• 9.379.342 stemmen

Met onder meer: James McAvoy, Michael Fassbender en Sophie Turner

Gesproken taal: Engels, Portugees en Russisch

Releasedatum: 6 juni 2019

Plot Dark Phoenix

"A Phoenix will rise. The X-Men will fall."

Sinds Jean Grey tijdens een levensgevaarlijke reddingsmissie letterlijk als een feniks uit de as is herrezen, draagt ze de bijnaam 'The Phoenix'. Maar vanaf dat moment beschikt ze over grotere krachten dan ooit en wordt ze geconfronteerd met een ernstig jeugdtrauma. De X-Men proberen te voorkomen dat ze een gevaar wordt voor de wereld.

Jean Grey / Dark Phoenix

Kurt Wagner / Nightcrawler

Raven Darkholme / Mystique

avatar van Frankie Boy

Frankie Boy

Als groot fan van de X-Men films, vond ik deze ook wel tegenvallen en met name overbodig. Het script heeft deze film de das omgedaan en dat kun je aan alles zien en merken. Erg jammer en ben het in grote lijnen eens met Pazmaster.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijke marvel film. Het verhaal is best aardig en wordt vakkundig uitgewerkt door Kinberg. Het minpunt is alleen dat niet alles aansluit bij eerdere X-Men films en er zaken niet nader verklaard of dieper uitgewerkt worden, waardoor de film wat incompleet aanvoelt. Verder is het best genieten. De vaart zit er goed in en er is volop actie en spanning. Visueel ziet de film er ook prima uit. Het blijft wel wennen om de helden vertolkt te zien worden door een wel erg jonge cast. 3.5

avatar van Spoelworm

Spoelworm

Onderhond schreef:

wanneer een hoop actiescenes steevast afgesloten worden door één of ander emotioneel hoogtepunt zit het gewoon in de weg van een leuke film... Dat heb je een mega phoenix-moment tijdens de finale, komt het zo ongeveer twee seconden in beeld alvorens weer te cutten naar moeilijk-kijkende mutants die verlies aan het verwerken zijn.

Gelukkig is de laatste acte nog redelijk spectaculair en actievol,

Waar ik de vorige ,ik meen twee (?) films nog best vermakelijk vond, en een leuke verandering in tegenover de eerdere drie x men films, is dit toch wel erg jammer hoor. De woorden van de moviemeter collega hierboven verwoorden zowat al mijn gedachtes over deze film het al perfect, dus ik meer als copy paste hoef ik niet te doen.

Behalve dan dat ik ook de laatste acte ook niet spectaculair vond. Een gemiste kans dit.

avatar van Film Pegasus

De filmreeks had al te maken met vermoeidheid en viel de laatste tijd in herhaling. Het zijn de aparte films als Deadpool of Logan die nog enigszins opvielen. Niet dat de MCU de beste films maakte, maar je ziet toch dat zowel X-Men (tot en met deze film apart van Fox) en de meeste DC films met een minderwaardigheidscomplex zitten. Tegen dat Dark Phoenix uitkwam was Fox zo goed als overgenomen door Disney en zaten iedereen al in gedachten met de X-Men in de MCU en wie de nieuwe Wolverine zou spelen. Deze film moest nog uitkomen en het was al verleden tijd. En je ziet aan de film ook dat gewoon niemand hier nog zin in heeft. De verhaallijn is blijkbaar een zijsprong naar een nieuwe tijdlijn, wat het excuus geeft om geen aansluiting te moeten hebben met de eerste X-Men films begin jaren '00.

Leuk om weten is dat de Jennifer Lawrence (Mystique) en Tim Poccock (Scott) in deze film ouder zijn dan Rebbecca Romijn (originele Mystique) en James Marsden (originele Scott) in de X-Men film in 2000. De 'jonge cast' wordt ondertussen ook wat ouder.

