Redbad (2018)
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Redbad
"The legend"
In 754 na Christus wordt de monnik Bonifatius bij Dokkum gedood, volgens geschiedenisbronnen door "barbaarse" krijgers. Is hij inderdaad in koelen bloede vermoord door een stel bloeddorstige wilden, of is dat alleen de christelijke versie van de geschiedenis? 'Redbad' vertelt het verhaal van de adellijke Friese strijder Redbad die na de inval van de Franken in Noord-Nederland bij de Vikingen belandt. Van daaruit plant hij zijn terugkeer: om de dood van zijn vader te wreken en het oprukkende christendom het hoofd te bieden.
- Trailer (YouTube)
Idwina
Frea
Sinde
IH88
Ik help je wel even. Jurassic World 2 had eind juni al ruim 500.000 bezoekers in Nederland. Incredibles 2 had half juli al ruim 300.000 bezoekers. Dus ja, het publiek komt wel degelijk naar de bios. Heb ze ook in de bios gezien, volle zalen.
Om over Mamma Mia nog maar te zwijgen. Die film weet midden in de hittegolf binnen twee dagen al 100.000 bezoekers te trekken. Redbad had trouwens wel één van de slechtste marketingcampagnes die ik in tijden heb gezien. Pas in de week dat Redbad in de bioscoop kwam hoorde ik wat over de film.
Zwolle84
Ik vind dit nog steeds zo opvallend. Ik werd echt moedeloos van steeds weer diezelfde trailer. Zat zo ongeveer voor elke film die ik bezocht.
Eens. Als je een beetje iets met film hebt, dan moet je een trailer gezien hebben in de bios (die kwam constant) of iets op tv, aangezien de boel best gepromoot werd.
IH88
Serieus? Ik heb de trailer geen enkele gezien in de bios. Ik ga altijd naar Kinepolis Jaarbeurs, misschien ligt het aan de bioscoop. Dat van YouTube heb ik ook gemist, maar ik volg het Nederlandse filmnieuws dan ook niet zo.
Zwolle84
Ik minimaal vijf keer, bij de meest uiteenlopende films (van horror tot drama).
RuudC
De promotie was waardeloos. Bij ons op het museum hebben we een kleine tentoonstelling met props en decors uit de film. Zeker 90% van de bezoekers wist niets van de film af.
Bélon
Ik heb over beide weinig goeds gehoord... Dus vraage af of die wel boven verwachting gepresteerd hebben.
Jurassic World:FK /Incredibles 2 doen het gewoon goed zo te zien: $ 1,2 miljard / 950 miljoen opbrengst wereldwijd 2018 Yearly Box Office Results - Box Office Mojo - boxofficemojo.com
En voor Nederland hier de cijfers Top 30 - nvpi.nl (zie pdf voor meer cijfers) dus voor bijv. JW:FK € 7.461.247 zeg 750.000 bezoekers.
Basto
- 11969 berichten
Hittegolf ? Het is pas de laatste week echt warm, in juni, toen Redbad ging draaien, waren er hele schappelijke temperaturen, en was er absoluut geen sprake van hittegolf.
Weerstatistieken KNMI - Weergegevens De Bilt Juni 2018
Verschuilen achter het weer is wel erg triest.
Het was waanzinnig mooi weer, terwijl het normaal atijd regent begin juni. Daar ben ik me zeer van bewust imdat dan ook altijd de Parade in Rotterdam is en die hadden voor het eerst in 10 jaar mooi weer. Zal officieel geen hittegolf heten, maar dat is mierenneuken.
Basto
- 11969 berichten
Is dat veel? Wat deden de vorige delen in Nederland? Kan me slecht voorstellen dat die films niet getroffen zijn door het WK en het mooie weer. Tel maar 157 stemmen bij Incredebles 2 (vs 3000+ bij 1) en dat is iets meer dan het dubbele van Redbad
Wereldwijd zal het best zijn toegenomen, imdat China tegenwoordig ook mee doet.
IH88
Wereldwijd zal het best zijn toegenomen, imdat China tegenwoordig ook mee doet.
