Once upon a Time in America (1984)
Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika
Verenigde Staten / Italië
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern
Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws
Releasedatum: 27 september 1984
Bekijk via Videoland
Plot Once upon a Time in America
"Crime, passion and lust for power."
Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...
David 'Noodles' Aaronson
Philip 'Cockeye' Stein
'Fat' Moe Gelly
Rickyvee
Nostalgie!
Enige film die ik ooit 2x achter elkaar gekeken heb. Lange nacht was dat op mijn 16e jaar.
De afgelopen jaren nog een keer of 3 gezien. Blijft mooi. Ben de plek van de cover gaan opzoeken in New York. Ik waande mij even op de set, al was er natuurlijk wel het nodige veranderd in de tussentijd.
Hakunamatafaka
Is dat vol te houden.. de film 2x achter elkaar kijken, zonder uit concentratie te geraken?
rubenkijff
Ik vond het een erg goeie film, ik verwachte echt weer "zo'n gangster film" met lekker wat geschiet. Maar dat von dik opzich nog best mee vallen. Natuurlijk worden er wel wat mensen beschoten en zijn er wat bedrijgingen in de film. Maar alles gaat toch net met wat meer diepgang en richting de gevoelens dan bij een standaard mafia film.
Ik vind het zeker een aanrader, de film duurt vrij lang en in het begin vond ik het een beetje moeilijk in de film komen maar na het eerste kwartier/half uur werd het alleen maar beter. Tot op een fantastisch slot.
ghostman
Ik heb zo’n zin om deze film in mijn top 10 te plaatsen , maar jammer dat ik er geen heb ...
Kai
Gewoon ééntje maken, je hebt wel vaker kort een top 10, deze film verdiend het.
Ik krijg ineens heel veel zin hem nogeens te kijken, misschien deze week nog maar eens doen.
Chucky92
Prachtige film. Toen die net afgelopen was, wilde ik hem gelijk herzien. Er zijn een aantal dingen mij nog niet helemaal duidelijk, maar die komen waarschijnlijk bij een herziening. Zoals,
Wie waren die klanten op het begin die Noodles zochten?
En had hij het eind met Max nou gedroomd of niet?
Enigste minpunt is aan het begin. Waar je het moeilijk kan zien dat hij van jong plotseling naar oud gaat.
Fixi88
Mooie misdaad epos met geweldige vertolkingen. Wel jammer dat ik hem soms te traag vind. Kan soms een pluspunt zijn maar dat vind ik hier niet. Het geheel klopt wel maar het is geen film die bij mij enigzins in de buurt komt van andere geweldige misdaadfilms. Desondanks toch ruim een voldoende.
darkknight
Ontzettend goede film, het verhaal zit gewoon zo ongelooflijk goed in elkaar, hoe de drie periodes door elkaar heen lopen, hoe er met de flashbacks wordt gewerkt, zodat je telkens weer iets meer afvraagt, gewoon echt fantastisch.
Chronologisch gezien begint de film luchtig met het opgroeien van een groepje kwajongens die voor geld wat streken uithalen, al snel zien we dat deze klusjes steeds serieuzer worden en als Dominic dan wordt neergeschoten wordt het pas echt een misdaadfilm. Want als "Noodles" uit de gevangenis komt hebben zijn vrienden heel wat andere dingen af te handelen dan vroeger. De film neemt hier ook een andere wending, de klussen zijn gewelddadiger, vrouwen worden verkracht, mensen worden uit de weg geruimd, het zijn echte gangsters geworden. Naast het overwegend dramatische aspect is de film met vlagen ook komisch zoals het jongetje met het slagroomtaartje, de vrouw in de lijkwagen en het verwisselen van de baby. Naast een goed verhaal heeft de film dus ook humor, actie, spanning en drama. En dat allemaal in het prachtige sfeertje van het Amerika van begin twintigste eeuw.
Er wordt daarnaast ook nog erg goed geacteerd in deze film, vooral door DeNiro als hoofdrolspeler maar ook de bijrollen worden ontzettend goed neergezet.