Deze film heeft te maken met metaalmoeheid. Niets verrassend, alle X-Men doen hun truukjes, de paar nieuwe X-Men zijn al terug vergeten tegen de aftiteling. En de vijand van dienst is ook niet bepaald memorabel. Dark Phoenix zou een gekend verhaal zijn in de comic-reeks. Ben ik niet vertrouwd mee. De comics zelf van Marvel hebben in Europa nooit echt hun doorbraak gekend buiten de films en de merchandising. Maar de strips is niet iets dat hier echt verkoopt en ik dus ook totaal niet gelezen heb. Geen idee hoe het originele comic-verhaal is, ik wou gewoon een goeie film.

Een jammerlijk einde aan deze franchise, die best wel haar momenten kende. Laat de reeks nu wat rusten en kom binnen enkele jaren nog eens terug, al dan niet in de MCU.

avatar van devidia

devidia

Verschrikkelijk

avatar van Koerok

Koerok

Tjonge zeg. Voor een echt fan van de X-Men-franchise was dit echt een enorme teleurstelling. Slechtste uit de reeks wat mij betreft.
En dan ook nog Raven die zo nodig (weer eens) dood moet...pffff....

avatar van Metalfist

Metalfist

Film Pegasus schreef:

Waar baseer je dit eigenlijk op? Vandaag de dag zijn de comics erg makkelijk te vinden (Kinepolis Antwerpen heeft zelfs een comicbookwinkel ter plekke en dan nog maar te zwijgen over winkels als Mekanik, beurzen als FACTS, ...) maar ook vroeger waren die echt vrij eenvoudig te vinden. Juniorpress bracht Nederlandse versies uit in de vorm van de X-Mannen die ook immens populair waren.

avatar van filmkul

filmkul

Metalfist schreef:

Klopt inderdaad. Heb ze in mijn jonge jaren veel gelezen. X-mannen waren naast De Vergelders mijn favoriete comics?

avatar van TMP

TMP

Ik heb alle X-Men films gezien en dit is toch wel de minste. Een slap verhaaltje, een gebrek aan een (of meer) gedegen badguy(s) en weinig toegevoegde waarde aan de eerdere films. Sophie Turner valt hier wat tegen als Jean Grey. Zelfs de dood van een van de hoofdpersonages maakt erg weinig indruk, dat zegt wel voldoende.

avatar van extremezz

extremezz

Een flauwe film met een flinterdun verhaaltje,de moeite niet.

avatar van extremezz

extremezz

Koerok schreef:
En dan ook nog Raven die zo nodig (weer eens) dood moet...pffff....

Ze zal teveel kosten zeker ?

avatar van Theunissen

Dit is weer mijn eerste film na mijn vakantie in Italië en in de X-Men filmreeks is dit alweer het tiende deel (en dan heb ik de "Logan" uitstapjes ook meegerekend) en dat is ook wel te merken, want de film voelt aan als een gemiddelde aflevering van een televisieserie (weliswaar een erg dure) en is dus ook nergens bijzonder.

Centraal in deze superheldenfilm staat het telepathische personage Jean Grey (in de eerste X-Men films gespeeld door onze eigen Famke Janssen en inmiddels vervangen door de mooie maar ietwat saaie Sophie Turner), die anno 1992 wat schokkende ontdekkingen doet over haar jeugd. Wanneer een duistere kracht zich bindt met Jean Grey, wordt zij een gevaar voor alle leden binnen het X-Men team.

Echt slecht is deze X-Men film ook weer niet (zeker vanaf circa de 70e minuut, want vanaf dan is het eigenlijk één en al actie wat de klok slaat), maar het script is soapserie-achtig en humorloos en je hebt alles zo onderhand wel gezien. Personages die een grote rol horen te spelen krijgen kleine bijrollen en het hoogtepunt van de afgelopen twee X-men films, of te wel Quicksilver wordt knullig aan de kant geschoven. Dit keer krijgt Nightcrawler meer aandacht en hij werd verdienstelijk en leuk gespeeld door Kodi Smit-McPhee.

