uitbuiten. Doordat deze kinderen niet eens goddeloze gedachten mogen hebben, zorgt dit voor spanning tussen de personages, veel komische momenten en weet de film over het algemeen interessant te blijven. Helaas zorgen budgettaire beperkingen soms ook voor een probleem; scenes met wat teveel tekst zijn niet altijd even geslaagd en dat laat grote delen van de film (vooral in het tweede bedrijf) aanzienlijk slepen. Het laatste gedeelte weet wel weer wat goed te maken, maar het gaat niet zo ver als het zou moeten. Al zijn de grafische beelden van een penis-verminking absoluut hier het hoogtepunt! De film zelf is allesbehalve wat de titel suggereert, maar dat maakt het juist zo erg plezierig!

avatar van Collins

Collins

Achter de filmtitel verbergt zich geen vunzig pornografisch werkje, maar een middelmatige retrohorrorr die zich in een bioscoop afspeelt. Een bioscoop als locatie is fijn. Een bioscoop in een (horror)film, roept bij mij vaak een mysterieuze, maar ook bevreemdende sfeer op. Het is een prettige locatie en een goede plaats om kwade machten in op te roepen.

De film heeft zijn setting in de jaren 90. Intrigerend en aangenaam hoe stevig sommige filmmakers hun fundament in een nostalgische bubbel hebben liggen en er een film in situeren. De jaren 80 bubbel is ook zoiets. Allemaal erg leuk hoor, maar nostalgie levert niet altijd goede films op.

Toch vind ik retro verwijzingen altijd wel grappig. Ook in deze film. Neem alleen al de klassieke filmprojector waarmee films op het doek worden geprojecteerd. Of het naakt dat in deze puriteinse tijden een horrorfilm nog maar zelden siert. Of het boek over occultisme dat als een vervanger voor Google dienst doet als bron van informatie.

Een geheel andere bron is die van het kwaad. Die bron wordt hier verbeeld door een succubus. Die is goed op haar plaats in deze bioscoop in een conservatief stadje waar jongeren hun sluimerende seksuele lusten niet kunnen botvieren. Nou, daar weet de sexy succubus wel raad mee.

De succubus is geen verfijnde moordenaar. De gore mag er zijn. Met de humor is het een tandje slechter gesteld. Niveau: seks georiënteerd op een puberale manier. Soms leuk. Meestal niet.

Naarmate de film vordert neemt de factor trash toe. Regisseur Racela richt zich steeds meer op de sensationele uitwassen van de horrorbeleving en laat de subtielere en minder visuele aanzetten liggen.

Dat betekent veel "humor", veel kills en veel naakt. Vooral tegen het laatste heb ik geen bezwaar, maar als het aantrekkelijkste personage de kleertjes aanhoudt, heb ik daar wel iets op tegen.

Conclusie: Porno is een middelmatige retrohorror.

avatar van blurp194

blurp194

Wel aardig.

Maar ook niet meer dan dat, het idee is op zich wel leuk maar de uitwerking is erg matig - zonder dat dat overigens overkomt als een bewuste keuze. Even twijfelachtig is het met de timing, de opbouw is net een tikkie te langzaam. En de gore is af en toe te mak, en dan weer te ver over the top.

Toch is het idee wel leuk bedacht. Het heeft ook wel wat extra als je per ongeluk wel eens in de donkere, muffe en stoffige kelder van een ouwe bioscoop komt. Toch maar eens checken waar het lichtknopje zit.

avatar van mrklm

mrklm

Het is 1992 en A League of Their Own en Encino Man draaien in een bioscoop waar vier jonge personeelsleden na een lange avond de zaak afsluiten. De toevallige vondst van een verborgen ruimte en een filmspoel met onbekende inhoud biedt de overgebleven werknemers de mogelijkheid om een nachtelijke sneak preview te doen. De film blijkt een zonderlinge, hallucinerende combinatie te zijn van softporno en horror. Dat niet alleen: na de vertoning blijkt het gebouw hermetische te zijn afgesloten en waart er een geheimzinnig figuur rond in de bioscoop.

