• 9.373.147 stemmen

Once upon a Time in America (1984)

Misdaad / Drama | 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern

Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws

Releasedatum: 27 september 1984

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Once upon a Time in America

"Crime, passion and lust for power."

Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...

David 'Noodles' Aaronson

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

13woutie13 schreef:

Maar is Sergio Leone er eigenlijk nog echt bovenop gekomen sinds ze zijn film ''kapotgemaakt'' hadden? Bij de korte docu die bij de film zat, begreep ik dat hij echt in een hele flinke dip terecht kwam.

Ook een leuk gegeven: Die scene waarin Noodles de bak uit kwam en opgewacht werd door Max, had Leone het zo uitgerekend dat het op dat moment precies ging regenen En dan bedoel ik echte regen.

Mag je iemands film dan uberhaupt kapotmaken? Neem toch aan dat daar wel enige zeggenschap over is. The Godfather 2 is toch ook ontzettend lang?

avatar van yeyo

yeyo

De producers brengen de film uit, staan dus eigenlijk garant voor het financiële deel. Het enige wat de regisseur bij mijn weten kan doen, is zich distantiëren van het afgewerkt product.

Je moet ook niet vergeten dat de filmindustrie erg veranderd was in de jaren '80. Novecento en Heaven's Gate flopten grandioos, dus geen enkele studio zat te wachten op een ambitieus epos.

chevy93

Bestaat de 2-uur versie eigenlijk nog wel?

avatar van yeyo

yeyo

Ik denk dat die versie alleen op video bestaat.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

yeyo schreef:

Ah ok. Dan snap ik het wel.;) Bedankt trouwens. Novecento lijkt me wel een interessante film. Had er nog nooit van gehoord.

avatar van Trippy

Trippy

meesterlijk.. kippevelmuziek

avatar van puckb96

puckb96

Één van de beste misdaadfilms van de vroege jaren. Alleen wel een verdomd lange film! Is dit trouwens het film-debuut van DeNiro?

avatar van brucecampbell

brucecampbell

puckb96 schreef:

Het film debuut van De Niro was veeeel vroeger, in 1965: Three Rooms in Manhattan (1965) - imdb.com

Vroege jaren?

avatar van crimedevil

crimedevil

Mooie film. Prachtige muziek ik vond alleen het eind wat jammer het had van mij nog wel langer mogen doorgaan:)

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Alleen door het eind geef je 3,5 sterren? .

Als je het jammer vond dat hij afgelopen was, zou ik toch minstens 4,5 ster verwachten. Maarja wie ben ik.

avatar van Artkramer

Artkramer

Beste maffia-film ooit.

avatar van 13woutie13

13woutie13

Fijn dat je dat vindt Artkramer .

Heb je er ook een reden voor? (ben het er ook mee eens hoor, maar gewoon nieuwsgierig)

avatar van lebowski

lebowski

Gisteren na 25 jaar weer eens gezien, had de vijf sterren al paraat, maar viel licht tegen. Sentimenteler dan ik me herinnerde en de muziek van Morricone behoort niet tot het beste uit zijn oeuvre. Wel Woods' beste rol ooit.

avatar van fam3000

fam3000

dit is een film die ik elk jaar moet zien weet nog de eerste keer ik als kleine jongen bij opa op de bank op de camping vond hem toen al zo mooi paar jaar geleden vroeg ik aan me opa hoe heet die film met noodles en ik ben hem gelijk gaan halen 5 jaar terug en altijd als ik hem kijk heb ik het gevoel dat ik erbij ben.super

fam3000 schreef:

Het gebruik van leestekens zou de leesbaarheid van je bericht ten goede komen.

avatar van Pierre1965

Pierre1965

Tot nu toe de beste rol die ik De Niro zag spelen.

Hij past perfect in deze film.

Gisteren pas voor het eerst gezien.

En ik denk dat dit de beste misdaadfilm ooit is.

In ieder geval komt hij voor mijn gevoel sterker over dan The Godfather en Pulp Fiction, alhoewel die laatste natuurlijk een ander soort film is.

Ondanks de lengte is OUATIM me blijven boeien.

Ook enorm respect voor de cinematografie.

Je zou het filmkunst mogen noemen in dit geval.

Benieuwd hoe de nawerking op me wordt de komende dagen.

Zou nog wel eens naar 4.5 kunnen gaan.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Wat een bijzonder meesterwerk is dit. Ik had hem ooit al eens gedeeltelijk gezien, en kon er toen niet helemaal inkomen. Laatst een keer alleen, en aandachtig bekeken, en nu begreep ik waarom dit word gezien als een van de beste (gangster) films allertijde. Er zitten een aantal scenes in die erg memorabel zijn, en die echt grote nostalgie, en/of treurigheid bezitten.

De muziek van Morricone heb ik altijd al erg mooi gevonden, en die draagt absoluut bij aan de sfeer van de film.

Erg tot de verbeelding sprekend plaatje van America begin vorige eeuw. Na alle geweldige westerns van Leone is dit een net zo goede Mafia film. Ik hoorde dat ze 10 jaar tussen de opnames hebben gewacht, om de personages ook daadwerkelijk ouder te laten zijn. Dit alles voel je ook en het krijgt daardoor iets heel episch. Dit is een echte film, een soort levenswerk, top 10 waardig.

avatar van Salto

Salto

Het film-debuut van DeNiro?.... deze film komt uit 1984.... :s

avatar van rep_robert

Met Once Upon A Time In America bewijst Leone maar weer wat een grootmeester hij was.