Beste Misdaadepos ooit gemaakt!
SSeagal
Hier speelt toch ook Joe Pesci in? Hij word echter niet vermeld?? Of is zijn rol zo klein?
AGE-411
Zal er van af hangen of het de versie van 139 of 229 minuten is
Bon, deze staat op het verlanglijstje met relatief hoge prioriteit.
13woutie13
Het is me wel is gelukt om hem de volgende dag opnieuw te kijken. Dan ga je natuurlijk naar heel veel andere stukje kijken. Vooral de hele kleine details. Ik zou deze film zelfs alleen op kunnen zetten voor de prachtige muziek van Morricone.
@Age-411: Gauw kijken! Ik weet bijna zeker dat je hem wel goed gaat vinden. Sommige stukjes zijn een klein beetje traag, maar wel het positieve traag!
chevy93
. 2x achter elkaar? Twee keer in één nacht kijken, op je 16e, om hem vervolgens de komende 18 jaar maar 3 keer te kijken. Waar zit de logica?
AGE-411
@Age-411: Gauw kijken! Ik weet bijna zeker dat je hem wel goed gaat vinden. Sommige stukje zijn een klein beetje traag, maar wel het positieve traag!
De lengte van de film schrikt me totaal niet af. Ik ben van plan om hem bij de eerste beurt volledig (229min) te bekijken.
Het schikt me wel af dat dit iets anders is dan wat Leone normaal doet. Ik weet het niet, misschien heb de laatste tijd te veel misdaadfilms gezien.
Best nog maar een paar maandjes laten liggen.
yeyo
De nadruk van deze film ligt niet op misdaad hoor, dat is eerder de achtergrond. Het is een film die handelt over menselijke fenomenen als vriendschap, nostalgie, melancholie..
De 139 minuten is overigens heiligschennis, de producers die daarvoor verantwoordelijk waren zouden volledig uit de filmindustrie verbannen moeten worden.
jacobz
Komt deze film eigenlijk wel eens op tv? (lange of korte versie) Dat zal de bekendheid van deze film wel ten goede komen denk ik. Nu heeft deze film de minste stemmen van alle top 250 films...
13woutie13
Er zijn nog wel wat meer films met minder stemmen hoor. (zie La Meglio Gioventu, die boven Once Upon staat)
Als je op het kopje statistieken klikt van deze film, zie je dat hij ooit 2 keer op een Nederlandse zender is uitgezonden. Beide keren op Veronica, en beide keren belachelijk laat. Als je dan begint, staat het garant voor een latertje naar je bed toe.
Welke versie weet ik niet.
KSUS
Vette film!, maar wel een aantal redelijk voorspelbare dingentjes.
Zo was het te verwachten dat Max niet dood/verbrand is, de makers laten weten dat hij iemand is die succesvol wil/gaat worden, net als dat meisje (die balletdanserres). Die zei ook dat Noodles te min was omdat hij een straatschoffie was en wou evenals Max de beste worden. Dat soort dingen worden niet voor niets opgenoemd in films dus je weet dat dat terug kan gaan komen als ze ouder zijn in het verloop. Dat ze bij elkaar komen, en dat Max schatrijk was, was dus ook vrij aannemelijk. Ik vond het vooral vet dat noodles zich aan zijn karakter houd en met een standpunt wegloopt, terwijl de rijke Max ongelukkig achterblijft. Maar dit verpest de film niet, het maakt het alsnog spannend om de bevestiging te krijgen aan het einde. En het is vrij ver gezocht om dit zeker te weten natuurlijk, maar heb veel films gezien en er worden niet voor niets hints gegeven om tijdens het kijken over na te denken
Masterlijke film! 5 Sterren.
TrickySmalls
Prachtige film over een groep gangsters dat een halve eeuw beslaat.
Aanvankelijk was ik eigenlijk een beetje afgeschikt door de lange speelduur, maar achteraf gezien kon dat totaal niet baten. Leone staat bekend om zijn trage scene's met weinig of geen dialoog. Natuurlijk was dat hier ook het geval, echter merkte ik er weinig van op, in positieve zin dan. Ik ben de film dan ook vrij vlot door gekomen.