Geslaagde mix van horror en komedie dankzij de innemende vertolkingen van de jeugdige cast, een scenario vol met hilarische 90s-speak en een zeer goed gefilmde en gemonteerde 'film-binnen-de-film' met verwijzingen naar horrorgrootmeester Dario Argento maken dit tot een zeer aangename toevoeging aan het horrorgenre.

avatar van Kondoro

Kondoro

Eentje voor jou Theunissen?

avatar van Theunissen

Kondoro schreef:

Eentje voor jou Theunissen?

Misschien wel ja

avatar van Theunissen

Keola Racela's "Porno" is een vreemde maar een verrassend leuke Komedie / Horror film en het is niet zo smerig of slonzig als de titel suggereert. Er is echter wel redelijk veel naaktheid te zien en dat vooral van de mooie Katelyn Pearce, die vooral naakt of schaars gekleed te zien is, in de rol van succubus (oftewel neuk demon) Lilith, die het voorzien heeft op lullen

Het verhaal speelt zich af in 1992 in een kleine bioscoop en draait om een groepje van vijf tiener bioscoopmedewerkers (die toevallig ook christenen zijn) die worstelen om hun geloof en hun natuurlijke driften in evenwicht te brengen. De bioscoopmedewerkers bestaan uit Chastity (Jillian Mueller), die graag naar "The Cure" luistert en make-up draagt, filmoperateur Heavy Metal Jeff (Robbie Tann), die dus graag naar Heavy Metal luistert, beste vrienden Abe (Evan Daves) en Todd (Larry Saperstein) met opvallende voyeuristische neigingen en Ricky (Glenn Stott). En de laatste is net teruggekeerd van een kamp, gerund door bioscoopeigenaar en spirituele mentor Mr. Pike (Bill Phillips), dat zich toelegt op het genezen van tieners van homoseksualiteit.

Hun baas Mr. Pike (Bill Phillips) vertelt hen dat ze een filmavond kunnen houden, nadat ze de bioscoop hebben gesloten en schoongemaakt. Terwijl de tieners ruzie maken over welke film ze moeten kijken, namelijk "A League of Their Own" of "Encino Man", horen ze een geluid in de bioscoop. Een gekke halfblote oude man (Peter Reznikoff) rent rond bij het scherm. Ze proberen hem te laten vertrekken, maar hij rent door een dichtgetimmerde opening in de lobby. Als de tieners naar binnen turen, zien ze dat het naar een kelder leidt.

Ze besluiten samen naar beneden te gaan om de man eruit te halen in plaats van meneer Mr. Pike te bellen. Eenmaal daar beneden vinden ze een kamer gevuld met oude blikken filmrollen. Abe brengt één van de filmrollen naar boven en ze stemmen er allemaal op om hem te kijken voor de filmavond, behalve Jeff, die bang is dat de filmprojector kapot gaat omdat hij zo oud is. Hij wordt echter weggestemd en ze beginnen de film te bekijken. Het blijkt een rare pornografische film te zijn, die een succubus genaamd Lilith (Katelyn Pearce) ontketent.

Deze kwaadaardige succubus probeert zielen te claimen en lullen af ​​​​te rukken. Bovendien is ze in staat om de meest perverse verlangens van deze christenen tegen hen te gebruiken, of dat nu het roken van sigaretten is of het doen van kont dingen, om zo hun zielen op te eisen. De tieners moeten een manier vinden om de succubus te verslaan, want anders worden ze haar persoonlijke seksslaven voor de eeuwigheid.

De opening doet de filmtitel eer aan, want dan zien we namelijk Abe en Todd als voyeurs via een openstaand raam in een huis gluren, kijkend naar een stel dat seks heeft in een stoel en daarbij zijn dan borsten te zien (die van Amber Paul). En borsten is gelijk ook het eerste wat je ziet als de film begint. Hoewel er in het eerste uur eigenlijk nog geen horror te zien is, is het wel genieten van de sfeer, de opbouw van het verhaal, de Dario Argento-achtige kleurenpaletten, de bioscoopmedewerkers, de humor, de dialogen met veel oneliners, de naakte succubus (stopt o.a. een vinger van Todd in haar mond en begint erop te zuigen) die er dan nog uitziet als een vrouw en de erotische filmposters (die hints van toekomstige gebeurtenissen zijn) in de gangen van de kelder van de bioscoop, van echt bestaande (althans de meeste) films zoals:

"10 Foot Hole 10 Foot Pole", "Smoke 'Em If You Got 'Em", "Deep Throat", "Deadly Weapons" en "Orgy of the Dead".