Mamma Mia 2 en The Incredibles 2 doen het wel beter dan hun voorgangers (Mamma Mia 2 maar net). Fallen Kingdom doet het wel minder (in Nederland en wereldwijd), maar dat had iedere box office analist van te voren wel verwacht. Jurassic World was na zoveel jaar eindelijk een nieuw deel in de franchise. En met 1,2 miljard heeft de film niets te klagen
. Ant-Man and the Wasp gaat erom spannen in Nederland tov van het eerste deel. En Mission Impossible 6 zal ook in Nederland een knaller worden.
Al met al geen slechte zomer voor blockbusters. Ook in het met hittegolven geteisterde Nederland
IH88
Correctie. The Incredibles gaat het waarschijnlijk hetzelfde doen als zijn voorganger of net wat beter.
Graaf Machine
Alsjeblieft zeg, daar is niks normaals aan. Het kan prachtig weer zijn begin juni, het kan herfstig zijn begin juni. Ga geen feiten verzinnen aub.
Anyway kwam Redbad meen ik pas eind juni in roulatie. (Ik heb woensdag 27 juni de voorpremiere gezien).
Lekker weer toen, niet waanzinnig mooi, gewoon lekker zomerweer. Weer dat je kunt verwachten in de zomer. Als je gaat verwachten dat het de laatste week van juni wel eens guur en winderig kan zijn (hetgeen daadwerkelijk kan), moet je misschien toch iets aan je verwachtingspatroon bijstellen.
Graaf Machine
Overigens denk ik dat het tegenvallende bezoekersaantal voornamelijk te maken heeft met het onderwerp.
Eigenlijk heeft Nederland een geschiedenis van een paar honderd jaar. Er zijn hier nauwelijks historische feiten van voor pakweg de Hanzetijd.
Goed, we hadden een Floris V, daar heeft Paul Verhoeven nog leuk op ingespeeld. En verder hadden we de Hoekse en Kabeljauwse Twisten (nu gaat 95 procent van moviemeter googlen).
Veel meer was hier niet. Daar helpt ook een gefabriceerde held als Redbad (welke Fries kende hem een half jaar geleden?) niets aan. Nederland is gewoon een stukje grond dat altijd moeilijk begaanbaar is geweest, en moeilijk te exploiteren is geweest. Totdat de Nederlanders dat zelf veranderden, door middel van inpoldering en droogmaling.
Misschien had een film over die andere Friese held, Grutte Pier, wel succesvol kunnen zijn. Lekker knokken tegen de Hollanders (niet tegen die ook al onbekende Franken). Mooie zeeslagen op de Zuiderzee. Had veel meer in de lijn gelegen ook van Michiel de Ruyter.
Maar dit is ook maar gewoon een overweging van mij.
Edit: en dat was ik dan vergeten te melden. Volgens mij leven films die zich in de Middeleeuwen afspelen niet zo erg.
Films of series die zich in een fantasy-middeleeuwen afspelen zijn andere koek. Game of Thrones of Lord of the Rings komen er makkelijk mee weg. Mensen willen wellicht trollen en heksen en tovenaars zien, in elk geval iets magisch, als het over de Middeleeuwen gaat. De werkelijkheid is gewoon iets saaier. Daar kunnen een paar komische missionarissen natuurlijk nooit tegenop.
RuudC
Ik zou een film over Julius Civilis anders ook toejuichen hoor. Overschat niet de historische kennis van de gemiddelde Nederlander, want zelfs weinig mensen weten wat Willem van Oranje en Michiel de Ruyter gepresteerd hebben.
Anyway, ik zie niet in waarom een film over de middeleeuwen bij voorbaat al minder kansen heeft. Braveheart was destijds ongekend populair. Vikings doet het heel erg goed en er zijn wat films die in de marge opereren (Ironclad, Tristan & Isolde, Beowulf & Grendel). De hoofdpersonen van die verhalen waren net zo onbekend als Radbod (later verfriest tot Redbad). Ik lees hier ook regelmatig dat een belangrijke reden van de flop de onbekendheid van de hoofdpersoon zou zijn. Als je zo redeneert, zouden films als Schindler's List, Gladiator en The Pianist kansloos moeten zijn.