Hoofdrolspeler Sophie Turner als Jean Grey vond ik weinig overtuigend en het steekt vooral dat zij, gepresenteerd als heldin, het overgrote deel van de film het lijdend voorwerp van haar vernieuwde krachten is. Aan het begin van de film stelt ze de vraag (via een voice-over) of de mensheid aan het lot zit vastgeketend of dat het kan uitgroeien tot meer. Die transitie (vooral in mentale zin) komt pas in de slotscènes op gang.

De overige sterrencast mag er best wezen met o.a. James McAvoy, Michael Fassbender, Jessica Chastain (als slechterik "Vuk", die vrijwel continue rondloopt op hoge zware naaldhakken) en Jennifer Lawrence (die het einde van de film niet zal halen en na circa 45 minuten per ongeluk wordt gedood door Jean Grey) en de actie is keurig uitgevoerd, maar de koek is nu wel op.

Nu Fox officieel is opgekocht door Walt Disney zal "X-Men: Dark Phoenix" gelukkig ook de laatste film zijn.

avatar van james_cameron

Genadeloos geflopt, maar uiteraard helemaal zo slecht nog niet. De plot is aan de karige kant en qua spektakel zijn er weinig scenes die in positieve zin opvallen (het is allemaal vooral degelijk), maar de cast presteert naar behoren en uiteindelijk is dit een aangename, vlot gemaakte X-Men film. Niets meer en niets minder.

avatar van alacer9

alacer9

Prima vermaak maar wel een van de mindere x-men films.

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

Waar dit deel van de filmserie in chronologische kijkvolgorde zou moeten worden geplaatst weet ik niet, want heb onlangs alle delen in een chronologische kijkvolgorde gezien en dit deel vanavond gezien. Maar ondanks dat er voldoende actie in zat en ik qua Jean nog wel een aantal aanknopingspunten had, het allemaal qua verhaal allemaal zeer dunnetjes was. Ik laat het bij wat het is en beschouw deze film als laatste in een toch fantastische filmserie. Een 2.5 voor de toch wel redelijk aanwezige actie.

avatar van Mondragon

Mondragon

Ik vond het echt verschrikkelijk slecht. Hopelijk het einde van superhelden films en weer terug naar kwaliteit films.

avatar van John Milton

John Milton

Mondragon schreef:

Marvel Phase 4:

The Black Widow movie (May 1, 2020)

The Falcon and the Winter Soldier (Fall 2020)

The Eternals (November 6, 2020)

Shang-Chi: And the Legend of the Ten Rings (February 12, 2021)

Loki TV show (Spring 2021)

WandaVision (Spring 2021)

Doctor Strange in the Multiverse of Madness (May 7, 2021)

What If...? (Spring 2021)

Thor: Love and Thunder (November 6, 2021)

Hawkeye series (Fall 2021)

Dat is alleen Marvel, daar zitten DC, Sony e.a. nog niet eens bij

Maar er draait genoeg dat ver van de superheldenfilms afstaat hoor. Zo zag ik vorige week een film uit Guatemala in de bios, en dit weekend eentje uit Colombia, 2 keer 4*. Was alleen niet bij de Pathé (al kom ik daar ook graag, overigens).

Voor mij is het niet zo dat deze films volledig in de plaats zijn gekomen van kwaliteitsfilm. De komst van de blockbuster en specifiek het superhero subgenre heeft absoluut gevolgen voor de industrie, maar het is gelukkig niet zo dat die bubble eerst moet barsten voor er weer 'iets fatsoenlijks te zien is', voor degenen die er niet van houden. Het is wel jammer dat het zo nadrukkelijk aanwezig is in het multiplex, dat ben ik met je eens. Had van mij ook wel ietsje minder gemogen.

avatar van 84robkuh

84robkuh

De films is voordat deze in de bioscoop te zien was al helemaal afgekraakt en kon daardoor nooit een topfilm worden. Achteraf helemaal terecht...

Jean Grey (Phoenix) is één van de meest interessante personage uit de gehele X-men reeks en het verhaal eromheen is zeer interessant (waren mijn favorieten afleveringen van de tekenfilm serie uit de jaren 90).

Opening: Het begint natuurlijk al met de manier waarop Jean in contact komt met de Phoenix. 1x met je ogen knipperen en de gehele intro is voorbij. En de manier waarop is ook erg simpel en onhandig/onnodig.