Die laatste drie films staan ook hier op MovieMeter en "Orgy of the Dead" heb ik vorig jaar nog in december gezien en "Deadly Weapons" zelfs afgelopen april.

In de laatste circa 35 minuten van het verhaal is het vooral genieten geblazen van de absurde horror die er dan te zien is en o.a. een bloed kots scène van de succubus in het gezicht van Abe die me denken aan de eerste twee "Evil Dead" films uit de jaren 80. De eerste horror is te zien na circa 60 minuten, waarbij Mr. Pike naar de bioscoop gaat en daar verleidt wordt door de succubus. De opgesloten tieners kunnen het zien via een camera en zien dan hoe Mr. Pike van achteren genomen wordt door de succubus Daarna is er opeens veel bloed te zien en heeft de succubus de afgetrokken penis van Mr. Pike in haar hand.

De succubus verleidt vlak daarna ook Jeff en als zij hem een borst (Katelyn Pearce had overigens mooie borsten) laat zien, krijgt hij een stijve. Met telepathie scheurt ze dan zijn scrotum open en dat wordt ook expliciet in beeld gebracht als Ricky Jeff helpt en zijn broek uittrekt. Dan zie je namelijk het volledig opengescheurde scrotum van Jeff in beeld, wat niet bepaald fraai was om te zien (zal voor mannen ook pijnlijk om te zien zijn ). Ricky bindt daarna het zaakje (stopt ook zijn ballen terug) van Jeff bij elkaar met een schoenveter, waarna ze gewoon verder gaan en dat inclusief Jeff.

Daarna is nog de geweldige eerder genoemde bloed kots scène te zien, die opzicht ook wel humoristisch was en dat omdat Abe dan naar een film kijkt van het stel dat seks heeft tijdens de opening. Hij raakt daar opgewonden van, waarna de succubus (die dan het hoofd heeft van een demon en het lichaam van een vrouw) verschijnt en bloed via haar mond in zijn gezicht spuit met een gigantische straal onder hoge druk en dat langdurig.

Daarna volgt de ontknoping en zien we ook weer de gekke halfblote oude man, te weten Lord Beekman, die Todd heeft vastgebonden en die tijdens een ritueel in zichzelf snijdt (in zijn borst) en ook in Todd (eveneens in zijn borst) en Todd omdat hij namelijk nog maagd is. De man heeft namelijk maagdenbloed nodig voor zijn ritueel. Daarna gebeurt er nog meer (o.a. belandt een aantal in een soort van hel en raakt Todd bezeten) en wordt uiteindelijk de succubus verslagen door Chastity en Ricky (voert o.a. nog een striptease act uit, wat een val is voor de succubus, waarbij Chastity een muziekje opzet en hij wordt ook gepijpt door de succubus), waarbij Ricky de succubus steekt met een mes /dolk. De succubus verdwijnt dan ook weer in de oude blikken filmrol en alles is dan weer normaal, waarna men met zijn vijven de bioscoop verlaat. De film is dan ook na circa 97 minuten afgelopen.

De overwegend jonge en onbekende cast deed het leuk, vooral Evan Daves en Robbie Tann, en charmeert met hun grote enthousiasme en komische bekwaamheid. Katelyn Pearce is een fraaie verschijning en ze is ook behoorlijk effectief in haar stille optreden als de succubus, waarbij ze met haar glimlach en fysieke eigenschappen verleidt. De speciale effecten mochten er ook wezen en zijn soms extreem weerzinwekkend, zoals het al eerder genoemde opengescheurde scrotum van Jeff. De onhandige poging om reparaties uit te voeren op het verpulverde scrotum is bijna niet om aan te zien. Serieus, de schade aan Jeff's lul in deze film is buiten alle proporties.

Al met al heb ik me goed vermaakt met deze verrassend leuke Komedie / Horror film en dat van begin tot bloedig einde. De film deed me ook wat denken aan de Italiaanse Horror / Fantasy film "Dèmoni (1985)" van regisseur Lamberto Bava en brengt ook de onstuitbare geest van de middernachtfilms van weleer naar boven. "Porno" is uitermate geschikt om te bekijken met bier en een stel gelijkaardige verdorven zielen erbij.