Het verhaal is werkelijk om van te smullen en de interval van muziek wordt erg goed gebruikt om een melancholische sfeer te creëren.
De Niro zet wederom weer een glansrol neer en zijn gezicht spreekt gedurende de hele film dan ook boekdelen.
Werkelijk een magisch epos over een stel vrienden in de onderwereld van Amerika.
louie
Super film met een mooi verhaal. Heb hem ook al verschillende keren gezien. Robert de Niro en James Woods spelen fantastisch! Ik had erg te doen met de Niro. Hij leek mij erg eenzaam.
13woutie13
Het is inderdaad jammer, maar aan de andere kant vond ik hem niet heel erg goed in deze film passen. Hij past niet echt in het meeslepende, toch wel dramatische misdaadepos. Ik vind hem vooral goed passen in films zoals Goodfellas en Casino waarin hij toch wat bruter en komischer speelt.
Beffrey28
Mijn persoonlijk nummer 1 deze fantastische film van Leone!!! Ondanks de lengte inmiddels al zo'n 5 keer bekeken en hij blijft me elke keer raken.
De sfeer is geweldig neergezet, vooral in het New York van de jonge vrienden. Het verhaal blijft ondanks de lengte ook boeien en de chemie/vriendschap tussen de acteurs is duidelijk aanwezig.
Zulke films worden helaas niet meer gemaakt...
MoFeDu
Once upon a time in America
Na kennis gemaakt te hebben met eerdere werken van Leone kon ik deze film natuurlijk niet laten gaan. Het was een lange zit maar dat mocht niet hinderen, Once upon a time in America is namelijk een heerlijke kijkervaring.
Leone bouwt zijn verhaal heel anders op dan we van hem gewend zijn maar daar is het niet minder mooi om. Af en toe verslapte mijn aandacht wel enigszins door de lange speelduur maar echt saai werd het nooit.
Het mag allemaal mooi opgebouwd zijn en mooi in beeld gebracht
(Ook weer prachtige muziek van Morricone trouwens) maar de film mist een bepaalde sfeer die ik in eerdere films van Leone wel voelde. Once upon a time in America kan dan naar mijn mening ook absoluut niet tippen aan eerdere meesterwerken van Leone, maar het is wel een afsluiter die de carriere van Leone waardig is.
MoFeDu
Hij duurde eerst toch 6 uur? Toen was Leone gedwongen de speelduur te halveren, dan is het inderdaad wel belachelijk dat daar nog meer vanaf gehaald werd. Ik heb in ieder geval de 3.5 uur versie gekeken.
yeyo
Ja dat klopt. Het overige beeldmateriaal bestaat zelfs, maar wel zonder geluid. De rol van Pesci, waar het hier eerder over ging, was oorspronkelijk dus ook veel groter
13woutie13
Maar is Sergio Leone er eigenlijk nog echt bovenop gekomen sinds ze zijn film ''kapotgemaakt'' hadden? Bij de korte docu die bij de film zat, begreep ik dat hij echt in een hele flinke dip terecht kwam.
Ook een leuk gegeven: Die scene waarin Noodles de bak uit kwam en opgewacht werd door Max, had Leone het zo uitgerekend dat het op dat moment precies ging regenen
En dan bedoel ik echte regen.
goongumpa
Zou geweldig zijn als ze die versie van 6 uur dan nog eens gingen dubben. Het merendeel van de acteurs leeft nog, dus...
Loze fantasieën, ik weet het.
yeyo
Ik kan er over meespreken hoor, stiekem hoop ik er ook nog steeds op.

C'era una Volta il West
1968

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Netflix voegt binnenkort een waslijst aan films toe, dit zijn de vijf best beoordeelde
Beroemd filmcomponist Ennio Morricone (91) overleden na val

Tijd genoeg: deze lange films zijn hun duur meer dan waard

The Godfather

Goodfellas
Misdaad / Drama, 1990

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
new york citylife and deathcorruptiestraatbendeverkrachtingsadisticlovesicknessseksueel misbruikspijtgebaseerd op boekprohibition eramoney launderingopiumgangstermafia bossmoordgeheugenjewish americanmartelenbrooklyn bridgejeugdvriendennostalgicaggressivejaren 20jaren 60jaren 30buitenlandse films in de sovjet-unie