Vanaf dat moment is alles enorm voorspelbaar. Een standaard verhaaltje zonder interessante personages , of acties die we niet al eerder hebben gezien.

Om dit verhaal interessant te maken had dit verhaal niet op aarde moeten afspelen, maar op een hele andere planeet met diverse bad guys met verschillende krachten.

Nu is het inderdaad net een simpele aflevering zoals Theunissen al eerder heeft aangegeven.

avatar van Mondragon

Mondragon

John Milton schreef:

Marvel Phase 4:

Oef, komen er nog veel dus. Het is niet dat ik geen fan was van superhelden films, zeker wel. Maar het slaat door en ik mis films zoals in de jaren 90. Van Goodfellas tot Forrest Gump zullen we maar zeggen. Three Billboards komt nog dicht bij en Green Book was ook prima. Maar toch...

avatar van Lewis-06

Lewis-06

weer vermaakt, zoals elke x-men film.

avatar van grandpa

grandpa

R.I.P Logan - en dat is erg jammer. Deze kon mij echt niet boeien, als de rest op deze voort gaat borduren vrees ik het ergste.

avatar van PCTERN

PCTERN

Ondanks de vele matige reviews leidend tot een magere 2,9 vond ik deze X-men ook weer niet zo heel slecht. Er zat best wat drama in versterkt door prima filmmuziek, een redelijke verhaallijn, en een paar goede rollen vooral Michael Fassbender en Jessica Chastaine als ''bad girl'. Heb deze film best wel met plezier gezien in de bioscoop en zal deze nog weleens zien als ie te streamen is t.z.t.

Wel is deze film relatief wat geflopd in de bioscoop met ''slechts'' 250 miljoen dollar opbrengst in vergelijking tot de grote concurrent Avengers End Game met 2,8 miljard dollar, waarbij de grotere CGI kanonnen als Avengers End Game en de nieuwste Godzilla rond dezelfde tijd speelden. Dit was misschien ook wel de reden, teveel van dit soort films ineens werkt bij mij althans ook niet. Echt geflopd is ie ook niet trouwens, met de opbrengst tot nu toe is ie al uit de rode cijfers, daar komt straks het streamen en DVD verkoop nog bij.

Op Youtube circuleren talloze stukjes o.a. verklaringen van de Dark Phoenix regisseur Kinberg dat de film onder andere slecht aan de man gebracht is. Ook kwam ie bijna gelijk met de nieuwe Avengers Endgame uit. In die periode van de film release liep er een fusie tussen Fox en Disney waarbij de marketing afdeling van Fox grotendeels ontslagen werd. Mogelijk kwam ie ook wat budget tekort t.o.v. Avengers, 200 M$ vs. 360 M$. Hij steekt de hand ook in eigen boezem. Hij wilde een wat kleinschalige dramafilm maken met minder groteske effecten. Ook zit de filmduur ruim onder de 2 uur, The Avengers Endgame doet er meer dan een uur bij waardoor je verhaallijnen veel beter kunt uitdiepen en mooier kunt 'uitpakken'. Heb Endgame ook op het grote scherm gezien en ik kwam daar inderdaad wat meer bevredigd de zaal uit.

Toch gaat het filmgenot bij mij voor en heb ik met plezier naar deze Dark Phoenix gekeken. Terwijl ik als filmfanaat toch redelijk verwend ben. Je kunt niet alles hebben. Een film die teveel door special effects gedomineerd wordt haalt het bij mij ook niet. En de eind scene was best aandoenlijk, let op spoiler alert:

Dark Phoenix 2019 (X-MEN) | Final Battle Scene | Full HD 1080p - YouTube

Wel hou ik me hart vast voor de special effects pioneer uit de jaren '80 en '90, James Cameron, die er binnenkort als producer nog een Terminator 6 tegenaan smijt met de terugkeer van Linda Hamilton die eruit ziet als 80.