Hij levert een prachtig emotioneel meesterwerk af waar je u tegen zegt. Het begin van de film begint erg melancholisch en door de poëtische muziek van Morricone wordt je emotioneel in dit meesterwerk getrokken. Hetzelfde geldt overigens ook voor de momenten tussen de 2 flashbacks in en het einde. Het geeft een ietwat deprimerendere toon aan en krijg ook vooral het gevoel dat de film vooral een gevoel naar nostalgie probeert op te wekken. Iets wat ook prima werkt.

Dat het prima werkt merk je namelijk aan de sprookjesachtige, nostalgische flashback naar de jaren 20 in Brooklyn, waar de jonge Noodles(De Niro) zijn avonturen als tiener beleeft samen met zijn groepje vrienden. Wat volgt zijn heerlijke avontuurtjes van de jochies, waarbij ze steeds iets meer macht en een sterkere band krijgen in een prachtig vormgegeven tijdsbeeld. Ook de jonge Connelly is betoverend als we haar 'relatie' met Noodles op gang zien komen.

In de andere flashback komt meer het harde leventje naar voren wanneer Noodles uit de gevangenis komt. Je leert hier de personages kennen zoals je ze het grootste gedeelte van de film verder ziet. Prachtrollen van o.a. De Niro en James Woods zorgen voor een heerlijke fibe in de film.

Echter overheerst de misdaad niet in deze prent, het wordt niet patserig zoals in vele andere maffia films en het wilt niet alleen scoren met geweld, iets wat me vaak niet bevalt in die misdaad/maffia films. Het gaat hier vooral om de vriendschap tussen de vrienden en wat dit wereldje met vriendschappen doet. Dat komt erg goed naar voren in de 2e flashback.

Dit komt ook doordad Leone blijkbaar precies wist wat hij wilde maken en dat valt te zien. Prachtige shots en cuts waardoor de scenes echt prachtig in elkaar overlopen en de manier waarom het verleden 2x met het 'heden'('68) versmelt werkt gewoon betoverend.

Het gebruik van de fenomenale muziek van Morricone en vooral ook het doel van het verhaal spreken mij persoonlijk erg aan. Het wilt je diep van binnen raken en tijdens de 3 uur en 40 minuten kreeg ik dit gevoel ook de hele tijd.

Een film die mij in m'n hart heeft geraakt en na het western meesterwerk Once Upon A Time in the West heeft Leone ook in dit genre een waar meesterwerk afgeleverd, waarbij alle andere misdaadfilms vooral kinderachtig lijken als je dit epos hebt gezien.

Cinema zoals het bedoeld is!

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Top tien?

avatar van rep_robert

Ik moet het allemaal nog even laten bezinken, ben al anderhalf uur klaar met de film en doe vooral ook rustig aan. Zit wel hevig te twijfelen inderdaad. Vooral omdat ik naar mijn inzien ook weinig 5* uitdeel, de laatste was voor Once Upon A Time in the West in mei. De toeval

rep_robert schreef:

Mijn laatste 5,0 was ook ook C'era una Volta Il West in Mei.

Deze staat klaar op mijn externe harde schijf... Ik ben benieuwd

avatar van Rosicky

Rosicky

Net de eerste 114 minuten gekeken. Tot nu toe vind ik het zeker een goede film, maar ik ben nog niet uit m'n stoel geblazen. Morgen of anders overmorgen is disc 2 aan de beurt.

avatar van rep_robert

Niet goed voor de kijkervaring om zo'n film in 2/3 dagen te kijken.

chevy93

Ik lees het stukje nu pas, uitstekend!

Moet deze film gauw herzien (hoewel gauw een beetje raar klinkt).

Het enige wat ik nog mis is een eervolle vermelding van Childhood Memories.

YouTube - Once Upon a Time in America - Soundtrack, Childhood Memories

p.s. ben niet echt tevreden met mijn 1e alinea. De eerste zin is een beetje dubbelop met twee keer 'begin' erin en word je is met DT in die 2e zin van de eerste alinea

avatar van Reinbo

Rosicky schreef:

Het is geen TV serie. Door dit in stukken te knippen doe je jezelf veel te kort. De som is zoveel meer dan de afzonderlijke delen....

rep_robert schreef:

p.s. en word je is met DT in die 2e zin van de eerste alinea

De spellingcheck was ik nog niet aan toegekomen.

Maar het hoogtepunt van de film is toch echt deze:

YouTube - Once upon a time in America - Yesterday High Quality

Childhood Memories i.c.m. Yesterday.

Reinbo schreef:

Inderdaad, wegens slaap heb ik One Flew over the Cuckoo's Nest en The Return(2003) in 2 gedeelten moeten kijken de eerste keer. Resulterende in slechts 4 sterren..

Doet echt flink af aan de filmervaring. Als je er geen tijd voor hebt om zo'n lange film in 1x te kijken moet je gewoon wachten tot je wel tijd hebt(vakantie, weekend o.i.d.).