Ik blijf erbij dat de belangrijkste redenen van de flop de slechte promotie en het WK zijn.
horizons
Trailers waren er in vue voor Tomb Raider en Infinity War. Vooral die laatste heeft wat publiek gehad.
Daarnaast inderdaad WK en teveel concurrentie van JW en Incredibles.
Najaar zou veel logischer zijn. Zelfs december met voor die maand redelijk onbekende (relatief gezien tov afgelopen jaren) films.
Waarom is de film dan ook totaal de grond ingeboord door de professionele media? Die hebben geen last gehad van jouw argumenten. Die moeten gewoon kijken en oordelen. Niemand vind de film goed, wat denk je van het fenomeen mond-tot-mond reclame? Als ik overal lees dat het helemaal niks is, dan zou ik er goed over nadenken of ik er geld in wil stoppen. Dat lijkt me een belangrijker reden dan drogredenen als het WK of het weer, want genoeg andere films hebben aangetoond dat dit niet voor hun film speelde.
Zwolle84
Het is in dat geval vooral erg dom in de markt gezet. Als je ondanks zo'n agressieve trailerstrategie zo veel last zou hebben van het wk en de concurrentie, waarom werd de film dan voor juni gepland? Het wk, JW en The Incredibles (lijkt me niet direct concurrentie, maar goed) kwamen toch niet uit de lucht vallen?
Klinkt vooral als smoesjes om maar niet toe te hoeven geven dat het vooral aan de kwaliteit van de film ligt.
RuudC
Een stel filmsnobs die hun uiterste best gedaan hebben om de film de grond in te trappen? Iedere 'criticus' die nog even wat harder tekeer moest gaan dan zijn voorganger. Volgens mij heb ik hier ook al meerdere keren aangegeven dat ik een deel van de kritiek goed begrijp, maar het totale affakkelen zegt meer over de schrijvers van dergelijke stukjes dan de film zelf.
Tuurlijk speelt dat mee hoor, maar daarom zeg ik ook 'belangrijkste redenen'. Maar van jou is al langer bekend dat begrijpend lezen niet bepaald je sterkste kant is.
Bélon
Het WK (voetbal) aanvoeren als een der belangrijkste redenen voor de flop vind ik geen sterk argument. Nederland deed helemaal niet mee met het WK, het leefde hier helemaal niet. Dit lijkt mij eerder een argument geweest om Redbad juist wel uit te brengen.
De Tour de France is trouwens ook nog bezig en we hadden ook een -onzichtbare- bloedmaan en vast nog 1001 redenen om Redbad links te laten liggen.
Maar goed als discussiefilm op MM is ie meer dan geslaagd!
Haha. Kom. Dus de negatieve reviews zijn van zure filmsnobs. Alsof iedereen elkaar graag na wilde apen. Het komt serieus niet in je op dat de massa dit gewoon een vreselijk slechte film vind? Ik heb genoeg reviews gelezen, zowel op MM als in nationale media van mensen of bronnen die ik best serieus durf te nemen voor een eerlijke mening.
Je sneer op het einde is wel veelzeggend trouwens. Het zit schijnbaar een beetje diep bij je.
Maar goed als discussiefilm op MM is ie meer dan geslaagd!
De meeste internationale blockbusters hebben op MM nog geen 10 procent van de discussie uitgelokt die Redbad voor elkaar kreeg
Zwolle84
De bloedmaan en Mars waren hier trouwens goed zichtbaar, al leek het spektakel minder lang te duren dan de Redbad-trailer. Maar dat verder terzijde.
RuudC
het leefde hier helemaal niet.
Onder welke steen leef jij?