avatar van missl

missl

Iedereen doet zijn of haar trucje en dan is de film afgelopen, wat een teleurstellend deel

avatar van scorsese

Matige film waarin Phoenix nieuwe krachten krijgt die ze zelf niet helemaal onder controle heeft. De film begint op zich best goed en bevat genoeg actie. De interne strijd tussen de X-men en de innerlijke strijd van het titelpersonage weten nauwelijks te boeien en is uiteindelijk een simpele geval van goed vs kwaad. Niet de beste binnen de X-men series. Net geen 3.0 sterren.

avatar van Alathir

Alathir

Best amusant deze Dark Phoenix. X-Men heb ik altijd al de beste reeks van Marvel gevonden. De Avengers interesseren met minder. Nu ben ik Marvel en DC sowieso al ontgroeid moet ik bekennen, het is altijd leuk om nog eens eentje mee te pikken. Wat de film zelf betreft kan ik eigenlijk kort zijn. Sophie Turner heb ik nooit echt een boeiende actrice gevonden. Waarom het dan net zij is die doorbreekt in Hollywood, weet ik niet. In Dark Phoenix is het waarschijnlijk de eerste keer dat zij met haar personage de hoofdrol speelt. En ze doet haar best maar als je haar dan naast Michael Fassbender ziet spelen, komt ze hopeloos tekort.

Het verhaal van Dark Phoenix is een beetje onuitgewerkt en blijft vaag wat betreft de buitenaardse wezens waar Jessica Chastain de leidster van is Ook over de kosmische kracht die Jean bijna dood en die ze vervolgens niet onder controle kan houden, wordt eigenlijk geen verdere uitleg gegeven. Verder is het nogal het typische stramien van een popcornfilm. Een aantal kleinere gevechten en tot slot een finaal gevecht om de wereld te redden of om de vijand te verslaan. Niets speciaal dus maar op zich heb ik me nergens verveeld.

avatar van The Oceanic Six

Zielloze rommel dat nooit gemaakt had mogen worden. Na 2 uur heb je eigenlijk al geen idee meer waar je naar hebt zitten kijken en dat is niet zo best bij een reeks die niet al te lang terug nog op fenomenale wijze eindigde met Logan, wat een emotionele en ook meteen snoeiharde film was. Dark Phoenix komt op geen enkel vlak in de buurt van die kwaliteit en dat is nog niet eens erg, maar het zit er wel echt verdiepingen onder. Het is saai, het is slecht geschreven, visueel is het troep en niemand zijn personage haalt een fatsoenlijk acteerniveau. De X-Men reeks is al van wisselend niveau, maar Dark Phoenix tikt de ondergrens aan. Snel vergeten en hopen dat Marvel de franchise met meer respect gaat behandelen.

avatar van Metalfist

Metalfist

You're always sorry, Charles. And there's always a speech. But nobody cares!

Ik moet toegeven, ik heb altijd een zwak gehad voor de X-Men franchise. In de eerste plaats omdat ik de comics een warm hart toedraag en hoewel de films nogal durven te zwabberen qua kwaliteit, heb ik altijd wel zin in het volgende deel. Deze keer werd nogmaals een poging ondernomen om de Dark Phoenix verhaallijn onder handen te nemen, samen met Days of Future Past één van mijn favoriete verhaallijnen tout court, en dan rest vooral de vraag waarom aangezien - al sta ik daar redelijk eenzaam in - The Last Stand dat al op een goede manier deed.

Maar kom, ik ben de kwaadste nog niet en in handen van Simon Kinberg (die mee het script schreef voor The Last Stand indertijd) kon dit misschien wel iets worden. Het resultaat is echter opnieuw maar zozo en dan is het jammer dat de franchise uiteindelijk met zo'n sisser moet aflopen. Zo'n First Class of Days of Future Past gaven de reeks echt een nieuwe duw en gelukkig is Dark Phoenix nog net iets beter dan X-Men: Apocalypse maar veel scheelt het eerlijk gezegd niet. Kinberg laat zich teveel leiden door wat hij denkt dat het publiek graag ziet (die opmerking dat het team beter X-Women genoemd moet worden.. Alsjeblieft seg.. Al even van de pot gerukt als dat feministisch rondje in Endgame) en vult de film voor de rest met vooral veel hoogdravende dialogen. Vreemd genoeg blijft dit verder nogal kleinschalig en dat doet de film deugd. Magneto begint deze keer bijvoorbeeld niet een heel stadion te verhuizen en de film krijgt wat een nieuwe drive wanneer hij en Genosha (!) op de proppen komen. Tegen dan is het kalf verhaaltechnisch al wel verdronken en rest vooral nog het pluspunt dat dit onder de 2 uur afklokt.

Daardoor wordt de film toch gelukkig ietwat compact en blijft de vaart er grotendeels inzitten. Het "probleem" met dit soort films is ook dat er veel gegoocheld wordt met grote namen en in het geval van onder andere James McAvoy en Michael Fassbender zijn dat ook gewoon erg degelijke acteurs die hun personages in de vingers hebben zitten. Het voordeel daaraan is dat een ietwat belabberde performance nog wordt rechtgetrokken door het gevoel dat ze in de vorige films hebben opgewekt. Het einde in het café is weliswaar compleet van Batman Begins gestolen, maar je voelt wel een zekere afsluiting tussen de personages. Dat geldt echter niet voor iedereen, want Jennifer Lawrence lijkt er per film minder en minder zin in te hebben en Tye Sheridan geraakt nooit echt goed in de rol van Cyclops. Geen terugkeer ook voor onder andere Olivia Munn als Psylocke (jammer!) maar gelukkig weet Sophie Turner dit nog vrij goed te dragen als Jean Grey en blijft Alexandra Shipp nog fijn als Storm.

Jessica Chastain, en als verlengde ook haar volledige verhaallijn, is echter compleet inwisselbaar (waarom ook opeens voor het D'Bari ras gaan terwijl je evengoed de Shi'ar kunt gebruiken?) en het feit dat hier zelfs geen moeite meer wordt gedaan om een eventueel vervolg op te zetten lijkt me voldoende bewijs dat Kinberg halverwege ook al doorhad dat het niet goed ging aflopen. Laat een aantal acteurs gewoon overgaan naar het MCU en we kunnen er weer tegen voor een aantal jaar, maar dit was het toch niet.

Nipte 3* (vooral omdat dit gevoelsmatig net iets beter dan Apocalypse is)

avatar van Terminator05

Terminator05

Jammer dat de verhaallijn van de comics niet werd gerespecteerd ... en voor de kids onder ons, de comics werden hier ook verkocht en er was zelfs een tekenfilmserie ... ik vond het begin machtig goed, maar het einde was gewoon kut en een beetje niets mee te maken ... in plaats van de dark phoenix en scott het einde te laten regelen komen daar een paar aliens die nog niet eens op aliens lijken, en op de 1 of andere manier heeft de regisseur de betere episodes van de x-men toch weten te rapen ...???

avatar van tommy_boy

tommy_boy

Absolute brol. Als je de verhaallijnen van de vorige films al niet respecteert, dan krijg je van mij een dikke vette nul. Denken de mensen die dit maken dat we de vorige films niet meer herinneren of zo? En dan die Aliens die daar gewoon maar zijn om de kracht van Jean te verbloemen. Visueel een pareltje maar dit is een prequel. En dan moet je alles respecteren zoals het hoort. Ik ken de comics echt niet. Maar ik ben opgegroeid met de films. En die bepalen voor mij hoe het verhaaltje moet lopen. De echte X-Men kracht zit in de eerste 2 films van Singer, en die van First Class. Nu dat was een prequel.

avatar van Mickey b

Mickey b

Ben wel fan van Sophie Turner wegens door Game of thrones. Vond deze film niet heel tegensteken. Ok, verhaal wat dunnetjes en een echte zware tegenstander is er niet, maar actie is onderhouden en de effecten mogen er best zijn. Geen low-budget film. Grootste vijand in verhaal is feitelijk de innerlijke zelf en de goedbedoelende manipulaties van Xavier...

Geen top, maar er zijn slechtere films...