Dat je woorden gebruikt waarvan je duidelijk de betekenis niet begrijpt, is wel een frustratiepunt inderdaad. Hoe moet je nou met mensen communiceren die de gevoerde taal niet eens beheersen? Maar doe er vooral niks mee. En als de massa dit een slechte film vindt, dan zou dat toch moeten betekenen dat Redbad juist wel goed bezocht was? Even aanhaken op wat ik hierboven zei. En verder: ja, als je sensatieblaadjes als het AD serieus neemt, dan heb je inderdaad genoeg recensies die je onbevooroordeelde mening (zoek de term 'onbevooroordeeld' nou eens op) onderbouwen. En ja, de recensies werden steeds belachelijker. Blijkbaar zie je dit niet, omdat je de film maar wat graag haat.
En kijk nou eens naar de film. Voor iemand die de film niet gezien heeft, zijn dit soort commentaren vrij belachelijk.
Haha ik merk het al. Je schreeuwt wat persoonlijke kreten en daarna zal er wel nog een opmerking volgen dat je het hierbij laat, want dit en dat. Wat een niveau man. Je bent geloof ik te emotioneel betrokken bij Redbad om er nog een beetje objectief naar te willen kijken.
Had de film in de bios willen zien, maar draaide maar zo kort dat het niet gelukt is. Dus het duurt nog wel een paar maanden voordat ik een nieuwe kans krijg.
Kondoro
Misschien ligt er eentje in de buurt?
IH88
Als je puur naar de kijkcijfers kijkt dan leefde het WK (net zoals het EK twee jaar geleden) echt wel. Ik heb zelf aardig wat wedstrijden gezien en had met vrienden zelfs een heuse WK groepsapp. Ik heb tijdens het WK eigenlijk alleen A Quiet Place in de bios gezien. Maar goed on-topic - De massa vindt dit inderdaad geen slechte film (dat kan niet, want daarvoor is hij te weinig gezien).
Maar met Redbad is nog iets ergers gebeurd. Ambivalentie. Mensen lieten de film gewoon links liggen en gingen liever wat anders doen. Veel mensen hoorden dat The Last Jedi tegenviel, maar kochten toch een kaartje om zelf te aanschouwen hoe slecht het uiteindelijk was (of hoe erg het meeviel). Met Redbad is zelfs dat niet gebeurd. Slechte promotiecampagne, slechte kritieken, lange speelduur, zomer, WK, veel concurrentie etc. Ook slechte Nederlandse films kunnen best veel publiek trekken (legio voorbeelden), maar Redbad had eigenlijk vanaf het begin geen schijn van kans.
Er is een reden waarom de Amerikanen de zomermaanden volproppen met haaien, dino's, superhelden, animatiefilms, Mamma Mia liedjes en Tom Cruise. Laat dit een wijze les zijn.
RuudC
Ik ga het er inderdaad bij laten, want het heeft werkelijk geen enkele zin om met je te discussiëren. Ik ga nota bene op al je punten in en dan doe je het maar af als "geschreeuw en persoonlijke kreten". Dan ben jij degene die de dooddoeners gebruikt het vooral bij schreeuwen houdt. Ik houd je maar even een spiegel voor hoor, al zul je die waarschijnlijk niet zien. Het is niet voor niets dat ik je opmerkingen meestal maar gewoon negeer.
'objectief naar een film kijken'. Precies het probleem van de filmsnobs. Films benaderen als wetenschap. Zeker als films kijken een vast onderdeel van je dagelijkse ritme is. Dan ga je vooral kijken naar dingen die slecht zijn in een prent en vergeet je te kijken naar datgene wat leuk of mooi is. Hier op MoMe zitten er ook een aantal. Een 0,5* geven, is niet meer dan een statement maken. Het heeft niets meer te maken met het rustig zitten voor een film. Dan kies je er bewust voor om ergens tussen de 5 tot 160 minuten van je avond weg te gooien.
Jij maakte het weer persoonlijk. Dan krijg je het ook terug ja. Dat jij niet zonder emotie naar Redbad kan kijken zegt meer over jou.
En dat je alle goede reviews negeert, zowel in de media als hier, of ze af doet als snobs, zegt nog veel meer over jou. Had het AD of wie ook een lovende review geschreven, dan was je er vermoedelijk mee komen pronken dat de media de film wel degelijk goed vond.

Love Field
Drama / Roadmovie, 1992